Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poprostu nie wiem co robić

SPOWIEDZ...

Polecane posty

Gość a to wyglada tak
poniewaz zarowno Spowiedz i Slub to sakramenty, spowiedz nieszczera bedzie niewazna, a sakrament slubu tez niewazny przed Bogiem, skoro nieiwerzysz w jego moc. Tesciowa nie powinna na Tobie wymuszac slubu koscielnego. a skoro juz wymusila, jest opcja zawarcia slubu "jednostronnie", tzn, ze skarament bedzie obowiazywal jedna str, w tym wypadku Twojego narzeczonego. Slub niewierzacej z wierzacym. i to byloby najuczciwsze rozwiazanie. bo ani nie naklamiesz ksiedzu przy spowiedzi, ani potem po swietokradzku nie przyjmiesz eucharystii, itp. Pozostawaiam te kwestie Tobie do rozwazenia. Tobie i sumieniu tesciowej

Gość jasny
Wreszcie jakaś mądra rada .:)

Gość misia pisia
Też uważam , że skoro nie masz żadnych ciągotek do kościoła , to trochę nieuczciwe wobec siebie samej jest pójście do spowiedzi , na którą się nie ma ochoty , pójście do ślubu i powoływanie się na Boga itd. Nie wiem , jaka jest sytuacja , czy jesteś niewierząca , czy wierzysz , ale KK Cię zniechęca , może wierzysz w Boga , ale Kościół to nie Twoja bajka. Nie wiem też , czy nie spowiadałaś się i nie chodziłaś do kościoła z lenistwa , czy z jakiegoś wewnętrznego sprzeciwu. Jeżeli z lenistwa , a teraz masz po prostu stracha , to możesz się przemóc i pójść - jeżeli z wewnętrznych pobudek , to lepiej nie robić nic wbrew sobie. Swoją drogą , to uważaj na teściową , bo jak tu się uparła , to będzie się wtrącać też dalej. Gdyby to była ta opcja ze strachem przed nierozgrzeszeniem , to możesz pojechać do jakiegoś sanktuarium - nie wiem , częstochowa , licheń - tam tacy zdrodniarze się przyjeżdzają spowiadać , że twoje 15 lat niespowiadania i niechodzenia do kościoła to przy tym pikuś :P A tak a propos , przypomniało mi się , jak moja siostra miała bierzmowanie. Poszła do spowiedzi , bo nie wiem jak długim czasie - ona nigdy jakaś szczególnie pobożna nie była. I przychodzi taki śpik , 14 lat , i mówi że w ciągu ostatnich 2 czy 3 lat była w kościele 5 razy , hehe , no i w ogóle ona nie da sobie dmuchać w kaszę . Ksiądz ją zaczął strofować i grozić ogniem piekielnym , a ona zaczęła z nim dyskutowac , to on jej na to , że nie widzi u niej żalu za grzechy i nie dał jej rozgrzeszenia. Ona mi to opowiedziała i zakazała cokolwiek gadać rodzicom. A na następny dzień na bierzmowaniu do komunii poszła , bo przecież nie po to sie przygotowywała , żeby nie pójść :P Ale nigdy więcej się nie poszła spowiadać

Gość ksiądz pijok
do kościoła chodzić trzeba , aby dostać się do nieba

Gość gosc1
Ja tez mam stres... mieszkamy razem juz 2 lata planujemy slub w czerwcu tego roku i boje sie spowiedzi....nie wiem czy dostane rozgrzeszenie za to wspolne mieszkanie

Gość mazurski chlopak
tez mialem ten problem bo w sumie nie wiedzialem z czego sie spowiadac, to co podobno jest grzechem ja za grzech nie uwazam. To ze kochalismy sie przed slubem tzn wspolzylismy dla mnie grzechem nie jest, nikogo nie zabilem i nie okradlem, powiedzialem ze nie chodze w niedziele do kosciola a reszta jest tak malo wazna ze nie ma sensu Panu Bogu duupe zawracac takimi drobiazgami

Gość Kamilo
Oco chodzi????????????????????????????????????????????????????????????????????????

\"gosc1\", da rozgrzeszenie. my tez mieszkamy ze soba od 4 lat, razem jestesmy od 8, bierzemy slub w czerwcu. ostatnio bylismy spisac protokol przedslubny i ksiadz powiedzial sam, ze w przypadku wspolnego mieszkania KAZDY KSIADZ DA ROZGRZESZENIE.sama sie zdziwilam, ale coz.. oczywiscie radzil zeby zrezygnowac z seksu do czasu slubu itp. bardzo po ludzku z nami rozmawial w ogole.

Gość ja pitole to wy sie tak boicie
ksiedza? dla mnie spowiedz to idiotyzm nad idiotyzmami. jestem wierzaca, moze nie do konca po katolicku, a co do spowiedzi to kompletnie tego nie uznaje. spowiadam sie przed Bogiem a nie ksiedzem pijakiem o ktorym wiem ze bzyka na lewo i prawo... i co, on ma mnie rozgrzeszac? do spowiedzi przed slubem pojde chociaz ostatnio bylam na niej z 20 lat temu. ale nasciemniam ze bylam z pare m-cy temu bla bla bla nie bede sie czula winna bo prawdziwa spowiedz zrobie sobie sama przed Bogiem. a w ogole na slubie koscielnym tez mi nie zalezy ale robie to tylko dla narzeconego bo go kocham a on jest bardzo religijny i wiem ze taki slub jest dla niego bardzo wazny.

Gość Nigdy nie spowiadam się
księdzu z mojego intymnego życia. To moja prywatna sprawa. To jest idiotyczne i gwałcenie naszej intymności.

Gość mazurski chłopaku
Masz rację. Mądrze to powiedziałeś. A księża niech spadają na drzewo.

Gość Ksiądzka
Podaję namiary na konfesjonał, gdzie możecie się śmiało wyspowiadać

Gość puszekokruszek1981
mi dziś znajomy powiedział, że dopuścili go do ślubu bez spowiedzi i bez bierzmowania :)

Gość puszekokruszek1981
gosc1 a jak nie dostaniesz rozgrzeszenia to wam slubu nie dadza?

Gość puszekokruszek1981
ja bym najchętniej wzieła cywilny, gdyby nie rodzice. zreszta oboje jestesmy w takim wieku, ze sie zastanawiam juz po co nam ten sllub koscielny. i co, moj misiek, ma udawac prawiczka w wieku 36 lat?

Gość henk1
Boże ,dziewczyno ale masz problemy... Kto zmienia sta cywilny? Kto będzie cięgnął ten wózek? Ty !!!! < ale zauroczenie inni widza zupełnie inaczej: po mojemu a mam w mojej kapucynie pieć jezyków to wiele sposobów,środków,porad,wróżeb cię podtrzyma a jedynie wiara Ci pomoże .Ale jeżeli nie czujesz małżeństwa to uciekaj jużteraz bo to twoje życie i czeka na Ciebie LONDYN,PARYŻ,AMSTERDAM,TOKJO,MOSKWA,DJAKARTA,lisabon i wiele wićęcj w Twoim życiu. Byłem w duzej przestrzeni i nawet w Wołgogradzie.Odbyłem przejażdżkę z Ojcem Sw ( Janem Pawłem II),ale muszę jeszcze raz podkreślić ci ,że jedynie wiara i miłość ( Boga )pozostaje nie miłość człowieka. Myślę,że powinnaś wybrać odpowiednią wiarę do siebie i iść dalej a nie pakować sie w coć? .Ja jestem katolikiem ( ponad kasą),ale jest jeszcze ok.150 wiar ,więc nie rozumiem !!!!! ddlaczego ktoś coś ci dyktuje a sam nie byłszczęśliwy,(była szczęśliwą.To z szacunkumdla płci przeciwnej a i czcionka czasami nie łapie. Gdybym była toba to bym nie stanęła przed tym żłobem ( bo można inaczej).

Gość Jak się spowiadać
Byłam trzy lata temu na spowiedzi, ale wybieram się teraz. Żeby pójść do spowiedzi to najpierw kupiłam sobie taki modlitewnik za 10 złotych i tam są pytania z grzecvhami. Wystarczy przeczytać te pytania i na kartce sobie wypisać co z tych pytań nie zrobiliśmy w życiu, Moje odpowiedzi to: Nie chodzę na msze w niedziele, nie poszczę, nie czytam literatury religijnej, nie dbam o swoje ciało, źle wyrażam się o rodzicach, mam zły stosunek do płci przeciwnej. Ale ja naprawdę żałuję za moje grzechy, bo każdy z nich jest szkodą dla mnie samej, że nie dbam o siebie i nie chodzę często do kościoła i że wojuję z facetami. Mój największy grzech to pójście do komunii bez spowiedzi. Ale mam mocne postanowienie poprawy i chęć zmiany mojego życia.