Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Biała Dama 20

tabletki antykoncepcyjne...

Polecane posty

Gość Elizzzaaaaaaaaaaaaaz
A ja zrobilam najglupsza rzecz ...wydluzylam sobie przerwe do 13 dni ( 13 dnia wzielam pierwsza tabletke, a nie 7 jak powinno byc :( ....potem wszystkie stosunki byly bezzabezpieczenia, wiem, ze sa szanse na ciaze, ale czy ktos wie jak wielka ??????? czy ktos popelnil taki blad ?

tzn tak : 20.04 ------2.05 przerwa ( w ten dzien wzielam pierwsza tabletke z opakowani i biore do tej pory 1 .05 ---10.05 bardzo intensensywne stosunki bez zabezpieczenia Czy jest mozliwosz zajsciaw ciaze w tych 10 dniach ??? (1 .05 ---10.05 ) ??? czy ktos wie ?

Agusia25...\"Wydaje mi się, że biorąc tabletki nie jestem wcale bezpieczne\"--->No to już od Ciebie zależy...Niektóre mają tak jak Ty, bo się tu wypowiadały...Wiadomo, że ryzyko jest, małe, bo małe ale jest... \"Teraz czuję się tak jakbym była w ciąży\"--->Może to tylko schizy? \"I nie wiem co mam zrobić, zwłaszcza, że za parę dni będę miała okres.\"--->Jak to co robić?Czekać na okres... \"Czy jest to możliwe, żebym była w ciąży.\"--->Jest możliwe...Jeśli przestrzegasz wszystkich zasad ryzyko wynosi 1 %, jeśli nie przestrzegasz - skuteczność spada... Elizzzaaaaaaaaaaaaaz...\".wydłużyłam sobie przerwę do 13 dni ( 13 dnia wzięłam pierwsza tabletek\"--->No, najgłupszą!! \"a nie 7 jak powinno być\"--->Jakiego 7??Bierzesz 8 dnia, bo sama przerwa trwa 7 dni!! \"potem wszystkie stosunki były bez zabezpieczenia\"--->Czemu Ty zrobiłaś taką długa przerwę??Zapomniałaś czy jak?Nie czytałaś ulotki i nie wiedziałaś, ze musi być wzięta 8 dnia??Jeśli tak, to gratulacje:o ULOTKA to podstawa, a o podstawowej wiedzy to już nie mówię... \"ale czy ktoś wie jak wielka ???\"--->Duuuża...Nie byłaś zabezpieczona w ogóle, więc to bardzo prawdopodobne... \"Czy jest możliwość zajścia w ciążę w tych 10 dniach ??? (1 .05 ---10.05 ) ???\"--->Strasznie zamotałaś, dlatego jest ryzyko...Zaczęłaś to opakowanie w cały świat...Gdybyś to opakowanie po tej dużej przerwie zaczęła od okresu, to ryzyko byłoby tylko 1.05, ale Ty zaczęłaś od tak, więc ryzyko jest duuuuuuuże...

No to odpoczatku bo naprawde moze trudno zrozumiec co bylo napisane przedtym : Skonczylam opakowanie 21 tabletek 20.04 ------tu byla przerwa az do 2.05 ( podczas ktorej mialam krwaienie tak jak powinno byc, no, ale zamiast wziasc 1 tabletke z listka 8 dnia wzielam 13 dnia). Robilam juz jeden test i jest negatywny, no ale to chyba bylo jeszce za wszesnie ...bo zostalo mi jescze 4 tabletki do konca opakowania !!!!

aaaaaa -----> Widze, kumasz o tabletkach bardzo dobrze , ja biore od 6 miesiecy i z kilkoma przerwami, wiem ze to moze rozregulowac wszystko, ale moglabys mi powiedziec. napisac jak to widzisz jak jest teraz u mnie...kurcze nie myslalam o tym , bylam pewna, ze od przyjecia pierwszej tabletki jest sie zabezpieczonym (musze zaznaczyc, ze nie jestem jaks malolato, a stara ( 28 lat ) kobieta :) Mam nadzieje, ze wszysko bedzie OK ...i juz od nastepnego opakowania musze sie nauczys ulotke na pamiec ......

Gość siwa86
Cristi26 - tak miałam w tym czasie stosunek

Gość akinomka
Kiedy zaczynają działać tabletki, po jakim czasie przyjmowania? Bo chyba nie wraz z przyjęciem pierwszej tabletki...

Elizzzaaaaaaaaaaaaaz...Ale ja Cię rozumiem! I powtarzam, jest duże prawdopodobieństwo...A na test chyba rzeczywiście za wcześnie... Przerwa nie powinna być mniejsza niż 3 miesiące, to ja nie wiem jak Ty bierzesz te tabletki skoro tylko 6 miesięcy a kilka przerw...Weź Ty się lepiej za coś innego, bo bierzesz te tabletki w cały świat a tak nie wolno!Byłaś chociaż u lekarza, miałaś badania? \"byłam pewna, ze od przyjęcia pierwszej tabletki jest sie zabezpieczonym\"--->no tak, ale tylko wtedy, kiedy przestrzega się wszystkich zasad w braniu... To szkoda, ze taka 28 letnia kobieta jest tak nieodpowiedzialna i nie wiedząc \"z czym to się je\" bierze się za hormony!!Jedno co Ci mogę doradzić to albo odstawić tabletki na dobre, albo poczytać o nich, wszystkiego się dowiedzieć, przeczytać ulotkę i zacząć wszystko od początku...Ty bierzesz pewnie 2 tygodnie, coś Ci się zapomni i robisz kilka dni przerwy i znowu miesiąc tabletek i miesiąc przerwy!!Nie można tego pod żadnym pozorem traktować jako zabezpieczenia, bo nie jesteś wtedy zabezpieczona w ogóle...Antykoncepcja jest wtedy zachowana kiedy bierze się jak trzeba a nie w cały świat!! \"muszę sie nauczyć ulotkę na pamięć ......\"--->Ulotki i tego jak się tabletki zażywa!!21 + 7 + 21 + 7 i tak w kółko i w żaden inny sposób!! siwa86...Przeczytaj ulotkę, to rozwieją sie Twoje wątpliwości!Zobacz ile się wchłania twoja tabletka...Jeśli 3h to jest ok, jeśli 4h mogłaś zajść w ciążę! akinomka...ULOTKA!!!!!!!Jeśli pierwszą wzięłaś w pierwszy dzień okresu to od 4h od przyjęcia, jeśli nie nastąpiły np. wymioty, itp...

Mam taki apel do Was wszystkich(z wyjątkiem kilku - stałych, mądrych kobitek)... Może to się wyda śmieszne, ale wieeelu na pewno pomoże, wystarczy tylko wziąć to do serca... JAK DOBRZE POSTĘPOWAĆ PRZY TABLETKACH:) 1)Idę do lekarza. Rozmawiam z nim, bada mnie na fotelu, kieruje na badania krwi; 2)W ustalonym terminie idę po wyniki. Z wynikami do ginekologa. Na podstawie badań dostaję receptę na dane tabletki; 3)Idę do apteki i wykupuję tabletki; 4)Przychodzę do domu i pierwsze co robię to C Z Y T A M U L O T K Ę - D O K Ł A D N I E !!!Najlepiej ze 2 - 3 razy!!Jeśli chcę wiedzieć więcej, czytam różne broszury, ulotki(najlepiej nie z internetu, bo tu może być dużo bredni). Broszury są często na stolikach w gabinetach, czy aptekach; 5)Zanim zadam pytanie na forum upewniam się czy w ulotce nie ma odpowiedzi na moje pytanie; 6)Jeśli nie ma, zbieram wszystkie informacje, które przedstawiają jasno moją sytuację... 7)Nie sugeruję się reakcją innych kobiet w takiej samej sytuacji jak moja!To nic nie daje, ponieważ każda kobieta jest inna i inaczej jej organizm reaguje niż mój, więc sugerowanie się nie ma znaczenia i może być tylko mylące; Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę:)

Gość mni3n
pomozcie mi!!!! przed okresem kochalam sie z facetem i pekla nam gumka, wzielam tabletke po ktora przedluzyla im przyjscie okresu o tydzien... wraz z okresem wzielam pierwsza tabletke anty w zyciu, teraz jestem na 15stej tabletce i odtslam okres!!!! co to oznacza?;(

mni3n...U L O T K A ! Przeczytaj ulotkę to się dowiesz wszystkiego...Przy 3 pierwszych opakowaniach może być różnie...Poza tym wzięłaś dużą dawkę hormonów z tabletką po, a potem dodatkowo anty...Więc co się dziwisz, że Twój organizm szaleje??

Nic. Podczas 3 pierwszych opakowań to się zdarza. Trzeba poczytać coś o anty. Jak bedzie to sie powtarzać po 3 mieszkach idź do gina, Podpisuje sie pod słowami aaaaa. Ile razy już pisaliśmy że przerwy nigdy nie wolno wydłużać :O\' Że podczas pierwszych 3 opakowań dzieją sie różne rzeczy, w tym plamienia, okres za wcześnie, za późno itp. :O:O:O:O:O:O::O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O

Gość palllalaa
Sprzedam tabletki yasminelle -2 opakowania cena za 1 opakowanie 33 zl pisac: 3554288

Gość Zabrzanka
Mam taki problem... 3 maja dostałam okres, który trwał 5 dni. Lekarz przepisał mi tabletki, które mam zacząć brać w pierwszy dzień kolejnej miesiączki... Dziś po południu miałam ślady krwi a wieczorem było już jej znacznie więcej... Czy jest możliwe, że dostałąm druga miesiączkę w tym miesiącu czy to tylko jakieś plamienie? Nie wiem czy mam wziąć tabletę czy jeszcze czekać...

Elo... anulka156...\"Ile razy już pisaliśmy że przerwy nigdy nie wolno wydłużać. Że podczas pierwszych 3 opakowań dzieją sie różne rzeczy, w tym plamienia, okres za wcześnie, za późno itp.\"--->My to piszemy tyle razy, poza tym mają to jeszcze w ulotce...Ja nie wiem, że ktoś woli się męczyć z niepewności czekając na odpowiedź tu na forum, niż spokojnie siąść i sobie przeczytać ulotkę... palllalaa...Ja dziękuję:) Zabrzanka...\"Czy jest możliwe, że dostałam druga miesiączkę w tym miesiącu czy to tylko jakieś plamienie?\"--->No to plamienie czy ślady krwi, której później było znacznie więcej??Jest możliwe, jeśli np. masz nieregularny okres, jeśli stresujesz się, jeśli byłaś gdzieś, gdzie masz inny klimat, itp...Z resztą tak czy siak, ja bym wzięła pierwszą tabletkę... Ja miałam zawsze nieregularny okres, zaczął mi się plamieniem - jak zwykle i nie zastanawiałam się nad tym czy to okres czy nie...Wzięłam i dobrze zrobiłam... Jak masz zwykle okres?Regularny czy nie?Zaczyna się plamieniem czy nie?...Pamiętaj, ze jeśli wczoraj nie wzięłaś tej pierwszej tabletki, a weźmiesz ją dzisiaj, to musisz się zabezpieczać dodatkowo 7 dni, ponieważ dzisiaj jest już 2-gi dzień okresu...Chyba, że chcesz, to poczekaj do następnej miesiączki...

Gość fajny boy
a ja tam pier**** rucham dziwki

sluchajcie mam pytanie czy przy stosowaniu tabletek i stosunku przerywanym jest mozliwosc zajscia w ciaze? ja strasznie sie tym przejmuje niewierze tym tabletkom po przeczytaniu waszych wypowiedzi o wpadkach.boje sie bo po tyg brania zrobilismy to a na drugi dzien wzielam tabletke 6 godz pozniej.pomorzcie

sluchajcie mam pytanie czy przy stosowaniu tabletek i stosunku przerywanym jest mozliwosc zajscia w ciaze? ja strasznie sie tym przejmuje niewierze tym tabletkom po przeczytaniu waszych wypowiedzi o wpadkach.boje sie bo po tyg brania zrobilismy to a na drugi dzien wzielam tabletke 6 godz pozniej.pomorzcie

jak im nie wierzysz to ich nie bierzesz, szkoda Twojego zdrowia. Ryzyko zawsze jest ten 1% i już. i nic tego nie zmieni.

a przy tabletkach i prezerwatywie to chyba jest niemozliwe jesli ona niepeknie prawda??

a mam jeszce jedno pytanko czy jesli dostane ten okres w przerwie to powinnam byc na bank pewna ze nie jestem w ciazy bo slyszlaalm ze niektore osoby dostawaly np przez 3 miesiace jak byly w ciazy

Niektóre i przez pól roku dostawały tyle że to nie jest okres,tylko plamienia.... Wiesz nie obraź się ale jak Cie tak \"czytam\" to lepiej nie bierz się w ogóle za sex. Nie ma 100% antykoncepcji, także dla spokojnego Twego sumienia odpuść sobie seksy. zresztą jeśli chcesz to bierz i tabsy i gumki,ale dla mnie to bezsens. Tabletki chronią nas w ponad 99% Ale podnoszę jak im nie ufasz to ich nie bierz. Ja brałam tabletki ponad1,5 roku i kochaliśmy się do samego końca zawsze,po parę razy na dzień i nic, nie zawiodły mnie.

Siema... zdolowana2..."czy przy stosowaniu tabletek i stosunku przerywanym jest mozliwosc zajscia w ciaze?"--->Jest możliwość, bo nie dają Ci 100 % zabezpieczenia!ULOTKA!!...Zawsze jest 1 % ryzyka...Nawet jeśli przestrzegasz wszystkich zasad... "ja strasznie sie tym przejmuje niewierze tym tabletkom po przeczytaniu waszych wypowiedzi o wpadkach"--->Wpadka jedna na sto na rok, jeśli przestrzega zasad, jeśli nie to częściej... "boje sie bo po tyg brania zrobilismy to"--->Tabletki działają po 4h od wzięcia pierwszej, jeśli wzięło się pierwszą w pierwszy dzień okresu i nie ma żadnych wymiotów, biegunek, itp... "a na drugi dzien wzielam tabletke 6 godz pozniej.pomorzcie"--->Kudre dziewczyno!!Ulotkę byś przeczytała a nie tu o takie proste rzeczy pytać...Możesz się spóźnić 12 h...i dowiedz się czegoś w końcu, bo ciemna jesteś w tym temacie jak nic... "a przy tabletkach i prezerwatywie to chyba jest niemozliwe jesli ona niepeknie prawda??"--->No, a nie jest to oczywiste dla Ciebie?Nawet to jest dla Ciebie trudne do skumania??Przecież plemnik musi dojść głęboko i jeśli gumka nie pęknie to niby jak ma się tam dostać??Pomyśl no trochę, rusz głową... "czy jesli dostane ten okres w przerwie to powinnam byc na bank pewna ze nie jestem w ciazy "--->Tabletki chronią Cię zawsze w ponad 99 % jeśli bierzesz regularnie i przestrzegasz zasad i nie ma wyjątków...Ale jest zawsze 1 % ryzyka i musisz się z tym liczyć... "bo slyszlaalm ze niektore osoby dostawaly np przez 3 miesiace jak byly w ciazy"--->Można mieć okres będąc w ciąży, ale jest on inny niż zwykle...Różni się obfitością, kolorem, itp...Z tego co wiem ze słyszenia, bo z doświadczenia Ci nie powiem... Zgadzam się z Anulką...Żadna z metod nie daje Ci 100 %...Jeśli nie chcesz zajść w ciążę to się nie decyduj na sex, skoro tabletkom nie ufasz i się boisz...Na sex decydują się osoby te, które są świadome ewentualnego ryzyka w przypadku chyba każdej metody...

Gość julia1241
mam pytanie czy moge sobie skrócić 7 dniową przerwe po pierwszym opakowaniu tabletek?

julia1241...Nie skracaj przerwy, tylko zamiast 21 tabletek weź o tyle mniej o ile chcesz skrócić przerwę...Jeśli np. chcesz skrócić o 3 dni to zamiast 21 tabletek weź 18 i potem normalnie 7 dni przerwy i potem 21 tabletek już normalnie... Ile to ma być dni?? I pamiętaj - nigdy nie wydłużaj przerwy!!

najlepiej nie kombinować nic przy pierwszym opakowaniu,ale jak musisz to możesz skrócić przerwę (wydłużać nigdy nie wolno). Tylko nie rób tego za często.

Gość lampion
a ja mam pytanie z tego typu - czy receptę na antykoncepty wypisac może tylko ginekolog czy lekarz pierwszego kontaktu też? po prostu byłam u tak beznadziejnego ginekologa, że na myśl o tym, że mam tam wrócic, załamują mi się ręce. no ale tabletki przepisał..

Gość panikara8999
dziewczyny:) od 5 dnia cyklu lekarz zalecil mi yasminelle:) i biore je juz ponad tydzien ,mysliscie ze juz jestem w pelni zabezpieczona?:)

Gość panikara8999
dziewczyny:) od 5 dnia cyklu lekarz zalecil mi yasminelle:) i biore je juz ponad tydzien ,mysliscie ze juz jestem w pelni zabezpieczona?:)

lampion...Nie zawsze się zgadza lekarz pierwszego kontaktu, bo wymaga historii choroby, więc odpowiedź brzmi - zależy od lekarza... To zmień lekarza, jeśli ten Ci nie odpowiada...I tak będziesz musiała powtarzać badania co jakiś czas, więc musisz być pod stałą kontrolą lekarza ginekologa... panikara8999...No a co masz w ulotce?Chyba jasno jest napisane...Pierwsza tabletka w 5 dzień równa się z dodatkowym 7 - dniowym zabezpieczaniem. Z czasem kiedy 7 dni mija jesteś zabezpieczona, jeśli oczywiście przestrzegałaś zasad...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować