Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kosmata nie-małolata

WYGLĄD a STARANIA O PRACĘ

Polecane posty

Hej, Prosze wypowiedzcie się na ten temat: jak pracodawcy postrzegają osoby ubiegające się o pracę (chodzi mi tu głównie o zawody, w których jest styczność z klientem, czyli potencjalny pracownik powinien wyglądać reprezentacyjnie). Jednakże nie chodzi mi o to, że trzeba być schludnym, eleganckim itd. bo to oczywiste - tylko o parę kilo nadwagi, tzn. czy to już dyskwalifikuje osobę np. starającą się o stanowisko sekretarki?

Gość taka_jedna_z_warszawy
Dużo zależy od szefa.Jeśli to rozsądny człowiek, to przyjmuje sekretarkę DO PRACY a NIE DO PATRZENIA.Bo co z tego,ze będzie piękna i atrakcyjna jak robotę oleje.Co do wyglądu - jeśli jest zadbana to kilka kg ciałka nie psuje renomy firmy:) U mnie firmie menedzerem jest pani anorektyczka.I wierz mi - wszyscy woleliby by miała najmniej 10 kg więcej.Wygląda koszmarnie:OMożna nią ludzi straszyć - a ktoś powiesz szczupła....Tak więc wszystko jest względne.Pozdrawiam:D

Dzięki za odp. :) Twoja odpowiedź jest budująca... :)

Gość taka_jedna_z_warszawy
OK.ALe to naprawde zależy od firmy... Domyślam się, że masz te kilka kg nadwagi;) Jeśli idziesz na rozmowę kwalifikacyjną to: 1. Ładnie (stosownie,skromnie, bez przepychu się ubierz) 2.Delikatna biżuteria i miły zapach;) 3.Stosowna fryzura. 4.Pewność siebie (ale wiesz;) bez przesady - raczej mocy uścisk dłoni i pewny głos) 5.Nie pytana nie mów za dużo. 6.Nie narzekaj na poprzedniego szefa. I....robota jest Twoja;)

Gość mamusia muminka
Nadwaga nie przeszkadza , bo osoba z ciałkiem teżmoże ładnie wyglądać. Ważne , żeby wyglądać schludnie , ubrać się odpowiednio (przy większej tuszy dobrze , żeby ubranie nie było obcisłe , ale i nie worek , po prostu dopasowane do sylewtki, z lekkim luzem) , mieć starannie ułożone włosy i deliktany makijaż. Sąosoby , które mają jakieś szczególne animozje do grubasków , ale nie ma ich tak znowu dużo , więc nie ma jakiegoś wielkiego zagrożenia , że trafisz na takiego :) Jak dla mnie to puszyste osoby od razu zwykle wydają mi się sympatyczne , podczas gdy zbyt chudym przypisuję z założenia mniej sympatyczne cechy - bezwiednie , tak po prostu na wstepie. Wię się nie przejmuj ;)

Gość to nie do końca tak
zajmuję się rekrutacją, sekretarka ma być z pełnymi kwalifikacjami - to oczywiste, ale też ma wyglądać. Osoby z nadwagą postrzegane są jako leniwe i niehigieniczne. To stereotypy, ale tak jest, ludzie poszukujący nowego pracownika postrzegają go przez pryzmat wyglądu zewnętrznego. Ale napisz ile masz tej nadwagi i przy jakim wzroście. Np. ja mam 165 wrostu i ważę 51 kg, to jeszcze w miarę jest ok. Duzo też zależy od firmy.

Gość gadka-szmatka
---->do powyższego wpisu. Ja wprawdzie nie jestem sekretarka,ale to co robię dla mojego szefa można porównać do pracy sekretarki - człwoeik orkiestra;) Mam nadwagę,ale jakoś nigdy nie odczuwałam niechęci szefa czy współpracowników. Szef wręcz uważa mnie za osobę niezwykle energiczną i zorganizowaną...ostatnio awansowałam,podaczas gdy szczuplejsze koleżanki przyjęte w tym samym czasie mają ciosane kołki na głowie.I to one są uważane za leniwsze...Tak więc nie ma reguły;)