Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmamammaamam

CZYM ZAJMUJE SIE SOCJOLOG ??

Polecane posty

Gość mmmamammaamam

Tak jak w temacie, jesli mozecie napiszcie czym dokladnie sie zajmuje socjolog ?! Bede wdzieczna. Pozdrawiam

Gość ja wiem
ale zajrzyj do słownika..

Gość socjolog się zapewne
zajmuje socjologia:O

nie wiem... ale podejrzewam, że to ktoś ktoś pokrewny sokiście...

Gość mmmamammaamam
Ojej, nie nabijajcie sie, tylko prosze napiszcie ...

a nie lepiej zajrzeć do słownika :P lub odnaleźć w googlach? i jak tu się nie śmiać z ciemnoty? :P :D

Gość Moj znajomy skonczyl
studia na socjologii wlasnie. Nie ma roboty w tym zawodzie :) Gra w zespole i uczy :D

Gość Bóbr******
socjolog- zajmuje się handlem tygryskami bengalskimi na forum :P

Gość mmmamammaamam
Chcialam sie dowiedziec od osob bardziej kompetentnych, a wy tylko na mnie najezdzacie, a kompletnie nie potraficie odpowiedziec na moje pytanie. Ja pobierznie wiem czym zajmuje sie socjolog, ale to dla mnie za malo, wiec chcialam sie dowiedziec od Was, ale widze ze po prostu Wy tez nie wiecie, a najlepsza metoda obrony jest atak.

Gość dla podszywy jak nic...
Socjologia to nauka badająca w systematyczny sposób funkcjonowanie i zmianę społeczeństwa. Socjologowie badają społeczne reguły, procesy i struktury, które łączą i dzielą ludzi, tworzą lub są przejawem więzi między ludźmi, a także proces ich zmian. Socjologowie badają zarówno jednostki, jak i relacje między ludźmi (np. podziały społeczne), grupy społeczne, instytucje czy całe społeczeństwa. Narodziny socjologii wiążą się z zachodzącymi w XIX wieku gwałtownymi zmianami społecznymi, stąd wielu teoretyków uważa, że głównym przedmiotem badań socjologii jest nowoczesność i społeczeństwo przemysłowe. Termin "socjologia" (od łac. socius - zbiorowość, społeczeństwo i gr. logos mądrość, wiedza) wprowadził w 1837 r. Auguste Comte. Jako samodzielna dyscyplina naukowa socjologia wyodrębniła się pod koniec XIX wieku: pierwszy wydział socjologii powstał w 1892 r. na Uniwersytecie w Chicago, trzy lata później ustanowiono pierwszą europejską katedrę socjologii, na Uniwersytecie w Bordeaux. W Polsce pierwsza katedra socjologii powstała na Wydziale Prawa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego w 1919 r. (kierował nią Leon Petrażycki). Rok później, z inicjatywy Floriana Znanieckiego, uruchomiono Katedrę Socjologii i Filozofii Kultury na Uniwersytecie Poznańskim, wtedy też socjologia zaistniała w Polsce jako samodzielny kierunek studiów. Socjologia to nauka badająca w systematyczny sposób funkcjonowanie i zmianę społeczeństwa. Socjologowie poszukują społecznych reguł i badają je oraz procesy i struktury, które łączą i dzielą ludzi, tworzą lub są przejawem więzi między ludźmi, a także proces ich zmian. Socjologowie badają zarówno jednostki, jak i relacje między ludźmi (np. podziały społeczne), grupy społeczne, instytucje czy całe społeczeństwa. Narodziny socjologii wiążą się z zachodzącymi w XIX wieku gwałtownymi zmianami społecznymi, stąd wielu teoretyków uważa, że głównym przedmiotem badań socjologii jest nowoczesność i społeczeństwo przemysłowe. Określenie precyzyjnych granic między socjologią a wyspecjalizowanymi naukami społecznymi takimi jak ekonomia czy nauki polityczne nie jest łatwe. Zdaniem części socjologów, tym co wyróżnia socjologię jest holistyczne podejście do analizy zjawisk społecznych. Trudne jest też odróżnienie socjologii od starszych dyscyplin naukowych jak historia czy filozofia, które często poszukiwały odpowiedzi na pytania podobne do tych, które stawia socjologia. Istnieją też młodsze od socjologii, pokrewne dziedziny wiedzy: antropologia i socjobiologia. Socjologowie posługują się zróżnicowanymi metodami i technikami badań, zarówno o charakterze ilościowym, jak i jakościowym. Na przełomie XIX i XX wieku udało się przezwyciężyć pozytywistyczną i naturalistyczną wizję uprawiania socjologii, postulującą naśladowanie metod nauk przyrodniczych w badaniu zjawisk społecznych, w czym duże zasługi miał Max Weber - twórca tzw. socjologii rozumiejącej i Florian Znaniecki - autor koncepcji współczynnnika humanistycznego. Odtąd socjologia jest traktowana jako jedna z nauk humanistycznych, chociaż spór o sposób uprawiania socjologii jako nauki trwa w zasadzie do dnia dzisiejszego. :classic_cool:...i po temacie;)))

Gość google.pl
odpowiem ci natychmiast, tylko daj mi szansę. Tylko pamiętaj, żeby nie pisać mi "pobierznie" przez "rz", bo wtedy mogę nie być w stanie odpowiedzieć.

Gość hohohhhohho
ojojoj ale się kolega postarał :D

Gość mmmamammaamam
Skopiowac z google to ja tez potrafie :P Sorry za to "pobierznie" z pospiechu, akurat z ortografia problemow specjalnych nie mam.

Gość a może koleżanka
??

Gość mmmamammaamam
Najlepiej gdyby pojawil sie tutaj ktos po tym kierunku :)

Gość google.pl
więc czemu nie kopiujesz tylko d... zawracasz? Aha, zapomniałaś podziękowac osobie, która odpowiedziała na Twoje pytanie. Z kulturą osobistą jesteś równie za pan brat co z ortografią?

Gość własnie...
to ja sie tyle nakopiowałam..zenujace to wszystko jest google.pl🌻

Gość ale chamówa
i weź tu komuś pomagaj. Słoma z butów na kilometr :-(

Gość bardzo madry socjolog
w czym moge pomoc?? :classic_cool:

Gość mmmamammaamam
Tak sloma z butow i ciemnota :P . Dziekuje tej osobie ktora sie tak nakopiowala !

Gość drugi mądry socjolog
Ja też tu jestem, ja też!!

Gość jeszcze mądrzejszy socjolog
W czym tkwi problem? Konkretnie proszę. :P

Gość mmmamammaamam
Nastapil konflikt miedzy sloma z butow i ciemnota ( czyli mna :P ) a inteligentnym i kulturalnym spoleczenstwem :P

ja nie staję po żadnej stronie konfliktu, a jednak brak odpowiedzi na moje konstruktywne pytanie, pomoc moja została odrzucona

No to niestety masz przewalone. Do tego coś mi się wydaje, że cuchniesz gęsiwem i stosujesz się analnie z parchatymi ssakami z Białowieży :O

zgadzam sie z jeszcze madrzejszym socjologiem ;)))

Gość Głupi socjolog
Ja się zajmuje sprzedażą warzyw obecnie.

bardzo się cieszę ze kolega bardzo mądry socjolog zgadza się ze mna ;) przejdźmy od slow do czynów :D

..ale tzn co??..robisz jakieś badania socjologiczne na warzywach?? Taki eksperyment?? He?? :classic_cool:;))):P

chciałem powiedzieć kilka słów