Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giligili

pytania dotyczące antykoncepcji? chętnie pomogę

Polecane posty

Gość dziewczynka_
Hej słoneczka Mam ogromny problem, który nie pozwala mi spokojnie prowadziś współżycia. Miesiąc temu zaczełam brać tabletki antykoncepcyjne Yasmin. Niestety chyba popełniłam błąd. Przed rozpoczęciem miesiączki miałam plamienia. I właśnie podczas pierwszego dnia plamień wzięłam pierwszą tabletkę (a powinnam pierwszego dnia miesiączki). Byłam przekonana, że to już okres, niestety się myliłam. Nie wiem czy to wina tabletek, ale pierwsza miesiączka podczas brania tabletek była bardzo skąpa. Wystarczyły wkładki aby się zabezpieczyć przez zabrudzeniem bielizny. Podczas pierwszego opakowania, które skończyłam wczoraj, cały czas słabo plamiłam. Teraz obawiam się, że nie jestem zabezpieczona przed niechcianą ciążą. Czy tabletki będą działać? Słyszałam od koleżanek, że tabletki w przypadku wzięcia tabletki innego dnia niż pierwszego dnia cyklu działają po tygodniu. Ale nikt nie wie jak to jest w przypadku wzięcia tabletki za wcześnie :-( Jeśli naprzykład zaszałbym w ciążę, o czym na początku bym nie wiedziała - czy tabletki zaszkodzą dziecku? Bardzo proszę o odpowiedź na oba moje pytania. Bardzo się denerwuję.

Gość prosze pomóżcie....
jade na wakacje i wczoraj nie powinnam juz brac tabletek anty no ale nie robie przerwy bo nie chce mies okresu na wyjazd. pytałam lekarki i powiedział ze bez problemu moge tak brac no i wczoraj wziełam 1 tabletke 2 opakowania normalnie to wczoraj juz bym nie brała no i dzisiaj mam krwawienie:/ nie jest to taka krew tylko takie bardziej brazowe ale na poczatku okresu to własnie zawsze tak mam. dodam ze zawsze okres jakostatnia tabletke brałam w srode to okres miałam w sobote dopiero.... czy takie krwawienie to normalne jest?

mam pytanko:) chodze na saune i boje sie czy wtedy tabl nie wypoce ,to schiza no ale co wy o tym myslicie??:P

Gość ilona121
do dziewczynka_: dobrze zrobiłaś! To był właśnie pierwszy dzień cyklu! Miłam to samo i jeszcze do tego późnym wieczorem! Byłam u ginekologa i powiedział że dobrze zrobiłam biorąc ją od razu! także spokojna głowa! jesteś zabezpieczona

Gość dziewczynka_
Super - bardzo mnie uspokoiłaś :-) dzięki :*

Gość yyyyyyy
czy jeśli mesiączka wystapiła o czasie i trwala tak dlugo jak zwykle to to wyklucza ciaze?? prosze o odpowiedz bo schizuje chyba....

Gość to ja 8666666
teraz dopiero odkrylam ze zrobilam blad przy braniu pierwszego opakowania tabletek bo zamiast 21 tabletek policzylam przerwe i razem wzielam 28 tabletek i zawsze brakowalo mi 7 tabletek jak rozpoczynalam cykl pozniej bralam normalnie 21 i przerwa tylko raz tak zrobilam na poczatku . teraz mam problem bo zmienilam tamte tab na nowe i starych wzielam tylko to co milam czyli 14 tabletek czy moge teraz zrobic przerwe aby rozpoczac brac teraz juz poprawnie nowe tabletki???? zmienilam logest na novennite wiec maja podobny sklad hormonow pomozcie!!!!!!brakuje mi 7 tabletek logestu ale chyba nie warto kupowac jego dla 7 tabletek dlatego chce zrobic przerwe i zaczac brac novennete mozna tak??????

Gość lipa
nie wiem co robić.... już 9 dni spóźnia mi sie okres.. w ciązy raczej nie powinnam być ale nigdy nie wiadomo, bo mielismy durexy, które nie pękły ale i tak mam paranoje a najgorsze jest to że po prawej stronie, w okolicy jajnika mam jakies powiekszenie, nie mam pojecia co to jest, raczej nie jest to guz. nie boli mnie ale czuję że jest np jak zginam noge do samego brzucha, moja kolezanka "uspokaja" mnie że to powiekszony wyrostek :/ czy to jest mozliwe? qrde powiedzcie co o tym sądzicie ?? proszę odpiszcie :(

Gość dziewczynka_
Słonko moim zdaniem powinnaś iść do lekarza. To może być wyrostek. Też miałam podobne objawy i wylądowałam w szpitalu. Może to też być torbiel na jajniku. Też mi się to przytrafiło ;) Miałam wtedy problemy z miesiączką i problemy z oddawaniem stolca. Skończyło się na operacji bo torbiel był wykrytu zbyt późno i uległ pęknięciu. Nie będę opisywała co się wtedy ze mną działo, bo to naprawdę nic przyjemnego. Powiem tylko tyle, że więcej nie chciałabym tego przeżyć. A co to ciąży... Kochanie z gumkami bywa różnie... Nie dają pewnego zabezpieczenia, więc ciąża jest niestety możliwa. Natomiast gdybyś była w ciąży tak szybko nie miałabyś objawów. Moim zdaniem (skromnym) możesz być spokojna. Na wszelki wypadek idź do ginekologa. Pozdrawiam :-)

Gość lipa
dziekuje Dziewczynko, troszke mnie uspokoiłas..... ciekawe co inne dziewczynki sądza na ten temat :(

Gość kokokoszka
hej,zaczynam brac Yasmin tylko czekam na miesiaczke.napiszcie czy juz od pierwszego dnia jestem zabezpieczona bo moja wyobraznia jak zacznie pozniej dzialac, to chyba zeswiruje.pozdrowionka dziewczynki

Gość dziewczynka_
Słonko działają od pierwszej tabletki, ale niektórzy lekarze zalecają przez pierwsze opakowanie stosowanie dodatkowej metody antykoncepcji (gumka na przykład :-))

Gość niedoswiadczona211
mam problem. biorę tebletki od miesiąca. pech chciał że przedwczoraj zapomniałam wziąć tabletki ale wczoraj wzięłam o normalnej porze. powiedzcie czy mam kontynuować branie tabletek czy zrobić przerwe 7 dni. w listku zostało mi ich 6 szt. nie bardzo wiem co zrobić bo boje sie strasznie ciąży.

Dziewczyny dziewczyny...Gdybyscie zachowywaly ulotki od pigulek wiekszosc pytac tutaj w ogole by sie nie pojawiala...🌻

mam pytanie...ostatnią tabletke, czyli 21. wzięłam w niedziele, 7 dni przerwy...kiedy powinnam wziąć pierwszą tabletke z nowego opakowania?

no jesli skonczylas w niedziele to bierzesz po 7 dniach- poniedzialek

Gość costabryka
czesc dziewczyny,mam pytanko -dzisiaj zaczynam pierwsze opakowanie Yasmin a wczoraj zaczelo mnie bardzo bolec gardlo i psiknelam antybiotykiem w sprayu(bo nie widzialam ze dzisiaj zacznie sie @).na ulotce pisze ze ten antybiotyk nie wchlania sie do krwi. jak myslicie,czy ten lek moze miec wplyw na obnizenie dzialania anty?ale to 1 psikniecie raczej nie powinnowplynac na tabletki?! napiszcie czy przynajmniej aspiryne mozna zazywac bez obaw.pozdrawiam

mozesz brac laki ale nei w tym czasie co tab(l tzn nie razem) a teraz sie zabezpioeczaj dla świętego spokoju i juz::D

a tak w ogóle to przeciez wczoraj psikalals antybiotyk a dzisiaj bierzesz ...ja tam nie widze problemu jesli jzu nie bierzesz leków:D

Gość M M M M M M M M
czy moze mi ktos odpowiedziec na pytanie? Bylam pierwszy raz u ginekologa, przepisal mi tabletki anty... z tego wrazenia nie spytalam kiedy moge zaczac sie juz kochac bez zabezpieczenia?

Gość Aniaaaaaa21
ooooo pomozesz mi:D?? Przez 5 dni milam biegunke(dosc silna) od 6 do 10 tabletki.Biore je wieczorem(23) a tylko w ciagu dnia milam problemy z zolodkiem(noc normalnie przesypilam) CZy one dzilaja normalnie???

Gość 0101
Cześć, przeczytałam cały topic - super, jestem pod wrażeniem. Mam pytanie odnośnie tematu- Tabletki biore od 17 roku życia, teraz miałam roczną przerwę ( nie były mi potrzebne) i 8 dni temu zaczęłam przyjmować na nowo harmonet (co do lekarza to nie chodźcie do dr.Garlickiego w Krakowie, zapytał tylko jakie chce i pobrał 60 zł - a miało to kosztować 20 :( ) Mój chłopak mieszka zagranicą i jade do niego akurat kiedy wypada mi 7 dniowa przerwa, więc moje pytanie - czy od 1 opakowania ( bo tak je traktuje) można nie robić 7 dniowej przerwy i "zjeść" 2 opakowania pod rząd? Pytanie nr 2. Po jakim czasie skutki uboczne powinny przejść?Tzn chodzi mi o to po jakim czasie powinno wszystko sie ustabilizować tak zebym nie musiala sie martwic i zmieniać tabletek na inne. Pyt. nr 3 czy faktycznie tabletki niskoskładnikowe mogą nie być skuteczne jeśli ktoś więcej waży ? ( Nie mam nadwagi ale jestem bardzo wysoka 180 cm i nie wiem ile waze ale na pewno wiecej niz 60 kg.) Przepraszam jesli moje pytania sa głupie ale nie znalazłam na nie odpowiedzi jak do tej pory a moj gin jest na urlopie a dr. Garlicki mnie juz nie interesuje.

Gość 0101
Zapomniałam dodać, że teraz mam 21,5 roku, to juz niemal 5 lat... weteranka niemal jestem a martwie sie jak dzieciak!

zazwyczaj nie robi sie przerwy jesli zle sie bierze tabl , no ale duzo osób bierze dwa opakowania pod rząd ,ja raczej wole dac odpocząc organizmowi i robic 7 dni przerwy

tabl przyjmują sie do trzech miesięcy!! no chyba ze sie naprawde fatalnie po nich by czulo to sie zmienia jak najszybciej:P

Gość 0101
nie wiem czy Twoja odpowiedź jest skierowana do mnie, jesli tak to powiedz dla czego uważasz, że je źle biore ?

aha i wszystkie tabl mają taką samą skutecznosc ,wazne jest zeby dobral je lekarz a najlepiej to zrobic badania i wtedy juz mozna dobrac idealne:) podobno mają mniejszą skutecznosc przy duzej nadwadze ( Ty napewno sie nie zaliczasz:) pozdro pa

nie nie mowie ze zle niierzesz chodzilo mi o to ze wskazane jest branie 2ch opakowan pod rzad jesli bodajze w trzecim tygoniu zle sie bralo tabl a tak jak sie bbierze dobrze to nie ma potrzeby brac dwa opakowania pod rząd,

Gość 0101
Dzieki za odpowiedź :)