Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stokrotka25

USG dopochwowe - pomocy !!!

Polecane posty

Gość stokrotka25

Gość ale w czym
ci pomoc :O

Gość stokrotka25
Chciałabym wiedzieć jak ono wyglada ? Czy jest bolesne? W którym tygodniu ciązy już mozna zobaczyć dzidziusia. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Gość ania 30
USGdopochwowe nie jest bolesne więc nie musisz się go obawiać jest za to o wiele czytelniejsze od zwykłego usg przez brzuch.We wczesnej ciąży np. 5 tyg. można już zobaczyć bijące serduszko zmierzyć wymiary pęcherzyka ciążowego oraz pole płodowe.Na to usg trzeba przyjść z opróżnionym pęcherzem ja np. w 12 tygodniu także miałam usg dopochwowe dopiero w 23 tyg. przez brzuch -pozdrawiam.

nie jest bolesne, lekarz wkłada do pochwy coś (nie znam nazwy)wielkości małego penisa no i jakiego dzidziusia, dopochwowe robi się w 5/6 tygodniu by stwierdzić czy jest ciąża. Dzidziusia zobaczysz na następnych badaniu za miesiąc i zwykłym usg brzusznym.

Gość stokrotka25
Dzęki serdecznie za odpowiedzi, uspokoiłyscie mnie. Trzymajcie sie ciepło.

Gość tylko nie zdziw się jak lekarz
wyjmie prezerwatywę, hi hi hi;)

Gość zapytanka1111
ja mialam usg dopochwowe.. juz w 2 miesiacu.. nie moglam uwierzyc ze wpadlam..a testy..maja tylko 99% (zrobilam 2.. musialam potwierdazic usg) wyglada tak ze ci lekarz wklada aparat o podluznym ksztalcie.. dopochwowo..jak nazwa..wiadomo gdzie.. masc naklada na przyrzad badz jeszcze kondom..juz nie pamietam.. nie jest bolesne..tylko jak dla mnie dosc nieprzyjemne.. przed ciaza mialam mase takich badan..a w czasie dopochwowo 2.. pierwsze w 2 miesiacu... 2 bodajze w 3.. badanie dopochwowe z tego co wyczytalam w necie sa dokladniejsze .. ale nie mozna za czesto (ja chyba przesadzilam..ale jest wszytsko ok..) ... za wczesnie nie radze.. bo powie lekarz ze jest wczesna ciąża i nie widac cialka zoltego.. takze nie za bardzo mozna ocenic prawidlowosc rozwoju..czy cos tam..

Gość stokrotka25
A czy w 6-7 tyg. powinno już coś widać ?

Gość tak powinno być widać
Ja miałam badanie dopochwowe w 5 tygodniu ciąży.

Ja byłam na USG w 7 tc i było widać pęcherzyk płodowy, zarys ciała płodu i bijące serduszko :)

Gość kOBIETA21
Jeśli nie krępuje Cię lezenie przed meżęm z rozłożonymi nogami i jeśli nie krępuje Cię,że lekarz wówczas wkłada Ci do pochwy coś w rodzaju cienkiego wibratora z kondomem,to tatus może byc obecny.

Gość stokrotka25
No właśnie, obawiam się,z e to może być krępujace i pewnie sama pójdę na usg. A i tak wystarczająco się już boje, naczytawszy się ile to nie prawidłowości można wykryć na takim badanu, np. brak pracy serduszka ;(

Absolutnie nie jest to krępujące - bo ktoś tutaj to tak opisał jakby to niemal była jakaś perwersja. A to normalne badanie i wcale tych nóg nie trzeba tak strasznie szeroko rozkładać a jak nazwiesz to co wkłada lekarz sondą a nie \"małym wibratorem\" to od razu na to inaczej spojrzysz. Poza tym to nie gabinet uciech seksualnych tylko GABINET LEKARSKI w którym LEKARZ robi Ci BADANIE - znam wiele, wiele gorszych i bardziej krępujących badań. Jak się nastawisz że będzie krępująco to napewno będzie. Poza tym w takich gabinetach zazwyczaj panuje lekki półmrok, po części żeby było lepiej widać monitor i dzidzię a po części dlatego żeby właśnie pacjentka się nie krepowała. A tatusia warto wziąć, nawet nie wiesz jak faceci sięrozklejają na takich badaniach...heh, wiem co mówię - mój mąż zawsze ze mną chodzi na takie badania, no i oczywiście nie myśl o tym, że coś będzie nie tak, trzeba myśleć pozytywnie i nie spieszyć się na to pierwsze badanie. Najlepiej wybrać się na nie około 7-8 tc, bo wtedy wszystko dokładnie widać, a czasem jak się robi wcześniej to lekarz własnie np serduszka nie może zobaczyć i wtedy i tak będziesz musiała przyjść później żeby upewnić się że wszsytko jest OK i najjesz się niepotrzebnego stresu :) Pozdrawiam i zdrówka życzę :)

Gość stokrotka25
Serdeczne dzięki za słowa otuchy. Chyba rzeczywiście nie pójde sama ;) Ale wlasnie u mnie 7-8 tydziń przypada dopiero po 23 sierpnia, więc juz nie mogę sie doczekać co wykaże takie usg. Pozdrawiam.

Gość Przyszła Mama
Ja na pierwszym,które nie wykazało jeszcze widocznej ciązy byłam sama,na drugie jednak,juz w siódmym tygodniu poszłam z facetem i bardzo się cieszę,sam zabieg jest bezbolesny,a widok jaki zapewnia to badanie jest po prostu jednym z najpiękniejszych,nie-najpiękniejszy w moim,naszym życiu,jak więc mogła bym nie zabrac na nie mojego mężczyzny..Było wspaniale i teraz codzien mogła bym je przechodzic,zeby tylko popatrzec na dzidzię..

Nie jest to bardzo bolesne, tylko klasycznie nieprzyjemne... Jeśli chcesz, to twój mąż może być przy badaniu. Mój był i bardzo mi to pomogło. Wogóle, Drogie Panie, namawiajcie swych mężczyzn na wizyty kontrolne z Wami!!! To cementuje związek i nie ma wtedy szans, że mąż poczuje się odrzucony... Mogę też polecić wspaniałą warszawską klinikę gdzie robią fachowo, przystępnie cenowo i nieboleśnie USG... Mój mail jest przy nicku...

Gość no pewno
ja bylem, i warto było nie cykajcie i namiawjcie swoich facetow bo tego potem juz niemozna 2 raz przezyc a i lekarz inaczej traktuje pacjentke jak ktos jej pilnuje

Gość kimi21
tak jak wcześniej mówiono to nie boli ale jest nie przyjemne trwa dosłownie chwilke nie bój się będzie oki .a zarys płodu może być widoczny dopiero w 8 tygodniu

Gość klitaea
zgadzam się z Olą 27 w 100% Idź z mężem, to naprawdę nie krępuje. zresztą idziecie tam zobaczyć dzidzie na monitorze, a nie ogladać szczegóły badań.

stokrotka-krępujące? dlaczego.W sypalni niby jak leżysz przed mężęm??? :) ja w 5 tygodniu widziałam pęcherzyk a w 7 bijące serduszko.Mąż był na każdej wizycie,badniu ze mną.To coś niesamowitego przerzywać to razem

a w 19 tyygodniu tez sie robi dopochwowa ,bo ja sie wybieram w tym tygodniu i jestem ciekawa

Można zrobić dopochwowo - ja miałam w 20 tygodniu i mały był jakoś tak poskręcany, że nie dało rady ocenić kości nosowej i przezierności karku głowicą przezbrzuszną... No i czasem robi się w późniejszej ciazy, żeby ocenić dokładnie szyjkę macicy

Gość lkjhgfdsa
nie boli. ja miałam usg dopochwowe robione w 7 tygodniu ciąży. dzieki temu urzadzeniu moglam zobaczyc maluszka na monitorze:-). a o ból to naprawde sie nie martw bo to nic nie boli,nawet nie poczujesz badania

Gość jamampytanie
jak to jest ja bylam u lekarza u robil mi usg dopochwowe bo na zwyklym nic nie bylo widac i powiedzial mi ze jest wczesna ciaza ale moze jak na tamtym usg nie bylo widac to moze sie pomylil? to dopochwowe to na 100 % pewne jest??? odpiszcie troche bo ja bardzo chce zeby to byla prawda ale sie boje ze pojde za 2 tyg a on mi powie ze nie ma a ten pecherzyk co byl teraz to nie wiem co bylo... odpiszcie

Gość minika 23
na moim usg dopochwowym wyszło że pęcherzyk wygląda na 6 tydzień a zarodek na ok 4 tydzień, co to znaczy? Lekazr za duzo nie chciał tłumaczyć powiedział że wszystko okarze sie jak przyjde za miesiąc, czy może okazać się ze ciąża się zatrzymała?

Gość jojoi
Mam pytanie.Nie jestem w ciąży a lekarz kazał mi zrobić badanie dopochwowe.Po co?? Powiedział ze bez tego mi nie przepisze tabletek antykoncepcyjnych.Chociaż wcześniej normalnie je brałam.

czy usg docpochwowe jest podobne do usg ginekologicznego?? kiedys mialam robione usg ginekologiczne, tzn sprawdzane jajnki, macice, itd? czym to sie rozni i ktore jest gorsze,boje sie bardzo bo bede miala usg docpochwowe i nie wiem czy to bedzie bolec??

dopochwowe/ginekologiczne/- badanie usg przez pochwe, a ginekologiczne jest przez powloki brzuszne nie ma sie czego bac nic nie boli

Ja na usg dopochwowym byłam razem z mężem. Było to może troche krepujące, ale było warto zobaczyc mine meza jak zobaczył nasze maleństwo na monitorze. Ja az sie popłakałam a moj mąż miał łzy w oczach. Poza tym na kazda wizyte chodze razem z nim, nie wyobrazam sobie jakbym miała isc sama.