Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czarna kawa

kiedy test ciązowy?

Polecane posty

Gość Paulina18
prawdopodobienstwo zawsze jest duzo sie oczytalam o tych tematach bo sama jestem w podobnej sytuacji okresu powinnam dostac 26 sierpnia i do dzis go nie ma robilam test wyszedl negatywny i nie wiem co robic musze sie zapisac do ginekologa ...i tobie tez radze wtedy bedziesz miala pewnosc pozdrawiam

Mam pytanie: 03.09. dostalam okres i trwal on do niedzieli tj. do 07.09 i tak w nocy z poniedzialku na wtorek uprawialam seks bez zabezpieczen z tym ze partner nie skonczyl we mnie. Cykl normalnie trwa u mnie 23-24 dni, czasem 26 i sie teraz zastanawiam czy to juz byly dni plodne i moglam zajsc w ciaze... prosze o pomoc Zastanawiam sie poza tym jak stres wplynac teraz moze na moj cykl (mam dodatkowo mase problemow na uczelni ;/ ) Kiedy powinnam wykonac test? Wiem powinnam czekac do miesiaczki - czy pojawi sie o czasie, ale po prostu nie wyrabiam juz...

Gość a bo ja wiem... /
słuchajcie dziewczyny, co do okresu, to jak pewnie same już się zdążyłyście przekonać, jeżeli nie wszystkie to na pewno spora część, że pod wpływem samego stresu może się on opóźniać. jednak, to nie jest jedyny powód dla którego miesiączka nie występuje w odpowiednim czasie. opóźnienie krwawienia może być spowodowane zmianą diety, schudnięciem, zmianą otoczenia, czyli z pozoru niewiele istotne dla nas zmiany mogą doprowadzić do reorganizacji/rozstrojenia cyklów menstruacyjnych w naszych organizmach. ponadto raz do dwóch razy w ciągu roku może się zdarzyć, że kobieta nie będzie miała okresu. (miałam tak z dwa lata temu i sama nie wiem czemu, bynajmniej zawsze to następowało około października, bo wtedy jeszcze nie miałam chłopaka, więc ciąża była wykluczona, ale później miesiączki powróciły do normy) a teraz bardziej ta mniej optymistyczna część: jeżeli w danym miesiącu po seksie bez zabezpieczenia bądź zaszła możliwość wpadki, ale wystąpiła miesiączka normalnie lub z lekkim opóźnieniem - nie ciesz się zbyt wcześnie. w trakcie ciąży mogą występować krwawienia. głównymi objawami ciąży jest podwyższona temperatura, tzw. zachcianki i wymioty pojawiają się ok. 6 tygodnia. dodatkowo pojawia się obrzęk piersi, rozstępy na brzuchu i zewnętrznej stronie pośladków, nawet zmienia się nasze libido, ale wg mnie to głównie efekt stresu. z jednej strony nie ma co się aż tak obawiać i panikować, że spóźnia mi się okres o 3 dni. dajcie spokój, kilka dni to naprawdę dopuszczalna norma. z drugiej strony boimy się przez niewiedzę, w takich sytuacjach jak ryzyko ciąży wychodzi jak mało znamy swoje ciało, jak mało poświęcamy czasu na jego obserwację. sama też do niedawna zaniedbywałam swoje ciało. parę miesięcy temu miałam kilka razy już obawy co do zajścia w ciążę, ale upiekło mi się. teraz znowu pojawia się ten problem, nie dlatego że jedyną metodą mojego chłopaka i mnie jest stosunek przerywany, ale to wynika z niepewności sprzed dwóch miesięcy. miałam sytuację, gdzie faktycznie z ukochanym się zagalopowałam, ale nie doszedł we mnie. moje obawy wynikały głównie dlatego, że wiem iż w płynie, który poprzedza spermę znajdują się plemniki już zdolne do zapłodnienia. tak więc strach był ogromny. nie pomogły tłumaczenia koleżanki, że takie ryzyko jest bardzo małe, ani nawet wiedza o tym, że tylko 4 % życia jest płodną. w sierpniu okres spóźnił mi się 4 dni, ale już zdążyłam sfiksować. trwał tak jak zawsze, ale trochę skąpo. teraz okres względem ostatniego spóźnia mi się 5 dni, ale od tego czasu zmieniłam dietę i tryb życia, schudłam, no i jestem nastawiona na stres związany z maturą i zdaniem prawa jazdy. codziennie obserwuję swój brzuch czy, aby nie staje się za bardzo napięty. jeżeli chodzi o antykoncepcję po... jeżeli jesteś pewna, że wpadłaś albo takie ryzyko jest naprawdę duże - idź do lekarza. upewnisz się, czy jesteś w ciąży, a także powinien przepisać Ci postinol duo, ale ten lek działa tylko do 72 godzin. jeśli jednak się spóźnisz, a jest już pewne, że jesteś w ciąży i nie chcesz zajść w ciążę, możesz wykonać aborcję do 9 tygodnia ciąży, ale z racji tego, że to jest w Polsce nielegalne nie będę o tym się już rozpisywać. btw, nie jesteście same z tymi obawami, z pewnością chłopak was wspiera, wystarczy się z nim tym podzielić, jeżeli i on spanikuje, to bym proponowała zmienić faceta, bo po co druga baba w związku ;p a w ogóle sorry, że tak dużo napisałam, ale chyba chcę sama siebie chcę przekonać, to cała afera ze spóźniającym się okresem to tylko moja fanaberia. pozdrawiam i jeśli jednak napisałam coś mądrego, to polecam się na przyszłość ;)

Gość a bo ja wiem... /
w drugim akapicie miałam na myśli, że jeśli już się spóźnisz, ale nie chcesz mieć dziecka to możesz dokonać aborcji... pardon ;p

Gość a bo ja wiem... /
a jednak nie w drugim a trzecim od dołu ;p

qrcze - panikuje juz i z chęcia już zrobiła test, żeby mieć pewność, ale jeszcze poczekam z tym doplanowanego terminu miesiączki. Ech, tak się tym stresuję, iż boję się, że z samych nerwów cyklmi się rozregułuje :/

Gość gosc 204395874
Jak to jest ze jedne marza o tym zeby zobaczyc 2 kreski i nie mogą sie tego szczescia doczekac, a dla innych to jest dramat i "wpada"... Coz... punkt widzenia zalezy od puntku siedzenia chyba..

Gość kuperowa
wiecie co laski?niektóre wypowiedzi mnie śmieszą...bo jak taka 17 latka współżyje z chłopakiem świadomie to dlaczego nie ma swiadomosci ze moze ponieść tego konsekwencje...albo Iwonka uprawia przypadkowy seks no to przypadkowo zachodzi w ciążę!!!!ludzie obudzcie się bo piszecie jak roboty które nie mają woli i rozumu!!!dziecko to szczęście i nowe życie-miejcie tego świadomość gdy się kochacie,a przypadkowe moze być spotkanie,ale seks???!dziewczyno zgubisz się w życiu jeśli nie będziesz umiała nim kierować!!!!!!!!pozdrawiam

Gość kuperowa
no nie!!!!!!!!!!!16 latka pisze żeby jej pomóc bo ma 72 godz.na znalezienie leku bez rececpty!!!!!!!!!!!!!!!dziewczynko!!!Ja Ci proponuję pomoc ale psychologiczną!jesteś nieodpowiedzialną nastolatką,szkoda mi tylko tego dzieciątka jesli rzeczywiscie jestes w ciąży....

Gość Lili86
Szok.. żal mi tych dziewczyn i tych dzieci przede wszystkim , ludzie starają się o dzieci długie lata a wy panny bez rozumu jesteście nieodpowiedzialne...

Gość Agnes24
19 skonczyl mi sie okres.dni plodne zaczewly mi sie 21. caly czas z chlopakiem uprawiamy stusunek przerywamy. kiedy mogla bym zrobic test zeby wiedziec czy jestem w ciaze....

Gość Agnes24
19 skonczyl mi sie okres.dni plodne zaczewly mi sie 21. caly czas z chlopakiem uprawiamy stusunek przerywamy. kiedy mogla bym zrobic test zeby wiedziec czy jestem w ciaze....

Gość jolcia1965
najlepiej w ten dzień co ma się pojawić

Gość Agnes24
ok. dzieki. w tym przypadku jest szansa ze jestem w ciazy...

Agnes24 Czasem test nie wyjdzie w dniu spodziewanej miesiączki bo okazuje się, że owulacja była spóźniona. Dlatego test najlepiej zrobić jakieś dwa i pół tygodnia po stosunku i może być wiarygodny ale nie koniecznie zależy też to od stężenia hcg, które w niektórych przypadkach jest niskie.

Gość Ania16..
mam 16 lat i boje sie ze jestem w ciazy. jutro robie test i ogromnie sie boje tego... jestem po operacji brzucha i po przeszczepie biore duzo lekow i .... nie wiem co mam myslec

Gość katiwojt
witam wszystkich.chcialabym sie tez podzielic swoim problemem i mam nadzieje ze ktos pomoze.nie mam okresu juz od dwoch miesiecy.robilam dwa razy test i wynik byl negatywny w obu przypadkach.wyczytalam,ze HCG po trzecim miesiacu spada i tu moje pytanie-czy jest mozliwe,ze po trzecim miesiacu zwykly test nie wykryje ciazy?poszlabym do lekarza tylko jestem w norwegii i nie znam jeszcze na tyle jezyka zeby sie dobrze porozumiewac a do polski bede jechac dopiero na swieta.bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje

Gość werka1234
hej...ostatni raz wspolzylam 5.09.2008...pozniej zachorowalam,a pozniej mnie do padly dwa zabiegi w jednym tygodniu pod narkoza...i teraz mi sie spoznia miesiaczka 15dni...nigdy dotad to sie nie zdarzylo...zeby tak dlugo sie spozniala...miesiaczke mam od 5lat i jeszcze nie mam regularnej ale do 7dni mi sie zdazalao ze sie spozniala:(nie wiem co mama robic?????zrobilam wczoraj test i wyszlo jedna kreska ze negatywnie...ale nie wiem czy test byl dobry?kuilam go za nie cale 9zl...nie wiem co mam robic,czy moge byc w ciazy???czy to prez leki i narkoze mi sie spoznia?????ratunku ja mam dopiero 17lat chcialabym miec dziecko ale w tej chwili jestem sama bez partnera i chce skonczyc szkole.....POMOCY!!!!!!!!!!!!

Gość werka1234
hej...ostatni raz wspolzylam 5.09.2008...pozniej zachorowalam,a pozniej mnie do padly dwa zabiegi w jednym tygodniu pod narkoza...i teraz mi sie spoznia miesiaczka 15dni...nigdy dotad to sie nie zdarzylo...zeby tak dlugo sie spozniala...miesiaczke mam od 5lat i jeszcze nie mam regularnej ale do 7dni mi sie zdazalao ze sie spozniala:(nie wiem co mama robic?????zrobilam wczoraj test i wyszlo jedna kreska ze negatywnie...ale nie wiem czy test byl dobry?kuilam go za nie cale 9zl...nie wiem co mam robic,czy moge byc w ciazy???czy to prez leki i narkoze mi sie spoznia?????ratunku ja mam dopiero 17lat chcialabym miec dziecko ale w tej chwili jestem sama bez partnera i chce skonczyc szkole.....POMOCY!!!!!!!!!!!!

Gość Agnes24
zrobilam test ciazowy i jedna kreska wyszla mi mocna a 2 tak troche bylo widac. na nastepny dzien zrobilam 2 test ale inny i pierwsza kreska tez wyszla mocno a ta druga byla troche jasniejsza od tej pierwszej czy to oznacza ze jestem w ciazy ???

Gość pringles..
tak Agnes...nawet 2 bardzo slabe kreski moga oznaczac wczesna ciaze..

Gość pringles..
nalezy go tak za tydzien powtorzyc,ale juz radze na siebie uwazac:)gratuluje!!ja jutro tescik...

Gość werka1234
czy ktos mi odpowie na pytanie???????pomoze???????bo nie wiem juz co mam robic.............

Gość Agnes24
No to za tydzien powtorze test jesli wyjda 2 kreski wtedy pojde tez i do lekarza:) ale sie ciesze ze bede miala dzidzie chciaz ze jestem jeszcze bardzo mloda (skonczone18 ) ale poradze sobie:)

Gość ***liiiliii***
Hej Biore tabletki anty, ale ten miesiąc jest jakiś dziwny... i troche sie boje uprawiałam ostatnio seks 4 dni temu a jestem w czasie drugiego dnia przerwy. Kiedy mogę zrobić test ciążowy?? No bo wszem i wobec wiadomo, że w dniu spodziewanej miesiączki, ale co jeśli biorę tabletki i współżyłam 4 dni temu???

Gość Agnes24
a co ma sie zalamywac. przeciez rosnie we mnie nowe zycie. wiec ze jestem mloda ale nie mam powodu to zalamki.

Gość anna1313
zapomnialam wziac ostatnia tabletke z blistra.powinnam ja wziac w niedziele.w sobote nad ranem o godzinie 4 kochalam sie bez prezerwatywy.co prawda chlopak nie skonczyl we mnie,ale mimo wszystko.i teraz caly czas mysle,ze mimo wszystko moge byc w ciazy.czy mimo zapomnienia tej ost,tabletki mialam jakas ochrone?nie mialam pod reka ginekologa i wyczytalam w necie,ze zamiast postinoru mozna wziac zwikszona ilosc tabletek anty ktore sie uzywa,wzielam 4 w przeciagu 24 h. czy myslicie ze mi sie uda nie zajsc?

Gość maxiqueen
hej pomocy jakies 3 tyg temu zrobilam test ktory wyszedl negatywnie ale i tak spoznia mi sie okres strasznie bola mnie piersi i czuje sie tak jakbym byla na kacu(pomimo iz nie pije) i mam podwyzszona tzn 37 temperature i teraz boje sie zrobic drugi test