Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Friend

chcę mieć małego kotka za i przeciw...

Polecane posty

Gość Ło matko to mój
kot jest święty czy jakiś niedorobiony,że nie broi??!! Dla mnie super sprawa mieć kota. Ale mój jest dziewczynką a jak wiadomo płeć żeńska jest bardziej inteligentna, kulturalna i wychowana. ;-)

Gość Królowa Wiktoria
mam trzy koty, dwie kocice i kocura. żadnego nie planowałam, tak się jakoś potoczylo. tak naprawdę nie ma z nimi kłopotu. jedna kocica mieszka na stałe na dworze, ma specjalną budę ocieploną steropianem i nie lubi przesiadywać w domu, chyba że są mrozy. ma niesamowite białe i gęste futro. w zasadzie największy kłopot jest z rudym kocurkiem ktory maniakalnie kręci się po domu i otwiera przy tym drzwi skacząc na klamkę. pewnie że są straty, ostrzenie pazurów np. o książki. ale przyjaciołom wiele się wybacza, czyż nie? co do kuwety to wystarczy cat best, takie drewniane granulki, naprawdę chłonie nieźle.ja jedzenie daję tylko kocie. puszki i sucha karma kitekat. nie bawię się w surowe mięso i gotowanie. koty to wspaniała sprawa, ale trzeba mieć nieco cierpliwośći . bo zanim kot wychowa sobie właściciela, upłynie nieco czasu..... aha, kocice są wysterylizowanie o kot wykastrowany. żadne z nich nie utyło ani nie stało się powolne.

taka jedna, i dobrze ,ze Ci zwiał, skoro nie umiałas sie nim opiekować. Mam kotkę 1,5 roku i żadnych problemów typu śmierdząca kuweta - jak się nie sprząta to jasne, ze śmierdzi.Nie spuść wody za swoją kupą w sedesie, to zobaczysz jak ślicznie bedzie pachniało:P Kot to najczysciejsze zwierze ze wszystkich, inteligentne, mądre i wrażliwe. Ma swoją dumę. Nie narzuca się swoją obecnością ani czułościami. No ale podobno zwierzęta upodabniają się do swoich wlaścicieli:D Aha, no i kocie futerko ślicznie pachnie:D

a jaki kolor kotka podoba się Wam najbardziej ?? Bo ja chciałabym mieć szarego ;)

Gość swinkowa
a ja mam swinki morskie i od jutra chyba bede mieszkac jeszcze z mala kocia dziewczynka :) ciesze sie bardzo z nowego zwierzatka ale sie troche boje, mam nadzieje, ze polubia sie z prosiami . wlasnie a moze ktos ma kota i wieprze ?

Gość a mój
kot, niestety sika do kwiatków, mimo, że ma kuwetę, wygrzebuje przy tym ziemię z doniczek

Gość ludzie sterylizujcie
zwierzęta jeszcze zanim nauczą się znaczyć teren. kiedy nauczą się załatwiać po kątach to sterylizacja niekoniecznie musi pomóc. potem to może być już wynik przyzwyczajenia a nie instynktu. ale nawet wtedy, gdy zwierzę już zaczęło posikiwać to warto jeszcze spróbować, niż się męczyć z coraz bardziej pogłębiającym się przyzwyczjeniem kota do znaczenia terytorium. miałam już kilka kotów i żaden nigdy nie tarł pupą po podłodze. widocznie tamto zwierzę miało robaki. koty sikają po kątach również wtedy, gdy mają brudno w kuwecie. zasada jest prosta. jeśli śmierdzi w domu kocia kuweta to świadczy to tylko o właściecielu. to wina zaniedbania człowieka.

Gość Dwie odpowiedzi
do A Moj: dla kota niestety piasek to piasek. Proponuje czesciej sprzatac kuwete, a takze przeniesc ja w inne miejsce, bo mozliwe, ze miejsce nie odpowiada. Trzeba tez pozbyc sie na jakis czas kwiatow. Wystarczy na miesiac zamknac je w pomieszczeniu, do ktorego kot nie bedzie wchodzil. Po miesiacu przyniesc kwiaty i ustawic na swoich miejscach, jednak przez jakis czas jeszcze zakladac gruba folie na doniczke, tak, aby ziemia byla zakryta. Kilka dni wystarczy. Pozniej kontrolnie zdjac folie z jednego kwiata i sprawdzic, czy juz zapomnial o swoim fatalnym nawyku. Im szybciej tym lepiej, bo kazde kolejne zalatwienie sie tylko ugruntowuje zachowanie. Do Friend nie kupuj kotka W KOLORZE, zgroza poprostu. Poczytaj o rasach kotow, one naprawde bardzo roznia sie miedzy soba.

ja nie kupuję żadnego rasowego kota tylko takiego zwykłego :) a kolor mi się najbardziej podoba bury :D:D

Kotki są świetne, sama mam małego kocurka, bardzo lubi się tulić, robi do kuwety - minus, że trzeba ja sprzątać, lubi wszystko jeść, ale kupuję mu saszetki i suche dla juniorka. Nie drapie mebli, ale uwielbiaa biegać. Ma myszkę i piłkędo zabawy, chociaż bawi się wszystkim co mu wpadnie w łapy. Nazywa się Baster Jr. :)

Gość taka jaednaaaa
do mis z okienka, kuwete sprztalam regularnie i na bierzaco wyjmowalam lopatka kupke. Moze nei doczytalas ze kot pochodzil z niewiadomego miejsca a jak go dostalam to byl juz prawie dorosly. Ja jestem wrazliwa na zapachy a jak wiesz mocz kotow jest przeokropnie smierdzacy i po jednym dniu smierdzilo. Wczesniej marzyl mi sie kot ale najwidoczniej trafilam na nieodpowiedni egzemlarz. KOtka uciekla poniewaz zostawilam uchylony balkon ( bylo to po przeprowadzce do mieszkania mieszczacego sie na parterze).

Gość no sorry po
jednym dniu smierdziało w kuwecie, i zdziwiona? jasne,że śmierdziało!!!Ja usuwam natychmiast. Koty są pamięliwe, więc skoro tak się zachowywał, to miał powód. Szuranie pupą- pewnie miał robaki, wymiotował? jasne, normalne, pozbywał się sierści z zołądka albo jedzenie mu nie posłużyło. Ja daję mojej kkotce karmę rozpuszczającą sierść i czesto ją czeszę. Koty są czyste, w przeciwieństwie do niektórych ludzi, a że broił ? normalne, był w nowym środowisku.... Oj, chyba dobrze zrobił ten kot że zwiał....

Gość no sorry po
"Ludzie dzielą się namiłośników kotów i na ludzi pokrzywdzonych przez los "- O. Wilde

Mam drugiego slicznego dachowca juz (pierwsza kicia byla ze mna 2 lata, stracilam ja z powodu powiklan po znieczuleniu przy sterylizacji :-( ). Powiem tak - kot to mnostwo radosci, ale i troche obowiazkow. Nie polecam, jesli ktos jest maniakalnym milosnikiem czystosci i porzadku w domu, bo zwierzak zawsze troszke nabroi: a to podrapie drzwi, a to zrzuci papiery z biurka, poniszczy kwiatki, zwymiotuje klak siersci gdzies za fotelem albo postanowi wyciagnac watrobke z miski i zjesc ja wprost z podlogi ;-) Zarcie nie jest az takie drogie (ja daje rybe, twarozek, kurze podroby, od czasu do czasu inne mieso i dobra sucha karme - do puszek nie mam przekonania), natomiast opieka weterynaryjna troche kosztuje (szczepienia, odrobaczanie). A plusy? Kochany, milutki futrzak, ktory kocha wlasciciela calym kocim serduszkiem....... Aha, do kuwety sypie zwirek Benek, sprzatam 2-3 razy dziennie i NIC nie smierdzi.

Gość tadaaaa
Jakie podrapane meble?! Kup drapak i koniecznie krople walerianowe! Posmaruj nimi drapaczek (tak troche) przynies kota pod drapak i zobaczysz co sie bedzie dzialo! Koty uwielbiaja waleriane. Ja dostalam kota ktory byl juz dorosly i trudno bylo go wychowac. Co do drapaka to nie bylo zadnego problemu, kto polasil sie do drapaka i od tego momentu drapie tylko w supelki :) Polecam bo to jest naprawde skuteczne!

Gość do ashley_anek
mnius, że trzeba sprzątać kuwetę? plus, że nie trzeba wychodzić na spacer w zimowy poranek!:D

Z tym drapakiem to prawda, wyprobowalam rok temu i dziala (smarowanie kroplami walerianowymi, wystarczy raz) kot wyzywa sie juz tylko na drapaku :D

To że weźmiesz kota małego nie gwarantuje, że będzie przywiązany do Ciebie. Mam 2 koty jednego wzięłam dorosłego ze schroniska 6 lat temu, to kocur jest do mnie bardzo przywiązany i mogę z nim zrobić wszystko nawet jak był ranny dał się spokojnie opatrzyć. Drugi kot to kotka którą uratowałam od niechybnej śmierci bo miała koci katar bardo zaawansowany. Przywlokłam ją z podwórka 3 lata temu jak miała 2 miesiące niestety jest dzika na szczęscie nie jest agresywna, ale nie lubi być głaskana.

na pewno przydadzą mi sie Wasze porady :) A co sądzicie o wychodzeniu z kotem na smyczy ?? :P

Mam smycz dla kota, ale prowadzam go po lesie ( taka mala wycieczka samochodem pod las) nie ma sensu wychodzic z kotem przed blok (no chyba ze mieszkasz w domku) czy chadzac z nim dalej, bo pelno wszedzie luzem latajacych psow..:(

a ludzie pewnie też mają niezły ubaw jak widza kota na smyczy :D:D chyba to nie jest najlepszy pomysł... :D

Karma z Rossmana jest dobra, sama ja kupuje. Przynajmniej ma miesne kawalki a nie mielonke. Radze Ci jednak kupic tez sucha karme i to juz lepiej dobrej firmy, bo te \"lepsze\" zawieraja w sobie srodek odklaczajacy co powoduje ze wlosy \"wylizane\" przez kota sa trawione a nie zwracane...