Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tu Kasia

czy są wśród Was kobietki,które chcą zostać mamami cz.IV

Polecane posty

aaa juz kumam beti:) Aska:) a ze tak zapytam:P jaki sluz ma cięzarówka? :):):)

Beti- tu masz dużo o prl. Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku. NORMY hormon norma co oznacza wynik PRL 3-15 ng/ml wynik idealny 15-20 ng/ml wynik dobry (leczenie tylko w wąsko wybranych przypadkach) 20-25 ng/ml łagodna hiperprolaktynemia > 25 ng/ml hiperprolaktynemia Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l Uwagi: 1. Hiperprolaktynemia jest czasem związana z niedoczynnością tarczycy. Przed leczeniem warto tą przyczynę wykluczyć. 2. Leczenie łagodnej hiperprolaktynemii daje dobre wyniki przy leczeniu zaburzeń fazy lutealnej lub jeśli towarzyszy jej PCOS. 3. Nadmiar prolaktyny może utrudniać pęknięcie pęcherzyka. 4. W cyklach bezowulacyjnych można rozważyć dołączenie do leków indukujących owulację leków obniżających stężenie prolaktyny nawet u osób z prawidłowymi wynikami. W wybranych przypadkach takie postępowanie poprawia skuteczność terapii (tzn. ułatwia zajście w ciążę). 5. Estrogeny oraz środki antykoncepcyjne podnoszą poziom prolaktyny. 6. Badanie prolaktyny ma swoje ograniczenia. Istnieją bowiem trzy rodzaje cząsteczek prolaktyny różniące się ciężarem. Jedynie ta najlżejsza (ale za to stanowiąca ok. 80 % ogółu) jest czynna biologicznie. Z tego powodu zaburzenie proporcji pomiędzy różnymi rodzajami prolaktyny może dać fałszywie zaniżony lub zawyżony wynik. Hiperprolaktynemia ma charakter czynnościowy lub organiczny (gruczolak). Teoretycznie do odróżnienia tych przypadków może służyć test z metoklopramidem. W teście tym bada się poziom prolaktyny, potem podaje się doustnie 100 mg metoklopramidu i ponownie ocenia stężenie prolaktyny. W warunkach prawidłowych po 60 minutach obserwuje się mniej niż pięciokrotne zwiększenie stężenia prolaktyny. Znaczenie tego testu w praktyce jest jednak niewielkie (nie ma dowodów na jego wartość kliniczną). W przypadku podejrzenia o obecność gruczolaka badaniem rozstrzygającym jest tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny. Należy jednak podkreślić, że stwierdzenie gruczolaka najczęściej nie wiąże się ze zmianą sposobu leczenia, bowiem bardzo rzadko interweniuje się chirurgicznie. W związku z tym, że rezonans i tomografia są kosztownymi badaniami to można z nich zrezygnować jeśli poziom prolaktyny jest niższy niż 50 ng/ml (niektórzy za wartość graniczną przyjmują 100 ng/ml) oraz nie ma podejrzanych objawów (niewyjaśnione bóle głowy, zaburzenia widzenia) i stężenie prolaktyny normalizuje się do prawidłowych i względnie stałych wartości po zastosowaniu leczenia farmakologicznego. Enigma- przestan zaglądać w majtasy i maltretowac piersi. :P A tak na powaznie- ja zawsze miałam biały sluz zaraz po płodnych i utrzymywał się aż do @ i taki mam teraz - tak wiec nie jest on wyznacznikiem. A jak ja robiłam test- to wyszła taka bladziutka kreska, że miałam duuuże wątpliwości czy mi oczy figla nie płataja, że poszłam obudzić skarbulka, by zerknął. A w tym czasie krecha nabrała takiego koloru , że moje kochanie jak spojrzało na test - to takie zaspane wymamrotalo z przekąsem- ze krecha jak cholera a ja nie jestem pewna czy ja widzę hihih

Aśku to w tej skali mam 1,75ng/ml bo 35:20 to jest włąśnie 1,75 CZYLI ZA MAŁOOOO BUUUU

Cześć! Ja po egzaminie (nie do końca zdanym bo mam mieć jeszcze dopytka, ale to już nie problem). Tak jak myślałam temperatura mi spadła. Już tak kiedyś miałąm, widać mam taki dziwny organizm, że tempka spada mi nie w pierwszy dzień @, tylko od drugiego. Ale przynajmniej wiem na czym stoję. Patrzę na to z tej strony - jeszcze tylko około 12 dni do owulacji :D Ale wypiłabym sobie piwa.... PZDR!

Beti- a jaki masz dokładnie wynik i w jakich jednostkach? Może nie jest tak xle jakie tabletki bierzesz, bo coś o nich pisałas. Jutro zerknę na swoje wyniki- jeszcze z czasów starań ( a jest tam cały mały segregator- tyle to trwało) i porównam ze swoimi i z normami podanymi. Jana- a dostałas już prawdziwą @, czy jeszcze nie? Trzymam kciuki za dopytkę. :)

Jana.... czyli @ na całego czy jak? bo nie rozumiem:( Asieńko kochana:) cóz ja poradzę :P nosi mnie i tyle:P narazie mam białawy:P:P:P:P ale przed v@ nie mam wogole albo jest taki przezroczysty ala woda ale poki co to cycorki i sluz poprawiaja mi nastroj:) zaraz idę do domku i będę chrupac moj barszczyk:) dzisiaj z jajeczkami:) i kotlecik schabowy mniam mniam:):):):)

Aśku mam 34,97 mU/L ( przed leczeniem miaąłm 2800!! i nie pomyliłam zer :) Od początku grudnia biorę bromergon po jednej rano i wieczorem, widocznie dawka była moze zbyt duża teraz będę na razie brała po pół. J_A_N_A czy jesteś aby na pewno pewna że to @???

Tak, mam najprawdziwszą na świecie @. I dobrze, że nie plamienie, bo bałam się, że znów mam torbiel (całkiem niedawno miałam na prawym jajniku i była taka właśnie skromna @ w postaci plamień). Plamienia nie wróżą nic dobrego, lepiej już mieć prawdziwą @. Czyli nowy cykl... A ty enigmaa szykuj test :) Ktoś MUSI w końcu zafasolkować!

A w razie co i tak mam badania kontrolne u ginekologa 4 lautego. Pewnie mi cytologię zrobi, bo dawno nie miałam...

hej Dziewczynki! przepraszam, że się nie odzywam, ale dziś mam megaaa doła, megaaa...ja chcę dzidzi, już, buuuuuu

estellko..... kopnać się w dupinę?????? Ja rano miałam niezbty humorek ale mi przeszedł:) Teraz tak się ze tak powiem:P nawdupczałam żarcia:P ze zaraz pęknę:( Moze wez męzulka gdzies do kina???

czesc dziewczyny,nie zdązyłam przeczytac jeszcze wszystkich waszych wypowiedzi,ale pobieżnie,,przeleciałam\" zabajona chyba to twój tekst ,,banmboliny\" kupuję go jesli mozna usmiałam sie do łez ale enigmy nazwa też jest super.przepraszam tu powazne tematy a mnie tak odbija ,ale moze to reakcja obronna organizmu na stres spowodowany bliskim pójściem do szpitala estelka chyba ci xle dzisiaj było,ten wstrętny dołek cie dopadł ,który dopada każdą z nas.nie cierpię go!!!!!! pozdrowienia!!! enigma ,uwielbiam twoje wejścia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cześć monik ❤️ ❤️ ❤️ Wiesz ,jak ja szłam we wrzsesniu na laparo to zeby nie było mi smutno to zrobiłam sobie długggie pazmokcie żelowe - hmmmm nazwałabym je \"oczojebne\":P:P:P:P tzn: rózowo złoto srebrne:) A wiesz dlaczego sobie takie zrobilam???? zeby w szpitalu nie bylo mi smutno tylko wesoło i kolorowo:):):):) I panie piguły:) na początku mowily : ach ,och ,ech jakies sliczne ale jak dowiedzialy sie ze ja na laparo to az złapały sie za głowe:P i mowiły ze muszę usunąc!!!! a ja BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH I oczywiscie nie usunęłam a nawet na nogach miałam oczojebny lakier ozdobiony brokatem:P A co? Załozyłam skarpetki i nikt nie widział:P Po laparo jak przyszli na wizytę a ja na nogach gnista czerwien z brokatem to moj gin zrobil usmieszek:P ale siedział cicho:) Nie stresuj sie monik:) wręcz przeciwnie:) zrób cos dla Siebie:):):):) wkońcu jesteś tego warta:):):):):P

estelka, pomachaj nóżką też za mnie :-) ja dzisiaj zdycham - boli mnie głowa, brzuch mam napięty, pół dnia przeleżałam - przekichane :-(

popieram:) ja bym tez poszła ...ale moj brzuch niestety odmowił mi psołuszeństwa:( troszkę mi odstaje po obiado -kolacji:P:P:P:P

elfiku..... trzymaj sie:):):):0 mi cosik oczka sie zamykają chyba przytulę sie do mojej córci z ogonkiem:P i pojdziemy wczesniej nyny:)

Elfiku, Estelko- przytulam Was. Beti - nie jestem zdziwona tysiącami- ja jeszcze rok temu miałam bardzo wysoką ale tą po tabletce. Ja mam akurat inne jednostki , ale skoro obnizyła Ci dawkę , to za miesiąc powinno być ok. :) Enigma - jak Ciebie czytam to zawsze się trzesę ze śmiechu . Piąteczka jajcaro. :D 🖐️

Asiku:) ❤️ dla Ciebie:) własnie nasmarowałam ryjek samoopalaczem:) i jutro będę piękna:) Chciałam isc na solarium, ale poczekam do niedzieli Jak @ przylezie to pojde a ja nie to tez pojdę:) Teraz łózka zanim sie nagrzeją to juz trza wychodzic wiec nei przegrzeję sie jakby co:) ciekawe co tam u foli?:) a maklady miała urlopik i co tak cichutko siedzi??????? halo halo jest tam kto?:P chce mi sie gadac!!!!!!!!!!!!!!

hej złośnico. :D Chyba za dużo tego samoopacza nałożylas , bo aż buźka Ci się zrobiła czerwona hihi :P

sorki samoopalacza- ale to ze smiechu mi się łapy trzęsły :D masz gg ? babo jedna. :)

Asiku ja pierdoła:P Ty na 2gi koncu Polski mieszkasz...... uuuuuu daleko A Ty sama w domku?

cycorki dalej wrażliwe:P temkpe zaraz zmierzę:P i na chwilkę pojdę do kibleka zobaczyc.....:P zaraz wracam:P

cześć Enigma:D ja dziś siedziałam cichutko, bo wzięlam się za robotę w domu, odrabiałam wczorajsze lenistwo;) posprzatałam calą chatę, upiekłam ciasto, zrobiłam mężusiowi obiadek:) i jak na złość wszystko mi z rąk leciało, aż płakać mi się chciało, mam już jazdy przed @ ale mój mężuś kupił mi prasie mleczko na poprawę humoru i powiedział, że jak chcę to mogę sobie coś kupić na allegro;) to siedzę już prawie 2 godziny i nic nie znalazłam:) a ja mam tlena i gg:) ale częśćiej odpalam tlena:)

ja też mam tlena. asiulek74@tlen.pl , ale zaraz juz znikam. Oczka się zamykają. Skarbek w domu i własnie kończy robotkę na kompie.

Enigma wypisuję się z klubu testujących w poniedziałak. Przylazła @ w 32 dc. Może i dobrze. Jakoś okres mi się może wyregulował. W ubiegłym miesiącu 31 dni teraz 32. Może być. Najgorsze, że jutro bal a tu ta @/ Ja już dzisiaj jestem po solarium. Od 5 dc Clo i ajdę później na inseminację, no chyba że zmienię zdania. Ale patrzę, że naturalnie to nic nie wyjdzie.

Maklady- na pocieszenie - ten dzień sie kończy. :) To tak samo jak ja - z tym, że ja gg mam też na tlenie.

Asiulku to śpij dobrze:):):):) Iwona.... ❤️ ja sie raczej nie nastawiam na fasolkę i teraz jak mierzyłam tempkę to miałam 37,1, sluz taki białawy ale jakos nie wiem ale bardizej jestem na nie niz na tak i nawet sie zastanwaiam czy nie testowac w poniedziałek, bo jak mi sie tez przesunie???? Patrząc ostatnio na przypadki lasek np Jany... to wszystko jest mozliwe:( Ja owu miałam z 13 na 14 wiec cytkl moge miec 28dniowy a nie 27 wiec zastanawiam sie czy nie poczekac????? na @ ?????