Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinka123

aparat na zęby w wieku 20 lat-ktoś nosi??

Polecane posty

Gość karolinka123

hejka. mam kilka pytań do osób noszących aparaty korekcyjne - jaki jest kosz takiego aparaciku -czy w miom wieku muszę nosić stały czy mogę taki zakładany na noc -przez jak długi czas trzeba go nosić z góry dziękuję za pomoc :)))

Gość Miru
Ja już nie noszę, nosiłem.. hmm... chyba 4 lata. Wydaje mi się że w Twoim wieku lepszy jest stały, ale to w sumie zależy od wady zgryzu jak długo będziesz go musiała nosić. Koszt aparatu wynosi jakieś 1500zł, są też przezroczyste jak chcesz ale są droższe :) Pozdrawiam Opłaca się przemęczyć.

Gość hihihihotka
ja mam 20 lat ale dopiero za jakiś czas jak zgromadze kase planuje założyc stały aparat własnie przezroczysty, nosiłam kiedyś taki na noc ale to lipa

Gość 23 latka
Ja nosze od 4 dni aparacik :) ten na stałe czyli jakieś 2-3latka(tak mi ortodontka powiedziała) Jak narazie mam tylko na gorze co kosztuje 2500 tys. za pol roku zakladam na dół czyli kolejne 2500 tys. zanaczam ze jest to tak zwany estetyczny aparat(biały) pozdrawiam

Gość iiiiihaaaaaaaaaaaa
a czy ktoś miał rwane ząbki (czwórki albo piątki) przed założeniem. Jeśli tak to jak to jest, te dziury bardzo źle wyglądają? po jakim czasie są niewidoczne?

Gość magdamagda
Ja mam 22 lata i nosze juz ponad 1,5 roku. Za jeden luk zaplacilam 2 200 zl i mam porcelanowe zamki. Przyzwyczailam sie juz do niego, ale swoje przy nim przeszlam. Moje kolezanki nosily aparat ruchomy, glownie w nocy i czasami takze wdzien, ale nie bylo u nich zadnych rezultatow. pozdrawiam

Gość magdamagda
ja mialam wyrywane dwie "czworki" chcialam, zeby mi wyrwal "piatki" ale nie zgodzil sie. To zalezy tylko o d tego, jaki masz szeroki usmiech. Ja nie mialam strasznie szerokiego, wiec dziur nie bylo bardzo widac, a poza tym nie przejmuj sie zabki dosc szybko sie przesuwaja.

Gość iiiiihaaaaaaaaaaaa
szybko to znaczy? w miesziąc będzie ok? Ja simieję się pełną gębą. Normalnie w tyłek mi można wtedy zajrzeć, więc to będzie masakra.

Gość sween
ja mialam usuwane 4, aparat nosilam 3 lata i 1 miesiac. (mialam baardzo ciasto zeby, i gorna szczeke wysunieta do przodu). Szpar po 4 nie ma, ale za to zrobila mi sie diastema z przodu miedzy jedynkami. Mialam ja zamykana dopiero po zdjeciu aparatu bo zeby ja skorygowac aparatem trzebaby bylo wyrwac tez dolne 4 zeby zgryz pasowal :/ Ale mimo wszystko mam teraz sliczne zabki :D

Gość magdamagda
wiesz co na poczatku, jak zakladasz aparat, sila nacisku na zeby jest na prawde duza i po miesiacu widac juz spore zmiany. a "szybkosc" zalezy od ukladu twojej szczeki. Ja sie bardzo balam, ze bedzie mi widac dziury po zebach i ortodonta mi powiedzial, ze jak beda bardzo widoczne to moze i zrobic cos a la implanty, czy jakos tak, zeby te dziury nie rzucaly sie tak w oczy

Gość sween
aaa i co do tych 4 to po okolo 2 miesiacach szpary staly sie zupelnie nie widoczne, ale teraz jak patrze w lustro to mam wrazenie ze trojki jakos nie pasuja do piatek :D, ale tylko ja to widze, nikt inny nie zauwaza wiec nie ma sie co martwic. Tylko wyrywanie to byla masakra, caly dzien w lozku potem spedzilam i ciagle z dziasla leciala krew :( Ale nastepnego dnia juz bylo wszytko w porzadku i po okolo tygodniu bylo ladnie wygojone :)

Gość ja oszczędzam
na stały aparat. Mam już 20 lat. Kiedyś miałam ten aparat zakładany na noc, ale niewiele pomógł.

Gość iiiiihaaaaaaaaaaaa
dzięki za info. trochę świruje bo mam takiego "wampira" i muszę coś z tym zrobić. Ortodonta powiedział, ze bez rwania sie pewnie nie uda, a tu przecież trzeba się jakoś w pracy pokazać...stąd moje pytania o czas. Zęby mam ciaśniutkie, więc same się pewnie szybko rozejdą - oby Pozdrawiam🌻

Gość sween
ja mialam ciasniutkie a jednak po wyrwaniu skonczylo sie szpara pomiedzy jedynkami :(.

Gość a ja mam 25 lat
i zdjelam stały aparat 2 miesiące temu:))) teraz nosze retencyjny czy stały czy ruchomy aparat to tylko moze doradzic ortodonta, moj kosztował 1200 za łuk, czyli 2400 za całość, wiztyty co 5 tyg 70 zł, retencyjny ok 350 zł do tego szczoteczki specjalne, plyny do plukania itp ( bo trzeba baaardzo dbac o zabki), wyszlo ok 5000zł za calosc:)))) ale to jest swietna inwestycja

Gość a ja mam 25 lat
i nosilam ponad 2 lata i nic nie mialam rwanego a teraz sie usmiecham cała gębą, z aparatem zreszta tez sie więcej usmiechałam niz z czasów przed ( inni bardzo pozytywnie reaguja na aparat)

Gość piękna_dwudziestoletnia
hej ja też nosiłam aparat. trwało to jakies 2 lata i 4 miesiące ale to zależy od wady zgryzu i wogóle. Nosiłam tylko na górne zęby i kosztowało mnie to 1200zł za aparat i 50zł kazda wizyta(raz w miesiącu). Aparacik miałam standardowy- cały ze stali chirurgicznej bo według mnie te białe to kasa w błoto wywalono wygladają jak narośl na zębach (fuj). No i co było najlepsze... kolorowe gumki na każdą okazje :) (na halloween nosiłam pomarańczowo-czarne, na Boże Narodzenie czerwono-zielone, na walentki czerwone albo różowe itp.) Fajnie to wyglądało. Na szczęście nie musiałam wyrywać czwórek bo nie miałam aż tak bardzo widocznej wady zgryzu. pozdrawiam :)

Gość miki20
ja mam szparę pomiędzy jedynkami i też chciałabym nosić aparat żeby to skorygować. czy będę musiała nosić aparat aż tak długo tzn 2-3 lata??

powtórzę się, ale jeśli ktoś ma jakąś wadę zgryzu, a ma przy tym możliwość, by sprawić sobie aparacik - to ja polecam baaaaaardzo :) nosiłam ponad 2 lata aparat tzw. estetyczny, miałam przezroczyste zamki i druciki w białym kolorze (na początku, bo miałam mieszane uczucia, że będzie strasznie widoczny :D ) teraz na noc zakładam retencyjny, i uważam, że decyzja o założeniu aparatu była jedną z lepszych u mnie ;)

Gość ząbki
czy w wygladzie zewn ust cos sie zmienia po wyjeciu tego aparatu?bo u mnie jest mała buzia-jak byłam dzieckiem zeby miałam usuniete,zeby naszły mi te ktore sie nei miesciły-efektem jest zapadnieta górna warga....czy przez taki aparat da sie ja 'wypchnac?'?

Gość zabki
czekam na opinie uzytkowczniczek aparacików....:)

Gość gosiak00
Hej! Pytanie pierwotne jest o aparat niestaly!! Tez chcialabym wiedziec czy w wieku ponad 20 lat mam nadzieje na wyprostowanie malej wady zgryzu aparatem niestalym Pozdrawiam!!

Gość magdamagda
wiesz co... szczerze mówiąc to wydaje mi sie, ze marne sa szanse na wyprostowanie zebow przy pomocy wyjmowanego aparatu, mialam na studiach dwie kolezanki, ktore taki aparat nosily, meczyly sie przez rok, po roku nie bylo zadnej poprawy wiec daly sobie spokoj, pozdrawiam!!

ja bede miec w piatek stały aparat ale tylko na górze :) mialam wyrwać ósemki bo ortodontka nie pozwolila mi usunac czworek albo piatek. Ale na moje szczescie piatka sama mi wypadla po kanalowym i nie musze usowac tych osemek :D koszt to 1500 zł. A na dole jak ulyszlam jaki to ból po usunieciu osemek to sobie darowalam ;)

Gość wole zozole***
czy ktos sie jeszcze tutaj pojawia? bardzo jestem ciekawa wszystkich opłat, jakie sie wiążą z noszeniem aparatu .Nie chodzi mi o comiesięczne wyzyty, ale o to, czy ich cena jest stała, czy np. za każdym razem "znajduje "sie coś do wymiany, czy płaci sie za te gumki itp. Zawsze myślałam, że jest to koszt założenia i comiesięcznych wizyt, powiedzmy 100 zł i tyle...+retencyjny oczywiście...za co jeszcze trzeba płacić?z góry dziękuje za pomoc... ps jak znajdzie sie ktoś kto leczy sie w Krakowie-prosze o info, gdzie...

Gość magdamagda
to jest tak..przynajmniej w moim przypadku, ze koszt wizyty jest staly, tzn. ja place 120 zl za wizyte (troche drogo) ale jak mi zmienia gumi, druciki czy cos tam to nic nie doplacam,m to jes w cenie wizyty. Bo to jest tak raz jestem u niego na fotelu 5 min i tylko zerknie i gdzies cos przygnie, a czaem zmienia kombinuje doklada. Raz tylko musialam zapplacic za taki smieszny wycoag (ok150zl) ktorego i tak nie nosilkam.

Gość wole zozole***
bardzo dziekuje za odp. , pewnie nie jestes z Krakowa?

Gość Paulinqa
Ja nosze aparacik juz 1,5 roku zapłacilam za niego 1500 plus co miesiąc po 100zł musiałam wyrwać ząb(4) ale już nic nie widać bo wszystko się ładnie pozchodziło:) polecam

Gość nokia3410
tez mam 20 lat ale narazie nie mam kasy na aparat, i mam takie pytanie do was , czy jakby sie taki staly aparat zalozylo w wieku 30 lat , czy wtedy moze on jeszcze pomuc? czy to juz za pozno jest?

A ja mam dość dziwne pytanko: czy jeśli wykryto mi jakies bakterie w ustach to czy mogę sobie założyć taki aparacik? Czy przypadkiem bakteri żle na niego nie wpłyną? Albo aparacik na bakterie?