Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani30latek

CLOSTILBEGYT i DUPHASTON a autyzm

Polecane posty

Gość pani30latek

Na wstępie powiem, żeby mi nikt nie zarzucał, ze wpisywałam już te hasła i wszystko przeczytałam tutaj na ten temat. Naczytałam się trochę o tym duphastonie i sama nie wiem, czy warto brać. Boję się, że dziecko może mieć potem autyzm, to w końcu hormony. Clo biorę od 5 dc na razie 1 dziennie, potem od 17 dc dupf.. przez 10 dni

Ja brałam Duphaston, bo nie chciałam stracić drugirj ciąży, decyzja nalezy do ciebe, ale jeżeli lekarz zapisał ci ten lek to chyba miał jakieś powody.

Moje 2 siostry brały duphaston i urodziły zdrowe dzieci ,ja również stosowałam duphaston do 4 miesiąca i proszę nie pisz takich tematów,bo tylko straszysz kobiety w ciąży.

Gość pani30latek
Nie mam zamiaru straszyć kobiety w ciąży, ale trochę poczytałam tu i ówdzie i stąd moje obawy

Gość Frotka_100
Ja równiez brałam ten lek, aby nie stracic ciazy w 3 miesiacu zaczełam krawawic i ten lek uratował mi ciaze...

Ja też brałam od samego początku do ok 18 tyg. i mam zdrowego synka.

Gość pani30latek
Słyszałam, że dziecko może, ale oczywiście nie musi zachorowac na autyzm np. w wieku 6 lat przez to właśnie, ze mama brała ten le leki. Ja i tak będę brała przepisane leki. Napisałam tylko o moich obawach

Zawsze wydawało mi się, że autyzm jest od urodzenia a nie np.od 6 lat? Czy ktoś wie jak to jest naprawde, bez domysłow.

Gość pani30latek
Niestety czytałam, że autyzm nie musi być od urodzenia

Gość pani30latek
up

Ja bralam duphaston zeby urodzic dzidzie i jakos moje dziecko nie ma autyzmy\\u ani nic z tych rzeczy. Jest zdrowieutka.

Autyzm pojawia się zazwyczaj po 3 roku życia, znane są przypadki zaburzeń autystycznych przed 3 rokiem życia, zazwyczaj jednak nie ma pełnego spectrum objawów. Przyczyny do tej pory są nie znane... teorie są różne od \"syndromu zimnej matki\" (dawny obalona koncepcja) poprzez zapalenie ucha, poprzez grzyby, zsumowanie się czynników genetycznych i środowiskowych, interrakcje wirusowe w okresie płodowym, uszkodzenie mózgu, przetlenowanie w inkubatorach itp. Musimy zaakceptować obecny brak jednoznacznie udokumentowanej teorii powstawania i rozwoju autyzmu u dzieci. Radzę poczytać Boltona, Gałkowskiego. Kannera!!!!!, Jaklewicz i Wroniszewskiego, uważam także że przydatne byłoby zajrzeć na strony grup wspomagających rodziny osób autystycznych. pozdrawiam

Gość ztegocowiem
Czym jest autyzm? "Autyzm jest zaburzeniem rozwojowym, które najczęściej ujawnia się w ciągu pierwszych trzech lat życia jako rezultat zaburzenia neurologicznego, które oddziałuje na funkcje pracy mózgu. "

Gość lionka
Witam autyzm jest od urodzenia, moze po prostu pozno sie zorientowano, ze to autyzm, bo sa rozne stopnie autyzmu.Takze trzeba jeszcze chyba wiecej poczytac.