Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pchełka7

OBYWATELSTWO NIEMIECKIE-CO I JAK...?

Polecane posty

Gość Lellelelele
BUahahaha, Tirol, ale sie usmialam, no nie moge, dzieki za poprawe humoru. Z drugiej strony, to tez mi sie nie podoba jak mlodzi ludzie w DE siedza na Sozialu, albo te cale niemieckie Pennery tez. Jestem tu od niecalych 2 lat, w Polsce studiowalam Germanistyke a tu zapierdalam jak dziki osiol w sklepie, bo kasa nawet na 5-tce wieksza niz zarobek polskiego nauczyciela :O A na Sozial nie pójde, bede jednak szukac bardziej ambitnej pracy. jestem jednak tak zabiegana, ze nie mam czasu odeslac moich polskich swiadectw, zeby je uznano :O

To jak jest w koncu z tym obywatelstwem niemieckim? Gdzie trzeba zlozyc papiery? Po ilu latach pobytu? Jestem 2 lata po slubie z Niemcem. Domyslam sie, ze nie tak szybko dostane obywatelstwo. Ale kiedy zaczac sie starac?

Gość piiiiii
aga wejdz na strone :Czy jest tu ktos z Niemiec-jaki land? Tam na stronie 2 i nie tylko opisane jest dokladnie o tym obywatelstwie!

WITAM...ja czekalam na obywatelstwo az 10 lat...autentycznie.i wtedy kiedy juz najmniej liczylam na to ze kiedykolwiek je dostane...DOSTALAM.mieszkam od 3 lat w DE,caly czas jestem na SOCJALU,nie ma czegos takiego ze mozesz byc na nim np.2 lata.jestes dopoki nie podejmiesz pracy....nie pracuj czasem na czarno,bo jak sie wyda ze pracowalas to bedziesz oddawala cala kase .na dzien dobry na przyjazd dostalismy pieniadze na meble,ubrania ,WSZYSTKO.mieszkanie oplaca panstwo,my placimy sami TYLKO za prad....ZYC NIE UMIERAC WIEC,prawda?a z ta praca to jest tak .Niemcy madrzy wymyslili tak....tym co pracuja obcieli kase ,a tym co nic nie robia....dodali.nam dolozyli 200 euro miesiecznie.jak cos chcesz wiedziec to pytaj.wszystko Ci napisze.POZDRAWIAM.KASIA

tirol czy możesz powiedziec skąd znasz tak super niemiecki albo inni.dajcie znac o sobie?

a wiecie o tym że jak ktos jest na socjalu będzie pracował za 1 E& dobrze im tak.

he.nie za euro a jak juz to za 1,5.no i co z tego...cala ta kase masz dla siebie,przysluguje ci wyzsze ubezpieczenie...a jak pojdziesz do normalnej pracy np.za 500 euro to ci tyle odkroja na podatki ze prawie nic ci w reku juz nie zostanie...wiec??mnie jakos do tej pory nie wyslali do takiej pracy....a nawet jak wysla to nie ma problemu...jestem przygotowana

wesola...nie zaczepiaj tego swira i nie prowokuj bo znowu tu zacznie bzdety wypisywac....nie widzisz ze to czubek??a jego niemiecki pozostawia wiele do zyczenia....pozdrawiam

cos ty taka nerwowa na tych ludzi?a co do tej kasy za te marne pienądze i pełne bite 8 godz to ja to powaliła.

BEDAC NA SOCJALU MOZESZ DOROBIC DO 250 EURO I NIC CI NIE ZABIORA...A JAK POJDZIESZ DO NORMALNEJ PRACY TO CI OBETNA Z POLOWE...OPLACA SIE TO??Z PRZYJEMNOSCI NIKT NIE PRACUJE ZA 1,5 EURO TO OCZYWISTE.......ALE JAK MUS TO MUS...JAK NARAZIE TO WIEM ZE IDZIE SIE DO URZEDU I MASZ TYCH ROBOT OD WYBORU DO KOLORU I PRACUJESZ NP.3 GODZINKI DZIENNIE...OPLACA CI NAWET PRZEJAZDY DO I Z PRACY....NIE JESTEM NERWOWA...ZOBACZ TYLKO JAK WYZEJ BYLO NASMIECONE PRZEZ TEGO SWIRA.....POL TOPIKU ZAMAZAL JAKIMIS BZDURAMI,,MUSIAL SIE NIEZLE NACPAC CZEGOS....

Gość Werkaaa
podnosze

Gość Werkaaa
piszcie cos............................................

Gość asia64
Jak zalatwic obywatelstwo niemieckie ,jestem zona niemca?

Gość asia64
mozecie mi pomoc,jak bedziecie cos wiedziec dajcie znac?DZIEKUJE

Gość jestem w temacie
jakasia !! jak opowiadasz takie bajki ze pracy w urzedzie jest do wyboru i koloru to jeszcze napisz w jakim urzedzie - bo ja wiem ze tu jest bezrobocie nie takie jak w polsce ale nie pieprz bzdur ze pracy do wyboru i koloru chyba u bauera na polu a kolory to ogorki, szpargel czy truskawki no i mozesz tak jak piszesz popracowac 3 godzinki bo potem to juz masz dosc tego wszystkiego. Na socjalu nie mozna dorabiac - sory mozna ale to ci odlicza . A jakpojdziesz do normalnej pracy to ci socjal zabiora, chyba ze zarobek nie osiaga progu minimum socjalnego . Wtedy dostaniesz doplate do wysokosi minimum socjalnego, A przejadzy to chyba ze pracujesz w puffie i zwraca Zuhälter.

Gość jestem w temacie
Asia 64 ! Obywatelstwo niemieckie po mezu przysluguje zonie po 3 lub po 5 latach zwiazku (w roznych landach) i pozostawania we wspolnym gospodarstwie (gemeinsame Haushalt). Nie majac nawet obywatelstwa niemieckiego, ale majac prawo stalego pobytu masz wszystkie prawa cywilne i socjalne poza prawem wyborczym. Obywatelstwo naprawde nie jest do niczego konieczne. nawet po rozwodzie .Przynajmniej narazie ale w zwiazku z wejsciem Polski do unii przepisy moga byc tylko zlagodzone nie zaostrzone.

Gość majaca obywatelstwo
250€??????........................... w jakim landzie?????........................ do wyboru i koloru??????????????????................ co bralas?????

Gość asia64
dziekuje

Gość asia64
ale mi juz od 6 lat przedluzaja wize ja niemam stalej wizy

Gość kozik
jakie warunki trzeba spełniać żeby otrzymać obywatelstwo niemieckie

trzeba dupsko ryszyć z domy,pójść do JOB i powiedzieć że chcesz pracę za 1,5 euro dobrowolnie...sama robota do domu nie przyjdzie....jak dorobisz LEGALNIE do 2oo euro to nie zabiorą...to jest włąśnie ta robota za 1,5.u mnie w rodzinie tak pracują i jak sie nie znasz to nie cwaniakuj.i już

Gość xennaextra
do dziewczyn siedziacych na socialu...nie musicie przypadkiem co miesiac chodzic do biura pracy i nie daja wam zadnych ofert pracy?? W polsce jak 3 razy odrzucisz oferte pracy odbieraja zasilek. Pytam z ciekawosci, bo do niemiec sie nie wybieram.

Gość 693301401
Wykonuje tłumaczenia tekstów zwykłych, technicznych i specjalistycznych z podanych dziedzin: akty stanu cywilnego, świadectwa (szkolne), dyplomy, zaświadczenia, karty pojazdów itp. teksty sądowe, opinie prawne, akty notarialne, sprawozdania roczne, korespondencja handlowa, umowy handlowe, teksty reklamowe, prezentacje, instrukcje obsługi, budowa maszyn, dokumentacje przetargowe... 35 zł strona - (1125 znaków) tłumaczenie przysiegłe 35 zł strona - (1600 znaków) zwykłe. telefon 693301401

Gość vonnie
Witam Wiem,że wątek stary i troszeczkę odbiegnę od tematu ale ciężko znaleźć na forum temat ,który mnie interesuje ,a dotyczy życia w Niemczech.Jako,że tu są ludzie w temacie postanowiłam zapytać -być może ktoś będzie mógł mi pomoc.Rzecz dotyczy osiedlenia się w Niemczech.Dodam,że posiadam niemieckie obywatelstwo.Konkretnie interesuje mnie jakie papiery muszę ze sobą zabrać(żartownisiów informuję,że zdaję sobie sprawę z tego,ze dokumenty maja być przetłumaczone prze tłumacza przysięgłego)i jakie urzędy po kolei odwiedzić i co pozałatwiać.Nie chciałabym po przyjeździe musieć wracać się do domu z powodu jakiegoś "papierka".Mam nadzieję,że ktoś będzie mógł odpowiedzieć na to pytanie.Z góry dziękuję

Jesli masz niemiecki paszport, to pakuj walizki i przyjezdzaj! Ja bym na twoim miejscu potlumaczyla sobie dyplomy, ktore by sie przydaly przy ubieganiu sie o prace. A tak, to nic mi juz nie przychodzi do glowy.

Gość vonnie
aga1979 dzięki,mam dokument poświadczający obywatelstwo tzw.Staatsangehoerigkeitsausweis,paszportu z tego co się dowiadywałam już w dzisiejszych czasach nie trzeba.Dyplomy ,świadectwa itp to wiem, tylko,że do wyrobienia dowodu potrzebuje akt urodzenia ale ostatnio słyszałam,że nie tylko swój ale również rodziców,więc chciałam się dowiedzieć.No i ewentualnie co jeszcze,żebym potem nie wyszła na głupka przed panem/panią w urzędzie.No i oczywiście interesuje mnie jakie urzędy po kolei odwiedzić i ile to mniej więcej trwa.Może ktoś się oriętuje?Jeśli tak dziękuję za odpowiedź

Gość PolaKola
Z tym trzeba nie trzeba to roznie bywa,wiec bierz wszystkie papiery jakie mozna posiadac.Moj maz meldowal sie juz po wejsciu Polski do Unii,urzedniczka poprosila o paszport po czym stwierdzila ,ze jej sie nie podoba i go nie zamelduje!Pojechal do innego Urzedu ,w tym samym miescie i tam zameldowali go bez problemu...szok!Jak Twoj niemiecki?

Gość nrw
Niestety panstwo niemieckie samo sie niszczy utrzymujac zastepy darmozjadow takich jak Ty- pchelko i Tobie podobnym!!!!!! Chcesz zyc w Niemczech to pracuj jak porzadny czlowiek, ale mysle ze brak Ci poprostu ambicji. Jestem Polka ale za takich jak Ty poprostu sie wstydze.