Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Papaki

Ile pieluch na dobe?

Polecane posty

Gość Papaki

Moze komus to pytanie wydaje sie bez sensu,ale niedlugo rodze i chcialabym wiedziec ile pampersow zmieniacie noworodkom.Slyszalam tak skrajne opinie,ze nie wiem,w co wierzyc.

Gość ambreyy
a co slyszalas?

Gość kotkaaaaaaaaaaaa
Mi schodziło 6-7 pampersów :]

Gość lujkhoi
hehe, ja nieiwem ile maluchom potrzeba pieluch, za to wiem ze z 20 lat temu moje mama na mnie jedną prala / z pomocą babci, taty i ciotki/( bo pampersow jeszcze nie bylo) 40 dziennie..

Gość Mamka
zalezy o dzidzi chyba koło 8 ale i tak wole tetrowe bo nie przyklejały sie do pupci sa ekologiczniejsze i łatwiej było poznac czy dzidzia zesikana czy nie ;)

Gość Papaki
Dzieki Wszystkim!Ja slyszalam,ze niektorzy uzywaja 4-5,ale tez i 12!Bylam troche zszokowana,bo pampersy mimo wszystko tanie nie sa.

Na początku wychodziło u nas około 10 i 12 to wcale nie jest przesadzona liczba. W tej chwili gdzieś 7, 8 dziennie a Marysia ma już 4 m-ce. Wydaje mi się, że 4 do 5 to trochę mało.

Gość o zgrozo
Kogo stac na 12 pampersow na dobe?Przeciez po to wlasnie wymyslono tak chlonne pieluchy,zeby nie zmieniac ich tak czesto jak tetrowek.Jakas paranoja.

Mi na początku tez szło 10-12 pieluch na dobę ale po paru dniach nauczyłam się poprostu kiedy mam je zmieniać i wystarczło już 7-8.

w dzien uzywalam tetrowych na noc zakladalam malemu pampersa (takze na spacery) pralka rozwiazuje problem....prasowac-prasowalam...jakies 2 tygodnie :))

Na początku ok 10 pieluch, teraz (Michał ma 14 miesięcy) schodzi 4-5. Nie wiem czemu zaleca się dziecko przewijać przed karmieniem :O Ja idąc za tymi radami tak robiłam i w rezultacie początkowo marnowałam te pieluchy, bo w czasie karmienia lub bezpośrednio po, była wielka kupa. Mój synek na początku robił kupę po kazdym karmieniu, a noworodek je średnio co 3 godziny :) Ilość kupek zalezy od sposobu karmienia: jeśli piersią to kupa po każdym karmieniu, jesli z butli rzadziej. Oczywiście nie zawsze tak jest.

obserwuj pupe maluszka,przez pierwszy tydzien bedziesz juz wiedziala jak czesto musisz zmieniac.jesli pupa bedzie czerwona gdy tylko chwile polezy w kupce-niestety,bedziesz musiala zmieniac czesto,ponad 10 razy na dzien.ale i tak sie nie martw,bo to tylko pierwszy miesiac,potem skora nie jest taka wrazliwa.a jesli bobas od poczatku bedzie mial niezbyt wrazliwa skore,to mozesz z mala kupka odczekac do nastepnej:-D moja mala jak byla malenka to srajtala seriami:-D wiedzialam,ze nie ma co zmieniac,bo beda jeszcze ze dwa-trzy kleksy w ciagu kilkunastu minut.cale szczescie,ze nie miala sklonnosci do odparzen! radze ci kupic pampers new born baby-sa najlepsze,wchlaniaja sporo kupki,musi byc jej naprawde duzo,zeby nie wchlonelo.zadne inne pieluchy nie beda takie dobre dla malej pupki:-) i nie zalamuj sie co do pieniedzy.po miesiacu dzidzia zacznie srajtac regularniej i bedziesz mogla przewidziec kiedy zmiana. kup na poczatek jedna paczke.moze malenstwo szybko z najmniejszych wyrosnie?

Mat ma 5 miesięcy - 5 sztuk na dobę ale tylko pampersy. Cała reszta przynajmniej 7. Jak nie zmienię to się odparza. Pampy górą!

Nam na początku szło ok 9-10 pampersów na dobę. Później 7-8 a teraz to zależy jak często są kupki ale jesli tylko 2 razy dziennie to ok 5 pamersów na dobę. Jeśli sie zdarzają kupki częściej to wtedy od razu przewijamy nie patrzymy na ilość.

Gość pytanie brzmi...
... co w tym ekologicznego, gdy do prania pieluch tetrowych uzywa sie detergentow, a pralka zuzywa prad? nic a gdzie ta oszczednosc? tez nigdzie a jednorazowki wygodniejsze i dla dziecka i dla matki :-)

nieee,no fakt,ze tetra jest ekologiczniejsza.sama uzywam jednorazowek,bo jak wiekszosc mam dziesiejszych po prostu nie mialabym czasu(gdybym nawet znalazla sily) na ciagle przewijanie i pranie,ale widzialam program na discovery chyba,o pieluszkach jednorazowych.jedno dziecko w ciagu dwoch lat zuzywa okolo...tone!!spory procent smieci to wlasnie pieluchy plastikowe. dlatego jesli ktos ma dobre checi,czas i sily to popieram tetre.

Gość Coś nie bardzo
A te pieluchy tetrowe przynoszone są do domu (tak, jak inne zakupy) w plastykowych siatkach. Popatrzcie na krzaczki i drzewka po większym wietrze. Całe ustrojone w foliowe siateczki.

Gość Józinka
Mojemu dziecku odparzyła się raz pupa i lekarz zasugerował, zeby przez 2-3 dni zakładać dziecku tetrę. Zalożyłam i po niecałej godzinie pieluszka była cała mokra, podobnie jak pupa. Tak, jak ktoś wyżej napisał - nie mam ani czasu ani siły prać, gotować, prasować sterty pieluszek i opowiadam się za jednorazowymi! :)

Gość pytanie brzmi...
... czy uwazasz, ze detergenty, ktorych dodajesz do prania, dematerializuja sie juz na pierwszym zakrecie twojej rury sciekowej? co za roznica, czy skladujemy tony pieluszek jednorazowych czy wylewamy litry zanieczyszczonej wody? (pomijajac fakt, ze woda sama w sobie jest dobrem deficytowym) a gdzie tkwi roznica, gdy wezniemy pod uwage, jak bardzo zanieczyszcza sie srodowisko przy wytwarzaniu energii elektrycznej? no chyba, ze pierzesz te pieluchy bez detergentow, na tarce w wodzie, ktora sama podgrzewasz bateriami slonecznymi - powiedzmy, ze w ten sposob po x latach zysk staje sie widoczny ale tak w rzeczywistosci, to doprawdy nie ma zadnej ekologicznej roznicy miedzy jednorazowkami a tetra ani ekonomicznej - jak sie blizej przyjrzec - za wode, prad, detergenty i cenny czas doplacamy roznice w cenie miedzy pieluszkami czy nie lepiej zalozyc dziecku jednorazowke i spedzic wiecej czasu przygladajac sie i wspogajac jego rozwoj? ja tam jestem za tym :-)

Świetne są pampersy DADA biedronkowe. najwiekszy rozmiar 56 szt. kosztuje tylko 30 zł bez paru groszy., nie wiem jak mniejsze, ae sadze ze tez wychodza tanio,a chlona jak huggiesy-serio

Gość kamkaa
popieram zdanie poprzedniczki DADA są rewelacyjne tak jak zresztą z LIDLA cień 50sztuk 30zl

Gość Lulusia
A mi dla noworodka schodzi 6-7 na dobe.Nauczylam sie nie panikowac,pampersy dobrze chlona i pupa sie nie odparza.Mam tez zawsze jedno opakowanie pieluszek tanszych i jak mala robi duzo kupek to wspomagam sie nimi.