Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Valezka

badanie ginekologiczne jest konieczne przy tabletkach anty?

Polecane posty

Gość Valezka

Czy kazdy lekarz przed przepisaniem tabletek wykonuje badanie ginekologiczne? Czy przepisze je od reki? Pozdrawiam

Gość yyyyyyyyyyy
to zależy, jak idziesz do sowejgo lekarza, po którąs tam receptę z rzędu, to nie będzie musiał Ciebie badać ( przy tabletkach badanie konieczne jest raz na pół roku), ale jak idziesz do obcego, po raz pierwszy to ten musi Ciebie zbadać, chociażby po to, żeby wykluczyć ew. ciążę.

przypominam, ze wczesna ciaze nie da sie stwierdzic badaniem ginekologicznym;p wiec ten argument odpada;)

Gość Valezka
Hm... no to juz nie wiem jak z tym jest? trzeba czy nie trzeba? a jak powiem ze nie chce badania to mi i tak jakies przepisze?

Mi lekarz przepisał od ręki tylko przeprowadził wywiad czy na coś nie chorowałam,czy nie ma przeciwwskazań do zażywania pigułek

Gość Kas_21
Hej! radze ci abys sie poddala badaniom, bo ja nie mialam szczegolowego badania przeprowadzonego i sie okazalo ze nie potrzebnie trulam sie tak duza iloscia lekow Wiec jesli nie chcesz miec pozniej z czyms problemow(zajsciem w ciaze) to radze nie odmawiac badania!!pozdrawiam

Gość oj nie panikaj...
pewnie boisz się badania? nie jest to może przyjemne jak jedzenie czekolady, ale tak samo normalne jak inne badanie. A co lubisz jak pani doktor wkłada ci patyczek do gardła ja masz grypę? No właśnie nie panikuj spoko. Jeśli wczesniej nigdy nie brałaś tabletek i nie byłaś badana, powinien cię zbadać. Mnie badali. Za pierwszym razem, i potem jak szłam p tableki. A teraz tylko wpadam po receptę. Będzie dobrze. głowa do góry.

Gość ....................
są lekarze-konowały co zapisują bez badania. badanie jest koniczne, bo nie wolno brać hormonów kobietom, które nie ukonczyły okresu dojrzewania, albo mają jakieś zaburzenia. dlatego ginekolog musi zabadać prawidlowość budowy narządów rodnych. Bada też biust, głównie w poszukiwaniu guzków. Robi wywiad na temat cyklu i ogolnego stanu zdrowia (także pyta o choroby wystepujące w rodzinie, głownie choroby serca i układu krwionosnego, oraz nowotwory). Jedni zapisują badania hormonalne rutynowo, inni tylko gdy widzą jakieś oznaki zaburzeń gospodarki hormonalnej (problemy z cera, bujne owłosienie). Napewno rozsądny lekarz przepisze rutynowe badanie krwi, bardzo ważny jest czas krwawienia i krzepnięcia (sprawdzenie stopnia razyka zakrzepicy po tabletkach) oraz próby wątrobowe (tabletki nie mają najlepszego wpływu na watrobę i lepiej ich nie brać jesli watroba szfankuje). Ja radzę zrobić kompleksowe badanie, to najlepszy moment i chyba najwyższy czas...trzeba się przyzwycziac do egularnych badań, skoro zrozpoczełas wspolżycie.

co do guzkow to powiedzmy sobie szczerze tabletki zwiekszaja ryzko ich wystapien... a co do badan powyzszych moga wykluczyc glowne przeciwskazania.. ale i tak gwarancji zadnej nie dadza co do reakcji organizmu na nie.. a okreslenie prawidlowosci budowy narzadow badaniem tylko palpacyjnym i wziernkime bez usg* to troszke smieszne dla mnie;) nio ale coz niektorzy w bajki wierza;) * - choc i usg ni raz to malo...