Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szukam odpowiedzi

CzY komuś przytrafiły sie wpadki mimo regularnego brania tabl?

Polecane posty

dzięki za odpowiedzi:)ja wciąz nie mam okresy:(juz 4 dni sie spoznia:( no ale coz chce isc na badanie na sprawdzenie mimo wszytko czy nie jetsem w ciązy wiecie ginekolog to wywęszy mam nadzieje ze bedzie dobrze pozdrawiam

Gość do szukam odpowiedzi
A wiec twierdzisz, ze twoja kolezanka zaszla w ciaze biorac regularnie pigulki. A dasz sobie reke odciac za ta regularnosc? Jestes pewna, ze brala prawidlowo? Bylas z nia 24h na dobe i wiesz, ze brala zawsze o tej samej godzinie, nie wymiotowala, nie miala biegunek, nie brala nic co wchodzi w interakcje? Poswiadczysz za ta kolezanke wlasna reka, albo lepiej glowa? Bo ja bym tego taka pewna nie byla... Kazda dziewczyna co wpadnie nie przyzna sie do wlasnego bledu. No bo jak powiedziec, ze ciaza jest przez jej wlasna glupote, bo np. zapomniala pigulki? Ja znam nawet pare, ktora wpadla na prawidlowo uzytej prezerwatywie - w kazdym razie tak wszystkim dookola mowili i siali panike. I dopiero teraz niedawno, jak dziecko ma juz 2 latka przyznali sie, ze raz zrobili to bez prezerwatywy i wlasnie wtedy powstal Karolek.

Moja kumpela tez wpadla na tabletach ale za bardzo nie przejmowala sie regularnoscia:( Tez na poczatku siala panike, ale potem powiedziala prawde najblizszym.

Gość giligili
szukam odpowiedzi...nie wierze w ciąże Twojej przyjaciólki jeśli idealnie brała...nie ma takiej możliwości przestań stresować sieie i inne dziewczyny!

Gość tabla
ja biorę tabletk przez 12 lat i żadnej wpadki nie miałam. Jeżeli tabletka jest brana prawidłaowo co do godziny nie wystąpiły wymipoty, biegunka ,nie bierzesz tabletek, które są nie wskazane przy antykoncepcji jest to pewna metoda zabezpieczenia. Tylko trzeba pamiętać o jednym np. jeżeli bierzesz tabletki a zdarzą się wymioty czy coś innego to pomimo brania w dalszym ciągu sysematycznie tabletek już zabezpieczenie nie działa tak jak powinno i wtedy trzeba dodatkowo zadbać o to. I wydaje mi się że dlatego zdarzają się wpadki ponieważ dziewczyny uważają że jak zapomnę tabletki czy td to nie jestem zabezpieczona w danym dniu ale tak nie jest pomimo że np.zaczełaś dopiero je brać to do momentu brania następnego listka tabletek one już nie spełniają swojej roli i musisz niestety sie zabezpieczyć dodsatkowo.pozdrawiam

Gość tabla
Moim zdaniem nie ma możliwości zajścia w ciąże przy prawidłowym branu tabletek!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Jeżeli do tego dochoci to jedynie z własnego zaniedbania. Osobiście polecam tą metodę zabezpieczenia .

biorę pigułki już od ok. 7 lat, i w życiu w ciąży nie byłam

dziurawiec! wlasnie.... moze ta twoja kolezanka pila sobie ziolka po prostu... a kto by pomyslal ze ziolka moga obnizyc skutecznosc tabletek... naprawde dajcie juz spokoj bo niedlugo ktos zacznie panikowac ze od trzymania sie za reke mozna zajsc w ciaze bo ktos gdzies kiedys sie trzymal i teraz ma dziecko..... te tabletki naprawde dzialaja... to jest udowodnione.. maja najwieksza skutecznosc ze wszystkich srodkow antykoncepcyjnych. a ten okres ci sie spoznia pewnie dlatego ze taka spanikowana jestes, to wszystko przez nerwy. nie przejmuj sie tak tym bo tylko sobie przyjemnosc z seksu odbierasz i nerwy psujesz. trzymam kciuki

Gość little-angel
straszycie niepotrzebnie... =/

Gość nena*
>>> cachareL, ważne pytanie do Ciebie!!! Czy wiesz może o jakie tabletki chodziło, które niby były \"za słabe\" dla Twojej koleżanki??!! Tobardzo ważne dla mnie, proszę odpowiedz, jeśli wiesz 🌻

Gość a ja mam dziecko
i brałam regularnie, nie zażywałam antybiotyków, nie miałam biegunki, wymiotów itp. A koncern farmaceutyczny możecie sobie skarżyć, ciekawe jak mu udowodnicie, że w ogóle braliście te pigułki.

Jezeli brala minipigulki (tylko progesteron) to mogl;a wpasc. Te tabletki trzeba brac bardzo egularnie (maksymalne spoznienie do 3 godzin)Mogla tez miec BMI powyzej 30 (wtedy piguly z najmniejsza iloscia hormonow moga nie zadzialac)

no ale tam jest 99,8 chyba, a te reszta to sa wlasnie przypadki nieprawidlowego brania... ja nie wiem.. na mnie one zawsze dzialaly, i jakos nigdy sie nie balam, moze to moj blad, no ale na szczescie nic sie nie stalo... ale jesli naprawde coraz wiecej tych przypadkow to trzeba uwazac.... bo to naprawde dla dziecka zdrowe byc nie moze...

Gość nena*
Pytam się o to dlatego, że aktualnie biorę Harmonet, od niespełna 2óch miesięcy i cały czas mam schizy,że są dla mnie za słabe i że mogę zajść w ciążę, bo spotkałam się z opiniami, że to "pigułki dla nastolatek", że maja najmniej hormonów. No i się obawiam,że może jest ich .. zbyt mało dla mnie, mam 22 lata. Od tygodnia bolą mnie piersi i brzuch tak jak przed okresem, a do okresu jeszcze 6 dni! schizy się pogłębiają...

Gość nena*
ps. moze najlepiej byłoby podać nazwy tych "niedziałajacych" tabletek, jeśli masz takie info. Ja tam wolę dmuchać na zimne.....

Gość PiGi
Hello! nie wiem czy wiecie ale nie ma w pelni skutecznej (100%) metody anty.zawsze trzeba sie z tym liczyc.ja bralam pigulki przez 2 lata, teraz mam plaster i na razie jest ok.ale to zalezy od organizmu,jak ktos wczesniej wspomnial.znam przypadek dziewczyny (po urodzeniu 2 dzieci), ktora brala tabletki, raz zapomniala i cyk,jest bejbik teraz!zawsze trzeba sie liczyc z macierzynstwem jesli sie uprawia seks :)

Ja tam nie wierze ze jest coraz wiecej takich przypadkow. Czy byly jakies badania na ten temat?? skad te informacje?? Ktore to tablety niby nie dzialaja?? To jakos kiedy po tabletach wyrasatly wasy nie bylo tyle przypadkow, a teraz kiedy medycyna jest na coraz wyzszym poziomie tablety nagle przestaja by skutczne. Jakies ppodejrzane informacje masz :O

:(( są podzielne uwagi więc nie osądzajcie mnie ze sieje panike:( ostrzegam i sama tez chce sie dowiedziec jak najwiecej ja wciąz okresu nie mam a powinien byc w piatek:(

Gość w kwestii formalnej
ten temat byl poruszany juz wiele razy: NIE MA 100% SKUTECZNEJ METODY ANTYKONCEPCJI. NIE ISTNIEJE. Wobec czego: TAK, MOZNA ZAJSC W CIAZE STOSUJAC PRAWIDLOWO ANTYKONCEPCJE HORMONALNA. Prawdopodobienstwo wynosi 0.2%. Natomiast w przypadku blednego stosowania, biegunek, wymiotow, interakcji z lekami prawdopodobienstwo to wzrasta do ok. 5%. Tak mowia wyniki badan, tak ucza lekarzy i farmaceutow. Hormonalna antykoncepcja jest na pewno najskuteczniejsza, ale nie 100% pewna.

Gość w kwestii formalnej
szukam odpowiedzi-> kiedy wzielas ostatnia tabletke??

Gość a ja mam dziecko
Pigułki brałam w sumie 6 lat, wpadka zdarzyła się w 7 roku zażywania. Więc nie opowiadajcie że jest to niemożliwe. Nie ma 100% pewnej antykoncepcji (z wyjatkiem abstynencji), ale naprawdę takie przypadki jak mój są sporadyczne i nie ma co panikować A poza tym ja się bardzo cieszyłam :-)

Gość Gogus
tabletki biore juz 4 lata nigdy sie nie bałam o ciąże. osobiscie uwazam ze mozna zajsc podczas brania tabletek ale to sa sporadyczne przypadki, jasne jest ze jak dziewczyna dostanie biegunki no to powinna pamietac o tym ze tabletka mozxe nie zadzałać (tak samo wymioty) No ale tu juz wychodzi brak wyobraźni. Ja biore tabletki nie uzywamy nic innego pomimo tego ze czasami zapomne o pare GODZINEK to nigdy sie nie bałam ze zajde:) POLECAM

Gość giligili
do a ja mam dzicko: jesteś pewna, ze nie zpomniałaś tabletki/ nie wymiotowałaś? nie miałaś biegunki?

Gość a ja mam dziecko
Tak jestem pewna. Pasuje? Ile razy mam to jeszcze powtórzyć?

Gość po co Wy
sie wzajemnie wyzywacie Przeciez zawsze istenieje jakies ryzyko zajscia w ciaze nawet przy tabletkach Kazda o tym wie, wiec mysle, ze niepotrzebnie robicie z tego klopot a wystarczy przeczytac dobrze ulotke, gdzie napisane jest, ze na 500 kobiet zarzywajaca tabletke jedna jest w ciazy - to powinno wam dac do myslenia (przynajmniej na mojej tak bylo napisane) i juz nie kloccie sie, bo nie ma sensu

Gość Gogus
macie dziecko to wasze wielkie SZCZĘSCIE !!

Gość Gogus
i to dzieki tabletką akurat w waszych przypadkach nie zadziałały z tego czy innego powodu ale w wiekszości 99% działaja

Ja też zaszłam w ciążę biorąc regularnie tabletki. Żadnych innych leków, nawet witamin, dziurawca, nic. Nie wymiotowałam i nie miałam biegunki. Lekarz stwierdził - to się czasem zdarza. Rzadko, bardzo rzadko, ale jednak. Może źle dobrana pigułka, może jakiś nieznany jeszcze czynnik zewnętrzny... ani ja tego nie wiem, ani ginekolog, który mi przepisywała tabletki.

I nie piszę, żeby kogoś straszyć. Mój lekarz twierdzi, że w ciągu ponad 20 lat praktyki mój przypadek był drugi. :)