Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domowa zupka

zupki domowe -

Polecane posty

Gość domowa zupka

poprosze o przepisy na domowej roboty zupy z wyjatkiem rosolu , pomidorowej czy zurku bo te umiem robic ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wszystkie zupy możesz robić na bazie rosdołu wlasnie. Najpierw robisz tak samo, jak rosól, potem ziemniaczki, wloszczyznę i w zależaności od tego, jaka to ma być zupa - dodajesz o starte ogórki kiszone, starte buraczki, fasolę, groch, kapuste pszatkowaną kiszoną, kaszę jęczmienną. Nic poza tym te zupy sie nie różnią! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mala_myszeczka
do rosołu dodaj brokuła, gotuj aż będzie miękki (do tego mogą być też jakies inne warzywka np duuużo marchewki ale przewaga brokuła) po ugotowaniu przetrzyj na miazgę :-) i masz zupkę brokułową. Moja rodzinka też kocha zupkę szczawiową (zamiast brokuła - szczaw - byle z pewnego ogródka), po ugotowaniu też przetrzeć (bo taki ugotowany apetycznie nie wygląda) do tego jajo na twardo - PYCHA :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eat5juytkjy
www.google.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość domowa zupka
dzieki bardzo za przepisik na zupke brokulowa jutro zrobie ja na obiadek ;-) a co do innych zup to tyle ze trzeba dodac jakies tam warzywa do rosolu (robie go z udka kurczaka)to wiem tylko jakie i co najpierw ;-) tego nie wiem bo ze mnie poczatkujaca kucharka jest a meza mam zarloka ;-) a gotowe przepisy sa jakies dziwne - zupy z nich sa nie takie jak u mamy ;-) prosze o wiecej i z gory dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawaler
wlasnie -dobry topik bo ja tez nie umiem zup gotowac (kawaler) hehe ;-) podajcie jakies przepisy drogie panie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vivicafox
polecam zupkę kalafiorową!!! z lanymi kluseczkami - Pychaaaaaaaaaaaaa robisz jak rosołek tylko dodajesz oczywiscie kalafiroa i gotujesz az bedzie miekki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mala_myszeczka
do tych moich zupek oczywiscie fajnie dodac smietanki albo jogurciku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) ale najlepsza jest ogóreczkowa..skomplikowana i pracochłonna, ale pyszna, na bazie rosołu (najlepiej z prawdziwego pierzoka...znaczy kury), ogórki kiszone ścierasz na średnich oczkach, odciskasz i w osobnym garnuszku podsmażasz na maśle, po ok. 5 min - ciągle mieszając, dolewasz ten soczek z ogórasów i ma sie dusić tak z 10 min. Osobno (sterta garów) gotujesz ziemniaczki pokrojone w kosteczkę..jak się ogóry podduszą dodajesz do rosołu i niech się warzy dalej. Potem, jak się już ugotuje, dodajesz gotowe ziemniaczki i jak wystygnie dolewasz śmietanki 30 %. Na następny dzień (niestety trzeba poczekać) jest pycha, gęsta i sycąca. Podobnie z pomyrdałową..pomidorki, albo koncentrat dodajesz do masełka, ze zrumienioną cebulką i ma się dusic podlewając rosołkiem, potem śmietanka jak wystygnie i już :D polecam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
achaaa, zapomniałam dodać, obierz kiszone ogórasy ze skóry !! to ważne.. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no..co taka cisza?...czekam na nowe pomysły... :D chyba, że....się nie znam na gotowaniu :( kawaler & kuchary ..piszcie!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja uwielbiam zupę szczawiową. Potrzemne będą: -marchewka -pietruszka korzeń - nie za wiele -przecier szczwiowy (najlepiej własnej roboty) - jajko -ziemniaki Ugotuj marchewkę, pietuszkę i ziemniaki, dodaj przecier, po troszeczku, żeby zupa nie była za kwaśna. Jeśli jest taka potrzeba przypraw solą i cukrem. Jajko ugotuj osobno i dodaj na sam koniec. SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szczawiowa na wodzie :-) Obrane ziemniaki, pokrojone w kostke gotowac z obrana i pokrojona marchewka (jedno i drugie kroje w kostke) Mozesz dodac malutka pietruszke. W czasie kiedy gotuja sie jarzyny nastawic jajka i ugotowac je na twardo. Umyc szczaw, odkroic ogonki i pokroic go w paseczki. pokrojony szczaw polozc na sitku i przelac wrzatkiem. Na patelni rozgrzac maslo i dusic szczaw 2 min (na malym ogniu zeby maslo se nie spalilo) Do jarzyn, ktore gotuja sie okolo 15 min ddoac ten szczaw i zagotowac. Zestawic z ognia i poslic do smaku. Zupa ma miec wyraznie kwasny smak. ROzlac zupe na talerze, dodac smietane, zamieszac i dodac jajko pokrojone na cwiartki. Mozna posypac swieza mieta. Przygotowanie tej zupy dla dwoch osob od momentu zaczecia odbierania jarzyn do podania na stol trwa 30 min :-) Smacznego :-) Podalam szczawiowa bo wlasnie dzisiaj ja robilam :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawaler
a ja drogie panie nauczylem sie robic zupke mexykanska ;-) - metoda prob i bledow Skladniki: - papryka konserwowa - czerwona fasola konserwowa - troszke mieska gulaszowego np lopatka - koncentrat pomidorowy - fasolka zielona - kukurydza konserwowa - pieprz i troche warzywka - resztka rosolu Miesko pokrojone na mniejsze kawalki podsmazam, wrzucam do rosolku dodaje koncentrat pomidorowy i wszystkie warzywa , sole i pieprze ;-) dla mnie bomba - szybko i wszystko ozna do niej wrzucic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawaler
no drogie panie cos zastoj sie zrobil ;-) nie poradzicie biednemu facetowi jak sie zupki gotuje... ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A pieczarkowa może być? Potrzebne będą: - marchew - pietruszka korzeń - seler - ziemniaki - pieczark - jakaś kość lub skrzydełka z indyka (1) czy kurczaka (2-3) - sól i pieprz - śmietana Obierz i pokrójwarzywa. Wrzuć do wody wszystko oprócz kapeluszy z pieczarek. Gotuj aż zupka nabierze smaku. Wyłącz i ostudź. Wrzuć warzywa do miksera i smiksuj. Włóż zpowrotem do garnka. Dodaj pokrojone kapelusze z pieczarek i gotuj aż będą miękkie. Dodaj przyprawy i śmietanę. Gotowe SMACZNEGO :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapomniałam dopisać, że można do zupy dodać jakiś drobny makaron(ja kupuję taki kształtem podobny do ryżu), wtedy będzie pożywniejsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawaler
z checia sprobuje taka zupke zrobic dzieki bardzo za przepis ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W ten sam sposób możesz zrobić zupę ze szparagów czy brokułów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A czy ktos zna przepis na zupe marchewkowa i groszkowa (najlepiej zupa-krem), tylko zeby nie robic jej na mięsie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Myślę, że marchewkową bez wywaru mięsnego łatwo da sięzrobić. Tylko z doświadczenia wiem, że lepsza jest jak doda się do niej kwaśnie jabłko. Tak robię mojemu dziecku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to mam nowy pomysł :-) Od razu mowię że niepróbowany jeszcze przeze mnie. Zwykły rosołek (bulionik + warzywka). Warzywka zmiksować. I dodać.. serek topiony :-) około 15 deko na półtora litra. Co wy na to? Będę robiła jutro to zdam relację :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbuj dodać do tej zupy podsmażone pory - rewelacja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I co \"kawalerze\"? Próbowałeś coś ugotować? Pochwal się co miałeś na obiadek...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupka na serku pycha :-) Fajny pomysł! Dodałam jeszcze czosnek (ząbek). Jest bardzo gęsta i pożywna - więc obejdzie się bez drugiego dania. Trzeba tylko uważać przy dodawaniu serka (waży się)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbuj też z podsmażoną cebulą. Można dodaćtrochę grzanek lub makaronu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawaler
ech ja tam juz sam nie wiem jak mam te zupy gotowac ;-) probuje zrobic zupe warzywna tzn z ziemniakami , brokulem , fasolka i wogole ale nie wychodzi mi nic a to co zrobie jest nie do zarcia - jednak nie ma to jak u mamy ....... ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Syzyfka
Polecam krupnik gryczany. Na wrzatek wrzuca sie kaszę, jak sie juz troche rozgotuje, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaczki. Można dodać troche cebulki przesmazonej na smalcu lub słonince, i koperek. Pyszota!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na ZUPE - KREM Z GROSZKU - sprawdzony i wychwalony :D - pol litra wywaru jarzynowego (rosolek nagotowany na marchwi, pietruszce i cebuli, bezmiesny) - puszka groszku - 1 zoltko - 1/4 kostki masla - 1 lyzka maki - pol szklanki slodkiej smietanki - sol, wegeta - groszek ptysiowy Do wywaru dodajemy przetarty na sicie lub zmiksowany groszek zielony, zagotowac. Maslo rozcieramy w kubeczku z maka (wskazane wiec, zeby nie bylo prosto z lodowki), dodajemy do niego kilka lyzek goracej zupy, ktora w miedzyczasie sie gotuje, gdy calosc rozetrzemy - dodajemy do zupy i znow czekamy az sie zagotuje. Roztrzepujemy dokladnie zoltko ze smietanka, przelweajac przez sitko dodajemy do zupy, znow zagotowujemy calosc. Doprawiamy sola i wegeta. Podawajemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×