Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

QQRYQ

opalanie w czasie ciazy.

Polecane posty

witam serdecznie.jestem w 6-tym miesiacu ciazy.chcemy jechac z mezem nad morze,ale co ztym opalaniem? wiem,ze nie mozna sie przegrzewac,ale chyba moge siedziec na plazy i troche sie opalic?

Gość jesli dobrze znosisz slonce
to czemu nie? Zalezy jaki to czas ciazy. Przypuszczam, ze poczatek. Bo gdyby to byla koncowka, pewnie nie bardzo tolerowalabys slonce... A tak, to lapiesz witaminke D dla dzidziusia :-)

Gość Ona 23
nie przesadzaj z dlugoscia opalania i nie w poludnie, a powinno byc OK :) Ja chodze czesto na basen w upalne dni i czuje sie duzo lepiej jak posiedze w wodzie.

Gość jesli dobrze znosisz slonce
Slonce to wlasnie witamina D :-) Ale nie przesadzaj z tym plazowaniem. Ja w tym czasie (druga polowa ciazy) bardzo zle reagowalam na opalanie sie, mimo ze ogolnie uwielbiam. Niestety w czasie ciazy bardzo zle sie czulam na plazy, robilo mi sie slabo... A witamina D wzmacnia kosci

Gość branka
nie, nie, nie i jeszcze raz nie! jesli koniecznie musicie byc na plazy, to znajdz przynajmniej zacienione miejsce albo zorganizuj sobie jakis parasol, czy cos. Na pewno nie mozesz w ciazy lezec i prazyc sie w sloncu. Radze Ci spytac o to swojego lekarza, a nie radzic sie na forum. A tego o wit.D nie zrozumialas chyba, nie masz niczego brac! Wit. D wytwarza sie w skorze pod wplywem swiatla slonecznego.

Gość Ninka35
Unikałam słońca a i tak na twarzy pojawiła mi się brązowa plama. Minął prawie rok, a ta plamka nie znika! Radziłabym unikać słońca!

słuchalam kiedyś audycji w radiu na ten temat. lekarze mówili, że gdy widzą kobietę w ciąży na plazy w pełnym słońcu to ogarnia ich zgroza. maluchowi jest po prostu wtedy bardzo gorąco i może sie to źle skończyć. mówili jak wzrasta temp wód płodowych i czym to sie może skończyć. nie będę Cię straszyc. też słyszałam że skóra kobiet w ciąży może źle reagować na mocne słońce. jedź nad morze oczywiście, ale na plazy siedź pod parasolem (nie pomiędzy 11 a 14), a i tak troche sie opalisz, bo słońce odbija sie od piasku. wieczorem spaceruj brzegiem, pełen relaks, ale nie smaż się w żadnym wypadku!

Gość Hana
Ja akurat wróciłam znad morza . Jestem w 5 m-cu ciąży.Opalałam sie cały czas. Wiał zimny wiatr i nie było czuć upału. Bardzo dobrze się czułam i wczoraj byłam na Usg i wszystko ok. Doktor powiedz mi że ciąża to nie choroba i można się opalać jak jest to pprzyjemne i jak się nie męczysz.Co innego Tunezja czy inne kraje ciepłe tam wysoka temp. może spowodować przegrzanie i poronienie. Ale u nas nad morzem nie sądzę (to są słowa mego ginek.)Jestem opalona jak murzyn i super się czuje.

dzieki dziewczyny za rady.wysmaruje sie kremem z filtrami i przykryje brzuch.wazne,ze bede nad morzem,opalac sie przeciez nie musze.

HANA,A NIE MASZ PRZEBARWIEN NA SKORZE? SLYSZALAM,ZE W CIAZY CZESTO SIE POJAWIAJA.NO I CO ZE STROJEM KAPIELOWYM,SZCZERZE MOWIAC NIE SPOTKALAM SIE Z TAKIMI.SZYJA TAKIE \"SPADOCHRONY\"?

dziś lekarza absolutnie zabronił kmi opalania i kąpieli w gorącej wodzie, ponieważ przegrzanie może wywołać skurcz

Gość Hana
Nie mam żadnych przebarwień na skórze wręcz przeciwnie mam jeszcze ładniejszą i brązowszą opaleniznę niż przed ciążą. A co do stroju kąpielowego to miałam dwuczęściowy i paleo na brzuszek . Po mnie tak nie było poznać bo mam mały brzuch. Opini na temat opalania w ciąży jest mnóstwo. Ja nie wyobrażam sobie lata bez opalania NIgdy. A co do przebarwień to zależy od organizmu. Nie każdy to ma.

Gość Przyszła Mama
Opalanie w ciązy to zabójstwo dla dziecka,organizm się nagrzewa,a dzidzia się PRZEGRZEWA....więc moze dojść nawet do najgorszego..(oczywiście nie musi)i nie znaczy to,ze mamy zyc,jak wampiry,ale celowe siedzenie na słoncu jest bardzo nie korzystne.

Gość tych pytań mam kilka
W lipcu jadę na urlop nad morze, będę wtedy w 7 miesiącu. Mam kilka pytań: - mogę się kąpać w morzu? Oczywiście nie mam zamiaru odpływać, tylko tak przy brzegu. -mogę spacerować w słońcu w zwiewnej letniej sukience, kapeluszu na głowie, czy cały dzień mam siedzieć pod parasolem?

po pierwsze : opalanie w ciąży jest niewskazane .... możesz posiedzieć gdzieś w cieniu ale pełne słońce sobie daruj. po drugie : po co chcesz brać wit D ? przecież własnie w słoncu znajdują się jej naturalne \"złoża\" i oprócz opalenizny od słonca gratiś dostajesz wit D ;)

Gość /lączenie tematów/
Temat: czy w czasie ciąży można się opalać????? 12:06 sztolwerka 12:09 nie należy 12:10 cyniczna obserwatorka Tylko pod warunkiem,że posmarujesz swoje dziecko olejkiem z filtrem ochronnym. Czytaj i ucz się życia. 13:53 Marysieńka 1 (myszka98@o2.pl) TROCHE MOZNA, ALE NIE W NAJWIĘKSZE UPAŁY, NIE NALEZY WYSTAWIAĆ BRZUSZKA ZA DŁUGO NA OSTRE SŁOŃCE, NO I OCZYWIŚCIE JEZELI CIAŻA PRZEBIEGA NORMALNIE, BEZ POWIKŁAŃ. 11:17 sztolwerka Ale ja jestem dopiero w 6 tygodniu więc brzuszka jeszcze nie mam i sie zastanawiam czy choć troche moge sie opalac. 11:25 to nie ma znaczenia czy masz brzuch czy nie... Jesteś w ciąży czy nie? TAK? Wniosek - nie wystawiamy brzucha na słońce!!!!!!!!!!! 11:32 justar nie wiem jak to jest na poczatku ciaży - chociaz może wzrosnać ryzyko poronienia, ale słuchalam kiedys audycji w radiu i lekarze mowili że cierpną jak widzą na plaży kobiete w ciaży. Podobnie kobietom w ciazy nie zaleca sie długich, goracych kapieli. Zreszta w cieniu jest przyjemniej 18:11 ale wy przesadzacie pewnie że można się opalać ale z umiarem jak już czujesz się słabo i jest ci duszno to wiadomo że masz zejść ze słońca. Osobiście pytałam doktora i powiedział że ciąża to nie choroba. Wyjeżdżam na wakacje nad polskie morze i mam zamiar nie siedzieć cały czas w cieniu. Grunt w tym to się nie PRZEGRZAĆ! 12:53 ciężarna śmiać się chce jak czytam że kobieta w ciąży nie może się opalać, biegać, podskakiwać, itp. itd, najlepiej wsadzić nas do klatki złotej na 9 miesięcy bo wszystko jest niebezpieczne, groźne, i naj, naj gorsze. Wszystko jest dla ludzi ale nie dla kobiet w ciąży. Bzdury , bzdury, bzdury. I oczywiśce że można się opalać. 14:03 Mysz_ka ja wystawiam sie na slonce (solarium odradzam). Jednak zakrywam brzucha, zeby go nie przegrzewac. Ale poza tym ja nie widze w tym nic zlego. Ciaza to nie choroba i trzeba robic to, co sprawi Tobie przyjemnosc - oczywiscie w granicach rozsadku. To już 32 t.c. Czekamy Oskarku na Ciebie... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd87d566e2 a6171b.html Oskar w 23 tc http://suwaczki.waszslub.pl/img-20060701003003 30.png [url=http://www.suwaczek.pl/]http://www.suwaczek.pl/cache/0f869b543f.png [url=http://www.TickerFactory.com/] http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20718 ;118/st/20070606/dt/-5/k/ee52/preg.png 14:07 ciężarna no dokładnie, każda wie, jak wpływa na nią słońce, czy oslabia czy umie leżeć na słońcu, to tak samo dziaa w ciąży. Ja zanim zaszłam w ciążę potrafilam leżeć plackiem na greckich plażach po kilka godzin, taką mam karnację, pod wpływem słońca chce mi się żyć, i humor mi się poprawia. I w ciąży też nie zamierzam rezygnować z opalania. No może nie w Grecji po kilka godzin, ale na działce, na pewno.

Gość bziczek
ooo - temat w sam raz dla mnie:) w wakacje bedę w 6 miesiącu i też wybieramy się poplażować. Nie zmierzam lezeć plackiem na słońcu jak to zwykle robie, ale nie zabierzam schować sie pod ziemią. Mogę siedzieć w basenie, w morzu, spacerować po plaży czy posiedzieć chwilke na leżaku i schronić sie pod parasol. W chwilach najwiekszego nasłonecznienia zdrzemne sie w przyjemnie klimatyzowanym pokoju. Moja ginka nie widzi nic przeciwko, jeśli nadal ciąża bedzie rozwijała sie prawidłowo (sama była w 7 miesiącu w Turcji). a plamy?Nigdy nic nie wiadomo, jedna ma, inna nie - od tego mam rozum by obserwować swoje ciało i skórę. Wszystko jest dla ludzi - tylko z głową.

Gość ufliczek
z góry przepraszam, ale tym wszystkim mamusiom,które twierdzą że " opalanie to zabójstwo dla dziecka"- gratuluję ciemnoty i zacofania:)

Gość samnanta
opalanie samo w sobie nie zabije dziecka ciemna maso 😠 ale nie wiesz co dzieje sie kiedy taka "madra" matka siedzi w wielkim brzuchem na sloncu. nie wiesz co dzieje sie z dzieckiem, jak czuje sie itp lekarze wiedza, duzo bylo o tym gadane i pisane ale widac nie do wszystkich to dociera twoja sprawa....

Gość emi123456789
wiecie co dziewczyny wy się stuknijcie w głowe, wszystko w nadmiarze szkodzi nie tylko w ciąży, ale jeśli robi się coś z umiarem, własnie jestem za nie można mówić że podskakiwanie jest złe może jeszcze pierdzenie i sikanie tez jes złe podczas ciązy, dla własnego zdrowia i zdrowia dziecka to radze iść na spacer w słoneczny dzień niż siedzieć na komputerze, który wytwarza takie fale że akurat jest szkodliwy.

Gość Gonia1987
Ja wróciłam właśnie z kilkudniowego urlopu pięknie opalona, choć na słoneczko bardzo uważałam. Przede wszystkim - w godzinach od 11 do 16 raczej posiedź w cieniu albo pod parasolem. ale rano albo po 16 spokojnie możesz wystawić buziolka do słonka, tylko posmaruj się kremem z wysokim filtrem. i miej coś na głowie, aaa i koniecznie zakrywaj brzusio. i lepiej poprostu spacerować po plaży niż leżeć plackiem. wtedy faktycznie dzidzi może być gorąco. A jeśli zauważysz jakieś przebarwienie albo plamy, to wtedy zrezygnuj z opalania. nie zawsze się pojawiają a nawet jeśli to większość znika po porodzie. całuję i życzę miłego wypoczynku.

do autorki topiku mozesz jechać nad morze (oczywiście jeszcze na ten temat porozmawiaj z lekarzem ) i mozesz troszke pochodzić po słoneczku nic ci sie nie stanie ale na pełne słońce to brzuszek okrywaj recznikiem a jesli chodzi o pływanie to możesz ale mogą ci sie przytrafić pieczenie i swędzenie pipki

Gość didio
czy pierdzenie w ciazy jest normalne

Gość paulinaalienka
Nie polecam opalania w czasie ciąży. pracowałam w solarium i nabyłam nieco praktyki i wiedzy. dziecko ma stałą temperaturę w łonie matki więc nie powinno sie ,,dodawac Celcjuszy,,:). Po drugie skóra traci elastyczność,zróćmy uwagę na to że się naciąga podczas ciąży, więc po porodzie jest jeszcze trudniej dojść do formy. w tej chwili jestem w ciąży i wolę stosować samoopalacze oraz balsamy brązujące:):). jestem zadowolona z kolowu skóry mimo ,że jest trochę jaśniejszy niż po solarium. Przyszłe mamusie, z serca odradzam solarium w czasie ciąży. to tylko 9 miesięcy...:)

Gość kwiatuszek69
najlepiej zajść w ciąże po urlopie, tak koło września i urodzić w maj/czerwiec i wtedy niema problemu:P:P:P:P

Gość **Aneczka**
Niom ja mam wlasnie to szczescie ze zaszlam w ciaze we wrzesniu a rodze w czerwcu:)) Uwielbiam slonce i siedzenie na plazy, jednak z brzuchem nigdy, bardzo kocham bojego malego bobaska i nie zrobie mu takiej krzywdy...a tlumaczenie, ze mu to nie szkodzi itp. i itd. jest po prostu gaszeniem wyrzutow sumienia, przeciez na logike slonce ma ogromna temperature, nagrzewa wody plodowe i dzidzia najnormalniej w swiecie sie meczy...

Gość Brzucholek
A Ty nie wstydzisz się manifestować tak obrzydliwych poglądów. Życzę Ci siedzenia w zamknieciu przez całe 9 miesięcy, ja nie zamierzam.

Gość Mari20
a nie wstydzcie jestes zwyklym pojebem i tyle, nie bede oszczedzac przeklenstw na Ciebie...Kazda kobieta w ciazy promienieje i wrecz przeciwnie nie odbiera nikomu smaku debilu.!!! Zycze Ci samotnosci.. Bo mozg masz jeszcze nie do koncaa wyksztalocny.!!! ;/ A co do opalania to kazda kobieta inaczej na to reaguje, wiec nie pierniczcie o samobujstwie dla dziecka itp.. Ciaza to nie choroba wiecc nie sluchajciee tych wrednych picz..;/ Forum to gowno! Macie przeciez swoich lekarzy, badzie dorosle!!

Gość do a nie wstydzicie
a Ty to się niby z jajca wyklułeś??? co za zacofanie...? jeśli kobieta w ciąży "odbiera tobie apetyt" to żal mi cie....