Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda aaa

jaka pasta do zębów dla roczniaka?

Polecane posty

Gość magda aaa

jaka pasta do zębów dla roczniaka? od kiedy wasze dzieci zaczęły myć ząbki? mam 13-sto miesięczną córeczkę, ma 6 zębów....podobno powinnam już.... acha i jeszcze jedno: słyszałyście o ZYMAFLOUR -krople fluoru, które podaje się dzieciom dla wzmocnienia zębów? podobno na receptę

Gość mamusia-
bez fluoru

Gość mama101
nenedent baby jest bez fluoru kupisz w aptece.Jeśli na ma takiej potrzeby to się nie podaje zymafluoru bo jak się przedawkuje to może wyrządzić więcej szkody niż pożytku najważniejsza jest profilaktyka!Rano myję małej samą wodą a wieczorem pastą bo jeszcze nie wyplówa no i nie daję słodyczy (sporadycznie)Byłam u pedodony i narazie jest ok.Pozdrawiam:)

ja uzywam \"BOBINI\", dla dzieci powyżej roku, zawiera fluorek sodu, a nie zawiera cukru, w aptece panie powiedziały mi ze to nic ze nie umie jeszcze wypluwać , nic jej nie bedzie, muje pasta raz na dwa dni, a poza tym 2x dziennie wodą

A moje dziecko ma 2 lata i nie chce myć zębów nawet samą wodą.A jeżeli już to tylko sama.A to przecież nie mycie tylko pocieranie szczoteczką po języku. Już sama nie wiem co mam robić.

mój od roku mył vademecum truskawkowe.Bardzo mu smakowała i teraz (ma prawie 4 lasta)sam prosi o nałożenie pasty bo nie chce sie połozyc bez umytych zębów.Tyle że dzieci powinny juz wczesniej myć zęby sama woda i to przed skończeniem roku.Od pierwszego zęba.....może powinnaś kupic dziecku jakąś śmieszna szczoteczke,typu samochodzik lub coś innego.Mycie zębów u malucha nie powinno wyglądać jak bolesny obowiazek,.zacznijcie od zabawy.

Gość mama101
pedodonta-stomatolog dziecięcy

A gdzie mam szukać pedodenty? Pierwszy raz słyszę takie określenie i obawiam się, że znalezienie lekarza nie będzie łatwe. Myśłałam, że wystarczy iść do stomatologa, który specjalizuje się w leczeniu dzieci, a to wygląda na to, że jest jakaś odrębna specjalizacja. Dodam, że mój syn ma 10,5 i chciałabym upewnić się, że wszystko wpożądku.

Gość eeemmmiiii
ja swojemu kupilam i jestem bardzo zadowolona z pasty BOBINI. w takim rózowym opakowaniu z dinozaurem. byłam u stomatologa i ta mi zalecił!

Ale jak myjecie dziecią te zęby mój ma prawie 14 miesięcy cieszy się jak ja myję ale sam nie chce otworzyć buzi. Dostałam od znajomej dentystki taką malutką szczoteczkę i też nic.

Moja córcia ma 15 miesięcy. Pierwsze zabki wyszły jej jak iała 4 mmiesiące. Prawie od samego początku próbowałam ją nauczyś dbania o ząbki, ale ... teraz mycie zębów przypomina katorgę. ani szczoteczka na palec ani szczoteczka silikonowa do ręczki ani śmieszna szczoteczka klasyczna nie działąją. Jak biorę szczotkę i pastę do ręki Mała od razu odwraca główkę. Pomóżcie!!! zabawy w wspólne mycie zębów nie pomaga, tak samo jak mycie zębów misiom. co mam robić?? Lekarka powiedziała, że mam się nie martwić, bo mała tego nie rozumie, i że mam z nią iść do stomatologa to oni jej ząbki wyczyszczą. A pastę mam nenedent jabłkowo-bananowy bez fluoru, bo mała uwielbia banany a lekarka kazała dać paste bez fluoru. Jka ją przekonać do mycia ząbków??

moje dziecię ma 10 miesięcy w kupiłam mu szczoteczke do zębów -taką 0-2 i do tego paste Colgate 0-2 - zawiera niewielką ilość fluoru ... w ogóle jest zafascynowany, jak my myjemy zęby i od razu otwiera buzię :-D swoja szczoteczką bardzo chętnie sie bawi :-D zastanawiam sie jednak, ajk to jest z tym fluorem, takie dziecko nie potrafi jeszcze wypluwać (wiem, że tej pasty jest minimalnie)... czy po umyciu zostawić mu paste do połknięcia czy starać się maksymalnie jakims czarodziejskim sposobem \"wypłukać\" pastę tzn pianę :-P pozdr 🌼

Gość iwona85
moja mala ma 16 miesiecy,jak skonczyla roczek dalam jej szczoteczke do zebow i odrobine paste bobini,jej mycie zebow nie zawsze przypomin,to prawdziwe szczotkowanie,ale oswaja sie z myciem zabkow:)nie wyplukuje jej pasty po skonczeniu "mycia" od tak minimalnej ilosci nic jej nie bedzie:0 teraz jestesmy na etapie,ze jak ja myje zeby,to ona tez krzyczy i pokazuje na szczoteczke,ze tez chce:)

my corci dawalismy szczoteczke do zebów od czasu jak sama potrafila siedziec w wanience, jest przyzwyczajona wiec nei ma problemów, nic nie wolno robic na sile ani razu bo sie zrazi, najlepiej jak na poczatku dziecko traktuje to jako zabawe. teraz kupilismy jej paste colgate dla dzieci ale mietową, w TV slyszalam ze nei powinno sie kupowac dziecku tych smakowych np truskawkowych bo pozniej dziecko nei chce mietowej, ta która my kupilismy ma taki lekki mietowy smak, a córa teraz uwielbia myc zabki

U mnie wyglada to tak : Maly ma 2 szczoteczki jedna z pasta myje mu ja a druga sama woda on.Paste elmex uzywamy ,jest lekko mietowa ale mojemu dziecku nie przeszkadza.Ma 14 mies.

Gość Albuquerque
Fluor którym wzbogacana jest zgodnie z trendami pasta do zębów, jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Nie kontrolują one połykania, zaś ilości związków fluoru dodawanych do past do zębów przekraczają dawki toksyczne - szczególnie tam, gdzie (jak np we Wrocławiu) jest stosowane fluorowanie wody, Fluor został rozreklamowany jako panaceum na próchnicę - jednak przemilczano dużą ilość skutków ubocznych. Proponuję zapoznać się z fluorkiem sodu, fluorowaniem wody, rozważyć trend i zrozumieć, że nagłe znikanie pewnego rodzaju ostrzeżeń z opakowań potrafi potwierdzić, że firmom stomatologicznym nie zależy na obniżeniu zapotrzebowania...

Gość galatana
Trochę stary ten temat, ale powiedzcie mi - czy rzeczywiście pasty z fluorem mogą być szkodliwe? Tak czytam na temat dzieci i sama nie wiem co kupić na początek. Możecie to potwierdzić?

Gość randja
Mogą być szkodliwe, ale w większych ilościach - wszystkie mamy które znam, dziecku kupiły pastę bez fluoru. Po co ryzykować jakiekolwiek problemy, skoro koszty są w zasadzie takie same?

każdy stomatolog poleci Elmex i moje dziecko właśnie taką ma.Mała tubka kosztuje 13 zł ale co tam....

Gość bukaczacza
Elmex dla dzieci? Coś mi tutaj nie pasuje. To nie jest pasta przy problemach z chorobami dziąseł? Nasze dziecko ma ajonę bez fluoru. Poza tym elmex to chyba fluor zawiera, prawda?

Gość ja mam elmex od 1 roku
ja mam elmex od 1 roku

Gość For-Matka
Nenedent apteczny - bez fluoru. To właśnie poleciła nam pedodontka = specjalista od ząbków dziecięcych :)

Gość For-Matka
jak to jest z tym fluorem, takie dziecko nie potrafi jeszcze wypluwać (wiem, że tej pasty jest minimalnie)... czy po umyciu zostawić mu paste do połknięcia czy starać się maksymalnie jakims czarodziejskim sposobem \"wypłukać\" pastę tzn pianę Nasza dentystka przestrzega przed połknięciem fluoru przez małe dziecko. To w końcu trucizna dla roczniaka..

Gość rację ma Albuquerque
i jej słuchajcie

oczywiście elemx dla dzieci od 0-2 lat.Najlepsza na świecie.

Najlepszy wg mnie jest żel Ziajka od pierwszego ząbka, bez fluoru. Używam odkąd wybił się pierwszy ząbek, ma smak żurawinowy. Córka ma piękne ząbki, polecam. A Ajonę też polecam, tylko nie wiem czy można małym dzieciom. Ja jej używam i jest super. Nie zawiera fluoru, który jednak bardzo szkodzi.

Gość mamamam27
ja kupuję z ziaji