Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MoTyleKsw

Recepta na tabletki

Polecane posty

Więc tak dostałam dzis recepte na dwa opakowania Yasmin. fakt faktem skladam sie zawsze z chłopakiem po połowie. Moze i stać by nas bylo by kupić dwa opakowania na raz. ale czy możliwe jest jakies odpisanie z recepty i wykupienie poźniejsze drugiej paczki tabletek ?

a dlaczego nie poprosiłaś o dwie recepty - po jednym opakowaniu na każdej? lekarz nie powinien robić z tego problemu jak sądzę

Gość aaaaaaasia
ja zostawiam w aptece recepte i co miesiąc przychodzę po 1 opakowanie - zupełnie nie ma z tym problemów. Zapytaj w aptece, na pewno u siebie też tak będziesz mogła zrobić...mnie taki system poleciła mija Pani ginekolog (nie zawsze można 100 wywalić od razu na 3 opakowania, co nie?)

Ważność na recepte jest tydzień :) tak mi się wydaje Pozatym recepte wzięła mojego chłopaka mama, pracuje w szpitalu. więc nie musiałam sie fatygowac by iśc...No chyba ze by bylo coś nie tak z badaniami...ale tutaj wszystko jak narazie w porzadeczku

Gość aaaaaaasia
można!!! Ja dotąd zawsze kupowałam od razu 3 op.ale lekarka mnie oświeciła i teraz jest dla mnie korzystniej...mniejszy wydatek jednorazowo

asssia dzieki za pomysl... ale to nie we wszystkich aptekach tak działa... Ale chociaz sprobujemy zobaczymy :)

Gość aaaaaaasia
rtecepta jest ważna miesiąc na antykoncepty...ale myślę że w każdej aptece będziesz mogła zostawić receptę i za jakiś czas wykupić drugie op.

asssia dzieki za pomysl... ale to nie we wszystkich aptekach tak działa... Ale chociaz sprobujemy zobaczymy :)

Gość aaaaaaasia
zapytaj, nie w jednej to może w drugiej :))) zawsze to dla apteki jakies uwiązanie klienta a przy okazji może kupi i inne leki...

Gość kaarrrola
Teraz lekarze nie wypisują kilku recept,ja dostaje recepte na np.4 paczki,ide do apteki,biore jedną i prosze o odpis z recepty,w ten sposób chodze co miesciac po jedna paczke z odpisami,a na odpisach pani pisze ile paczek zostało do wydania,wazne jest to ze odpisy realizuje ta apteka które odpis wystawiła i w której jest moja oryginalna recepta na tabletki.Robie tak od roku i nigdy nie mialam problemów.Kupuje Harmonet-paczka kolo 30 zł wiec tez nie mam kasy zeby płacic za cztery paczki na raz.

No tak ale moje tabsy w jednej kosztują 29 a w drugiej 40... Na okolo 20 aptek w mojej miejscowości...Tylko dwie sprzedaja po 29... w tym jedna apteka w szpitalu... wiec nie wiem czy komuś by się chcialo zostawiac recepte :) :D:D

Gość kaarrrola
jak nie wiesz czy komus by sie chcialo zostawic recepte? popros o odpis recepty i juz...ja sie nie spotkałam zeby gdzies to był problem:)

Gość aaaaaaasia
ja nawet odpisów nie muszę mieć, po prostu moja recepta leży na kupce z wieloma innymi na antykoncepty i przychodzę co miesiąc, podaję swoje dane a pani odpisuje sobie ile mi jeszcze op.zostało do wykupienia,. Teraz dostałam receptę na 6 op.więc miałabym niezły klops aby wykupić je4 wszystkie na raz :))))

Czyli co w aptece moge poprosić o odpis z recepty? i z tym odpisem isc założmy za miesiąc i wziąść następne? I bez problemu?

Gość aaaaaaasia
tak!!! Muszą ci go wydać!!!Jak masz 2 leki na receptę a 1 nie ma a nie mogą go ściągnąć dla ciebie to też ci dają odpis na ten jeden lek więc naprawdę nie ma z tym problemów!

Hej... Ja dostaje receptek na trzy opakowania. W aptece prosze o jedno opakowanie i zawsze dostaje z powrotem recepte. Na jednej recepcie jade nawet pół roku:) Nigdy nie zdarzyło mi sie zeby w aptece ktos robił mi jakies problemy. Co ł roku chodze do gina na kontrol i zawsze wypisuje mi recepte na trzy opakowania (a w rzeczywistoscie mam z tej recepty szesc)

Gość łodzianka
Możesz mi wytłumaczyć jakim cudem dostajesz tabletki i recepte z powrotem? To na jakiej podstawie sprzedano Ci tab (wydawane tylko na recepte) skoro recepta zostaje u Ciebie? Czytam Wasze wypowiedzi i dziwie sie że dostajecie odpis recepty. Zmieniono przepisy i juz nie istnieje coś takiego jak odpis recepty,zgadzam sie że tak było,ale od ok 6 miesięcy apteki nie wydaja odpisów,tak zdecydował NFZ. Ja ostatnio miałam recepte na 4 op Jasmin , oczywiście nie dostałam odpisu,wykupiłam wszystkie,tak jest w Łodzi

Gość aaaaaaasia
ja jestem z Krakowa i w kilku aptekach robia tak, że można zostawić u nich recepte i co miesiąc (dowolnie) kupować po 1 opakowaniu tabletek a nie realizować od razu całą receptę...jest to na porządku dziennym

Do łodzianki Nie wiem jak to sie dzieje. Robie tak od samego początku. Pamiętam ze za pierwszym razem lekarz wypisał mi recepte na tabletki (3 opakowania) zaniosłam ja do apteki pani tylko przeczytała jakie to tabletki, ja powiedziałam ze chce tylko jedno opakowanie, wiec ona do mnie \"prosze sobie więc schowac ta recepte na nastepny miesiąc\" Poniewaz nie chciało mi sie łazić do gina co trzy miesiące to wymyśliłam ze w razie gdybym była na czwarty miesiąc a babka powiedziałaby mi ze juz trzy miechy minęly od wypisania recepty to powiedziałabym jej ze jednego opakowania nie wybrałam bo miałam przerwe. Nigdy jednak tak nie mowiłam bo nigdy nie robiono mi problemów:). Za kazdym razem babka oddaje mi recepte Dodam, ze nigdy na recepcie nie zaznaczają mi ze wybieram opakowanie:)

Pamietam jeszcze ze za pierwszym razem jak brałam tabletki to zapytałam jeszcze czy jest mozliwosc wybrania tylko jednego opakowania bo nie za bardzo stac mnie na trzy. Pani powiedział ze tak ponieważ tabletki anty nie są refundowane i oni ich nie potrzebują (recept). Dla niech istotne jest to, ze lekarz nam je przepisuje tzn. ze mozemy je brac... wiec to chyba dlatego:)

Gość co za żal...
Troche zmienie Wam temat rozmowy, alee dzis byłam własnie kupić tabletki anty no i chcielismy z moim chłopakiem pojsc popytać gdzie najtaniej zeby nie przepłacać bo przy 3 opakowaniach te 6zł na jednym to jednak troche jest.. No i wchodzi moj chłopak do apteki i pyta o cene yasminelle a pani na to, że pytać musi osoba zaintersowana więc przszedł po mnie z zażenowaną miną i poszlismy razem.. I na pytanie czemu nie mógł spytać o cene co pani aptekarka powiedziała?:|||||| Że ona uważa, że jesteśmy za młodzi. Zaczełam się śmiać pod nosem razem z moim i ledwo powstrzymywałam się, żeby nie rzucić jej dowodem w twarz :| 19 lat to za mało? Boże w jakim my żyjemy świecie.. ludzie są jacyś zacofani lepiej żeby 19latki w ciązy biegały? Poza tym to chyba ja i lekarz zdecowalismy że bede przyjmować tabsy a nie ona... Jak bym chciała kupić prezerwatywy tez by mi tak powiedziała? Normalnie miała ochote wezmwać kierowniczke i jej cos powiedziec :| No ale jednak opłacało sie bo zamiast 40 zł za opakowanie zapłaciłam 33 ;]

Gość troche wyjaśnień
odpis dostaniecie tylko na leki pełnopłatne a nie refundowane, nikt nie moze Wam nie wydac odpisu jak tego chcecie, zgodnie z prawem recepta na srodki antykonc realizowana jest w ciagu 30 dni od wypisania chyba ze jest na niej data od jakiej ma byc realizowana to rowniez od tej daty 30 dni.odpis mozecie zrealizowac tylko wtej aptece ktora go wydala, w zadnej innej.to ze jakis aptekarz odklada recepte na bok i ktos odbiera leki po czesie dluzszym niz 30 dni to tylko z dobrej checi aptekarza bo niby nie pwienien tak robic.odpisu nie dostaniecie na narkotyki i psychotropy.jak cos to pytac.pozdrawiam

"co za żal... - Troche zmienie Wam temat rozmowy" co za żal że rozmowa się skończyła cztery lata temu :D :D :D