Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Biała Dama 20

tabletki antykoncepcyjne...

Polecane posty

Anjia19...No są nowe... "sporo dziewczyn ma plamienia po tych tabletkach"--->Ogólnie przy tabletkach dziewczyny często mają plamienia... kaska781..."tylko mam pytanie czy mogę brać je normalnie z yasmin!!"--->To już musisz \zobaczyć w ulotce, jeśli nic o tym nie masz, to znaczy, że możesz stosować razem... "czy np. muszę uważać bo osłabiają moje yasmine????????????"--->Jeśli osłabiają, będziesz miała info o tym w ulotce - czemu jej nie przeczytałaś? Skoro podajesz skład leku, to czemu nie zajrzysz do ulotki i nie porównasz go czy zachodzi interakcja w dziale interakcje z innymi lekami?Czemu ktoś ma to za Ciebie robić... Nie wysyłaj posta kilka razy, mimo pojawienia się błędu post dojdzie...

Witam. Może któraś z Pań zainteresowana jest kupnem tabletek Duphaston - na wywołanie okresu oraz tabletek antykoncepcyjnych dla kobiet karmiących Cerazette. Nadgorliwie wykupuję recepty a czasami leki mi się nie przydają a że są to leki drogie to szkoda żeby się przeterminowały. Duphaston w aptece kosztuje 40 zł a ja proszę 30 zł razem z przesyłką a Cerazette kosztuje 35 zł a ja proszę 25 zł. Zainteresowane Panie proszę o kontakt na maila kamilka1983@o2.pl Pozdrawiam

hejka.. szukając informacji na temat aktykoncepcji przypadkowo natrafiłam na tę stronę.. poczytałam początkowe wypowiedzie i nawet bardzo sie wciągnęłam.. podoba mi sie ta strona i postanowiłam, że też zadam pytanie na temat który mnie dręczy a mianowicie.. biore pierwsze opakowanie tabletek YASMINELLE które były przepisane przez ginekologa mi pare miesięcy temu.. dopiero teraz mam stałego partnera więc w tym miesiącu zaczęłam brać pierwsze oapkowanie.. okres miałam w niedziele i tego dnia zażyłam pierwszą tabletke.. biore je regularnie o stałej godzinie z elentualnym poślizgiem 20 min wcześniej lub później. tydzień po wzięciu pierwszej tabletki kochałam sie z moim facetem. w prawdzie używaliśmy prezerwatywy, ale ona sie nie sprawdziła i w związku z tym i tak chłopak skończył we mnie.. moje pytanie jest takie.... czy pomimo że biore pierwsze opakowanie, to jestem zabezpieczona? a jeżeli nawet tabletki by sie nie sprawdziły, to czy po tygodniu od pierwszego dnia krwawienia jest możliwość ajścia w ciąże.. chodzi mi i dni płodne.. czy już sie zaczeły? czy jezeli nawet tabletki by nie zadziałały, to jestem jeszcze w naturalny sposób zabezpieczona? poza tym, to biorąc tabletki, to nawet teraz mam jeszcze delikatne plamienia, a to już byłyby 2 tyg od pierwszego dnia okresu.. prosze.. napiszcie mi coś na ten temat.. bedze wdzieczna i nie bede sie tak stresować.. a i chciałam też zaznaczyć.. że to był mój pierwsze raz jeżeli chodzi o te sprawy..dlatego też może panikuje

monaaa1987 pewnie w ulotce masz napisane, że jeśli wzięłaś 1 tabletkę w 1 dniu okresu to jesteś zabezpieczona niemal od razu, niemal czyli ok. 4 godziny po zażyciu. tego się trzymaj bo nikt Ci tu nic mądrzejszego i bliższego prawdzie nie powie. poślizg 20 min nawet się nie liczy, bo masz chyba 12 godzin dopuszczalnego spóźnienia. co do plamień to mogą się przeciągnąć, nawet przez 3 opakowania i to nie znaczy, że tabletki źle działają. przeczytaj ulotkę i proszę, nie schizuj, czy musisz jeszcze na gumie jechać i czy w ciąży nie jesteś ;). ryzyko zawsze jest, no ale z tym zawsze trzeba się liczyć.

Gość moniaaa1987
dziękuje za odpowiedź.. bo w sumie martwiło mnie to czy jestem od pierwszej tabletki w pełni zabezpieczona.. bo z tego co ostatnim razem pytałam ginekologa, to powiedział że tak,ale lepiej jest stosować jeszcze inne formy antykoncepcji.. i sie zastanawiam czy przy braniu pierwszego opakowania antykoncepcja działa na takim samym poziomie co u osób które biorą tabletki od kilku miesięcy.. i jeszcze jedno.. bo troche czytałam na ten temat no i takie pewnie jest życie.. że żeby zajść w ciąże to trzeba by sie kochać kilka dni przed owulacją i kilka dni po, ze względu, że plemniki żyją w organiźmie kobiety jakiś określony czas.. ile jest w tym prawdy.. przeczytałam, że plemniki mogą żyć nawet do 5 dni, ale to wtedy kiedy jest odpowiedni śluz czyli taki jaki jest przy owulacji.. jeżeli go nie ma, czyli jest śluz o innej konsystencji, np. zaraz po okresie albo chwile przed nim, no to plemniki nie mają przawa nawet 3 godzin przeżyć.. ..ile dni od pierwszego dnia okresu można się kochać, bez obawy że sie zajdzie w ciąże.. w sensie do kiedy można liczyć na okres bezpłodny kobiete, że w razie czego, jak środki antykoncepcyjne zawiodą, to i tak ryzyko zajścia w ciąże jest znikome..?

jeśli bierzesz tabletki, to Twój cykl jest już tak zmieniony, że liczenie dni lub mierzenie temperatury nie ma najmniejszego sensu. hormony tak działają, że nie występuje owulacja i sluz jest też mniej "przyjazny" plemnikom. bez tabletek to już trzeba np. poszukać w necie kalkulatora, który przeliczy dni płodne, bo one zależą od długości cyklu ( http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/zdrowie/zdrowie/chk/07) . tylko to też trochę niepewna metoda, bo zwykłe przeziębienie może namieszać i poprzesuwać wszystko. wiem, że to może rzadki przypadek, ale moja koleżanka zaszła w ciążę 1 dnia po okresie, czyli niby w bezpiecznym czasie.

metody kalendarzykowe tak naprawdę polecane są parom, dla których pojawienie się dziecka nie będzie żadnym dramatem. jeśli jeszcze nie możesz sobie pozwolić na potomka, to nie ma sensu w to się bawić bo co miesiąc będziesz szaleć. równolegle z tabletkami możesz stosować jeszcze np. prezerwatywy , ale w kalendarzyk się nie baw, bo przy tabletkach naturalny cykl jest zatrzymany i tylko jednego możesz być pewna- jak nie weźmiesz tabletki w określonym czasie masz szanse na bobasa, bo owulacja może wystąpić zaraz po odstawieniu tabsów.

Gość moniaaa1987
a jeżeli np.. sie brało tabletki przez miesiąc, a zaś sie je odstawiło na 3 miesiące i po tym czasie sie znowu równo z okresem zaczęło brać, to jest wszystko wporządku.. w sensie czy nie wpłynęło to jakoś znacząco na to, że np.. po tym czasie bedzie ta antykoncepcja nie dokońca pewna albo coś.. i czy faktycznie jak sie ma dalej plamienia po dłuższym czasie od pierwszego dnia okresu właśnie od tabletek to można to potraktować jako to, że one działają.. że do owulacji nie dochodzi..i zajście w ciąże jest niemożliwe przynajmniej w tych 99%

jeśli przyjmujesz zgodnie z zaleceniami z ulotki, to skuteczność jest zachowana. plamienia mogą występować i nie świadczą o osłabionym działaniu. to, że np. wcześniej (czyli przy braniu tabletek przed tą kilkumiesięczną przerwą) ich nie było nie znaczy, że teraz coś złego się dzieje. jeśli będą dłużej niż przez 3 opakowania to powiedz o tym lekarzowi, bo może trzeba by je zmienić.

a biorąc tabletki to nie zależnie od tego w jakim czasie sie współzyje czy zaraz po okresie czy tydzień lub 2 później, to działanie tabletek i tak jest takie samo... i drugie pytanie to co już pisałam wczesniej.. czy przy braniu 1 opakowania to zabezpieczenie jest na takim samym poziomie co u osób które biorą tabletki jużod dłuższego czasu?

domyślam się że to pytania ;) działanie tabletek jest zawsze takie samo, jeśli trzymasz się ulotki. jesteś tak samo zabezpieczona w każdym dniu brania i podczas przerwy. natomiast jeśli zapomnisz tabletki to najgorszy do tego czas to pierwszy i ostatni tydzień, zresztą będziesz o tym miała w ulotce. nie ma znaczenia, od jakiego czasu bierzesz tabletki, bo zaczynają one "pracować" od pierwszej wziętej w 1 dniu okresu. staż liczony w miesiącach czy latach nie ma tu żadnego znaczenia.

a tak z ciekawości? tego w ulotce nie mam.. ale dlaczego pierwszy i ostatni tydzień jest najgorszy gdy sie zapomni tabletki.. z jakiego powodu?

monaaa1987 Ponieważ potrzeba 7 dni regularnego brania,żeby owulacja nie wystąpiła ;P Wróciłaaaam :D

Gość monaa1987
ale jak sie współżyje przed upływem 7 dni a bierze regularnie tabletki, to i tak owulacja nie nastąpi? a to plamienie co występuje przy pierwszym czasie brania tabletek, to można traktować jako np."przedłużający się okres".. bo nie wiem z jakiego powodu dokładnie ono występuje.. no dobra brania tabletek.. ale ze względu na jakiś ich składnik który wpływa jakoś na organizm że tak sie dzieje? a czy to plamienie może świadczyć, że jest wszystko wporządku czy jest też taka możliwość że można być w ciąży mając nadal takie plamienia..?

monaa1987 Jeżeli bierzesz tabletki zgodnie ze wszystkimi zasadami to owulacja nie występuje,a plamienia przy pierwszych 3miesiącach są rzeczą normalną,organizm się przyzwyczaja do tabletek. Niby można zajść stosując je trzymając się wszystkich zasad,ale to jest bardzo małe prawdopodobieństwo.

a czy przy zazywaniu tabletek to można mieć uczucie tak jakby wzdęcia lub lekkiego bólu w podbrzuszu? może to tylko moje urojenia ale mam wrazenie takie.. a ból to raczej podobny do takiego jak mam gdy sie stresuje ale sama nie wiem, dlatego pytam..

monaaa1987 ulotka->skutki uboczne,poczytaj sobie ;) Pewnie,że można mieć takie uczucie,poza tym podświadomie się stresujesz tymi tabletkami...

a takie pytanko.. czy kiedy bierze się tabletki regularnie.. tzn. 1 tabletkę się wzięło 1 dni krwawienia i później bierze się je o tej samej porze, to czy też na początku brania nalezy dla bezpieczeństwa stosować dodatkowe środki antykoncepcyjne.. bo..np, gdy sie nie weźnie 1 dnia cyklu tylko np. 2-5, to przez pierwsze 7 dni powinno sie wspomagać innymi srodkami antykoncepcyjnymi..

monaaa1987 Już pisały o tym dziewczyny,wystarczy zajrzeć parę stron wcześniej. Zabezpieczona jesteś 4h od zażycia pierwszej tabletki o ile została wzięta w pierwszym dniu krwawienia i nie trzeba stosować innych metod,chyba,że bierze się określone leki,których skład zmniejsza skuteczność tabletek anty. Nie powiem Ci jakie,bo masz to w ulotce.

KamilkaM1983...Ja nie potrzebuję:) monaaa1987..."czy pomimo że biorę pierwsze opakowanie, to jestem zabezpieczona?"--->A karteczkę o nazwie ulotka to widziałaś na oczy? Zobacz co w niej masz to będziesz wiedziała... "a jeżeli nawet tabletki by się nie sprawdziły, to czy po tygodniu od pierwszego dnia krwawienia jest możliwość zajścia w ciąże"--->Jest, bo cykl zaczyna się 1-szego dnia okresu, a od 1 dnia cyklu jesteśmy płodne (nie przyjmując tabletek)... "czy jeżeli nawet tabletki by nie zadziałały, to jestem jeszcze w naturalny sposób zabezpieczona?"--->Wątpię, żeby tabletki nie działały jeszcze, zazwyczaj najpóźniej zaczynają działać 4 dnia... "biorąc tabletki, to nawet teraz mam jeszcze delikatne plamienia, a to już byłyby 2 tyg od pierwszego dnia okresu"--->To normalne na początku - ulotka!! "przeczytałam, że plemniki mogą żyć nawet do 5 dni"--->Ja, ze do 72 godzin... "..ile dni od pierwszego dnia okresu można się kochać, bez obawy że się zajdzie w ciąże.. w sensie do kiedy można liczyć na okres bezpłodny kobietę, że w razie czego, jak środki antykoncepcyjne zawiodą, to i tak ryzyko zajścia w ciąże jest znikome..?"--->Jak już bierzesz hormony, to już jesteś sterowana nimi i nie ma dni płodnych! Jak anty zawiedzie, to i tak masz sterowany hormonami organizm... Tabletek nie powinno się brać krócej niż 3 miesiące i nie należy też tak brać: miesiąc, 3 przerwy, potem znowu, bo zwariujesz w końcu... "w sensie czy nie wpłynęło to jakoś znacząco na to, że np.. po tym czasie będzie ta antykoncepcja nie do końca pewna albo coś"--->jeśli po przerwie zaczynasz od nowa to wszytko traktujesz od nowa...Tak jakbyś wcześniej jeszcze nie brała nic... "i czy faktycznie jak się ma dalej plamienia po dłuższym czasie od pierwszego dnia okresu właśnie od tabletek to można to potraktować jako to, że one działają"--->Nic takiego nie słyszałam, ze to potwierdź, że one działają...Ja nie miałam w ogóle żadnych plamień, tabletki biorę około 3 lat i w ciąży nie jestem, więc to jakaś brednia... "nie zależnie od tego w jakim czasie się współżyje czy zaraz po okresie czy tydzień lub 2 później, to działanie tabletek i tak jest takie samo"--->Jeśli przestrzegasz wszystkich zasad w braniu to jest takie samo non stop, w przerwie też...Ulotka!! "czy przy braniu 1 opakowania to zabezpieczenie jest na takim samym poziomie co u osób które biorą tabletki już od dłuższego czasu?"--->Jeśli zaczęłaś w 1-szym dniu okresu i przestrzegałaś wszystkich zasad to tak... "ale jak się współżyje przed upływem 7 dni a bierze regularnie tabletki, to i tak owulacja nie nastąpi? "--->Tak... "a to plamienie co występuje przy pierwszym czasie brania tabletek, to można traktować jako np."przedłużający się okres".. bo nie wiem z jakiego powodu dokładnie ono występuje"--->Tak, ot jest dłuższy okres... "ale ze względu na jakiś ich składnik który wpływa jakoś na organizm że tak się dzieje?"--->Wpływ hormonów, organizm się przyzwyczaja i tak reaguje, ale nie zawsze tak jest, ja tak nie miałam... "a czy to plamienie może świadczyć, że jest wszystko w porządku czy jest też taka możliwość że można być w ciąży mając nadal takie plamienia..?"--->Jeju, dziewczyno, przeczytaj ulotkę...Zawsze możesz być w ciąży, bo maksymalne zabezpieczenie to ponad 99%...Plamienia możesz mieć przez 3 pierwsze opakowania nawet non stop i jest to normalne, jak ich nie ma, to też to jest normalne, koniec kropka...Jak Ci się przedłuży do ponad 3 opakowań - lekarz! "a czy przy zażywaniu tabletek to można mieć uczucie tak jakby wzdęcia lub lekkiego bólu w podbrzuszu? "--->Można... "to czy też na początku brania należy dla bezpieczeństwa stosować dodatkowe środki antykoncepcyjne"--->Nie trzeba przeważnie - ulotka!! "np, gdy się nie weźmie 1 dnia cyklu tylko np. 2-5, to przez pierwsze 7 dni powinno się wspomagać innymi środkami antykoncepcyjnymi.."--->No to skoro masz napisane 2-5 to czemu pytasz o 1 dzień?Nie rób sobie dziewczyno problemów na siłę... samasobie..."ale moja koleżanka zaszła w ciążę 1 dnia po okresie, czyli niby w bezpiecznym czasie. "--->Nie kochana, to nie jest bezpieczny czas...Od 1 dnia cyklu ma się dni płodne... "jak nie weźmiesz tabletki w określonym czasie masz szanse na bobasa, bo owulacja może wystąpić zaraz po odstawieniu tabsów. "--->Ja bym dodała "większe" szanse... "bo zaczynają one "pracować" od pierwszej wziętej w 1 dniu okresu"--->Nie każde od 1-szego dnia...Moja siostra miała jakieś, które działały od 4 dnia... GosiaQ...Witamy Cię:P Tylko przypomnij mi kochana, gdzie byłaś, bo ja nie pamiętam:P "Zabezpieczona jesteś 4h od zażycia pierwszej tabletki o ile została wzięta w pierwszym dniu krwawienia i nie trzeba stosować innych metod,chyba,że bierze się określone leki,których skład zmniejsza skuteczność tabletek anty."--->Przeważnie od 4h...Ale nie raz się zdarza, ze po 4 dniach...

dzięki za uściślenie, po prostu w każdym kalkulatorze jaki widziałam kilka dni po okresie było uznawane za bezpieczne lub co najmniej "prawdopodobnie" niepłodne. nigdy w to nie wnikałam, bo ten system trochę mi nie pasuje. a stwierdzenie, że tabletki pracują od 1 dnia dotyczyło tego konkretnego przypadku bo dziewczyna pytała o yasminelle ;)

aaaaaaa Komp mi się zepsuł i mnie wyautowało na parę tygodni :P Mam małe pytanko...Otóż 17.08 w pierwszym dniu przerwy mam zabieg chirurgicznie usuwanych ósemek i dostanę antybiotyk. Nie brałam nigdy antybiotyków z tabletkami anty,oczywiście ulotkę przeczytałam...Nie ma różnicy,czy się go zaczyna żreć podczas przerwy,czy też nie,prawda? No i oczywiście wiem jak długo potem się zabezpieczać ;). Poza tym wątpię bym miała na cokolwiek ochotę :P

Gość atmi
Witam, mam małe pytanie.Biorę przez 6 miesięcy tabletki mycogynon 21 w czwartek biorę ostatnia tabletkę, i mam mieć 3 miesiące przerwy. ile dni po czwartku jestem chroniona?? czy w sobotę np, mogę uprawiać seks bez zabezpieczenia czy raczej nie?

samasobie...Aha:) GosiaQ...Aha:) "Nie ma różnicy,czy się go zaczyna żreć podczas przerwy,czy też nie, prawda?"--->Zaczynasz wtedy kiedy musisz i zabezpieczasz się dodatkowo przez cały ten czas brania no i później tak jak piszesz, że już wiesz... atmi..."ile dni po czwartku jestem chroniona?? "--->No 7 dni przerwy...Potem organizm będzie nastawiony na nową dawkę hormonu (8 dnia), której nie dostanie i zabezpieczenie będzie malało... "czy w sobotę np, mogę uprawiać seks bez zabezpieczenia czy raczej nie?"--->Zawsze jesteś zabezpieczona w czasie przerwy, to dlaczego teraz miałoby tak nie być?Przecież Twój organizm nie wie, że następnego opakowania nie będziesz brała...Dopiero potem, jak miałabyś zacząć kolejne opakowanie wszystko się zacznie zmieniać...

Gość laura.aa
witam, czy to mozliwe zebym sie zle czuła po pierwszej tabletce która wzięłam wczoraj o 20 ?? w nocy ok. 3 sie obudziłam i czułam nudności.. a teraz tez mam wrazenie ciężkości na żołądku i lekki ból głowy... mam w sumie tramę po plastrach po których sie czułam tragicznie :/ powinnam juz je odstawić czy czekać aż organizm się przyzwyczai ?? a Wy tez tak miałyście na początku i potem było lepiej ?? jak tak to po jakim czasie ??

do "aaaaaaa".. dziękuje za odpowiedż wiem.. stale powtarzasz ulotka, ulotka, ulotka.. wiem, mam coś takiego i czytałam, ale mimo wszystko weszłam na to forum żeby i tak zapytać o pewne sprawy i uzyskać odpowiedzi od was.. jak to jest w prawdziwym zyciu.. po prostu jestem ciekawa.. a co do Ciebie: to z tego co pisałaś, to stosujesz tabletki od 3 lat.. a polegasz tylko na nich, czy stosujesz jeszcze jakieś meody inne? a to że napisałam że brałam przez miesiąc a zaś na 3 miesiace przestałam, to było dlatego, że wczesniej miałam chłopaka, ale kiedy doszło co do czego, to i tak nie wyszło i ostatecznie sie rozstalismy, także po tym tabletki nie były mi potrzebne.. a teraz mam kogoś innego i podjeliśmy wspólna decyzje co do współzycia, dlatego zaczęłam ponownie je brać.. i dlatego pytałam czy to nie wpłynie na samo zabezpieczenie..

do aaaaaaa "Jak anty zawiedzie, to i tak masz sterowany hormonami organizm" -> jak mam to interpretować..?

Gość Diaria
atmi We wszystkich ulotkach jakie widziałam było napisane, że jeżeli nie weźmie się tabletki w pierwszym tygodniu, a do 7 dni wcześniej uprawiało się seks to istnieje ryzyko wpadki i należy zgłosić się do lekarza. Wniosek z tego, że w tygodniu przerwy jesteś zabezpieczona, ale jeżli weźniesz potem pigułki. Jeżeli zamierzasz zrezygnować z tabletek to nie kochaj się już w tygodniu przerwy.

i jeszcze jedno pytanko.. czy gdy sie bierze tabletki antykoncepcyjne, to w czasie jednego cyklu może zmieniać sie konsystencja śluzu tak jak to jest w przypadkach gdy sie tabletek nie stosuje?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować