Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiewiórka2

Co z przerwami???

Polecane posty

Gość wiewiórka2

Witam wszystkich... Mam do Was wszystkich pytanie :) Moze wy wiecie, co z przerwami w stosowaniu tabletek anty.. Nie mowie tu o tych 7 dniach, ale o tym, ze slyszalam, ze po stosowaniu tabletek przez okres dluzszy niz jeden rok - trzeba zrobic przynajmniej 2 miesieczna przerwe??? Tak mi powiedzial lekarz ale dla mnei jest to troszke absurdalne :( Prosze napiszcie co wy o tym sadzicie i czy to prawda??? i po co ta przerwa i w ogole o co w tym chodzi :) z gory dzieki

Gość nigdy nie
robiłam żadnej przerwy... wszystko jest ok... lekarka też nic nie sugerowała...

Gość ........................
jedni lekarze uwazaja ze przerwy sa konieczne zeby organizm mogl odpoczac,bo przewaznie po roku objawiaja sie pierwsze skutki uboczne,a inni znow uwazaja ze one sa nie potrzebne bo przeciez robimy co miesiac 7 dni przerwy i nie ma co rozstrajac organizmu.Przyznam Ci ze ja biorac poprzednie tabletki nie robilam przerwy po roku i bardzo tego zaluje bo nie najlepiej skonczylo sie dla mnie dlugotrwale branie tabletek. teraz wiem ze po orku na pewno odstawie na 2-3 miesiace zeby nie przeciazac organizmu.

Gość wiewiórka2
dziwne - to co ten moj lekarz wymyslil... hmm

Gość wiewiórka2
do kropeczek - rozumiem i dziekuje :)

Gość nigdy nie
kiedyś brałam piguły przez 5 lat bez żadnej przerwy i jakoś nie zauważyłam, żeby pojawiły się jakieś skutki uboczne... teraz biorę prawie rok, jestem pacjentką kolejnego lekarza i żaden nawet nie wspomniał o przerwie- czuję się super i nie zamierzam jej robić, do momentu, kiedy zdecyduję się na dziecko;)

Gość wiewiórka2
do nigdy nie: a jakie bralas te tabletki???

nigdy nie......pewnie gdy masz rewelacyjnie dobrane tabletki i na prawde nic sie nie dzieje to nie warto rzeczywiscie odstawiac.Ja bralam logest i one maja bradzo niska dawke hormonow i w ktoryms momencie po prostu przestala mi wystarczac.narobilo mi to troszke szkod w organizmie dlatego teraz biore mocniejsze tabsy ale obiecalam sobie ze bede robic przerwy zeby organizm odpoczywal bo poprzednim razem ja jemu a on mnie niezle dal popalic

Gość nigdy nie
brałam i biorę nadal microgynon21... dla mnie on jest naprawdę dobry, dodam, że po nim mam chyba nawet większą ochote na seks, niż wcześniej, a z reguły dziewczyny narzekają na osłabienie potrzeb podczas brania pigułek... nie chcę ci niczego sugerować- skoro lekarz każe ci zrobić przerwę- to ją zrób...

Gość taka jedna babka...P
hehe...ale dziwne pytanie:P no ja stosowalam prawie rok Harmonet i po przestaniu nic mi sie nie dzialo....bylo nawet lepiej:P a lekarka mi nic takiego nie mowila,ze trzeba przerwy jakies robic...

Gość wiewiórka2
do kropeczek: napisalas: "Ja bralam logest i one maja bradzo niska dawke hormonow i w ktoryms momencie po prostu przestala mi wystarczac.narobilo mi to troszke szkod w organizmie dlatego teraz biore mocniejsze tabsy" - co to znaczy, ze przestaly ci wystarczac??? przestaly cie zabezpieczac??? sorry ale nie rozumiem... :( i jakie szkody Ci narobily???

tabletki o niskiej zawartosci hormonow sa dla kobitek do 55kg,potem jest ich zbyt malo i zaczynaja sie skutki uboczne.Tak mi tlumaczyl lekarz.Ja po 1,5 roku brania tabletek podniszczylam sobie watrobe, krzepliwosc krwi mialam nie najlepsza, STRASZNE bole lydek, bylam tak nerwowa ze moglam rzucac i bic wszystkich dookola a do tego mialam straszne bole glowy i okazalo sie po zrobieniu tomografu ze mam jakies zmiany w mozgu.Na szczescie odwracalne bo jak powtorzylam badanie po 2 miesiacach (juz nie bralam tabsow) to wszystko wrocilo do normy.PRzeczekalam prawie rok,porobilam wszystkie mozliwe badania i ryzykuje znowu....ale jestem pod scisla kontrola lekarza i na pewno bede robic przerwy.aha, a co do zabezpieczenia.....nie sadze zeby mniej zabepzieczaly,po prostu jak masz niedobor naturalnych hormonow (estrogenu) to tez rozne rzeczy sie dzieja, np.wypadaja strasznie wlosy....

Gość wiewiórka2
oki dziekuje za odpowiedz i cierpliwosc :)