Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Realista 123

Papież przyjeżdza - wielka radość - tylko dla kogo ??

Polecane posty

Gość Realista123
Po pierwsze jego przyjazd nie zgromadzi takich tłumów , po drugie jego nauczanie to nic innego jak powtażanie tego samego co mówił JPII . Po za tym nikt nie pyta ludzia a myślę że ok 40% ludzi na tą wizytę oczkuje . Mnie to jest do niczego nie potrzebne i weilu ludziom których znam . I tak mam od 2 dni dość WATYKAN TV . W normalnym ateistycznym kraju - 1-papież 2-papież TVN-papież TV polonia - i tu zmiana - msza święta etc . Rozumiem Polska to kraj ludzi wierzących , ale połowa ma dość takiego zachowoanoe boco za dużo ("powietrza ") to i balon pęknie .

Gość Lekasz
Ale z tym oknem to już faktycznie przesada . Ku..... ze zwykłego okienka w Polsce zrobiono praktycznie kult . iiedługo będą pielgrzymować do Częstochowy , Lichenia , Lurdes i do Krakowa na Franciszkańską pod okno . Noeźle :-)

Nie wiem,czy się orientujecie,ale każdy z odchodzących posłów przemijającego rządu otrzymuje 70 tys,odprawyIleż pieniędzy zyskałaby służba zdrowia,gdyby każdy z posłów zrzekł się odprawy;) Polska ma wiele takich przykładów na marnotrawienie pieniędzy. Podam chociażby przykład z mojej okolicy,gdzie na wszystkich ulicach rwany jest asfalt tylko po to by połozyć nowy( dodam-miał kilka MAŁYCH ubytków w nawierzchni).Co więcej na obrzerzach TEGO SAMEGO miasta jeździ się polnymi drogami... Partia rządząca MUSI w coś władować kasę-i lepiej żeby władowali w papieża niz w nowe limuzyny;)

Gość Realista123
To co napisałeś też ma swoje racje . W tym kraju w sposób beznadziejny na każdym kroku marnuje się pieniądze . A kasa wywalona na pielgrzymkę jest jednym z takich sposobów I to jest straszne . Zobaczcie żaden kraj Europy mnie pcha się by go zaprosić a Polska już , nawet jutro Super nie ??

Bo widzisz-Polska darzy szczególnymi względami papieża od bardzo długiego czasu.Tyle,że NASZ papież odszedł,a ówczesny kontynuuje jego naukę .Polacy chcą wierzyć w to,że NASZ papież by tak chciał.W większości jesteśmy katolickim narodem-i tego nie zmienicie.Ja osobiście raczej się na Benedykta nie wybieram,chociaż Jana Pawła darzyłam szczerą miłością chrześcijańską:)

Gość Realista123
Wiesz Polak ma juz tak że musi w coś wierzyć , tak jest od pokoleń , że zawsze obok władzy był jakiś biskup , i tak jest do dzisiaj . Państwo opodatkowuje wszystko poza kościołem i dlatego dzięki wam katolikom księza jeżdzą takimi wozami że uuuuuuuuuu i mają na wszystko

Gość O przepraszam
jeszcze prostytucja w Polsce nie jest opodatkowana...

dzięki Ci Panie że nie muszę mieszkać w tym fanatycznym kraju, im wiecej biedy tym grubszy Rydzyk i te kipiace nienawiscią pielgrzymki. Jak obserwuję to szkoli sie pod oknem nastepne pokolenie.

Gość Ja nie rozumiem ...
komu i czemu maja słuzyc te niby msze z takim spedem ludzi. Z tymi tłumami, ktore widowiskowo wygłądaja tylko w tv. Przeciez na tych mszach ludzie wszystko inne robia tylko sie nie modla, rozmawiaja, jedzą, piją ... dla kogo to jest i czemu ma służyć, bo wg mnie na pewno nie Bogu.

Gość dish
ja wolę żeby przyjechał papież niż żeby ta kasę jakieś grube ryby zużyły na swoje rozpasanie...bo nie wierzę że gdyby nie zaprosić papieża i ją zaoszczędzić to poszłaby na jakiś rozsądny cel normalnie nie wierzę w ten kraj a już najbardzij nie nawidzę ludzi którzy do polityki się nie garną, a do państwa mają stostunek roszczeniowy...daj daj... a państwo zamist dbać o tych z których ma zysk, to karmi darmozjadów pierdolony socjalizm!!!

Gość Powiem tobie ....
Masz rację, to nie służy na pewno Bogu, tylko instytucji koscioła. Nauka Jezusa, a potem Apostołów nie wymagała sohwmańskiej, teatralnej oprawy, gdyż sama treść była wystarczająco wielka, doniosla i szlachetna. Jezus, ani Apostolowie nie mieli ornat haftowanych złotem i srebrem, a ręce ich wolne były od biżuterii ... Apostołowie też nie zabiegali o dobra doczesne (a było ich niewielu), spali w chatach lub grotach, jak pozostali ludzie, a nie w pałacach biskupich... Warto KATOLICY żebyśmy o tym pamietali, a może wtedy polska religijność nie bedzie taka płytka i na pokaz.

Gość Wiadomo że ...
najwazniejsza i wszechobecną instutucją w Polsce jest Kościół katolicji. Ale mysle, że są ludzie, którzy wierzą w Boga i odróżniaja wiarę od instytucji kościelnej, a Ojca Świętego nie mylą z Papieżem (nawet naszym) :-D ŚWIĘTY JEST JEDYNIE BÓG i do niego sie modlimy, a nie do obrazków, figurek, pomników i relikwii. Papież, duchowni, biskupi, księża są tylko ludźmi. Przypisywanie im cech boskich jest bluźnierstwem. Człowiek rodzi się pomazany grzechem i grzeszny umiera. Nikt poza Bogiem nie jest wolny od grzechu. Taka jest prawda i przy tym zostańmy :-D

Gość Jeżeli kosciół
kat. chce urządzac takie spędy ludzi, takie msze, to niech je finansuje, a nie biedne państwo. Kiedy my wyjdziemy z tej biedy i zacofania.

.... ZNOWU??? Po co? Myslalam , ze sie te \"nawiedzenia\" skoncza! Ile dalam na szczepionki? DUZO, nie na szczepionki, ale na obiady dla dzieci w szkolach, na chorych na raka i dla dzieci Etiopii tez!a ILE wY DAJECIE ? 5 ZL NA TACE , ZEBY WASZ PROBOSZCZ MOGL SOBIE KUPIC NOWE AUTO? jESLI CHCECIE TYCH NAWIEDZEN , TO tylko Z KASY waszej , NIE NASZEJ! Ja wole jednak dac na WAZNIEJSZE cele!A ile placili kandydaci - tyle ile mieli w SWOJEJ, nie panstwwej KABZIE!:-)

Gość Ankara popieram
masz w zupełności rację,niech się czepią rządu a nie Papieża.

Nikt was niewierzących nie zmusza do oglądanie tv kiedy transmitują przyjazd Papieża,nikt was nie zmusza żebyście chodzili do kościoła i się modlili,więc czemu ciągle szkalujecie osoby wierzące?Apretensje za sytuację w kraju miejcie do rządu ,a nie do Papieża!

Gość dish
pretensje to możemy mieć kurwa do nas samych sami sobie tak rząd wybraliśmy a w nowy nam się nie chciało zainwestować...niecałe 50% frekwecji w wyborach parlamentarnych...samiśmy se tak narsali to w gównie siedzimy sami pozwalamy im robić to co robią ...bo przeciętny Polak jedno co potrafi to kurwa posadzić dupę i narzekać...są ludzie którzy mają siłę, ochotę i energie żeby organizować przyjazd papieza to organizują...jak się wam coś w kraju nie podoba to weźcie dupę w troki i też coś zróbcie, zorganizujecie to wam będzie lepiej..

Gość korwinek
dish - restecpa :classic_cool: Czepiają się wizyty papieża ( raz na ruski rok ) a nikt nie zainteresuje się ile miesięcznie kasy przewala nasze kochane państwo na takie cudeńka jak ZUS, "bezpłatna" służba zdrowia, "bezpłatna" oświata, różne wesołe ministerstwa i urzędy. Jak państwo będzie normalne, to sfinansowanie takiej pielgrzymiki - nawet w całości - będzie strzałem z nosa.

Gość Realista123
Owszem , za sytuacie w kraju odpowiada rząd ale jesli ktoś chce posłuchać papieża niech sobie wycieczkę do Watykanu wykupi . NIE DLA PAPIEŻA W POLSCE ZA DROGO

Gość dobrze
Realisto 123,że nikt się z twoim zdaniem nie liczy.

Gość donia s
Widzę,że dalej dyskutujecie,ale kurde o czym tu dyskutować z takimi fanatykami?Jedno co dobre,to że nikt si.ę z ich zdaniem nie liczy,bo są mniejszością w tym ,na szczęście,katolickim kraju.Won do Holandii,jak tu wam coś nie pasuje.Tam na pewno Papież nie przyjedzie,a te pieniądze się wyda na jakiś "rozsądny" cel-np.eutanazję ludzi starych albo aborcję.I wreszcie będziecie zadowoleni.

a ja popieram realistę. i mam nadzieje, że wsystkie telewizj nie bedą transmitowac tego jakze doniosłego wydarzenia tak jak było z pogrzebem poprzedniego. Co do Holandii, to nigdzie sie nie wybieram i mam zamiar walczyc o to, żeby ten kraj przestaó być zaściankiem katolickiego fanatyzmu

Gość donia s
po co walczyć i tak tego nie zmienisz.A w Holandii na pewno będzie Ci dobrze z Twim antykatolickim nastawieniem.

Gość nie jestem katolikiem
i popieram wizyte papieza. Po pierwsze dlatego, ze wiekszosc Polaków z pewnoscia tego chce (a chyba panstwo powinno wydawac kase na to czego chcą ludzie, no nie??!). Po drugie takie wizyty to rzadka okazja by zastanawic sie nad zyciem - dobrem, zlem, godnoscia człowieka, sprawami ostatecznymi - i posluchac ciekawych nauk w tej kwestii. Wole to niz pop-papkę, którą codziennie serwuje nam telewizja. Jak dla kogoś całe życie, kościoł, bóg, papież sprowadza sie do szmalu to sory, wy nigdy nie zrozumiecie o co biega i szkoda z wami gadać.

ale to juz sie zmienia - czy wy myślicie, ze moje pokolenie bedzie za 40 lat tak samo latac do kościoła jak dzisiejsze moherki? na pewno nie, a kościól juz zastanawia się, za co utrzyma te koscioły, co ich nabudował Tekst o tym, że będzie mi dobrze w Holandii rozwalił mnie zupełnie. Wydawało mi sie, że katoliczka powinna raczej namawiać do dialogu i dogadania się na wspólnym terenie, we wspolnym kraju a nie wypierdalaj do liberałów - to się nazywa przestrzeganie nauk papieża

Gość Scanka
Wielka radość - dla mnie. Podobnie jak każda wizyta Papieża-Polaka w ukochanej Ojczyźnie. Piekny gest Człowieka, który czuje sie akceptowany i oczekiwany w Polsce - czemu dają wyraz pielgrzymi w Rzymie. Zresztą sam Papież na tę sympatię Polaków pracuje - włączając język polski obok języków zachodnich do zwyczajowych pozdrowień. Nie wszystkim musi się to podobać - głosy o dużych pieniądzach wydanych na pielgrzymki papieskie podnosiły sie juz wielokrotnie, i raczej zawstydzają ...- tym bardziej, że "władcyy tego świata" potrafią je marnować w bardziej prozaiczny sposób. Pozdrawiam

Gość tak Juleczka
mnie tez powalilo "won" z na szczescie katolickiego kraju ...Niech zyje milosc blizniego...