Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo wa偶na sprawa!!

Polecane posty

Go艣膰 coolerka
Dziewczyny prosz臋 Was o rad臋.. mo偶e kt贸ra艣 by艂a w takiej sytuacji jak ja? Mam 22 lata. Jakie艣 p贸艂tora roku temu przyty艂am drastycznie w ci膮gu trzech miesi臋cy a偶 19 kg. Ci艣nienie mia艂am zawsze w normie dop贸ki nagle nie zacz臋艂o i艣膰 w g贸r臋 wynosi艂o czasami 150/110 a nawet wi臋cej wi臋c uda艂am si臋 do rodzinnego. Zleci艂 mi badania i wysz艂a niedoczynno艣膰 tarczycy TSH 7.00 posz艂am do endokrynologa, lekarka przepisa艂a mi Euthyrox 50. Kaza艂a bra膰 3 miesi膮ce a potem powt贸rzy膰 badania bez lek贸w. Wyniki by艂y w normie skonsultowa艂am si臋 z lekark膮 i ju偶 nie przepisa艂a mi 偶adnych lekarstw. To wszystko by艂o w ubieg艂ym roku. W tym roku natomiast zrobi艂am sobie badanie pod koniec marca TSH 4.55 um贸wi艂am si臋 na wizyt臋 prywatn膮 do innego lekarza w tej samej przychodni, na wizyt臋 czeka艂am ponad miesi膮c wi臋c powt贸rzy艂am wyniki i okaza艂o si臋 偶e TSH wynosi 0,14 lekarz by艂 troch臋 zaskoczony 偶e w tak kr贸tkim czasie wyniki tak si臋 zmieni艂y, ale stwierdzi艂 偶e musz臋 poobserwowa膰 sw贸j organizm i zleci艂 mi badanie TSH i FT4 w sierpniu a potem w zale偶no艣ci od wyniku przepisze mi by膰 mo偶e leki. Gdy bra艂am Euthyrox to zacz臋艂am mie膰 problemy z okresem. W jednym miesi膮cu jest obfity a w drugim sk膮py w kolorze br膮zu z ma艂膮 domieszk膮 krwi. M贸wi艂am o tym lekarzowi i niestety lek贸w ju偶 nie bior臋 a problem pozosta艂. Okres jest regularny, czasami si臋 sp贸藕ni zaledwie par臋 dni ale raz na jaki艣 czas ale niepokoi mnie dlaczego co drugi okres jest normalny :( taki jak powinnam mie膰 i jaki mia艂am zawsze. Czy TSH przestanie w ko艅cu waha膰 si臋? Czy b臋d臋 mog艂a kiedykolwiek za偶ywa膰 tabletki anty gdy b臋d臋 chcia艂a si臋 zabezpieczy膰? I co z ci膮偶膮 w przysz艂o艣ci? Przera偶a mnie to wszystko 偶e tak to "skacze"

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zuzanka73
coolerka dziwna ta lekarka, kt贸ra po wyr贸wnaniu hormon贸w tarczycy nie kontynuowa艂a leczenia... ja bior臋 Euthyrox 75 ale u mnie z okresem wszystko ok, m贸j endokrynolog powiedzia艂, 偶e ju偶 do ko艅ca 偶ycia b臋d臋 musia艂a przyjmowa膰 hormony tarczycy, w tej chwili mam ju偶 wyr贸wnane (wynik po艣rodku normy), ale wiem, 偶e jak przez d艂u偶szy czas b臋dzie ten wynik utrzymywa艂 si臋 w normie to dawka leku b臋dzie zmniejszana, ale tylko tak aby TSH by艂o ca艂y czas w normie..... co do zaj艣cia w ci膮偶臋 to lekarz powiedzia艂 mi, 偶e choruj膮c na tarczyc臋, bardzo trudno jest zaj艣膰 w ci膮偶臋, gdy偶 r贸wnocze艣nie rozwala si臋 inna gospodarka hormonalna odpowiedzialna za zaj艣cie w ci膮偶臋......podejrzewam, 偶e masz podwy偶szon膮 prolaktyn臋 i st膮d te Twoje problemy z okresem, dobrze by艂oby zbada膰 poziom prolaktyny...... musisz trafi膰 na dobrego endokrynologa i ginekologa w przypadku planowania dzieci, bo to wymaga d艂ugotrwa艂ego leczenia i wyr贸wnania wszystkich hormon贸w......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 coolerka
zuzanka73 - lekarka kt贸ra mnie leczy艂a jest w trakcie robienia specjalizacji endokrynologicznej wi臋c tak naprawd臋 nie jest jeszcze endokrynologiem :( dlatego teraz wybra艂am si臋 do tej samej przychodni ale do lekarza kt贸ry ma t膮 specjalizacj臋 wyuczon膮, by艂 zaskoczony 偶e lekarka tak szybko odstawi艂a mi lekarstwa mimo tego 偶e wyniki mie艣ci艂y si臋 w normie. W dodatku zorientowa艂am si臋 偶e nie uzupe艂ni艂a dok艂adnie mojej historii choroby w karcie :( i zrobi艂 si臋 ba艂agan. Nie wpisa艂a nawet tego 偶e mia艂am USG robione i 偶e przepisa艂a mi lekarstwa na 3 miesi膮ce i 偶e je odstawi艂a ( obecny lekarz my艣la艂 偶e leki bior臋 ca艂y czas ) ma艂o tego m贸wi艂am jej o uporczywym tr膮dziku i chcia艂a mi zapisa膰 tabletki anty dla kobiet kt贸re ju偶 rodzi艂y dzieci, a podczas wywiadu m贸wi艂am jej 偶e nie mam dzieci jeszcze. W艂a艣nie podejrzewam 偶e prolaktyna jest wysoka i st膮d te k艂opoty z okresem, dlatego mam zamiar zrobi膰 sobie ju偶 na w艂asn膮 r臋k臋 i moje widzi mi si臋 to badanie :) ostatnio lekarz nic nie wspomnia艂 o tym bym takie badanie zrobi艂a, kurcze nie wiem dlaczego tak jest 偶e cz艂owiek wi臋cej si臋 dowie z internetu ni偶 od lekarza :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zuzanka73
no w艂a艣nie tr膮dzik te偶 mo偶e by膰 objawem i to nie tylko na twarzy ale na dekolcie i plecach r贸wnie偶, wypadanie w艂os贸w....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 coolerka
Tr膮dzik mam od 11 roku 偶ycia :( ale wcze艣niej nie mia艂am takich problem贸w z okresem, okres te偶 dosta艂am do艣膰 wcze艣nie. Najgorsze jest to 偶e na wizyt臋 prywatn膮 musz臋 czeka膰 ponad miesi膮c, chodz臋 do do艣膰 dobrego lekarza teraz i st膮d takie kolejki :( A endokrynolog mo偶e mi przepisa膰 tabletki na regulacj臋 okresu czy musi zrobi膰 to ginekolog? Wola艂abym by膰 ju偶 pod kontrol膮 endo bo gin mo偶e zlekcewa偶y膰 moje spostrze偶enia :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zuzanka73
sprawa tr膮dziku z wiekiem powinna s艂abn膮膰 a nie nasila膰 si臋, masz ju偶 22 lata wi臋c ten najgorszy okres masz ju偶 za sob膮......dla Ciebie najlepszym rozwi膮zaniem by艂oby znale藕膰 ginekologa ze specjalno艣ci膮 endokrynologa, wiem 偶e w wi臋kszych miastach mo偶na takiego znale藕膰, bo teraz bardzo du偶o lekarzy ma dwie specjalno艣ci, m贸j endokrynolog ma np specjalizacj臋 internista.......

Udost臋pnij ten post

Wiedzia艂y艣cie 偶e Kayah te偶 choruje na hashimoto??? na stronie www.tarczyca.pl mozna obejrzec filmik na ktorym piosenkarka opowiada o swojej chorobie. Warto obejrzec.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 coolerka
M贸j lekarz jest specjalist膮 od chor贸b wewn臋trznych i endokrynologiem. Szczerze m贸wi膮c chcia艂abym ju偶 pozosta膰 przy jednym lekarzu bo znale藕膰 dobrego lekarza to cud :( ale zrobi臋 sobie badania kt贸re mi zaleci艂 i PRL a potem p贸jd臋 do niego i zobaczymy co powie a potem do gina.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 roxy_84
Witajcie dziewczynki. Dawno sie nie odzywalam. Otoz ja chodze prywatnie do endo i nie moge zlego slowa powiedziec. Otoz mialam Tsh 7 po 3 miesiacach ok.5 a teraz po zazaywaniu euthyrox 75 0,87 Lekarz kazal brac caly czas leki a gdybym zle sie poczula to mam zrobic badanie Tsh. Narazie Tsh spadlo wiec i ja czuje sie swietnie. Ale moja Prolaktyna jest wysoka. Na poczatku lekarz myslal, ze od tarczycy moze podskoczyla ale teraz kazal mi zrobic Prolaktyne z obciazeniem i po godzinie mialam 356,6 a po 2 godzinach 5348 wizyte mam 2 czerwca ale moj ginekolog powiedzial, ze moja prolaktyna jest 12x za wysoka wiec niedlugo zaczne leczenie PRL Takze nie jest mi wesolo bo planowalam bobo:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 coolerka
roxy_84 -- prosz臋 napisz mi jak wykonuje si臋 badanie PRL z obci膮偶eniem. Czy musz臋 mie膰 specjalne skierowanie od lekarza na to badanie? Czy mog臋 zrobi膰 na w艂asn膮 r臋k臋 i odpowiedzialno艣膰? Naczyta艂am si臋 r贸偶nych rzeczy je艣li chodzi o PRL z obci膮偶eniem i nie wiem czy mam i艣膰 do lekarza po skierowanie :( no i teraz si臋 dziwi臋 dlaczego mnie babka nie kaza艂a dalej bra膰 lek贸w mimo 偶e TSH obni偶y艂o si臋 i by艂o w normie :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewazet
dziewczyny a co z wypadaniem wlosow?????? biore 50 Letroxu a wlosy mi dopiero od miesiaca zaczely bardziej wypada膰 tzn gubie je s膮 w kuchni s膮 w lazienke itp -biore witaminy ale nie wiem o co chodzi???Czy przy leczonej niedoczynnosci jest problem z wlosami po lekach?? Tr膮dzik tfu tlu nie mam ale wlsoy mnie niepokoj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewazet
czyli w lipcu na wizycie u mojej endo mam jej powiedziec aby dala mi skierowanie na badanie prolaktyny i kortyzolu? Ach ja juz mialam prolaktyne badan膮 ,testosteron ,itp bo mialam nieregularne okresy.Wyniki byly w normie wiec ginekologiczne schorzenia wykluczylam za to potem sie okazalo ze to tarczyca jest powodem okresow nieregularnych TSH mialam 6 ,3 .Obecnie jak lecze sie letroxem okres jest juz regularny.Wiec jak mi sie tarczyca leczy i TSH normuje to co wlosy mi zaczely wypadac?nie rozumiem... a dodam ze morfologie w styczniu mialam idealn膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zuzanka73
ja ju偶 10 lat lecz臋 chor膮 tarczyc臋, obecnie TSH mam w normie, a w艂osy wypadaj膮, raz wi臋cej raz mniej ale jednak ca艂y czas wypadaj膮...... dziewczyny mam do Was takie pytanie, bierzcie letrox i nie macie problem贸w z wag膮?.....ja na pocz膮tku bra艂am letrox i przyty艂am 20kg, teraz bior臋 euthyrox i w sumie schud艂am ju偶 15kg, ale i tak mi jest bardzo ci臋偶ko utrzyma膰 wag臋:(.....a jak jest u Was z wag膮?......macie problemy z jej utrzymaniem?

Udost臋pnij ten post

Ja biore euthyrox dawka 125 i ci臋偶ko jest mi przytyc :( Kiedy przytyje to po jakim艣 czasie chudne :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 coolerka
Ja po Euthyrox ty艂am, wi臋c jestem zaskoczona 偶e dziewczyny chudn膮 po tym leku.

Udost臋pnij ten post

Dziewczyny, zapisa艂am sie na bezplatne badania w ramach tygodnia walki z chorobami tarczycy. Ide w 艣rod臋 czyli pojutrze. Wiecie mo偶e ile si臋 czeka na wyniki takich bada艅? mam nadziej臋 偶e to nie hashimoto:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zuzanka73
ja sw贸j wynik TSH odbieram na nast臋pny dzie艅

Udost臋pnij ten post

No to rzeczywiscie bardzo szybko ale ciekawe czy tak samo jest w przypadku badan Tsh i anty Tpo na wylkuczenie hashi czy czeka sie dluzej?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewazet
ja nic nie rozumiem....mialam schudna膰 po letroxie bo mam niedoczynnosc biore go juz 3 msc i moze schudlam 1 kg :(((przeciez to wlasnie powinno ulatwic schudniecie jak mi TSH sie poprawia i biore letrox

Udost臋pnij ten post

Ja ju偶 po badaniach na hashi. Pozosta艂o mi tylko czeka膰 na wyniki, mam nadziej臋 偶e b臋dzie wszystsko dobrze.

Udost臋pnij ten post

hej! ja choruj臋 na nadczynnos膰 tarczycy...od marca lecz臋 sie Thyrozolem bez wi臋kszej poprawy....tsh spada...czy s膮 tu dziewczyny z podobn膮 przypad艂oscia...jak to u Was wygl膮da...grozi mi operacja tarczycy, boje sie, nie wiem co robi膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zuzanka73
kasiulak musisz trafi膰 do dobrego endokrynologa, bo bez tego ci臋偶ko jest unormowa膰 hormony tarczycy....ja my艣l臋, 偶e operacja to ju偶 jaka艣 ostateczno艣膰 jest jak zawodz膮 inne metody leczenia.....wa偶ne aby艣 nie mia艂a guzk贸w na tarczycy albo paskudnych woli.....ty masz nadczynno艣膰, wi臋c je艣li nie da si臋 twojej tarczycy poskromi膰 lekami to jest jeszcze leczenie radiojodem .....ale podstawa to dobry endokrynolog.... ponad 10 lat temu jak zacz臋艂am mie膰 problemy z tarczyc膮 (spadek po ci膮偶y) to moje TSH wynosi艂o 0,05 a FT4 54,9...mia艂am paskudn膮 nadczynno艣膰, kt贸ra po kilku latach przesz艂a w niedoczynno艣膰 i teraz lecz臋 niedoczynno艣膰 tarczycy....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 roxy_84
coolerka Ja mialam skierowanie od endo ale i tak placilam bo chodze prywatnie. Wydaje mi sie, ze mozesz na wlasna reke zrobic badanie. Powiedz, ze chcesz zbadac PRL z obciazeniem czyli pani w laboratorium da Ci tabletke i pobierze Ci 3x krew. Jesli chodzi o euthyrox to ja schudlam po nim+cwiczenia!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 coolerka
Roxy - napisz mi jeszcze czy koniecznie badanie PRL musi by膰 z obci膮偶eniem. Czy bez obci膮偶enia nie podaje 偶adnej przydatnej informacji? Mnie endo nie da艂 skierowania na PRL, cho膰 m贸wi艂am mu o swoich problemach z okresem :( chc臋 sobie zrobi膰 to badanie na w艂asn膮 r臋k臋, bo zanim si臋 dostan臋 do lekarza to minie sporo czasu. Lecz臋 si臋 prywatnie a mimo to na wizyt臋 czekam p贸艂tora miesi膮ca nawet dlatego czas si臋 dla mnie liczy :) A po Euthyrox przybiera艂am na wadze :( widocznie m贸j organizm inaczej zareagowa艂 na ten lek. 膯wiczenia mnie okropnie m臋czy艂y dlatego sobie odpu艣ci艂am, nawet wyj艣cie po schodach by艂o du偶ym wysi艂kiem :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 roxy_84
PRL mozna robic bez obciazenia. O godzinie 8 rano jest zawsze najwyzsza a o 11 rano najnizsza. Badanie robisz naczczo. Najlepiej rob o 8 rano. To dziwne, ze nie dal Ci lekarz badan na PRL jesli masz problemy z okresem. Moj to tylko wspomne o czyms to odrazu wypisuje co mam zrobic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewazet
missukraina- a jakiej zio艂贸wej herbaty nie mozna pic??? ja pije bratek i skrzyp i zielona herbatke!! one szkodz膮 na tarczyce?Soja owszem ale herbata????

Udost臋pnij ten post

Hej. Teraz dopiero zauwa偶y艂am 偶e ludzie s膮 chamscy. Jak sie dusi艂am to nikt mi nawet nie pom贸g艂. I przez chorob臋 znajomi sie odwr贸cili. :(((

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋