Gość czyli ta mała dziewczynka Napisano Październik 19, 2010 Na 99% jest chora na przerost nadnerczy bo przedwczesne dojrzewanie płciowe jest jednym z tego objawów. No cóź przykre tylko że rodzice nic z tym nie robią bo z wiekiem czasu bez pomocy endokrynologicznej może być coraz gorzej (coraz większe owłosienie i inne niefajne objawy np wirylizacja) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do papryczka Napisano Październik 19, 2010 to co to za dziwny hirsutyzm bez nadmiernego owłosienia twarzy ty masz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jak ktoś nie ma twarzy Napisano Październik 19, 2010 zarośniętej grubym włosiem to nie wie tak naprawde co to być zarośniętym potworem, jednak nogi czy dupa we włosach to zupełnie co innego niż mieć brodę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do agnieszka1989xxx Napisano Październik 19, 2010 ty bierzesz tabletki to będziesz mieć zmienione przez te tabletki wartości hormonow, skoro nie masz miesiączek to pewnie jakieś problemy hormonalne są (najczęsciej to pcos) Możesz zbadać w przerwie między tabletkami 17-OH-progesteron żeby sprawdzić czy masz przerostu nadnerczy tsh, ft4, ft3 - co z tarczycą zrobić krzywą cukrowo-insulinową cukier insulina na czczo potem 75 g glukozy i po godzinie cukier i insulina po dwóch godzinach cukier i insulina po 3 cukier i insulina a inne hormony też możesz zbadać w przerwie między tabletkami (w ostatnim dniu) ale one będą zmienione przez to że zażywasz tabletki i te hormony to testosteron, testosteron wolny, androstendion, dheas. Najlepsze jednak byłoby badanie po odstawieniu na 3 miesiące tabletek anty testosteron, testosteron wolny, androstendion, dheas, estrogen, lh, fsh, prolaktyna i po mtc. w 2-4 dniu cyklu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lovelaska89 0 Napisano Październik 19, 2010 ja zjadlam 2 opakowania diany mam teraz przerwe 7 i pozniej mam jeszcze do zjedzenia 1 opakowanie diane i 1 opakowanie yasmin, i jak to wybiore to pojde do endo, na wizyte w sumie to nie wiem po co, pewnie znowu mi napisze jakie mam badania zrobic czy cos, ale ja sobie musze zrobic tez inne z tego co wy tu piszecie bo ona mi nie przepisala niektorych z tych co no wy robilyscie, ciekawe gdzie tkwi przyczyna tego:( skoro zekomo jajniki mam ok,m robilam usg nerek i tez ok to ja nie wiem, jakby ktoras mogla pogadac z emna o tym na gg to odezwijcie sie 6751063 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość owłosione nogi Napisano Październik 19, 2010 czy szersze bikini, kilka włosków na piersiach na brzuchu to żadnen hirsutyzm pewnie wiekszość dziewczyn jest poprostu przewrażliwiona Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość no ja ci ciagle piszę Napisano Październik 19, 2010 że możesz mieć przerost nadnerczy i go np w usg nerek nie widać bo on jest w niewłaściwych hormonach widoczny i jak już to powinno się badać usg nadnerczy nie wiem co do tego mają nerki, poprostu masz niekompetentnego lekarza i albo zaakceptuj hirsutyzm i takiego sobie miej albo może zmień na kogoś z większą wiedzą. Na wizycie spytaj lekarza o ta chorobę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
naddia1 0 Napisano Październik 19, 2010 A co w takim razie robic kiedy się ma przerost nadnerczy u takiego dziecka? Hormony podawać? Nie wiem. Np na twarzy włosy mam jasne długie, na brodzie czarne twarde, na policzkach robią się takie jak na brodzie, ale nie ruszam narazie...a macie np na czole... już kiedys pytałam acha, bardzo prosze powiedzcie (wiem, że to sprawa indywidualna ale mimo wszystko) ile wasze nogi bez depilacji moga wytrzymać i ręce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lovelaska89 0 Napisano Październik 19, 2010 skoro zrobie te badanie 17-oh costam, i np wyjdzie cos i okaze sie ze bede miala ten przerost to powiedz mi co to znaczy jak sie elczy czy sa szanse jakies na pozbycie sie wlosow itd... no u mnie w miescie to nie ma lekarza dobrego a jechac no do katowic nie chce bo nie chce zostac w szpitalu na badaniach boje sie buu:(( a slyszalam o klinice dobrej wlansie ktora byla w zabrzu a teraz jest w katowicach http://www.endoklin-zabrze.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lovelaska89 0 Napisano Październik 19, 2010 moze ja napisze ci mi dolega i ktos bedzie umial stwierdzic czy takie objawy sa przy tych nadnerczach a wiec oprocz owlosienia na calym ciele doslownie calym , nawet palce u nog i rak, przetluszczaja mi sie wlosy bardzo codziennie myje glowe, ale w sumie u mnie np mojemu bratu tez sie przetluszczaja bardzo wlosy, bardzo mi sie swieci cera, bardzo sie poce.. waze 66 kg przy wzroscie 165, mam biale rozstepy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do lovelaska Napisano Październik 19, 2010 wiesz co jak ci wyjdzie mały 17-OH-Progesteron to moźesz mieć zespół cushinga i wtedy trzeba znaleźć jego przyczynę guz a jak się ten guz usunie to może hirsutyzm osłabnąć bardzo (ale takie guzy są bardzo bardzo rzadkie), a jak będzie wysoki 17-OH-Progesteron to do końca życia horomon sztuczny którego ci brakuje kortyzol i wtedy mogą np włosy rosnąć wolniej się rozjaśnić ale dobry lekarz musi to leczenie prowadzić bo jak zły to mogą się hormony jeszcze pogorszyć. Oczywiście czy chcesz się leczyć czy nie: decyzja należy do ciebie jak np by ci się poprawiło to chyba warto a jak nie to nie. do nadia: ta choroba polega na niedoborze kortyzolu i dlatego organizm produkuje za dużo hormonów odpowiedzialnych za owłosienie, a leczenie to podawanie odpowiednich dawek sztucznego brakujacego hormonu i wtedy zmniejszają się te odp za owłosienie pryszcze, przetłuszczającą sie cerę itd. Ale leczenie musi być prowadzone przez doświadczonego lekarza i jes na całe zycie. Bo jak dawki są złe to objawy moga się pogorszyć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lovelaska89 0 Napisano Październik 19, 2010 zapomnialam dodac ze nie mam w ogole piersi odstawaja mi tylko brodawki:( rozm stanika A jest na mnie duzo za duzy i to push up:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie różnie Napisano Październik 19, 2010 wewnętrzna strona ud po goleniu na drugi dzień odrasta albo jeszcze tego samego dnia rąk nie ruszam, nogi dzień-dwa brzucha nie ruszam ryj 3-5 dni (wyrywanie) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lovelaska89 0 Napisano Październik 19, 2010 ryj 3-5 dni?? to masz fajnie ja co 2 dzien Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość papryczka........... Napisano Październik 19, 2010 Jak zwykle zaczyna się nadinterpretacja... A gdzie ja napisałam, że nie mam włosów na twarzy w ogóle? Pokażcie mi taki fragment. Nie raz, nie dwa pisałam, że mam solidne wąsy, że broda mi rośnie. Napisałam tylko, że nie mam włosów na policzkach, przynajmniej takich, które uważałabym za gruby, czarny zarost jak w wyżej wymienionych częściach twarzy. Zanim zaczniecie mi wkręcać przewrażliwienie, może najpierw doczytajcie? Zresztą to i tak nie ma znaczenia, ponieważ mam tak oszpecone ciało bliznami, naczyniakiem itp., że hirsutyzm to tylko drobny bonusik od losu. Ja po ogoleniu nóg Naddia właściwie w zasadzie po kilku godzinach mam już zarost, a po dwóch dniach długie włosy. Jak w ogóle mogę dogolić te włosy, pod pachami się to nigdy nie udaje, czy w "okolicach" bikini. Włoski na twarzy też codziennie. A reszty nie ruszam, chodzę zarośnięta, bo i tak nigdy nigdzie się nie pokazywałam i raczej mi to nie grozi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość też mam mały biust Napisano Październik 19, 2010 pewnie wszystko przez złe hormony.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość papryczka........... Napisano Październik 19, 2010 I ja nie mam biustu, a co gorsza jeszcze zarośniętą klatę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lovelaska89 0 Napisano Październik 19, 2010 jak ja teraz biore tabletki a ten 17-oh trzeba pewnie zrobic sobie jak sie nie bierze tabletek tak? czyli ile meisiecy po dostawieniu/ jak to jest?:((( kurde teraz to juz w ogole mam takiego dola ze szok:( boje sie isc na to badanie bo boje sie wyniku i diagnozy:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość te z twarzy jak bym się uparła Napisano Październik 19, 2010 też powinnam częściej ale mam to już gdzieś leniwa jestem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość w przerwie między tabletkami Napisano Październik 19, 2010 7 dzień przerwy między tabletkami wtedy możesz zbadać na tabletkach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do lovelaska Napisano Październik 19, 2010 ale ty też możesz mieć takie hormony od tej zmiany na jajniku wszystko powinnas mieć zbadane i moim zdaniem najlepiej w szpitalu ale ten 17-OH to możesz sama i jak wyjdzie podwyższony to juz będzie jakiś trop. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lovelaska89 0 Napisano Październik 19, 2010 a nie bedzie ten wynik jakos zmieniony skoro bedzie robione podczas brania tabletek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chyba każdy ma Napisano Październik 19, 2010 ja mam wokól brodawek po 100 włosów, bikini do kolan, linie brzucha do szyji... co za życie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chyba każdy ma Napisano Październik 19, 2010 lekarze tak zalecają jak dziewczyny biorą tabletki ale jak chcesz to możesz odstawić i zbadać po pewnym czasie w 5-11 dniu cyklu (beztabletkowego) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
naddia1 0 Napisano Październik 19, 2010 Papryczka a ja właśnie miałam sie grzecznie zapytac czy nie cierpisz na brak biustu. Ja w ogóle nie mam piersi. Rok temu jeszcze miałam 75B teraz nawet A nie mam... Acha i nie sądziłam że masz 24 lata, myślałam że nieco więcej :) Tylko że ja jestem zupełnie nie proporcjonalna ..facet ogólnie ze mnie męski rysy twarzy tez mam, ostres grube brrr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lovelaska89 0 Napisano Październik 19, 2010 teraz przegladam i znalazlam w mojej miejscowosci neidaleko mnie w sumie taka klinike i widze ze maja endokrylologie i moze sie tam wybiore http://cmlukasza.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ten gościu co tu był pisał Napisano Październik 19, 2010 o dużych biustach ;) kobiet z owłosieniem w miarę wzrostu owłosienia tracę też tkankę tłuszczową jak mają kobiety :( nawet cellulitisu nie mam.... :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość i taka umieśniona jestem :( Napisano Październik 19, 2010 :(((((((((((( mam kolana jak facet :(((((((((((((((((((( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
naddia1 0 Napisano Październik 19, 2010 Też jestem umięśniona bardzo, ale gdzies właśnie czytałam, że kobiety z nadmiarem test. szybciej przybierają na masie mięśniowej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do lovelaska Napisano Październik 19, 2010 lepiej iść do dużego miasta do szpitala np Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką SP ZOZ we Wrocławiu podobno jest dobry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach