Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nokia1100

czym to sie rozni?Levonorgestrel, Desogestrel , Gestoden, Norgestimate

Polecane posty

Gość Ankarassss
Levonorgestrel - progestagen II generacji, uważany za najbezpieczniejszy pod względem np. zakrzepicy, ale czasem może powodować lekką androgenizację (np. nadmierne owlosienie itp.) Rzadko jednak taki efekt występuje. Tabletki z levonorgestrelem to: Gravistat, Microgynon, Stediril, Rigevidon, Minisiston, Triquillar Desogestrel - progestagen III generacji, ma go np. Mercilon albo Marvelon, Novynette, Regulon, podobno b. niebezpieczny pod względem zakrzepicy na Zachodzie przepisują go tylko tym babkom które nie MOGĄ levonorgestrelu przyjmować! Gestoden - III generacja, ma go np. Femoden, Harmonet, Logest, Minulet, podobnie jak w przypadku powyżej choć troszke bezpieczniejszy Norgestimate - III generacja, ma go tylko Cilest, nie wiem czy jest bezpieczniejszy od dwóch poprzednich...

Gość Ankarassss
jeszcze jest progestagen IV generacji drospirenon ma go Yasmin, ma działanie odwadniające, początkowo uważano go za cud tabletkę bo nie powoduje zatrzymywania wody w tkankach i puchnięcia wśród kobiet, niestety okazało się że prowadzi on do jeszcze większego zagęszczenia krwi niż w przypadku zwykłych tabletek, łykając te tabsy trzeba być pewnym że nie miało się w rodzinie przypadków zakrzepicy, mogą być b. b. b. niebezpieczne w Holandii kilkanaście kobiet zmarło w wyniku brania Yasminu. Progestagen IV generacji posiada też Jeanine ale jakiś inny, nie pamiętam nazwy... to by było na tyle z tymi progestagenami

Gość nokia1100
dzieki za odpowiedz:)

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaa zielona
A HARMONET TO III GENERACJA?

Gość Ankarasss
tak III generacja!! zawiera gestoden

Gość Karmakoma328
Diane to II generacja ale to nie lek typowo antykoncepcyjny

Gość madzinka_p
witam ;] Mam male pytanko. Od 15 roku przyjmuje tabletki o nazwie Novynette, teraz lekaez przepisal mi Mcrogynon 30. Czym one sie roznia?? i jak mam dokonac zmiany?? czy po 7-mio dnoiwej przerwie mam zaczac je przejmowac , cz yzaczac je brac w 1 dzien miesiaczki??? Lekaez mi nic o tym nie wspomnial a ja zapomnialam zapytac...:(

Gość madzinka_p
sorki maly blad ;p tam mialo byc ze od poltora roku przyjmuje te tabletki (1,5) ;]

Błagam, pomóżcie bo ja już nie mam siły. Mam 39 lat i czwórkę dzieci - w tym dwoje nastolatków, jednego przedszkolaka i 8-miesięczną córeczkę. Odkąd pamiętam, miałam kłopoty z regularnością miesiączek, jednak każdy lekarz do jakiego się udawałam, kwitował sprawę, że \\\"po dziecku mi się ureguluje\\\". Chwała Bogu urodziłam już czwórkę i nic. Trójkę zawsze z mężem planowaliśmy, więc nie było problemu, choć starałam się mniej-więcej szacować czas w jakim jestem w cyklu. Czasem bywało i tak, że współżyliśmy tylko w pierwszych dniach po miesiączce - cykle mam długie, nawet bardzo długie, więc był to optymalny czas dający nadzieję, że sa to dni niepłodne. Czwarte dziecko jest oczywiście wpadką, musiało się coś poprzesuwać w cyklu. Ale teraz mam inny problem - chciałabym wreszcie jakoś uregulować cykle miesiączkowe. Przez ostatnie trzy cykle właściwie nie miałam miesiączki tylko długotrwałe plamienia. Polecony lekarz, wydaje się sensowny, zapisał mi tabletki tri-regol przez dwa cykle miesiączkowe. Zaczełam je brać w 6 dniu plamienia, które po trzech dniach potem ustało. W międzyczasie współzyłam z mężem - eszcze przy plamieniu. Ponieważ niestety u mnie w cyklu wszystko jest możliwe, kupuję sobie także testy owulacyjne żeby sprawdzać przed stosunkiem czy nie będzie owulacji w ciągu najbliższych 36 godzin. I test wykazał, że nie będzie. Jednak ponieważ została mi jedna płytka testowa, zrobiłam ten test także w dniu po stosunku - i test wyszedł dodatni!!! Cały czas zażywam te tabletki antykoncepcyjne. Czy jest możliwe że mogło dojśc do owulacji podczas ich stosowania? Czy jest możliwość że zazłam w ciążę??!! Błagam, niech wypowie się ktoś konkretny, bo ja już psychicznie wysiadam...

Ja się dziwię, nie obraź się - że nie pomyślałaś, by na własną rękę szukać zabezpieczenia. Należy Ci się za to ostry opierdziel - bo każda nastka wie, że wyliczanki to jak cię mogę.Jeśli koniecznie nie chcesz, by ingerowały w Twój organizm hormony - to się zabezpieczaj prezerwatywą, lub zainwestuj w NPR - swój czas głównie - i zapamiętaj, że dni płodnych się nie wylicza - dni płodne się obserwuje, indywidualnie dla każdego cyklu. Zapraszam na http://www.npr.prolife.pl/Przejrzyj poddziały.Przede wszystkim MUSISZ szukać dobrego lekarza - aż znajdziesz. Dobry lekarz to taki, który zanim wrzuci Ci tabletki w propozycję - zanim zacznie namawiać na nielegalną sterylizację, zanim zacznie namawiać na COKOLWIEK BEZ BADAŃ - skieruje Cię włąśnie na badania poziomu hormonów i na tej podstawie stwierdzi, czy są powody do zmartwienia, czy trzeba leczyć.Piszesz bardzo chaotycznie - czy te plamienia, to chodzi Ci o krwawienia wywołane przerwą między opakowaniami tabletek? Czy brałaś tabletki zgodnie z zaleceniem, co do godziny, nie zapomniałaś ani jednej?Test z dnia po stosunku wskazał ciążę, do której doszło wcześniej niż dzień przed wykonaniem testu.