Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drożdżówka

Picie drożdży-rozpuszczacie je w gorącym czy ciepłym mlieku??

Polecane posty

Gość kaskaaaaaaaa
z tego co slyszalam rozpuszczca sie je w mleku cieplym ale nie goracym

drożdże trzeba zalać wrzątkiem (wodą lub mlekiem), aby zabić te drożdże, które mogą \"wyjadać\" witaminy z przewodu pokarmowego.

Gość lekarz
Justa - Co za bzdura! "Wyjadać" witaminy z przewodu pokarmowego? Dziecko. Zlituj się nad wszystkimi na tym forum. Kto Ci takich bzdur naopowiadał?

Justa ma racje. Drozdze trzeba zalac wrzatkiem, zeby je zabic. Zywe drozdze niszcza w organizmie wit B (o ile dobrze pamietam).

nikt mi nie nagadał, tylko wyczytałam. jeśli wg Ciebie \"lekarzu\" jest to błędne, to podać mi źródło Twoich informacji. widocznie nie wszyscy z Twojej branży są na tyle kompetentni, by ufać w to, co piszą.

Gość magda_er
Żywe drożdże? Jakie żywe drożdze ludzie!

Gość wranke
Drożdże mają tyle witaminy B że wam się to w głowie nie mieści!

Gość kaskka
Drożdże zawierają witaminę: B1, B3, B5, B6, H. Polecam poszukać w necie.

Co do picia drozdzy wiem ze od zawsze na tym forum byly roznice zdan. Wzratkiem czy poprostu zalac. Mam ksiazke z przepisami i radami takimi babcinymi na urode. Super, polecam. Od maseczek po wlosy... I tam jest napisane: \"2 dag swiezych drozdzy piekarskiich wymieszać z lyzeczka cukru i zalac 1/2 szklanką LETNIEJ WODY. Gdy zaczna fermentować, wypić na czco rano lub wieczorem przed snem,. Stosujemy te kuracje 6 tygodni\" -\"Poradnik domowy Babci Aliny\"\" Ja tez zawsze pilam rozpuszczajac w letniej wodzie i czekalam az zacznie tak bulgotac jak taka oreznadka z proszku... Pozdrawiam.

Gość miiśka
Mi też dermatolog poleciła pić drożdże, na poprawienie cery, włosów, paznokci. Kazała rozpuszczać w zagotowanej, ale ostudzonej już wodzie. POza tym mówiła że wypicie rano koktajlu z drożdży hamuje apetyt i zgadzam się z tym w 100% :)

Gość Zneba
drożdże nic nie wyjadają, ale fakt, żywe drożdże mogą powodować np. wzdęcia... drożdże żywe na organizm działają w dwojaki sposób -- jako drożdże i jako żródło wit. B, jeśli je zalejecie wrządkiem to wtedy zostaje tylko wit B, ale wtedy to lepiej łykać tabletki, niż pić to wstrętstwo przepis na napój drożdżowy 1 l. wody, 5 łyżeczek cukru, 1 łyżeczka drożdży --- zalewa się to letnią wodą i odstawia na min. 8 h. (na noc) spija się tego 2 szklanki dziennie -- smak ma drożdżowy i taki troche bombelkowy (bo zachodzi fermentacja) -- ta forma spożywania żywych drożdzy jest najlepsza dla ludzkiego organizmu

Gość drożdżówka
justa-->tam pisze,że można pić tylko takie sparzone,ale czy wtedy też działają na cerę i włosy???