Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Avancada

dot.Mam karmiących piersią - Depo-Provera, Cerazette?

Polecane posty

Witam Czy któraś z Was bierze tabletki Cerazette albo miała zastrzyk Depo-Provera? Chciałabym poznać Wasze opienie na temat tych środków, bo zastanawiam się, co wybrać.

lepiej cerazette dlaczego? bo w przypadku silnych skutków ubocnych tabletki w każdej chwili odstawiasz a zastrzyk działa przez 3 miesiace.... i niestety płodność po zastrzyku wraca czasami nawet dopiero po roku! www.psyche-soma.com

Ja biore Cerazette, są naprawde niezłe... Moja sister po urodzeniu pierwszego dziecka zafundowała sobie ten zastrzyk. Dzisiaj odprowadza do przedszkola dwójkę bąbli w wieku 5 i 3,5 roku. Nie ma chociaż 45%szansy, że Depo-Provera jest skuteczna! A skutki uboczne( pieruńskie migreny i wymiorty) ciągną się przez 3 miesiące działania zastrzyku... Nie polecam...

Ja biore cerazette chyba juz 5 listek ale juz 2 iesiace nie karmie a biore dalje ze wzgledu ze maz niedlugo wyjezdza i chcac zmienic na inne musialabym odstawic te poczekac na normalny okres i zaczac brac nowe tabletki a to mogloby troche potrwac. Ja na cerazette nie narzekam przy pierwszym opakowaniu mialam okres pozniej plamienia chyba z 10 dni pozniej nastepny okres mialam po 3 miesiacach i po nim tez mam plamienia i teraz zbliza mi sie chyba nastepny. Przeszkadza mi troche ta niereglularnosc miesiaczek bo przy cerazette nigdy nic nie wiadomo ale ogolnie dla mie spoko zadnych skutkow ubocznych tycia itp. tylko chyba wlosy mi troche bardzije wypadaly ale nie wiem czy to po cerazette. Depo-provera bym nie polecala ze zwgledu na to ze skutkow ubocznych nie odwrocisz a tak jka wspomniala przedmowczyni tabletki mozesz w kazdej chwili odstawic. jak masz jakies pytania to chetnie odpowiem pozdrawiam i zycze trafnego wyboru

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz już wiem, że wybiorę Cerazette. Aniu...Mam rozumieć, że na działanie tych tabletek nie wpływa sam fakt karmienia? A czy są tak samo skuteczne jak te estrogenowe? Miałam cc i ciąża w najbliższym czasie w ogóle nie wchodzi w rachubę. Tym bardziej, że wyglądam jak potwór i będę musiała coś z tym zrobić gdy skończę karmić. Fajnie by było gdyby te tabletki poprawiały cerę jak estrogeny, bo mam problemy jak nigdy przedtem! Ale to chyba marzenie...Za dużo bym chciała:) Pozdrawiam Ps. Bardzo ładne zdjęcie. Szkoda, ze takie malutkie.

No te tabletki nie sa skuteczne tylko ze wzgledu na karmienie bo z tego co mowil moj gin to bierze je wiele kobiet ktore nie moga brac normalnych pigulek. Jak juz zaczniesz je brac to napisz jak u Ciebie sprawa sie ma. A zdjecie takie male nie wiem czemu tez bym chciala zeby bylo wieksze:-)

Avancada specjalnie dla Ciebie zrobilam duze zdjecie:-) A tak na marginesie ile ma Twoja pociecha?

Teraz zdecydowanie lepiej:) Tabletki mam zamiar brać dopiero od listopada (bo wtedy będę ich potrzebować :)). Wtedy napiszę co i jak. Mam jeszcze dylemat w związku z tym, bo mam podwyższony poziom płytek krwi, w przypadku estrogenowych tabletek na pewno nie mogłabym ich brać, a nie wiem jak sprawa wygląda w przypadlku tej gestagennej. Ale to już chyba muszę skonsultować z lekarzem. Moja córeczka Laura 3 dni temu skończyła 5 miesięcy. Teraz kombinuję, żeby gdzies umieścić Jej fotkę. Pozdrawiam

witam urodziłam w styczniu i wzięłam zstrzyk depo-proverę ogólnie w porządku ale: okropne, długotrwałe migreny i okres trwający dwa tygdnie pod koniec działania zastrzyku zaczęłam brać cerazette i bóle głowy troche mniejsze a okresy nadal dwutygodniowe byłam dziś u ginekologa i niestety jeśli karmię nadal piersią to nic sie nie da zrobić z tymi długimi okresami dziewczyny, czy któraś też ma tak długie okresy??????? ja juz mam anemię:( prosze o odpowiedź

Gość tolsida
Ja brałam 3 miesiace cerazette i bylo ok, okresu nie mialam. Dlatego tez odstawila, narazie tabletki, bo chcialam poczekac na okres i czekam juz miesiac i nic. Musze sie wybrac znowu do lekarza po nie, bo narazie nie planuje dzieci, moj synek dopiero 13.11. skonczy 6 miesiecy, a jestem po cc, wiec ciezko byloby. A jesli chodzi o cere, to mi tabletki nie pomogly, a ostatnio mnie alergicznie wysypuje. niestety nic nie moge wziasc na to, bo nadal karmie piersia. Wole narazie sie przemeczyc. Pozdrawiam.

Ja zaczelam brac cerazette jak jeszcze nie mialam okresu niecale 3 miesiace po porodzie ale za jakies 1,5 tgodnia dostalam okres juz w trakcie przyjmowania ale wiem ze byl to normalny okres bo jakies 2 tygodnie wczoesniej mialam objawy owulacji takze tego okresu sie spodziewalam. Mi lekarz mowil ze moge bez problamu zaczac zazywac w dowolnym momencie tylko przez pierwsze 7 dni trzeba sie dodatkowo zabezpieczac.

ja jade na tym zastrzyku 3 tyg dopiero. Narazie żadne objawy nie wystąpiły typu ból głowy,wymioty itd. Mi tę metode poleciła gin powiedziała ze to bedize lepsze,aczkolwiek zawsze stosowałam tabletki wiec przed nieznanym (chodzi o zastrzyk) mam pewne obawy-czy to skuteczne itd. Gdyż póki co nie chciałabym mieć dzieci przez dosć dłuższy okres (ok 5 lat) ze względu medycznych bo miałam cesarke jak i finansowych niestety

Gość dla wszystkich
Metoda dobra dla kobiet, które: * ze względów zdrowotnych nie mogą zażywać doustnych pigułek hormonalnych (mają m.in. schorzenia wątroby, zakrzepy w naczyniach krwionośnych, choroby nowotworowe) * karmią piersią - Depo-provera nie zawiera estrogenu, który zmniejsza laktację Jak działa Środek ten zawiera progestagen, hormon, który powstrzymuje jajeczkowanie i zagęszcza śluz szyjki macicy w taki sposób, by plemniki nie mogły się przedostać do macicy i dalej do jajowodów. Powoli dawka hormonu w organizmie zmniejsza się, aż do momentu, kiedy trzeba wykonać kolejny zastrzyk. Nie robi się przerw między zastrzykami, nie ma więc krwawień. Plusy + środek bardzo wygodny + działanie antykoncepcyjne rozpoczyna się już następnego dnia po zastrzyku + zmniejsza dolegliwości związane z PMS + nie wpływa na popęd seksualny + hormony nie obciążają przewodu pokarmowego + pięciokrotnie zmniejsza ryzyko endometriozy Minusy - w pierwszych 3-6 miesiącach mogą pojawiać się plamienia, krwawienia - czasem dochodzi do wzrostu wagi - mogą występować bóle głowy (w pierwszych dniach po iniekcji) - przy długotrwałym stosowaniu wzrasta ryzyko osteoporozy - nie można go odstawić - gdy zrezygnuje się z tej metody antykoncepcji, powrót do pełnej płodności może trwać do roku

Czesc dziewczyny co prawda nie jestem mama, ale depo provere stosowalam przez ponad 3 lata, teraz zrobilam przerwe,by za jakis czas moc zajsc w ciaze. To srodek bardzo skuteczny i jego skutecznosc jest porownywalna ze sterylizacja . Skutkow ubocznych prucz przytycia nie mialam. Prawie 3 miesiace temu powinnam wziac kolejny zastrzyk a wciaz czekam na okres, tak wiec ten srodek jest bardzo silny i dlugo kumuluje sie w organizmie. Zaleta procz wyzej opisanych jest tez fakt,ze ani biegunka,wymioty czy przyjmowane leki w postaci np antybiotykow nie maja wplywu na jego skutecznosc,co w przypadku zwyklych tabletek anty moze byc sporym problemem. Zalet duzo, jednak problem z powrotem plodnosci dlugi. Dla tych, ktore nie chca byc przyszlymi mamami to plus, dla mnie teraz lekki problem.

ja używam cerazette. dopiero pierwszy listek, ale zastanawiam sie czy to, ze ostatnio wlosy mi wypadaja i to sporo, to przez tabletki. no i jeszcze mam chwilowe zawroty glowy. chcialam przejsc na zastrzyk, ale czytajac wasze wypowiedzi wole zostac przy tabletkach

Gość magusia
cerazette? nie wiem, jak inne panie, ja zaczelam brac jak malenstwo mialo chyba 3 m-ce. mialam caly czas plamienia wieksze i mniejsze na zmiane. to byl koszmar. ciagla miesiaczka w mniejszym wydaniu. brrr! teraz juz nie karmie, biore novynette i jest super.polecam

Gość Wcale
Nie zgadzam się ztym ,że zastrzyk nie wpływa na popęd seksualny. Ja miałam tylko jeden zastrzyk, bo mnie gin namówił - ale nigdy więcej!!! Przez 6 miesięcy nawet patrzeć na faceta nie mogłam, a co dopiero ... Skutki uboczne poza tym - bóle głowy, przytyłam 5 kg, plamienia nieregularne zamiast okresu, ogólnie mówiąc OHYDA.

Gość Różne opinie jak widzę
Stosuję Depo-Proverę już 1,5 roku. Nigdy nie miałam bóli głowy. Nie przytyłam na niej nic (już od dawna ważyłam za dużo, więc od wiosny zaczełam się odchudzać i do dziś dużo schudłam). Okresu nie mam wcale - jedynie raz na 3 miesiące poranne malutkie plamienia, przez parę dni. Libido poszło w dół, ale tak samo jak przy tabletkach. Ogólnie jestem bardzo zadowolana i czuję się świetnie. Wcześniej przez 7 lat stosowałam Cilest i również byłam zadowolona, ale miałam już dość codziennego przyjmowania tabletek, no i emocji w chwili gdy uświadamiałam sobie, że zapomniałam wczoraj wziąść tabletke . Acha no i ta cenna Cilestu....:(

Gość mama karmiaca
Witajcie Oco chodzi z tymi lekami? to anty rozumiem? Mi po porodzie lekarz zalecil wkladke bo karmie piersia, nie mowil ze moge cos w zamian, nawet nie wiedzialam ze moge. Naciagnal mnie na spiralke hormonalna za 800 na 5 lat jest ale ciagle mam stany zapalne, calkowity brak okresu. Napiszcie cos jeszcze o tych srodkach, bo mysle nad usunieciem wkladki.

Gość Była karmiaca mama
Depo provera to zastrzyk, ktory dziala przez 3 miesiace. Karmilam syna przez 2,5 roku i moja ginekolog polecila mi go jako metode antykoncepcji dozwolona przy karmieniu. Czulam sie rewelacyjnie. Moje dwie kaloezanki rowniez sprobowaly i z tego co wiem rowniez nadal go stosuja (napewno jedna z nich). cena okolo 45 zl.

Gość rupulek
witajcie, mam 3 opakowania Cerazette na zbyciu, niestety nie mogę ich brac nie czuję się najlepiej a lekarz przepisał mi aż cztery opakowania więc chciałabym odzyskać pieniądze. Mój mail rupul@wp.pl

Gość ranata
nie polecam,ja miałam same problemy jesli chodzi o zastrzyk,już po ok.2 tyg.od iniekcji nastapiło plamienie i to dosyc obfite,miałam bóle i zawroty głowy,spadek nastroju,bóle w podbrzuszu,byłam zła że tak pochopnie dałam sobie wstrzyknąć tak duża dawke hormonu,poszłam do innego lekarza,który negatywnie wypowiadał sie o depo-prowerze,zastrzyk moze prowadzic do zaniku miesiaczki,ktora jest normalnym objawem u kazdej zdrowej kobiety,zatrzymanie menstruacji wcale nie wplywa korzystnie na nasz organizm,dostałam cerazette,a obecnie zażywam jasminelle,po zakonczeniu karmienia.

Gość Asienka_25
Czesc dziewczyny ja dopiero przeszlam z 6-letnia kuracja anty tabsami na depo provere 50mg czekam na okres i wtedy w 1 dzien ide na zastrzyk albo 5 dzien (tak mi ginekolog powiedzial) ale mam pytanie skuteczność po zrobieniu zastrzyka kiedy sie zaczyna????pozdrawiam

Gość depo-provera contra tabletki
Widzę tutaj bardzo wiele różnych opinii na temat tabletek i zastrzyku, ale na Boga nie dajmy się zwariować każda kobieta jest inna, każdy organizm inaczej reaguje na różnego rodzaju leki to, że ktoś poczuł się źle po depo nie może od razu tego zastrzyku odradzać bo druga kobieta będzie czuła się po nim rewelacyjnie. Tak samo jest z tabletkami antykoncepcyjnymi jedne będą się czuły po nich bosko a drugie do za przeproszenie d...py. Dlatego moim zdaniem takie odradzanie jest całkowicie nieuzasadnione, to po pierwsze. Po drugi każdy lek nosi ze sobą ryzyko skutków ubocznych czy to zastrzyk czy tabletka, które dokładnie można wyczytać w ulotce. Jasne, że jak po tabletka czujesz się źle to możesz je odstawić i kropka a zastrzyk musisz przeczekać te trzy miesiące. Ja od 1,5 jestem na depo i jestem zadowolona bardzo zero bóli głowy zero plamień wymiotów i innych objawów i do tego jeszcze schudła 4 kg chociaż na ulotce piszą, że można przytyć. Poprawiła mi się skóra, mam więcej energii zupełnie odwrotnie niż po tabletkach. Pozdrawiam.

Gość mamarazydwa!!!
Hej!!! A powiedzcie mi kiedy można dostac okres po odstawieniu tych tabletek? Ile można na niego czekac?

Gość Różne opinię jak widzę

Gość dekorynka
Dokładnie kazda kobieta jest inna. Też sie bałam tych skutków ubocznych .Jestem tydzien po zastrzyku i jest super.Nie mam zadnych bóli głowy, zadnych zawrotów a co najlepsze , czuje jakbym dostała życiowego POWERA . Jak nigdy. Plamien narazie nie mam bo jeste 2 mc po porodzie,ale jak dla mnie to najbardziej odpowiednia metoda ,poniewaz sklerotyczka ze mnie :) Pozdrawiam

Gość IhaveSenn
Ja biorę zastrzyki od roku, jak najbardziej jestem ZA! Brak miesiączki, skuteczne zabezpieczenie, leciutkie dwudniowe plamienia głównie w okolicach miesiączki. Zero zmian w popędzie seks. zero innych skutków ubocznych. Dla mnie same plusy, ale co organizm, to inna reakcja, warto jednak spróbować, bo gdybym ja nie spróbowała, tylko czytała że to jest BE to dalej użerałabym się z tabletkami. Nigdy więcej tabletek! Należy tylko mieć wiedzę, że nawet po odstawieniu zastrzyków płodność może nie powrócić nawet do dwóch lat, a zatem jest to antykoncepcja dobra dla tych kobiet, ktore planują dzieci w dalekiej przyszlości, lub nie planują ich wcale. Ja bardzo polecam, ale każdy robi jak uważa, nie spróbujesz - nie dowiesz się, proste.

Gość cscsacc
Cerazette mozna wziac dopiero 6 tyg po porodzie, w kazdym momencie te tabletki bierze sie caly czas, nie robiac zadnej przerwy na plamienia