annwys 0 Napisano Styczeń 20, 2010 witam postanawiam dolaczyc sie zed swoimi wynikami moze pomozecie mi zinterpretowac: tsh 3 generacja 7,446 - norma 4,94 ft4 0,86 - norma 1,48 anty tpo - 559,3 - norma 12,0 usg tarczycy: prawy: 4,09 x 1,90 x 1,64 o obj. 6,1 ml lewy: 4,47 x 1,93 x 1,67 x o obj. 6,90 ml suma= 13 ml (norma do 18 ml) oba platy o niejednorodnej strukturze echa, w obu płatach liczne drobne guzki o śr ok 3 mm przepływ naczyniowy w obu płatach tarczycy wzmożony wezly chlonne szyi niewidoczne i niepowiekszone help! :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do annwys Napisano Styczeń 20, 2010 to wyglada na Hashimoto i niedoczynność tarczycy. czy ty już leczysz sie na tarczycę? mi w pierwszym usg też wyszły liczne guzki ale jak zaczęłam brać leki to rozmyły sie i już ich nie ma. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annwys 0 Napisano Styczeń 20, 2010 hej dzieki za odpowiedz, dopiero to odkrylam bo nie dostałam okresu i zrobilam sobie badania, dzisiaj mam lekarza ale chcalam wiedziec wczesniej czy to hashi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do annwys Napisano Styczeń 20, 2010 dobrze że idziesz do lekarza bo po wynikach widać że tsh będzie ci rosło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sheaky Napisano Styczeń 21, 2010 Hej ja mam 21 lat tez biore eutyrox 25 poniewaz jestem chora na niedoczynnosc , ale jakos bardzo od nich nie tyje.. trzeba sie zdrowo odzywiać , zastosowac diete do ktorej leki sie najlepiej wchłaniają . a kiedys bralam tabletki antykoncepcyjne yasminelle i novynette i po miesiacu bylam 15kg do przodu! a jak je odstawilam momentalnie schudlam z 7kg , ale waga sie wacha przez tarczyce. Godz dziennie na rowerku treningowym plus zdrowa dieta i ograniczenie alkoholu pozwola nam czuc sie o wiele lepiej i byc moze szybciej dojsc do normalnego stanu :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewazet Napisano Styczeń 21, 2010 szacuneczek ale nie rozumiem slowa jak momentalnie mozna zrzucic 7 kg???? ile trwal ten moment?miesiac dwa...?:)))ja dzis bylam u lekarki TPO 10 ,tsh juz 2,4 jak tak dalej pojdzie w marcu zapomne ze mialam chora tarczyce ....zalecze ją.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pejot Napisano Styczeń 21, 2010 Witam wszystkich na forum. Od kilku lat mam obiawy chorej tarczycy. Po przeczytaniu 20 pierwszych stron tego forum poprostu bylem pewien ze mam chora tarczyce. Dzisiaj odebrałem wynik TSH, wyszedl 1,95. Czyli idealnie! Juz nie wiem co mam robic. Czuje sie z 15 lat starszy. Szybko sie mecze, tyje, mam sucha skórę, jest mi goraco kiedy inni sa poubierani jak na Syberię. Wiecej juz nie bede wymieniał. Czy jest możliwe Zebym przy takim TSH mial chora tarczyce? Czy powinienem zrobic jeszcze jakies badania? Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
enni 0 Napisano Styczeń 21, 2010 Zrób antyTPO ,ft3 i ft4 no i może morfologia by się przydała.Tsh w normie wszystkiego jescze nie tłumaczy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do ewazet Napisano Styczeń 22, 2010 masz racje zaleczysz ją ale nie wyleczysz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do ewazet Napisano Styczeń 22, 2010 " jak tak dalej pojdzie w marcu zapomne ze mialam chora tarczyce " hahahaha bardzo śmieszne przeciwciała które są w normie świadczą jedynie o tym że nie ma zapalenia. do niedoczynności nic nie mają Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość roxy_84 Napisano Styczeń 23, 2010 Bylam dzis u ginekologa i powiedzial zebym zbadala sobie jeszcze raz prolaktyne bo moze od sierpnia sie cos zmienilo, jak spadla to fajnie jak nie to po tabletki a niestety z tarczyca to tylko endo i lekarstwa tez endo, wiec jeszcze 3 miesiace:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ANILUŚ Napisano Styczeń 24, 2010 witam tarczycowe! u mnie zastój, czekam na wizytę. na szczęście to już we wtorek. zobaczymy czy ja coś w ogóle mam z tą tarczycą czy nie. zaczęłam się odchudzac- przez 2 tygodnie schudłam 3kg. to może nie mam tej niedoczynności? trzymajcie się ciepło, bo przymroziło ostro! :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość natalipol Napisano Styczeń 25, 2010 witam, jak myslicie czy te winiki badań mogą miec wpływ na brak ciąży (starania od 3 lat) tsh 3,66 norma do 4,2 prolaktyna 30 norma do 24??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MaDzIa1982 0 Napisano Styczeń 25, 2010 Do NataliPol: Jeśli chodzi o TSH to masz wynik w normie ale jeśli chodzi o prolaktynę to troszkę ale nie wiele za wysoka, zrób sobie jeszcze badanie FT4. Jak to też nie będzie w normie to proponuję zrobić USG tarczycy. I powtórz jeszcze raz TSH. Ja się dowiedziałam że idąc na badanie TSH nie trzeba być na czczo, czego wcześniej żaden lekarz mi nie powiedział. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do natalipol Napisano Styczeń 25, 2010 masz za wysokie tsh. gdy ma sie wysokie tsh to są problemy z zajściem w ciążę. lekarze przestrzegają żeby z takimi wynikami w ogóle nie starać sie o dziecko do puki nie unormuje sie tsh. nie patrz na normy tsh które podane są wraz z wynikiem bo każde laboratorium ma inne normy. prawidłowe tsh powinno mieć 1,5 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość roxy_84 Napisano Styczeń 25, 2010 Mi lekarz mowil, ze prawidlowe tsh w miom wieku to 3,5 w normie do 5!!! Ja jak robilam badania to panie w przychodni odrazu powiedzialy, ze jest za wysokie wiec NATALIPO spytaj nawet lekarza rodzinnego a Prolaktyne zbadaj jeszcze raz 20 dnia cyklu. Ja tez sie staralam o dzidzie i teraz ide znowu zbadac PRL jak bedzie w normie to zaczne starania:) albo zbadaj sobie jeszcze progesteron, bo jesli jest za niski to ciaza sie nie utrzyma:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aguś24 Napisano Styczeń 25, 2010 Witam wszystkich serdecznie Od kiedy pamiętam zawsze miałam tarczyce , jako dziecko ją leczyłam potem przestałam o siebie dbać i zaczęły się problemy typu: przyrost wagi, bardzo nie regularne miesiączki,brak ciąży , senność wciąż jest mi zimno w ręce i nogi , włoski na szyi po prawej stronie, czasami drzą mi ręce i mam napady zimna i ciepła , zatem latem kiedy jest gorąco ja nie mam czym oddychać itd . moje aktualne wyniki to 5 miesięcy temu 274.2 mg, a dziś 1.792 mg więc sobie skacze lekarz powiedział ze jestem okazem zdrowia i do widzenia nie wiem co o ty sądzić ???czy mam się leczyć??? znalazłam w aptece JOD KELP i się zastanawiam czy jak będę go ostrożnie stosować mi nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie pomoże Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość natalipol Napisano Styczeń 25, 2010 Dzięki za odpowiedź jeszcze raz zrobie sobie badania w środe tsh ft3 ft4 na prolaktyne brałam po 1/2 tabletki bomocornu i w 19 dc miałam wynik już 17więc chyba OK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewazet Napisano Styczeń 25, 2010 Prolaktynę mam bardzo dobrą w środek akurat ale TSH musi mi spaść do 1,.5 slyszalam ze to najlepsza norma;))kolejna wizyta- pod koniec marca Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do roxy_84 Napisano Styczeń 25, 2010 lepiej zmień lekarza. ja miałam na początku rozpoznania choroby tsh 3 i to było dużo za dużo jak na mnie? a wiek nie ma tu nic do rzeczy. gdy miałam tsh 2 lekarz powiedział żeby broń boże nie starac sie o dziecko z takim wynikiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość roxy_84 Napisano Styczeń 26, 2010 Tak tak zmienie, tam gdzie bylam to juz nie pojde bo juz pisalam, ze zadnych badan mi nie zrobil a po 2 wrocilam do kraju... co kraj to obyczaj, tam inaczej lecza i traktuja..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Hanusik Napisano Styczeń 26, 2010 Generalnie badanie krwi pod kątem choroby tarczycy nie ma większego sensu (oprócz badań na antyciała, te są wiarygodne). Najlepszym sposobem na sprawdzenie stanu tarczycy jest prosty test który każdy może wykonać w domu ZA DARMO! Test nosi nazwę: "The Barnes Basal Temperature Test". Możecie znaleźć bardzo dużo informacji na ten temat w internecie (po ang.) Broda Barnes przez lata był czołowym expertem w tej dziedzinie. Test wygląda następująco: Potrzebny będzie zwykły termometr (rtęciowy). Wstrząsamy go przed pjściem spać i kładziemy tuż przy łóżku, na wyciągnięcie ręki. Kiedy obudzice się rano (nie wolno wstawać!) sięgnąć po termometr i włożyć go pod pachę na 10 minut. Zapisać pomiar. Przeprowadzić taki test przez 5-7 kolejnych dni. Testu nie można przeprowadzać wtedy kiedy mamy jakąś infekcję a w przypadku kobiet test można zacząć przeprowadzać dopiero w 4 dniu od wystąpienia miesiączki. W czasie pomiaru temp. nie wolno się ruszać. Następnie obliczamy średnią temp. Jeśli temp. jest poniżej 36.5 stopnia to istnieje b. duże prawdopodobieństwo iż mamy niedoczynność tarczycy. W postawieniu prawidłowej diagnozy powinna być nam pomocna historia choroby i jej symptomy. Tak na marginesie to polecam przyjmować dziennie min. 25 mg JODU. Najlepiej biorąc płyn Lugola (dwie kropelki to 12.5 mg jodu). Po pewnym czasie tarczyca powinna nam się uregulować. Poza tym kobiety zminimalizują w ten sposób ryzyko zachorowania na raka piersi (a mężczyźni raka prostaty). Jeśli będziecie zmuszeni na przyjmowanie hormonu tarczycy to musi być to hormon NATURALNY a nie syntetyk!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do Hanusik Napisano Styczeń 26, 2010 to żadne odkrycie z mierzeniem temperatury. i nie trzeba sumować wszystkich wyników temperatur i wyciagać jakieś srednie. mierzenie temperatury pokazuje jedynie czy dalej jest zapalenie tarczycy czy nie. jeśli temperatura jest poniżej 36 to znaczy że jest dalej zapalenie. a jod nie wszyscy mogą brać. z tego co wiem najbardziej wiarygodne badania tarczycy (krew) można zrobić tylko w jednym miejscu w warszawie. do chyba 2013 wszystkie laboratoria mają mieć dobre maszyny do robienia badań. teraz jest wolna amerykanka i dlatego każde laboratorium ma inne normy bo ma inne narzędzia/sprzęt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość DO Do Hanusik Napisano Styczeń 26, 2010 Proszę napisz gdzie w Warszawie można najlepiej zbadać Tsh! Ja mialam robione w dwóch różnych przychodniach w odstępie paru dni - w jednej 3,75, a w drugiej 1,65. Mam Hashimoto. Stwierdzone oficjalnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MaDzIa1982 0 Napisano Styczeń 26, 2010 Do dr Hanusik Co oznacza podwyższona prolaktyna np 60 w przypadku guza przysadki mózgowej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ANILUŚ Napisano Styczeń 26, 2010 Byłam u endo. Mam TSH 1,73 czyli w normie. powiedział, że mam dośc dużą tarczycę jak na kobietę, ale nie ma co na siłę szukac choroby. Mam takie dane z USG: p 21x19,8x45 l 40x22x19 Czy ktoś ma pojęcie czy ten wynik jest w normie? Dzięki i pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aguś24 Napisano Styczeń 27, 2010 ja mam wyniki tsh 1.792 podobno w normie a wymiary ; prawy płat 36x18x12mm oraz lewy płat 32x16x10 co o tym sądzicie ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość DO Do Hanusik Napisano Styczeń 27, 2010 na ulicy stępińskiej w warszawie, ale nie chodzi o szpital tylko chyba o przychodnie przy szpitalu. tam najlepiej robić zwłaszcza ft3 i ft4 wyniki są tego samego dnia, tak przynajmniej mówił lekarz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do ANILUŚ Napisano Styczeń 27, 2010 dobry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość natalipol Napisano Styczeń 28, 2010 Dziewczyny dziś odebrałam wynik badania tarczycy: TSH 6,17 norma 0,27-4,2 FT3 3,73 norma 2,02-4,43 FT4 1,08 norma 0,93-1,71 Może wiecie dlaczego te TSH mi tak skacze??(w poprzednim cyklu 3,66) Co ja mam w tej sytuacji robic boję się iśc do endokrynologa bo kiedyś byłam i dał mi takie leki że po nich przytyłam około 10 kg a nic mi nie pomogły tylko zaszkodziły a mieszkam w małym miasteczku i u mnie przyjmuje tylko jeden, może znacie jakiegoś dobrego w białymstoku najlepiej w jakieś klinice leczenia niepłodnośc byłabym wdzięczna za info Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach