Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biala czekolada

Produkty z dziecinstwa, do ktorych macie sentyment...

Polecane posty

pamiętam zapach zielonego dezorantu FA, który tata kupił mamie w PEWEXIE.... :-) a pamiętacie wodę i mydełko (takie okrągłe) ZIELONE JABŁUSZKO ?

Gość Piii
Aaa no i oczywiscie tez cwiczylismy na korytarzu :) zawody wzdluz korytarza to norma....o rany jak ja niecierpialam zawodow!!!

Gość Piii
inkarri pamietam wode zielone jabluszko :D ale ni cholery nie przypomne sobie jak wygladal butelka!

Ktos pytał się o leguminę...Robi sie ją poprzez skarmelizowanie cukru (zbrązowienie cukru z wodą) dodanie do gotujacego mleka (uwaga bo bardzo bulgocze i pryska wtedy) i zaciagniecie mąką ziemniaczaną (ja wolę budyń śmietankowy) Na koniec rozlać do miseczek tak jak budyń i wystudzić. Uwielbiam. Topic świetny, tez pamietam wszystkie wspominane przez was rzeczy (jestem rocznik 77) Pamietacie cukierki, takie jajeczka z wodą w środku?? A mleczne drażetki były super, lubiłam warstwa po warstwie oblizywać a na koniec zawsze okazywało sie ze całkiemw środku jest jeden kryształek cukru. Serio :)

A pamiętacie Sól Kingi? Takie granulki do kąpieli. Teraz chyba też to można dostać, ale wtedy nie było nic innego.

butelka: wąska, wysoka, nakrętka \"karbowana\" ciemnozielona :-) moja mama niedawno gdzieś ją kupiła - ot tak, z sentymentu !

pamiętam zapach zielonego fa... mama kupowała sobie czasem w Pewexie i perfumy Antylope i Zibeline- biłam się z siostrą o puste buteleczki, bo takie ładne były i te nakrętki...:)

sól Kingi - bomba! a teraz ta sól jakoś tak śmierdzi... zawsze mi się odechciewa ją kupić...

do inkarri---> pewnie wtedy też śmierdziała ale nie mieliśmy porównania

byż może... :-) ale raz ciotka z Niemiec przysłała PRAWDZIWY płyn do kąpieli !!! tylko mama się w nim kąpała i chowała gdzieś butelkę !!!

Gość evee
a ja pamietam zbiorke makulatury w szkole i kochane mundurko- fartuszki....:)

Gość bolszewik
najlepsze były jogurty w takich plastikowych opakowaniach i przynajmniej ser żółty był tani

a ja pamiętam jak mnie nauczycielka wyrzuciła ze szkoły bo w różowym sweterku przyszlam (co ja tak ten różowy kochałam?)-sweter był z paczki z USA więc pochwalić się trzeba było-a fartuszki to mi mama szyła z granatowej podszewki

a wędlina jak juz była, to lepsza... przynajmniej ta koło mnie- stara dobra sucha krakowska...:) pakowali mniej chemii, a teraz to wszystko takie zdrowe a barwników a substancji zagęszczająco-konserwujących... bo unia, a tam żarcie ma lżejsze normy i my się też trujemy.

Gość Amy_78
zbiórka makulatury to była moja zmora :D zawsze mi się wieczorem o tym przypominało i popłoch w domu skąd wziąć 5 kilo starych gazet :) a potem taskać to do szkoły...

Gość Piii
Ser żółty....w czerwonej folijce i strasznie gorzki, mialam taki awers do sera zoltego ze nie jadlam go przez 10 lat :D az w koncu przekonalam sie ze nie ma juz takiego smaku jak kiedys :)

Pamiętam jak moja mama robiła w domu twarożek. Wyciskała przez gazę i potem na twarożku było widać taką krateczke. A mąkę trzymało się w dużych workach szytych samemu z lnianych ścierek. I ciągle zalęgały się w niej robaki fuuu.

Gość evee
taaaaaaa..........i ubranka z kreszu. a fe.....hihih;D

no juz jestem :) pobiegłam na obiadek musze szybciutko przeczytac wpisy bo mam zaległości :D

Stonoga---> coś długo ten obiadek jadłaś :) Czytaj bo masz spore zaległosci. Rozbuchał nam się topik

Gość Piii
Skup butelek...wystawalo sie w kolejce, a w siatce butleki po mleku, smietanie, oranzadzie. Po kawe tez w kolejce...mama ciagala mnie i siostre do kolejki bo dostawalo sie po paczce od "głowy" Było tyle ludzi z dziecmi, ze jakies dzieci sie przyplataly niechcacy i mama dostala zamiast 3 paczek to 5 :D ale byla radocha!

rany ale nasmarowaliscie:D a juz myślałam ze topik przymiera a tu prosze bardzo jaki ruch :) ale fajnie... juz poczytałam, SOL Kinga czy Kingi pamietam taka pakowaną w złączone 4 woreczki i każdy zawierał sól innego koloru i chyba o innym zapachu... a pemiętacie proszek do czyszczenia zębów? u nas w domu taki był w pomaranczowym pudełku...

Wiecie co mi się nasunęło? Że tak naprawdę autor tego topiku nie sugerował chyba, że mają to byc produkty z czasu komuny tylko z dzieciństwa. Ale jakoś nikt młodszy się nie odzywa. Więc może tylko nasze pokolenie ma taki sentyment.

z roboty mnie wywalą :D bo albo siedze z ucieszoną gebą do monitora albo latam cos zjeść :D

A ja powinnam zrobić bardzo ważne zestawienie i niekt mi nie uwierzy, że w excellu tak klikam :)

Gość evee
a wiec dziecinstwo.... kaszka manna z uduszonymi szabrowanymi truskawkami na ganku...eh....wieczorkiem i świerszcze...:)

Justi--> ja myślę, że ci po 40-tce rzadko tu zagladają, a 20-latki to jeszcze dzieci... więc myślę, że siedzą tu ludzie między 25-35 rokiem życia...