Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bede experymentowac

Jaki Linux najlepszy?

Polecane posty

Gość a da się mieć dwa systemy
windowsa i linuksa jednoczesnie? żeby w razie problemów z linuksem bezproblemowo móc pogrzebać w googlach przez windows?

Gość hehehehez
to ze jakis koles pisze na jakiejs stronce sorry koles ale moze DLA CIEBIE ci ludzie sa GURu hehehe bo dla mnie nie. i ja opinie ksztaltuje w oparciu o swoje doswiadczenia a takze ludzi znajacych sie na rzeczy nie mniej niz ci ...hehe fachowcy. KAZDa dystrybucje mozna sobie dostosowac pieknie. kwestia dluzszego czy krotszego czasu. a mandrake nie jest jakis denny zebny nie mogl byc dla poczatkujacetgo stosowany chyba ona nie chce go stosowac na serwer dla ABW co ?

Widzę, że kolega się ze mną zgadza :) Może tak wymienię zalety linuxa lub linuksa (jak kto woli): przede wszystkim stabilny system, bezpieczny, jawny kod żródłowy, zawiera dużo programów różnych kategorii, nie trzeba dodatkowego oprogramowania, niekomercyjny (GNU) Kto doda coś jeszcze?

Gość na początek red hat
owszem da się mieć dwa systemy hehehez: masz rację: każdą dystrybuicję da sie skonfigurować, da sie nawet przerobić mandrake na debiana bez reinstalacji całości. Da się. Tylko po co? Debian ma najlepszy(!) system pakietów, świetne opcje aktualizacyjne i jest "surowy" (choć jak dla mnie mógły byź bardziej surowy). A najlepszym wstępemjest Red Hat, gdyż jest na tyle trudny że czegoś nauczy, a na tyle łatwy że kazdy da sobie radę. Tyle tylko chciałem powiedzieć. Po co sie kłócić?

Gość hehehehez
szczerze mowiac wiedzialem ze moze sie dyskusja tak rozwinac hehehh bo zawsze prawie tak jest. tylko ja podalem przyklad--mandriva a kolega od razy skrytykowal jaki to mandrake jhest do dupy :P no sorry ale ja tak nie uwazam. gdyby kolega wiedzial jakie instytucje maja serewyr w oparciu o niego to moze by tak nie gadal. tak jak napisalem kwestia pracy nad nim. zaden nie jest IDEALNY .

Gość dzięki za odpowiedź

Gość hehehehez
nie ma sensu sie klocic bo w sumie wszysy jestesmy zgodni ze LINUX jest THE BEST hehehh a juz napewno lepszy niz Windows :)

Gość hehehehez
kwestia dystrybucjii jest WTORNA sadze w zasadzie. ale wiedzialem ze rozgorzejhe spor heheh dobrze ze nikt tu sie nie kloci ze windows jest piekny bo by bylo nierzle :P

Gość na początek red hat
żeby była jasnośc dla początkujących: wszystkie dystrybucje oparte są na jednym oprogramowaniu: jądrze systemu czyli właśnie linuxie, oraz oprogramowaniu GNU. dystrybucje róznią sie między sobą: 1. Programem instalacyjnym 2.Niektórymi Narzędziami (np mandrake ma dodatkowe narzędzia, m.in. do wykrywania sprzętu, red hat ma odzielne narzedzia konfiguracyjne itp..) 3. Systemem pakietów (są 3: rpm, deb oraz tar) 4. Instniją jeszcze inne, poboczne różnice: drzewo katalogów, logo ;), dokumentacja, strona www i serv ftp (bardzo ważne, szczególnei zdalne uaktualnienia), polityka bezpieczęństwa (no dobra to nie jest poboczna różnica, jest bardzo ważna) itp..

Gość a jest ten knopiks
po polsku?

Gość na początek red hat
po polsku jest PLD, ale nie polecam zbyt gorąco bo na oczy nei widziałem tego. Wiem tyle, że to taki spolsczony... no włąsnie...... chyba slackware albo red hat, nie pamiętam.

Gość piesludwiki
A ja polecam Free BSD i ... tu się zgina dziób linuxowego pingwina :P . Widzę, że sie lamerstwo na kafe zleciało i każdy chce być uznany za najmądrzejszego :( . Zamiast się tak licytować powiedzcie pytającemu o różnicach dystrybucji (tylko tak na serio, a nie o różnym logo ;) ) i gdzie w razie czego ma szukać fachowej pomocy. Pozdro linuksiarze... :P P.S. Tar to są archiwa, a nie pakiety, a PLD jest tak samo "po polsku" jak np Aurox.

Gość widze ze mam do czynienia
z HAKIEREM hahahahahahaha lamerstwo cie pozrdawia hahahahahaha TYLKO LAMER wyzywa innych od lamerow piesku :D

FreeBSD dla poczatkujacych hahahahahahaha gratuluje HAKIERZE wiedzy. mandrake tez jest po polsku dla uzupelnienia :)

Gość piesludwiki
Acha, jeszcze moje 3 grosze na ten temat: Do autora topicu: najlepiej pożycz sobie od znajomych kilka płytek z różnymi dystrybucjami live (bootowalnymi), uruchom je, pobaw sie nimi, potestuj, i sam sie wkrótce dowiesz, która dystrybucja ci najbardziej pasuje, która tak sobie, a która wcale.

widze ze juz wystarczy napisac FreeBSD i sie jest guru a reszta linuksiarzy to lamerzy hahahahahah co za zabawny ten swiat. moze jednaqk poczatkujacyt poprubuje jakiejs dystrybucji linuksa zanim sie rzuci na FreeBSD.

Gość piesludwiki
Ok przywaliłem z tym FreeBSD tak jak ktoś wcześniej z Debbianem :) , ale wkurzyła mnie ta licytacja, kto czego tam nie umie itp. i innymi głupotami wypisywanymi w tym temacie.

ojjjj wiesz jak to jest. zawsze w takiej sytuacji kazdy chwali swoj :) norma. musze przestac wchodzic na takie topiki bo rozpalaja gorzej niz polityczna dyskusja heheheh

Gość piesludwiki
No i poza tym więcej luzu koledzy :) .

Gość jeśli chcesz eksperymentać
Bez różnicy co wybierzesz :D Do eksperymentów każde dystro nadaje się idealnie :D:D I to by kończyło tę zażartą "dyskusję" :D:D:D

Gość piesludwiki
Eeee, nieeee !!! Pogryźmy się jeszcze trochę, tak nam się ładnie topic rozwija ;) .

Gość gość
żaden linux nie jest dobry ponieważ centrale sieci tego systemu prowadzą inwigilację każdego użytkownika i tworzą teczki , (podobne jak za komuny). Śledzą i notują każde wyszukiwanie i wczytywanie.