Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurka domowa

Jakiej pralki i lodówki nie polecacie?

Polecane posty

Panie Janku! Serdecznei dziękuję za okazane zaiteresowanie o dobre chęci! Niestety jakiś czas tu nie zaglądałam bo w zasadzie nie spodziewałam się odpowiedzi od Pana (błąd!):) Wiec kiedy tu już jestem czuję się bardzo mile zaskoczona. Sytuacja u mnie się zmieniła! A było to tak ze najpierw spec od pralek próbował pospawać coś w tej płytce, nic to nie dało i wezwany serwis poinformował mnie ze sterowanie na szrot i trzeba nowa płytke na 600zł. kupować. Serwisant wymontował tą płytkę, posprawdzał jakieśtam na[pięcia czy przepływy prądu i nie wmontował jej. Po 2 miesiącach mój znajomy zajrzał do pralki, wmontował ta płytkę by zobaczyć jakie sa objawy -a tu pralka działa! Podejrzewamy że pierwszy pan zespawał i naprawił usterkę ale po prostu źle podłączył płytkę bo kilka kostek jest w tym samym kolorze:-D Na frazie jestem na nowo szczęśliwą posiadaczką, nie chwalę juz tej pralki ale działa!!! Pozdrawiam optymistycznie! :)

Gość Mechaniczna Pomarańcza
Do puszysta zajebista : Czesc! Jak widac na zalaczonym obrazku : mimo staran lekarzy pacjent przezyl :) Czasem tak bywa ze cos sie po prostu pomiesza, w koncu nie myli sie ten kto nic nie robi :) Wazne ze sprzet dziala:) Pozdrawiam optymistycznie! Mechaniczna Pomarańcza

Gość mosi
Witam Mam pytanko odnośnie praliki Amika. Niestety taką posiadam od 6 lat i często mamy awarie. Teraz nie pobiera wystarczającej ilości wody w całym cyklu, musze dolewać, aby ubrania były dobrze wypłukane. Tylko na programie uszlachetnianie pobiera odpowednią ilość. Czy jest na to jakaś rada? Przymierzamy się powoli do zakupu nowej ale czy może jeszczę tą uratować? Którą pralkę polecacie jeżeli chodzi o dokładne płukanie (dziecko z wrażliwą skórą). Pozdrawiam cieplutko

Do Mosi: Witam! Jaka to dokladnie jest Amica? WMN, PA,PB ? Prawdopodobnie problem nie lezy po stronie poziomu wody lecz po stronie grzania lub odpompowania. Jesli grzalka nie pracuje , proszek slabo sie rozpusci. Jesli woda bedzie odpompowywana w niewlasciwy spoosb-pranie nie bedzie doplukane. Jesli masz Amica z systemem Aqua Spray,warto byloby go usunac i odrazu zmienic pompe. Pozdrawiam! Mechaniczna Pomarańcza www.naprawaprogramatorow.pl

Polecam pralkę Bosch WAE 2036K PL -właśnie przy małym dziecku,ponieważ posiada funkcję dodatkowe płukanie czy też bardzo delikatne pranie albo odplamianie.Kupiłam tę pralkę 3 miesiące temu i naprawdę płucze bardzo dokładnie,wcześniej mialam też Boscha-12 letniego,ale płukanie nastawiałam powtórnie,teraz już tego nie robię.

Gość mosi
Witam Bardzo dziekuje za odpowiedź. Niestety nie pamiętam numeru jak sprawdze to dokładnie napiszę. Jeżeli chodzi o wodę to kiedyś była widoczna na szybie a teraz jest tylko na dnie i najczęściej pranie jest lekko namoczone a nie w wodzie. Jeżeli włącze uszlachetnianie to woda jest widoczna na szybie i tak było kiedyś przy normalnym praniu. Pralka jest mocno ekspolatowana i może konczy się jej żywot. Pompa była wcześniej wymieniama ale mamy na wszelki wypadek zapasową. Myslelismy o jakimś czujniku poziomu wody, może jest taki który kontroluje ją. Pierzemy wyłacznie w płynach do prania bo z proszkiem były problemy. Grzałka grzeje. Czy usuniecie systemy Aqua Spray nie spowoduje pogorszenia jakości prania? Jak chodzi to przy obrotach słychac jakby coś tarłoz tyłu, czy to może być pasek czy raczej łożyska? Pozdrawiam Monika

Do Mosi: Jeszcze jedno mi przychodzi na mysl: przeczysc filtr w wezu zasilajacym woda. Jesli masz PA lub PB , poziom wody do plukania regulowany jest programowo. Tzn jesli pralka nabierze poziom wody sluzacy do prania , woda do plukania nabierana jest przez okreslony czas. Jesli woda leje sie powoli,nabierze sie jej malo. Jesli leje sie pelnym strumieniem, bedzie jej wiecej. Sprawdz z jaka sila leje sie woda w komorze proszku. Jesli powoli,odkrec bardziej kran lub przeczysz sitko przy wlocie do pralki ( odkrec waz). Mozliwe takze ze dzieje sie cos zuklarem regulacji poziomu wody- trzeba przedmuchac cienki wezyk prowadzacy do hudrostatu. Najpierw sprawdz jak szybko woda sie nalewa. Powodzenia!PS ten halas to prawdopodobnie lozyska. Mechaniczna Pomarańcza

Gość Szop-pracz
Unikajcie pralek firmy Candy. Wiem, wiem ..... znajoma ciotki kolegi miała Candy i prała ną przez 25 lat. Pamiętajcie jednak, że kupiła ją także 25 lat temu. Moja Candy CSLB 1000 padła po około 80 praniach (programator - nowy 450 zł, wymiana 60 zł). Chyba kupię nową.

Witam! Jestem zmuszony wycofac sie z wczesniejszych wypowiedzi na temat Whirlpoola AWT jako JEDYNEJ I NAJLEPSZEJ pralki ladowanej od gory. AWT po prostu zaczynaja sie MASOWO sypac. Nie wiem czy to jakies fatum czy celowe dzialnie fabryki , po kilku latach po prostu leca im programatory. Cena nowego to 350 + montaz serwisu autoryzowanego ( ok 100). Trudno jednoznacznie powiedziec co bedzie lepsze. Jednak z tego co widze moznaby sie pokusic o Elektroluxa. Praktycznie kazdy ktory bedzie mial regulacje wirowania bedzie lepszy od Whirlpoola ladowanego od gory. Przepraszam jesli kogos wprowadzilem w blad. Widze pewne zmiany wiec reaguje. Pozdrawiam wszystkich! Mechaniczna Pomarańcza

Gość shc73
Do Pana Janka: Witam Serdecznie! Stoję właśnie przed dylematem zakupu pralki "płytkiej" - 40 cm głębokości, mam na oku Siemensa WS12X460PL lub WS12F260PL (ewentualnie wersji z 1000 obr/min), ale Pan bardziej skłaniałby się ku Boschowi ze względu na łatwiejszy dostęp do części. Jak to jest z tymi Siemensami / Boshami, są one tak podobne do siebie, że odniosłem wrażenie że to ta sama fabryka je składa. Np. koszyczki na proszek są identyczne w obu markach! To jak to jest z tymi Siemensami, które wymieniłem. Warto? Pozdrawiam, shc73 (Janusz)

Gość shc73
Jaka Lodówko-zamrażarka wolnostojąca 200 cm/inox-srebrna Ktoś może doradzić? Wizualnie i funkcyjnie pasowałby mi Indesit BAAN 34 VPS lub Ariston MBT2022 CZ/HA, ale to jedna firma i tyle się naczytałem jaki to badziew, że sam już nie wiem. Ktoś to używa przypadkiem i mógłby się podzielić opinią? Pozdrawiam, shc73

Gość shc73
Jaka Lodówko-zamrażarka wolnostojąca 200 cm/inox-srebrna Ktoś może doradzić? Wizualnie i funkcyjnie pasowałby mi Indesit BAAN 34 VPS lub Ariston MBT2022 CZ/HA, ale to jedna firma i tyle się naczytałem jaki to badziew, że sam już nie wiem. Ktoś to używa przypadkiem i mógłby się podzielić opinią? Pozdrawiam, shc73

Do shc73: Witam! O tych siemesach nie wiem nic[czt. jeszcze w nich nie grzebalem], wiec nie bede sie wypowiadal. Bosch i Siemens sa bardzo podobne, roznia sie pewnie maskownicami i softem. Dlaczego warto wybrac Boscha? Poniewaz kazda czesc zamienna zamawia sie w Boschu po kodzie FD. Znacznie latwiej jest zamowic i zdobuc czesci do Boscha niz Siemensa, siemensow jest mniej wiec czas realizacji zamowienia moze byc znacznie dluzszy-mimo ze jest to TO SAMO co w Boschu. Ale jednak zamawiasz po KODZIE... Pralki chude sa bardziej awaryjne,trudniejsz do naprawy i czesci zamienne sa sporo drozsze.No i ladownosc jest mniejsza wiec trzeba prac czesciej= pralka szybciej sie zuzyje. Pozdrawiam! Mechaniczna Pomarańcza

Do shc73: Witam! O tych siemesach nie wiem nic[czt. jeszcze w nich nie grzebalem], wiec nie bede sie wypowiadal. Bosch i Siemens sa bardzo podobne, roznia sie pewnie maskownicami i softem. Dlaczego warto wybrac Boscha? Poniewaz kazda czesc zamienna zamawia sie w Boschu po kodzie FD. Znacznie latwiej jest zamowic i zdobuc czesci do Boscha niz Siemensa, siemensow jest mniej wiec czas realizacji zamowienia moze byc znacznie dluzszy-mimo ze jest to TO SAMO co w Boschu. Ale jednak zamawiasz po KODZIE... Pralki chude sa bardziej awaryjne,trudniejsz do naprawy i czesci zamienne sa sporo drozsze.No i ladownosc jest mniejsza wiec trzeba prac czesciej= pralka szybciej sie zuzyje. Pozdrawiam! Mechaniczna Pomarańcza

Gość shc73

Gość shc73
Mechaniczna Pomarańczo! Dziękuję za szybką informację! Rozważę więc Boscha, może się zdecyduję. A "cienką" muszę kupić, bo "gruba" mi nie wejdzie pod nietypowy płytki blat. Pozdrawiam, shc73

Gość STASIULA
NIE POLECAM PRALEK AMIKA.JA TAKA MIAłAM I PO ROKU SIE POPSUłA.GWARANCJI NIE CHCIELI UZNAC,BO JAK PAN PSZYJECHAł TO PRALKA DZIAłAłA.RUZNE ZECZY SIE Z NIA DZIAłY.PRODUKT FATALNY.TERAZ MAM SIMENSA,JEST SUPER,ALE MA JEDNA WADE,NIE BLOKADY NA PROGRAMY I MOJE DZIECKO WYGOTOWAłO MI PARE CIUSZKóW.TERAZ SA NA LALKE

Gość maczupikus
MAM LODÓWKE ARDO I JEST BEZNADZIEJNA NIEDOSYC ZE GŁOŚNO PRACUJE TO PRODUKTY SZYBKO SIE PSUJA W CZEŚĆI CHŁODZĄCEJ (GÓRA LODÓWKI).PRALKA ELECTROLUX DZIAŁA BEZPROBLEMOWO.

Gość Paul_whatever
Ja mam pytanie do pana Janka:) Jesteśmy w trakcie urządzania mieszkania i chcemy kupić m.in. pralkę do zabudowy. Ale byliśmy ostatnio w jednym z pierwszych sklepów agd w Krakowie i właściciel (ponoć obeznany w temacie) powiedział, że bez sensu kupować do zabudowy, przecież można zabudować normalną, ale płytką/wąską pralkę. Polecił nam akurat jakiś nowy model Beko za 1200PLN. No i tak się zastanawiam... Ja sam znalazłem Whirlpoola do zabudowy (AWO-D 043) za ok.1500. Pytanie czy opłaca się taka oszczędność i jakie pralki do zabudowy, właśnie w okolicach 1500 by pan polecał?

Do Paul_whatever: Czesc! Jesli zastanawiasz sie nad Whirlpoolem jakimkolwiek to najlepiej odrazu daj sobie spokoj. Jesli kupisz jakis nietypowy wynalazek to za jakakolwiek naprawe po prostu ZABULISZ. Po pierwsze pralke zabudowana trzeba potem wymontowac a nie zawsze jest to proste i szybkie. Serwis skasuje Cie za to jak za woly. A po drugie Whirlpool po prostu bedzie sie psul. Jesli jeszcze nie masz mebli,proponowalbym Ci zebys kupil cos z Elektroluxa albo Boscha STANDARTOWEGO i po prostu dorobil sobie drzwiczki jako czesc mebli. Wtedy w razie wymiany pralki masz standartowe wymiary pod pralke i nie musisz dorabiac mebli do kazdego modelu i w przyszlosci nie musisz pchac sie znowu w pralke "do zabudowy". Pralki tego typu sa bardzo malo popularne, wiec sporo drozsze. Nie pchaj sie w wydatki, zawsze mozna kase spozytkowac inaczej :) Pozdrawiam ! Janek P.S. jesli musisz brac jednak cos pod zabudowe,omijaj Whirlpoola...

Gość Paul_whatever
Panie Janku! Dziękujemy za rady! Ostatecznie, po długich debatach i uwzględnieniu wszystkich uwag/czynników zdecydowaliśmy się na płytkiego Boscha WLX 20460 PL, który od paru godzin stoi sobie w domku. Mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom:) A w razie czego, chyba do Wieliczki też dojeżdżacie?

Do Paul_whatever : Witam! Mam nadzieje że Bosch spełni Pańskie wymagania :) Jasne że dojeżdzamy do Wieliczki,tyle że wieczorem. Gdyby coś dziwnego się działo prosze dać znać na kom. Pozdrawiam i życzę bezawaryjengo użytkowania oraz zadowolenia ze sprzętu! Janek P.S. To my mamy starszą kopalnie ! :-)

Gość SHAZZA
MAM OD 8 LAT BOSHA WFL 1600 I NIGDY NIE BYŁO SERWISU, NIE BYLO PO PROSTU TAKIEJ POTRZEBY.Ostatnio jednak zaczeła robić dziurki w ciuchach i trochę wylewać wody , więc myślę że czas już na nową !Wybiorę też coś z BOSHA ale jeszcze nie wiem ktory model... Chcialam zaznaczyć , że piorę bardzo dużo 2-3 prania dziennie , mam trójkę malych dzieci i mnóstwo prania...Tamta pralka dawala rady , mam nadzieję ,że teraz BOSH rownież sprosta moim wymaganiom. Ja polecam BOSHA!

Dzień dobry Panie Janku. Jestem kolejnym delikwentem, który musi kupić pralkę. Mam oczywiście i pytania, i drobną prośbę co do informacji na Państwa stronie. I tak: 1. Opóźniony start - zostawianie pralki pracującej w pustym domu. Pisze Pan, że można zrobić \"potop szwedzki\" sąsiadom (to z kafee) - potop szwedzki to nic. pralki potrafią sie PALIĆ. rzadko się to zdarza ale się zdarza. staram sie zawsze moich klientów (chemia niemiecka) uczulać na to - może Pan też się dołączy. 2. Na stronie o zakupie nowych pralek piszą Państwo, że w gorenje łożyska wymienia się tylko w warsztacie (tak to nazwijmy), czy to dotyczy wszystkich modeli nowych? Moja nieodżałowana gorenje WA 942 miała wymieniane łożysko na miejscu - po 7 latach baaardzo intensywnej eksploatacji i 3 przenosinach - to pralkom nie służy- to też można zaznaczyć (moja mama teraz ją użytkuje). 3. Może powinien Pan też wspomnieć, żeby w szale własnych prób serwisowania nie kłaść pralki na boki ( nie pamiętam, na który w ogóle nie wolno). Niestety mój Polar PDP 885, żeby można było wymienić węza przy filtrze musiał być położony. Prawdopodobnie coś się wykrzywiło - wyrobiło - pasek klinowy spada i nic nie chce pomóc. Pan \"EDEK\" też. 4. Potrzebuję pralki - czołgu, takiej jak to gorenje WA 942 - jaką by Pan polecił? Z góry dziękuję i pozdrawiam i liczę na owocną korespondencję;)

Gość Kropka....
Panie Janku drogi, jaką pralkę mamy kupić, żeby nie byłą piekielnie droga, a za to posłuzyla długo i w razie czego była w miare tania w naprawie??? Dotychczas mielismy CAndy Holiday-kę- poraaaaażka:((, w ciagu 3 lat sie popsuła 3 arzy,dzis był mechanik, naparwa -jakies 460 zł, poszedł moduł, teleskopy kiepsko wygladają podobno, w kazdym razie nie opyla sie jej naprawiac..... Przeczytalam wszystkie wypwoedzi na tym forum i widzę, że w miare spisuja sie Bosh i elecrtolux, tylko, ktore modele???? Ten pan, ktory byl dzis u nas odradzał ładowane od góry i takie, a polecał tem, ktore sa jak najmniej skomplikowane, mało elektroniki. Więć, jakie modele Pan proponuje?? ( co zrobic z naszą Holideyką??tak poprostu wywalić??) pozdrawiam

Amiki i Fagora! Najlepsze są Bosche, Siemensy, Electroluxy i Miele.

Witam! Do Kropka: Jesli chcesz kupic do dobrego,wez Bocha WAA 20260 lub WLF 20260 PL. Oba maja wyswietlacze i rozbierane zbiorniki. WAA bedzie troche tanszy. Z tego co wiem Amica i Beko daja 5 lat gwarancji,ale znajac ich mozliwosci.... Daj znac do kupias i jak Ci sie to sprawuje. Pozdrawiam! Janek

Gość podbiał
kupiliśmy pralke electroluxa,po upływie gwarancji zepsuła się jakas plytka ,[kosztuje 600] na część czekaliśmy 4 miesiące ale nas ol ... i części nie ma za pralkę dalośmy ponad 2000 i musiałam kupić drugą NIE OLECAM ELECTROLUXA

Gość SHAZZA
Byłam dzisiaj w sklepie z myślą kupienia pralki BOSH .Pan z obsługi przekonywał mnie żebym sobie kupiła pralkę firmy SIEMENS bo niby to pierwowzór BOSHa i są lepsze...W koncu nic nie kupi lam i zastanawiam się , co poradzicie? Miałam wcześniej BOSHA i bylam bardzo zadowolona.Może ktoś zna model SIEMENS WM 10 A 260 PL i co doradzacie?MOŻE PAN JANEK COŚ DORADZI?PROSZĘ O POMOC?

Gość Beforka
a ma ktos opinie na temat nowej pralki LG 14440fds??? chcialabym ja kupic ale troche sie nboje ze to LG