Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żona....

Czy ktos ma przepis na przecier ogórkowy do słoiczków na zimę??

Polecane posty

Gość żona....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga_24
Chodzi Ci o taki z którego późńiej można zupę ogorkową zrobić??? Bo też bym chciała się tego dowiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żona....
Własnie takiego szukam,miałam kilka lat temu ale gdzies go zgibiłam,a był swietny.Niestety przekopałam cały net i nigdzie nie ma tego przepisu:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga_24
Mama mojego narzeczonego podobno zna przepis więc jak będziemy u niej to zapisze.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żona....
jak go bedziesz miała to wpisz tutaj proszę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga_24
ona robi 9 a raczej robiła ) tak: ściera surowe ogórki i na sama górę słoiczka wklada koszyczek kopru i dolewa wody z solą ( 1,5 łyzki soli na 1 litr wody- to szybciej trzeba zagotowac) . Ale mówiła że mają całkowicie inny smak niż jak się zrobi normalne w słoikach ( koper, czosnek, chrzan) i póżniej trze się na zupę. Mozna zrobnić takie całe w sloikach, postoja z 5 dni wyjąć zetrzeć nałożyć starte do słoiczków i zagotowac z 10 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To jeden z ulubionych moich przepisów na przetwory.Umyte ogórki scieram na tarce jarzynowej.sole dosc obficie,dodaje koper,chrzan,kilka kulek ziela angielskiego,czosnek i odstawiam az bedzie duzo soku.Do wyparzonych słoiczków nakładam ogórki dosc scisle,lekko ubijam łyzka a nadmiar soku odlewam.Zakrecam słioki i odstawiam na około tydzień az sie zakwaszą(ogórki zrobia się żółte)Wtedy je pasteryzuje 5-10 minut i gotowe.Zupa-odjazdowa dzieki dodatkom chrzanowo-koperkowo-czosnkowym.Smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żona....
DZIEKUJĘ ,JESTEŚCIE KOCHANE:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Garka
Żeby mieć przecier na zimę nie musisz własciwie mieć żadnego przepisu.Wystarczy że obrane kiszone ogórki zetrzesz na tarce,nałożysz do małych słoiczkow,zalejesz sokiem z tych tartych ogórków zkręcisz i na momencik zagotujesz,ale tylko tyleżeby słoiki "chwyciły",bo inaczej zrobi się ciapa.Zimą tylko otworzysz i po sprawie.ą zeszłego lata ja jeszcze bardziej udoskonaliłam sobie życi e.Po prostu potarłam ogórki,które wcześniej sama zakisiłam ,włożyłam do woreczków i dałam do zamrażalnika.Sprawdziło się to znakomicie.Ale tak mozesz zrobić tylko pod warunkiem,że masz "pewny"zamrażalnik,tzn.taki jak mój w którym można trzymać zamrożone rzerczy nawet rok,i nic się z nimi nie dzieje.Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bena
Też szukałam tego przepisu i dziś dzięki forum znalazłam, nie wiem tylko jaki to ma być koper, czy zielony pokrojony czy ten z baldaszką. Czy czosnek i chrzan dajemy ogólnie do ogórków czy do każdego słoika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja 2 lata temu dostałam przecier(do tej pory super)robiony tak:ogórki starte plus starta marchew,koper,ziele,listek,ziarnka gorczycy,pieprzu,kawałki chrzanu,trochę czosnku.Zmieszać w misce,nałożyć w słooiki,zamknąć i koniec.Bez pasteryzacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Czarna133
Do Iwona 600 super przepis, chce go wypróbowac tylko nie za bardzo zrozumiałam czy trzeba pasteryzować czy nie .Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to proszę o odpowiedz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bojandy
Och,z u biegiem lat widzę że popyt na nasze tradycyjne przepisy wzrasta a nie maleje.I chwała temu,też szukam starych przepisów.A,tak w ogóle jeżeli szukacie przepisów na swoje potrzeby to szukajcie u internautów.Tylko dlaczego ich nie publikujecie. A JA MAM TAKI PRZEPIS NO SYLWESTROWĄ ZAKĄSKĘ.Odezwij się to podam .bojandy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja kiedyś robiłam tak, najpierw kisiłam ogórki, a potem takie ukiszone tarłam na tarce i upychałam do słoiczków, potem zakręcałam i pasteryzowałam. 2 lata temu postanowiłam sobie ułatwić sprawę i teraz robię tak : ogórki myję, trę na dużych oczkach, następnie solę do smaku(oczywiście solą kamienną, niejodowaną) mieszam i zostawiam na około godziny. Przygotowuję słoiczki, na dno każdego wkładam po ziarenku ziela, z 2 ziarenka pieprzu, baldach kopru (albo pół - zależy od wielkości), posiekany ząbek czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu. Wkładam do słoiczków, dosyć ciasno, trochę ubijając, dbając , aby ogórki na wierzchu przykrywał sok. Delikatnie zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby się ukisiły. Po burzliwej fermentacji, dokręcamy słoiczki i wynosimy w chłodne miejsce. Jak ktoś chce, można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. Do ogórków można dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, a jak ktoś lubi ostrzejsze smaki to kawałek papryczki chili (ale ja papryczki nie daję, marchewkę - czasem tak).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×