Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zahara

Naturalne Planowanie Rodziny

Polecane posty

Gość Zahara

Mam pytanie do osob stosujacych metody naturalne- tak zwane NPR: Jak to wyglada w praktyce, to znaczy ile razy w miesiacu sie kochacie? Od jak dawna stosujecie te metody? Czy zaliczyliscie juz jakas wpadke (tylkoszczerze, prosze)? Rozwazam rozpoczecie stosowania NPR,ale musze wiedziec,jak to wyglada z praktycznego punktu widzenia,wiec bardzo prosze o szczere i powazne odpowiedzi.

Gość Zahara
Nikt nie stosuje NPR?

Gość z NPR
mam syna, to planowanie to lipa, mialam male dziecko,pilnowalam dni cyklu, ale zarywalam nocki,z mierzenia temperatury nic nie wynika,nie wiem, czy sa kobiety , ktore moga zasypiac i wstawac o tej samej porze, nie choruja itd. Syn jest udany i kochany , ale moglby sie urodzic z roczek pozniej, zawalilao mi to wszytkie plany zawodowe i padl mi kregoslup . Nie polecam!!!!!!!!! Polecanie takiej netody to brak odpowiedzialnosci!

Ja stosuję NPR od 4 lat, mam dwuletnią córeczkę - planowaną oczywiście. Mierzę temperaturę zaraz po przebudzeniu, obserwuję śluz. Dla mnie jedyną wadą tej metody jest kilkunstodniwa abstynencja, ale oprócz tego uważam, że jest to metoda bezpieczna dla zdrowia i naturalna. Polecam stronkę: http://www.npr.prolife.pl/ Pozdrawiam.

Gość marianna*
stosuje pomiary temp, obserwacje sluzu i szyjki. Mam 21 lat, naturalne metody stosuje od ponad roku. Wstrzemiezliwosc zachowuje 8,9 dni w cyklu. Jestem bardzo zadowolona :)

Gość no pewnie
do wpadki, he he

Wpadki zdarzają się przy każdej metodzie antykoncepcji. Zawsze skuteczność każdej metody zależy od prawidłowego jej stosowania.

Gość padlinka
JA STOSUJE NPR OD POL ROKU, ZADNEJ WPADKI WSTRZEMIEZLIWOSC 8-10 DNI, ALE DLATEGO ZEBY MIEC PEWNOSC.BADAM SLUZ I CZASEM SZYJKE.POLCAM ALE TYLKO W ODPOWIEDZALNYM MALZENSTWIE, KIEDY MAZ UMIE ZAAKCEPTOWAC PRZERWE W SEKSIE.

My stosujemy od trzech lat. Ale troche oszukujemy ;) Przez pierwsze 2 lata mierzylam temperature. Teraz mi sie juz nie chce, bo czesto zarywam nocki (wtedy najlepiej mi sie pracuje przy komputerze) i niemozliwe by bylo dla mnie ciagle o tej samej porze sie budzic. Ale w sumie mam na tyle doswiadczenia, ze wystarczy mi w chwili obecnej obserwacja sluzu. A jak nie jestesmy na stowe pewni, to uzywamy prezerwatywy. Do tej pory nie mamy dzieci :) Metode sobie bardzo chwale- bo tania i zdrowa. I stosowana z glowa jest bardzo skuteczna.

Gość niby tak ale
ja słyszałam o dziewczynie która według wszelkich oznak na niebie i ziemi miała mieć super - hiper niepłodne dni, współżyła i zaszła!!! Ot, całe Naturalne Planowanie. Dlatego to jest dla kobietek mężatek które w razie co nie będą zrozpaczone jak będzie ciąża.

Gość aaaaaaaaaaaaaa
a po co antykoncepcja / planowanie rodziny nie-mezatkom? gowniary w wieku 13-14 last zaczynaja teraz wspolzyc.. paranoja jakas..

Gość do Agi
znam pielegniarki, ktore stosuja metody naturalne, a pracuja przeciez na zmiany.., czasem nocki, czasem dnie.. wybierz sie do doswiadczonego nauczyciela NPR - wytlumaczy Ci wszytsko. P.s. wystarczy tak naprawde 3h snu. temperatura po wstaniu z lozka i polozeniu sie ponownie, wraca do stanu 'nocnego' juz po godzinie. A nawet jesli pracujesz do pozna w nocy, co Ci szkodzi nastawiac codziennie budzik o tej samej porze, zmierzyc temp przez 5 min , odlazyc termometr i znow zasnac? ja tak robie w leekendy. W ciagu tyg wstaje do pracy o 5, wiec o 5 mierze. w weekendy, wiadomo, psie dluzej, do 7-8.. ale i tak budzik dzwoni mi o 5. mierze, a potem znow zasypiam, zaden problem

Gość moja metoda
Cykle 30,31 dni .Owulacja zawsze 16 lub 17 dnia .Mam to sczescie bo zawsze czuje ,kiedy to sie dzieje:) ,ale i tak 5 dni przed 16 i 17 dniem i 4 dni po ,nie kocham sie ,lub prezerwatywa. Moj stan 2 synow ,obaj planowani 16 i 10 lat .Pozdrawiam.

Gość do Zahry
srednio w cyklu wychodzi mi 10 dni bezpiecznej nieplodnosci pluskilka dni na poczatku cyklu, ale nigdy ich nie wykorzystujemy z mezem, z racji na moje bolesne miesiaczki. zadna przyjemnosc by to byla. cykle mam 26-28 dni. Zwykle w te 10 dni na karcie mamy same krzyzyki:) Anyway, kiedys stosowalam pigulki, przez 3 miesiace..Byo mi po nich niedobrze, puchlam jak balon, piersi mnie bolaly 24 h na dobe.. bez sensu, swinstwo takie te piguly, ze szok. dlateo wrocilam do metod naturalnych. I polecam - ale pod warunkiem - jak pisalo kilka osobek wyzej - ze bedziesz miala pewnosc, ze uzywasz tej metody z rozumem (dobre wyliczenia itp,) bardzo uwaznie obserwuj swoje cialo (po pewnym czasie jest to tak naturalne, jak mycie zebow) i PRZEDE WSZYSTKIM - miej pewnosc, ze partner akceptuje te metode. Nie ma sensu jej na nikim wymuszac.

Gość do moja metoda..
uwazaj jednak z tym kocahniem sie 5 dni przed spodziewana owulacja.. nie wiem, czy wiesz, ze sa plemniki chlopcy (Y) i dizewczynki (X). Y pedza do jaja na zlamanie karku, ale tez szybciej umieraja. X-y sa wolniejsze, zyja nawet tydzien... wiec zalecalabym Ci jednak odczekiwac 7-8 dni przed owulacja (wyliczenie ktorej i tak jest niemozliwe).. chyba, ze jestes otwarta na zycie i ucieszylaby Cie coreczka..:)

Gość moja metoda
:D:D:D:D metoda skuteczna przez 15 lat ,wiec nie wiem czemu mam sie zastanawiac nad wpadka ,nie ma i nie bedzie.Widocznie plemniki mojego meza tylko 5 dni zipia;) a o kochanka sie nie staram;)

Gość do moja metoda..
z drugiej strony, kobiety, ktore dobijaja trzydziestki (jak ja) moga miec juz nawet 3 cykle bezowulacyjne w roku. Im jestesmy starsze, tym wiecej takich cykli. oczywiscie, wszytsko zalezy od czynnikow indywidualnych. nie mniej, lepiej byc zapobiegliwym niz liczyc na to, ze moze akurat ten cykl jest bezowulacyjny i powaznie, gdybym byla Toba, przesunelabym granice wspolzycia przed owulacja do 7-8 dni przed - ze wzgledow, o ktorych pislaam wyzej. pozdrawaim

Gość moja metoda
ja tez ze wzgledow o ktorych pisalam wyzej nie bede nic zmieniac a lat mam 35;)

Gość do moja metoda..
no to pieknie.:D na przestroge pisalam - wiele kobiet o tym nie wie

Gość moja metoda
Alez ja wiem ,tyle tylko ,ze to lata doswiadczen :D:D:D I co ciekawe , nigdy nie mialam jakichs tam wahan ,czy zdrowa czy chora ,jak w zegarku .Owulacja zawsze 16 ,lub 17 dzien ...Ja to czuje jako klucie ,dosc wyrazne w brzuchu ...Sprawdzalam na aparaciku (zapomnialam jak sie nazywa -a wstyd,skleroza juz chyba):D .Sprawdzalo sie zawsze .Ciekawy ten moj ustroj ;)

Gość do moja metoda 2..
Dzieki 'do moja metoda' za komentarze do 'moja metoda' wiesz, chodzi o to, ze nie kazda kobieta moze sobie na to pozwolic, bo moze plemniki jej meza/partnera zyja dluzej niz 5 dni.. a potem bedzie nieszczescie i rozczarowanie NPR, bo jak to 'moja metoda' taka metode stosowala i sie udawalo prze 15 lat, a ja zaszlam...

Gość moja metoda
ooooooooooooooooooooooo ....kurde :classic_cool:Nic nie kumam .Sory ,moze to ja głąb hihihi .Pomysle nad Twoja wypowiedzia pozniej ,albo jutro ,dzis mnie sie nie kce hihihi

Gość do moja metoda
do moja metoda 2 - racja moja metoda 🌻 no to cudnie. mnie tez kluje, raz z prawej, raz z lewej. ale ciekawe jest to, ze nigdy nie pokrywa sie ten bol ze szczytem S. zwykle 1 dzien przed. dobra, my tu gadu gadu, a obiad trzeba zrobic dla mezusia. u mnie dopiero 15:20.. Milego wieczorku, papa

Gość moja metoda
No to lec ,ja zrobie kolacje bo u mnie 21,19 ;) i on z pracy niedlugo wroci ,a dzis dzien nieplodny wiec ,bedziemy metody inne stosowac papa :D:D:D

Gość deli24
jak obliczyć okres niepłodności przed jajeczkowaniem z 6 cylki,bo różne źrodła podają inaczej,jedne zeby odjąc21,drugie20 a jeszcze inne,ze19 a potem od fazy najniższych temeperatur 6...