Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 pischella

sposob na helikobakter

Polecane posty

Go艣膰 ulka65
OKI ja pozosta艂e wyniki mam dobre cho膰 mam ju偶 45+tylko ten HP swi艅stwo . Moje jedzenie polega na jedzeniu ; mi臋so gotowane , warzywa kasze, ry偶 i herbatka bo kawy wog贸le nie pij臋 mam tylko inny na艂og fajki 10 dziennie ale nie jestem w stanie tego rzucic prace mam bardzo stresuj膮co pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Ania :)
Witam :) mam 17 lat, od prawie roku bola艂 mnie brzuch, by艂o mi niedobrze a偶 wko艅cu postanowi艂am i艣膰 do lekarza... Lekarze nie mogli stwierdzi膰 co tak naprawd臋 mi jest.. Robiono mi du偶o wynik贸w i nic nie pokazywa艂o. wko艅cu wys艂ali mnie do szpitala i jak pojecha艂am tam z bol膮cym brzuchem tak z bol膮cym wr贸ci艂am do domu. :/ Postanowi艂am zmieni膰 lekarza i wko艅cu ta pani doktor wys艂a艂a mnie na gastroskopie ( powiem wam nic przyjemnego z tego badania ), i po badaniu gdy otrzyma艂am wynik stwierdzono u mnie helikobakter. Jestem na 艣cis艂ej diecie i prawie przez miesi膮c jad艂am silne leki... Jestem chora od roku a stwierdzono mi to mo偶e dwa miesi膮ce temu... :( Mo偶e powiecie mi co wy robicie 偶eby was brzuch nie bola艂. Pomocy :) Brzuch mnie boli nadal. :( Czasami b贸l jest tak silny 偶e doprowadza mnie do p艂aczu. :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ja_Kato
czytaj co powy偶ej napisa艂em, a zapomnisz o b贸lu. Oczywi艣cie leki musisz bra膰 by si臋 HP pozby膰. ja ju偶 miesi膮c mam spok贸j, ale diet臋 na wszelki wypadek nadal stosuj臋, by nad偶erka si臋 wygoi膰 mog艂a. podstawa: leki + 艂y偶ka mielonego siemienia lnianego na p贸艂 szklanki wody przed posi艂kiem. Powodzonka:-)

Udost臋pnij ten post

i oczywi艣cie nawzajem :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ja_Kato
B臋dzie good. Nie ma si臋 co martwi膰. Ja te偶 panikowa艂em na pocz膮tku(zw艂aszcza, gdy ma艂o nie umar艂em podczas psikania znieczuleniem przed gastro:-P ), ale jak leki, dieta, 偶urawina i siemi臋 zacz臋艂y dzia艂a膰(albo kt贸re艣 z nich) to wyluzowa艂em. Teraz uwa偶am co jem, unikam alkoholu i czekam a偶 nad偶erka si臋 wygoi, a HP zdechnie:-) Jak czeka mnie ci臋偶kie jedzenie to zawsze najpierw szklana wrz膮tku+siemi臋 mielone i mog臋 spokojnie je艣膰 co chc臋(wreszcie bez b贸lu).

Udost臋pnij ten post

dobrze wiedziec :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ulka65
By艂am wczoraj u lekarza zapisa艂 mi jeszcze jak膮艣 os艂on臋 i stwierdzi艂 , 偶e musz臋 po 3 m-c zrobi膰 ponownie badanie . S膮 dni , 偶e czuj臋 niestrawno艣膰 mam diet臋 lekarz stwierdzi艂 ,偶e jeszcze troch臋 czasu minie jak te nad偶erki si臋 wygoj膮 i wr贸c臋 do normalnego jedzenia.POZDRAWIAM LUDZI Z HP

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosiek12
Po gastoskopii ( kt贸ra nie jest wcale taka straszna) stwierdzono u mnie tego beztlenowca, jastem w trakcie leczenia i jest lepiej. Wywo艂ywa艂 u mnie b贸le brzucha, przelewanie,odbijanie, wd臋cia, a towarzyszy艂 temu jeszcze nieciekawy zapach z buzi. My艣l臋 ,偶eby przeleczy膰 moj膮 rodzink臋 bez diagnostyki, bo od nich te偶 czuj臋 ten zapach i s膮 podobne objawy. tak by艂oby najlepiej, bo nie zara偶aliby艣my sie nawzajem. Obawiam sie,偶e gdybym sama sie wyleczy艂a, a oni nie, to mog艂o by wszystko wr贸ci膰. Przecie偶 nie powiem m臋偶owi,偶e teraz sie nie ca艂ujemy:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rega
Ja m臋cze si臋 jakie艣 3 lata i ju偶 chyba 20 serii tabletek mia艂am zapisanych . Juz nie mam nadziei na pozbycie sie tego. P.S osoby z H.p nie przyswajaj膮 laktozy. A najlepsza dieta to zero cukr贸w, gotowane potrawy. Pono膰 broku艂y obni偶aj膮 ste偶enie tego ....we krwi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rega
Malutka 26 wiesz, 偶e H.p zara偶a si臋 od matki tzn, 偶e twoje dziecko jest zarazone co wyjdzie dopiero po kilkunastu latach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ulka65
Jestem po leczeniu i odpuka膰 jest dobrze w przysz艂ym tygodniu mam ponowne badania i si臋 okarze , czy jest jeszcze HP

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kuba_kato
"nie przyswajaja laktozy..." Co艣 w tym jest, bo po mleku mia艂em i mam ci臋偶ko na jelitach. u mnie po kuracji antyHP jest OKI. B贸le brzucha i masakryczne k艂ucie pod 偶ebrami si臋 sko艅czy艂y. diety ju偶 nie stosuj臋, cho膰 mocno ograniczy艂em ostre jedzenie, du偶膮 ilo艣膰 przypraw, szybkie jedzenie obiadu i alkohol. gazy i odbijanie nawet po herbacie czasami wyst臋puj膮, ale to pewnie z innego powodu. Pozostaje za miesi膮c zrobi膰 ponownie test z krwi(ostatnio lekarz odm贸wi艂 zapisania recepty) i zobaczymy. ale mam wra偶enie, 偶e nad偶erka posz艂a "spa膰" bo ju偶 nie broi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 karli83
Witam wszystkich, nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂a.Wszyscy cierpi膮cy je艣li finanse pozwol膮 stosujcie mi贸d MANUKA 400+. Poczytajcie w necie wpisuj膮c nazw臋 miodu-偶adna bakteria si臋 nie oprze...powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 za艂amana_23
mam problemy 偶o艂膮dkowo-jelitowe od lipca i jestem ju偶 tym b. zm臋czona... mialam robion膮 gastro, kt贸ra wykaza艂a stan zapalny i liczne nad偶erki plus oczywi艣cie HP bra艂am 2 antybiotyki metronidazol i duomox oraz ortanol przez 14 dni z czego ortanol bior臋 do tej pory... niestety ta kuracja nie przynios艂a ulgi :/ prosi艂am o skierowanie na kolejn膮 gastro ale lekarz nie widzi powodu bo stwierdzi艂, 偶e 偶o艂膮dek po tych lekach na pewno mam zdrowy. Zaleci艂 diet臋 i dalsze przyjmowanie ortanolu. Dodatkowo pojawi艂y si臋 problemy z brzuchem, ci膮g艂e skurcze, bulgotanie, przelewanie... kolonoskopia nic nie wykaza艂a, tylko afty w odbytnicy i nic wi臋cej... co mam robi膰? nic mi nie pomaga :(:( dokuczaj膮 mi tez silne b贸le w plecach, w okolicy l臋d藕wiowej (nerki mam zdrowe), czy to mo偶e promieniowa膰 od 偶o艂膮dka??? Was te偶 bol艂y plecy???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kuba_kato
za艂amana_23: Przejd藕 na diet臋 lekkostrawn膮 - drobiow膮, i zacznij pi膰 dodatkowo zalewane wrz膮tkiem siemi臋 lniane 2x/dzie艅. Skoro masz zapalny i nad偶erki, to nie spodziewaj sie po antybiotyku od razu cud贸w. antybiotyk zabije HP ale pozostawi w tym miejscu rany. Pij siemi臋 i unikaj kwa艣nego oraz gazowanego i czekolady by pozwoli膰 nad偶erkom si臋 wygoi膰. jak pilnowa艂em diety i zakaz贸w + siemi臋 i 偶urawina z biedronki to problemy usta艂y. Ale jestem leniwy i niecierpliwy, wi臋c sko艅czy艂em z diet膮/ i leczeniem prochami/ no i problemy z jelitami/偶o艂膮dkiem nadal od czasu do czasu mam(typu rozwolnienie i gazy rozdymaj膮ce po ci臋偶kim obiedzie). Przeczytaj kilka post贸w na str chyba 19 i 20 oraz spr贸buj si臋 do nich stosowac przez 2-3tygodnie a powinno by膰 lepiej. PS. antybiotyku d艂u偶ej jak 2 tygodnie nie powinna艣 stosowa膰, bo zabija flor臋 bakteryjn膮+powinna艣 stosowa膰 os艂on臋 typu lakcid. pozdro i powodzenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 za艂amana_23
Kuba: stosuj臋 tak膮 diet臋 jak piszesz, na czym schud艂am ju偶 6 kilo i wa偶臋 44 kg - wygl膮dam jak nieszcz臋艣cie... pij臋 siemi臋 od samego pocz膮tku choroby, czyli jakie艣 5 miesi臋cy, te偶 pr贸bowa艂am z 偶urawin膮, bior臋 probiotyki na jelita... i nic! jestem ju偶 bezsilna... wiem, 偶e mam rany w 偶o艂膮dku i to nie tak hop siup, ale 偶eby 5 miesi臋cy... nie pije, nie pale, trzymam diet臋 wi臋c dlaczgo one si臋 nie goj膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kuba_kato
no to lipa... u mnie b贸le 偶o艂膮dka i k艂ucie pod 偶ebrami sko艅czy艂o si臋 po 1-2miesiacach. jak chudniesz to musisz je艣膰 cz臋艣ciej albo wi臋cej drobiu w diecie:-) Zapisz si臋 ponownie na gastroskopi臋, a lekarz niech nie kr臋ci nosem tylko wypisuje skierowanie! na gastro dowiesz si臋 czy jest poprawa czy dalej nic si臋 nie goi. z fus贸w nic wi臋cej nie wywr贸偶y艂em, ale walcz z doktorem o dodatkowe badania i nie b贸j si臋 wy艂o偶y膰 mu na st贸艂 wszystkie argumenty. Masz zakaz wyj艣cia od doktora bez skierowania na kolejne Gastro! Tak oto rzek艂em ja:-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 za艂amana_23
chyba tak musz臋 zrobi膰, a jak to nie pomo偶e to pozosta艂a mi gastroskopia prywatnie... dzi臋ki za pomoc :):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alf-7
2 tyg antybiotyku/Coltrolog/Polprazol.... kilka lat spokoju , a mam wrzody dwunastnicy ju偶 (sk艂onno艣ci).30 lat. Najprostszym testem na b贸le brzucha by艂o zjedzenie suchej bu艂ki i b贸le znika艂y na 20- 30 min.Chodzi o moj膮 chorob臋 wrzodow膮 dwunastnicy. Dawniej to by艂 Ranigast, zastrzyki atropiny i wstr臋tna zasada bizmutawa WRRRR !!! Pohaftowa艂em si臋 pij膮c to 艣wi艅stwo :) przez miesi膮c. W ub roku mia艂em szans臋 zobaczy膰 swoje wn臋trze --opuszek dwunastnicy i tam blizn臋 wielko艣ci g艂贸wki popio艂u z papierosa. Opr贸cz opieki gastrologa radz臋 jednak zastosowa膰 UMIN臉 zawart膮 w soku z surowej kapusty. 1 szklank臋 soku z kapusty dziennie przez miesi膮c ;) . Leczy i przeciwdzia艂a nawrotom -- mia艂em i po 5-8 lat spokoju i nie obejmowa艂y mnie g艂odowe ssania wiosenne i jesienne , je艣li wiecie o czym m贸wi臋 hi hi. Nie by艂o zgag i b贸l贸w/ci臋偶ko艣ci brzucha. Pozdrawiam cierpi膮cych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alf-7
Jeszcze chcia艂em doda膰 ,偶e imbir w stanie surowym jak troch臋 --kawa艂eczek prze偶u膰 to dba o zapachy jamy ustnej i 偶adne anginy i, b贸le gard艂a , katary.... Ja wiem ,偶e ostry ;) . Nie trzeba tego po艂yka膰 hi hi. Pracuj膮c w towarzystwie wiecznie kaszl膮cych i "gard艂uj膮cych" , kichaj膮cych mam spok贸j :) . Pozdrawiam 艣wi膮tecznie te偶 :) !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kuba_kato
No i niestety... Po p贸艂 roku spokoju - chyba przegi膮艂em z jedzeniem i piciem wina na pi膮tkowej imprezie - bo zn贸w si臋 zacz臋艂y masakryczne b贸le pod 偶ebrami... Wczoraj ratowa艂em si臋 zaparzonym siemieniem lnianym i dzi臋ki bogu po nim b贸le usta艂y! Od dzi艣 zn贸w dieta lekkostrawna+ 偶urawina, no i zero czekolady oraz alkoholu. Jednak trzeba wi臋cej czasu ni偶 p贸艂 roku by wyleczy膰/wygoi膰 nad偶erk臋:-(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 abotak
Witam. Ja z h.p walcz臋 juz 5 rok. Co chwil臋 dostaje jakies inne leki, Controloc, amoksycylina, klarytromycyna, lacido-enter, i wiele innych. obecnie jestem na POLPRAZOL. Gastroskopie mia艂am robiona 2 razy i nic specjalnego nie wykaza艂o jak to powiedzial lekarz. B贸le s膮 straszne przychodzi nawet taki moment ze nie mog臋 sie ruszy膰. Je艣膰 nie mog臋 wcale. Juz nie wiem co robi膰. Macie moze jakis pomys艂?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kuba_kato
Zr贸b sobie badanie ka艂u na dro偶d偶yc臋/grzybic臋. Ja sobie dro偶d偶e przenios艂em z ucha do uk艂adu pokarmowego i ostatni rok to by艂 koszmar. Leczenie 偶o艂膮dka, nad偶erki, p贸藕niej w膮troby i trzustki, a wystarczy艂o jedno durne badanie na CANDIDA i nie niszczy艂bym organizmu przez tak d艂ugi czas. Pogadaj z doktorem na ten temat. M贸j nawet nie skomentowa艂 tego, gdy powiedzia艂em mu, 偶e lecz膮c uszy jedn膮 seri膮 tabletek usta艂y problemy z u.pokarmowym. Druga seria tabs贸w zamkne艂a temat:-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 monika 100
ja mam problem od dwoch lat jak biore kuracje antybiotykowa to pomaga na pare miesiecy i znowu to wraca

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 monika 100
to jakis koszmar nie mam sily moze ktos napisze jakie konkretnie leki bral i ile czasu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alf-7
Hmmmm... Moniko -- na pewno o wrzody 偶o艂膮dka i dwunastnic臋 chodzi ? Rozpoznanie Helicobacter -- to 2 tyg np Duomoxu i potem Polprazol/ Nolpaza.Tak kilka lat temu mia艂em (6-8). Poza tym "0" octu i nieregularnego trybu 偶ycia --4-5 posi艂k贸w dziennie w dobrych proporcjach, najlepiej diet臋 enzymatyczn膮 w艂膮czy膰 -- tak to si臋 chyba nazywa, czyli bia艂ka nie mieszamy z w臋glowodanami, obserwacja siebie ... takie tam...Kobietom trudniej "z艂apa膰" wrzody dwunastnicy i 偶o艂adka... Wcze艣niej pisa艂em o soku z surowej kapusty , lub ziemniak贸w... Mam ten temat od 1982 roku :/. Pozdrawiam , 偶ycz臋 znalezienia skutecznych sposob贸w. Alf

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kuba_kato
Antybiotyki wyja艂owiaj膮 organizm i umo偶liwiaj膮/wspomagaj膮 rozw贸j dro偶d偶ycy/grzybicy w ca艂ym organi藕mie. 2 lata walczy艂em z b贸lem(ca艂y opis leczenia w powy偶szych postach). Ostatni rok - leczenie po艂owy narz膮d贸w zwi膮zanych z trawieniem, bo "skoro nie to, to pewnie to szwankuje". Dopiero na pocz膮tku 2013 zmieni艂em lekarza, kt贸ry zako艅czy艂 zabaw臋 z antybiotykami i postawi艂 na grzyby/dro偶d偶e. wystarczy艂 1 miesi膮c i 2 opakowania lek贸w - ketokonazol i flumycon. Koniec z H.P., rozstrojem 偶o艂膮dka, masakrycznymi b贸lami pod 偶ebrami po ci臋偶kim jedzeniu i rozwolnieniami, ci膮g艂ymi wzd臋ciami, bekaniem itd... Czuj臋 si臋 super, jem pizz臋, spaghetti, popijam col膮 lub piwem i... nic si臋 nie dzieje:-) A dro偶d偶e zasugerowa艂em sam lekarzowi, bo powiedzia艂em, 偶e jak zn贸w zapisze mi antybiotyk, to wi臋cej si臋 u niego nie poka偶臋, bo przez ostatni rok 艂yka艂em antybiotyki. Powiedzia艂 - OK. Nie zaszkodzi spr贸bowa膰!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 El偶bietina
na helikobakter bardzo dobrze dzia艂a picie soku z aloesu na czczo - 1 du偶a 艂y偶ka. Kupujemy go w aptece 900 ml.(28,- z艂) Po wypiciu nie jemy przez 2 godz. aby aloes m贸g艂 podzia艂a膰 na ca艂y przew贸d pokarmowy. Leczy stany zapalne przewodu pokarmowego. Ja tak膮 kuracj臋 przeprowadzam sobie 3 razy do roku. Aloes r贸wnie偶 uodparnia, reguluje przemian臋 materii. Ostatnio kolega z pracy narzeka艂 na 偶o艂膮dek i skusi艂 si臋 na kupno soku. Po 3 dniach stwierdzi艂, 偶e nie wie czy wierzy膰 , ale 偶o艂膮dek przesta艂 go bole膰, Polecam wszystkim, kt贸rzy maj膮 problemy 偶o艂膮dkowe, spr贸bujcie nie jest to droga kuracja a naprawd臋 skutkuje. Sok z aloesu da si臋 spokojnie wypi膰, poniewa偶 ma kwaskowy smak. 呕ycz臋 zdrowia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mikutetro
na pewno 艣wietnie zadzia艂aj膮 dobrze dobrane leki-antybiotyki i tyle

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 karkos
a jakie badania ju偶 robi艂a艣? co ju偶 bra艂a艣 i jak膮 diet臋 stosujesz? a co do antybiotyk贸w to nie ka偶dy w 100% zadzia艂a tak jak powinien bo organizm i tak ju偶 jest zm臋czony ci膮g艂ym leczeniem

Udost臋pnij ten post