Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po raz kolejny

ciąża mnoga po odstawieniu tabletek

Polecane posty

Gość po raz kolejny

jak długo odczekać po odstwieniu tabletek z zaplanowaniem ciąży by zniwelować możliwość mnogiego potomstwa?

mimo, ze lekarze zalecaja 3 miesiace, to jest to MINIMUM - najlepsza przerwa to pol roku

lekarz przez 3 cykle zalecil mi stosowanie tabletek antykoncepcyjnych. a to dlatego ze pecherzyk nie pekl i sobie rosl i rosl, w kocnu dostala lek provera i pecherzyk na szczescie pekl. i teraz by jchronic jajnik i by jajnik odpoczal jem te tabletki choc wcale mi to nie na reke. w grudniu skoncze branie tabletek i czy myslicie , ze jeden pelny cykl wystarczy odczekac a w drugim cyklu po odstawieniu tabletek zaczac starania o dziecko, a moze dzieci. zawsze chcialam miec blizniaki i moze te tabletki biore teraz po to by mi w tym pomogly? oj chcialabym tak

Weroni - oprocz takich skutkow, jak zwiekszone ryzyko ciazy mnogiej po odstawieniu tabletek, jest jeszcze zwiekszone ryzyko wad plodu... i co, myslisz, ze warto? Ps. POza tym pytanie powinno byc skierowane do lekarza, a nie na forum...tym bardziej, ze przyczyna brania tabletek byly u Ciebie problemy hormonalne...

Gość klotka
Brałam tabletki przez 2 lata przed pierwszą ciązą. Urodziłam jedno, zdrowe dziecko, zaszłam w ciązę w 3 miesiącu po odstawieniu tabletek. Po 4 latach dalszego brania tabletek antykoncepcyjnych zaszłam w ciażę po 3 miesiacach starań, ale po 5 miesiacach od zaprzestania brania tabletek. Rówznież urodziłam zdrowe i jedno dziecko. Ginekolog mówił mi, że starać można się już w pierwszym miesiącu od zaprzestania brania tabletek. Jednak jest to odradzane ze względu, żeby wrócił normalny cykl kobiecie i wtedy łątwiej okreslić termin porodu. To czy zdarza się ciaza mnoga to jest naprawdę mały procent.

Gość nata...
Moj ginekolog tez mi mowil, ze nie trzeba czekac po odstawieniu tabletek i ze najlepiej zajsc w pierwszych trzech miesiacach po odstawieniu, bo potem moze byc ok. 6-miesiecy przerwy, ze w ogole nie bedzie mozna zajsc. Ja wlasnie jestem w trzecim po i wlasnie mi sie spoznia @ 4 dzien. :)

Bzdura! Odstawienie tabletek moze wywolac w organizmie chaos hormonalny, dlatego przerwa jest KONIECZNA - jestem ciekawa, co za lekarze nagadali Wam takich bzdur!

Gość klotka
asienka, a może Twój lekarz nagadał Ci bzdur:)

asienka.....forum nie jest dla mnie zadna wyrocznia, po prostu chcialam zapytac dziewczyn kiedy zaczely starania o dziecko lub kiedy zaszly w ciaze po odstawieniu tabletek i czy wszystko bylo dobrze. wiiadomo zdrowie dziecka jest najwazniesze. a lekarza od razu zapytalam kiedy moge zaczac starania po skonczeniu tabletek, i wlasnie tak powiedzial , ze jesli zaczne w drugim cyklu po odstawieniu to bedzie dobrze. kiedys tak bylo z tabletkami , ze robily spustoszenie w organizmie, teraz sa te tabletki duzo lepsze. chociaz nie jestem za ich braniem i nie chce ich brac. a z opinia , ze po odstawieniu taletek latwiej zajsc w ciaze spotkalam sie kilka razy .

weroni - to dobrze, ze masz dystans do forum :) Moj lekarz - ginekolog z II stopniem specjalizacji z endokrynologii, mowil o tej polrocznej porzerwie... i dlatego, ze jest specjalista \"od hormonow\" to jemu przede wszystkim wierze... Twierdzi on tez, ze po odstawieniu tabletek, nawet tych z minimalna iloscia hormonow, odblokowuja sie jajniki, \"nadrabiajac\" strarty za czas, kiedy ich dzialanie bylo zahamowane przez tabletki (jajeczkowanie i co za tym idzie ich wydzielanie hormonalne) - stad organizm potrzebuej czasu, zeby wszystko sie uspokoilo i wrocilo do normy...

Witajcie Pozwolilam sobie tutaj na wpis bo.... no wlasnie kto wie ale moze i ja będę miala blizniiaki lub trojaczki:):):):) Jestem obecnie w 19dc .a cykle mam 24 dniowe. Miałam jajeczkowanie i pękly mi 3 dojrzewające pęcherzyki..... Zastanawiam sie czy zrobic test jutro rano . To będzie 8 dzien od jajeczkowania i od przytulanek:) Po wizycie u gina w poniedzialek owulacje była i wszystkie 3 pęcherzyi pękły....... Test kupiłam ....strumieniowy ,ponoc wykrywa juz 3 dniowe ciąze ...ale czy napewno???? Wiecie cosik na ten temat? Nadmienię iż od ponad roku nie jestem na tabletkach a bylam przez 10 lat:( a we wrzesniu mialam laparoskopię- wycięcie z jajnika torbieli..... Teraz czas staranek....... Kto wie ..moze będzie ciąza mnoga...:)

Testy niby wykrywaja ciaze nawet 5-6 dnia po zaplodnieniu (Quick View np.), ale najlepiej, dla pewnosci, zrobic test w dniu spodziewanej @ (wiem, jak trudno wytrzymac ;) ), najlepiej rano...

Wtrącę się na chwilkę. Moja kuzynka kiedyś przez rok starała się o dziecko i nic. Poszła do gina. Tem stwierdził, ze powinna przyjmować leki na ustawienie owulacji. Przyjmowała. Po jakims czasie zaszła w ciążę. Chodziła już do innego lekarza, który stwierdził, że tamten dał jej końską dawkę tych leków. No i okazało sie, że będzie miała trojaczki :D. To były przecież leki hormonaln, więc jakwidać maja one wpływ na to czy ciąża jest mnoga czy nie. Oczywiście nie zawsze ciąża mnoga jest wynikiem przyjmowania hormonów, ale w przypadku mojej kuzynki mozna to chyba potwierdzić.