Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sharon Del Adel

Weganizm, wegetarianizm w ciązy..

Polecane posty

Gość Sharon Del Adel

Mam pytanie do Was..czy bedac w ciaży koniecznie trzeba jeść mieso?? Nabial???Staram sie o dziecko i zaczelam jesc mieso i nabial gdyż slyszalam ze dziecko potrzebuje tego..ale potwornie źle sie z tym czuje;/ nie lubie miesa...czy któraś z Was ma podobny problem? Czy będąc na diecie wegańskiej ( nie jedząc nabiału ,jajek i mięsa) będę w stanie zapewnić swojemu dziecku wszystkiego co potrzebuje? Prosze o porady🌼

Gość Sharon Del Adel
ojej czyżbym była wyjątkiem:(?

Gość wegetarianka mama
ja moge napisac z wlasnego doswiadczenia, od 6 lat nie jem miesa, w ciazy nie jadlam, karmiac piersia nie jadlam i mam zdrowe silne dzieciatko. nie wiem jak z weganizmem, ale wegetarianka napewno moze miec zdrowe dziecko.

Gość jestem wegetarianka od 13 lat
mam zdrowa sliczna madra 4,5 letnia corke

Ja nie jem samego mięsa,ale lekarz powiedział żeby lepiej jeść po trochu,bo w ciąży trudniej uzupełnić wszystkie niedobory witamin.

Gość resa
Podobno nie należy w tym okresie niczego zmieniać. Jeśli jadłaś mięso to jedz dalej, jak nie jadłaś to nie jedz, ale dbaj o dostarczanie organizmowi wszyskiego co potrzeba. Np melasa zawiera dużo żelaza i kwas foliowy - łatwo przyswajalne. Z tego co wiem kobiety w ciąży - wegetarianki nie mają tak zatrutych organizmów dzięki czemu nie mają mdłości albo przynajmniej są one mniejsze.

Gość Sharon Del Adel
bardzo dziekuję za odpowiedzi:) Postaram sie wprowadzic do diety chudy nabial, wiecej soi i zrezygnuje z nabiału:) A czy jecie duzo warzyw strączkowych? Czy Wasze dzieci jedzą mieso?I jak Wasi mężczyźni? Bo mój uważa ze to nienormalne;/(niejedzenie miesa)

Gość Sharon Del Adel
buahahha mialo byc: zrezygnuje z miesa;P(nie z nabiału) to chyba skutek zbyt dlugiego przesiadywania w pracy:P haha

Gość mura
nie powiedziałabym ze wegetarianki nie maja w ciąży mdłości itp, ja nie jem mięsa a mdłości miałam przez pierwsze 3 miesiące, moja kolezanka bedąc w ciązy ( przed i po równiez) jadła mięso a zadnych mdłości nie miała. Nudności są wynikiem wysokiego poziomu hormonów a nie tego czy ktoś je mięso czy nie. Pozdrawiam

Gość mura
a propos dziecka to moja mała (ma teraz 3 lata) je mięso bo jej po prostu nie zabraniam, choć mięso zadko gosci u nas w domu bo ja nie jej a mąż tak. Wiec jak cora chciala coś wszamać to jej pozwalam bo zakazany "owoc" bardziej kusi. ale naprawde mysle ze jej przejdzie z czasem . bardzo lubi soje (kotlety sojowe itp) a mieso próbuje bo widzi ze tata je. Zobaczymy jak bedzie z drugim dzieciątkiem. moze nie bedzie chciało? :)

Czytałam ostatnio w gazecie artykół na ten temat i było tam napisane, że wegetarianizm owszem, ale weganizm może być już niezdrowy dla dziecka. W ciąży nie trzeba jeść mięsa, ale nabiał, jajka i ryby należałoby, dla zdrowia dziecka.

Gość rozowalalala
podnoszę temat, bo ostatnio kilka koleżanek mi mówiło, że miało przez to zagrożoną ciążę. Czy któraś z was miała z tym probemy? Nie jem mięsa od 12 roku życia, mam 23 i myślę jak to będzie. Dziecko planuję gdzieś za dwa lata, więc mogłabym zmusić się do jedzenia dla dobra dziecka. jak myslicie?

Nie wiem jak z mięsem - myślę że to możliwe ale musiałabyś mieć bardzo starannie dobraną dietę tak aby nie zabrakło ci żelaza, bo w ciąży szybciutko wpadniesz w anemię (to częste w ciąży nawet u normalnie jedzących mieso), nabiał możesz spokojnie odstawic, ale jedz dużo warzyw typu brokuł, fasola, groch oraz ryby z puszki (zawierają duzo wapnia).

ja jestem wegetarianka wiele lat chyba z 16.juz bedzei w podstawowce przestalam jesc miesa, - za duza sprawa programu Animals. o pol roku robie kompleksowe badania krwii mam idealne, zadnyh niedoborow. teraz jestem w 25 tyg ciazy i nadal mam idealne wyniki . co prawda teraz staram sie jesc czasem grilowana piers z kurczaka( tak raz na tydzien mala piers) i z raz z 2 razy w mc rybe.lekarze mi powiedzial(a konsultowalam z 3) dobrze by bylo jakbym od czasu do czasu zjadla piers z kurczaka,rybe i jajka.ale mam sie nie zmuszac bo sa dziewczyny, ktore jedza mięso i maja gorsze wyniki ode mnie. i sa miesozerne ktore po zajsciu w ciaze przestaly jesc bo po prostu ich obrzydzało. dieta weganska nie jest zalecana, dlatego ze wapn jest podstawowym budulcem kosci i jest niezbedny do prawidlowego rozwoju dziecka. a w produktach mlecznych jest go najwiecej.nie jestem pewna jak to jest z tofu i mlekiem sojowym. czy to by nie wystarczylo. napewno duzo szpinaku i brokulow trzeba jesc przy takich dietach, bo zawieraja zelazo i straczkowe warzywa(chodziasz te wzdymaja) jak nie mozesz jesc miesa to chociaz jedz duzo nabialu - w ciazy potrzeba min. 4 szklanki mleka dziennie -( 1 szklanka to np 2 plasterki sera zoltego, albo opakowanie twarozku).