Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytonica

jak sie wyleczyc z przeziebienia?

Polecane posty

Gość kaczucha234
może komuś przydadzą się rady z których ja skorzystałam. przy przeziębieniu trzeba chwytać się każdej deski ratunku:) Przede wszystkim trzeba rozgrzać się, wziąć gorącą kąpiel, wymoczyć nogi w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, albo w naparze z tymianku. Najlepiej po takim rozgrzaniu położyć się do łóżka i porządnie wypocić. Kiedy nie jest to możliwe to przynajmniej załóżmy ciepłe skarpety i gruby sweter, aby ogrzać organizm. Rozgrzewająco działa także wypicie herbaty z sokiem malinowym, albo z cytryną i miodem. Dorośli mogą dolać do herbaty kieliszek koniaku. W walce z przeziębieniem pomaga witamina C, dlatego w okresie osłabienia organizmu warto przyjmować ją w większych ilościach. Nie wystarczy jednak przyjąć raz zwiększoną dawkę, gdyż witamina ta jest bardzo nietrwała. Większe dawki należy przyjmować przez kilka dni. W przypadku podwyższonej temperatury pomogą leki przeciwzapalne i rozgrzewające takie jak aspiryna albo paracetamol. Na bolące gardło wykorzystać można domowe sposoby, czyli płukanie gardła letnią wodą z dodatkiem soli. Łatwiejszym ale droższym sposobem jest zaopatrzenie się w leki do ssania, które można nabyć zarówno w aptece jak i w supermarketach. Lepiej jednak wybierać leki z apteki, gdyż wówczas mamy pewność, że były przechowywane w odpowiednich warunkach. Na katar i podrażnione gardło doskonale robią inhalacje zwane potocznie „parówkami. Do miski wlewa się około litr gorącej wody i wsypuje zioła, olejki albo sodę oczyszczoną. Głowę nakrywamy ręcznikiem i w ten sposób wdychamy gorącą parę. Aby inhalacje były skuteczne trzeba je powtarzać kilka razy dziennie. W stanach przeziębienia pomagają także napary z ziół. Dzięki swoim właściwością pobudzają organizm do walki z chorobą. Najlepsze zioła do tego celu to rumianek, jeżówka wąskolistna, macierzanka, szałwia, babka lancetowata, bez czarny, mięta tymianek, kwiat lipy. Można kupić także gotowe mieszanki ziół przygotowane tylko do zaparzenia. Wśród najlepszych domowych sposobów walki z przeziębieniem nie może zabraknąć cebuli, miodu i czosnku. Z dwóch pierwszych składników zrobimy syrop. Z utartej cebuli wyciskamy sok i dodajemy łyżkę miodu, można także dodać nieco soku wyciśniętego z cytryny. Taki syrop pijemy kilka razy dziennie. Natomiast czosnek najlepsze właściwości lecznicze ma gdy jemy go na surowo. Na przykład drobno pokrojony czosnek nakładamy na kromkę chleba z masłem. Jeśli nie lubimy czosnkowego zapachu możemy uniknąć go poprzez łykanie gotowych kapsułek czosnkowych, które kupimy w aptece. http://nuclearts.pl/choroby/jak-leczyc-przeziebienie/

Gość monika48882
Uważajcie ludzie z tymi niby niewinnymi roślinami. Np wilcza jagoda jest bardzo trująca i leczenie się nią jest niedozwolone na własną rękę. Warto sobie poczytać co piszą na stronce http://ziola.pisz.pl/pokrzyk-wilcza-jagoda/ zanim sobie coś zrobicie

Gość gosc

Pochwalę i podpowiem Novama Familino Pro. Zamawiałam go trochę po omacku sugerując się głównie opiniami w internecie ale nie żałuję. Świetny wybór! Poręczna kosntrukcja, wygodny we wdechu aerozol i najważniejsze że są efekty takiego zabiegu, można się dużo szybciej pozbyć infekcji.

Gość ZuzannaZ

Korzystamy od paru miesięcy z inhalatora Familino Pro i jestem pozytywnie zaskoczona. Spodziewałam się że inhalacja będzie bardziej czasochłonna a tymczasem idzie to bardzo sprawnie, nawet u dzieci. Co dokładnie wchodzi w skład zestawu inhalatora jest szczegółowo omówione na novamed.pl/novama-familino-pro-by-flaem-z-dozywotnia-gwarancja.

Gość Gość
Dnia 7.05.2019 o 12:22, Gość ZuzannaZ napisał:

Korzystamy od paru miesięcy z inhalatora Familino Pro i jestem pozytywnie zaskoczona. Spodziewałam się że inhalacja będzie bardziej czasochłonna a tymczasem idzie to bardzo sprawnie, nawet u dzieci. Co dokładnie wchodzi w skład zestawu inhalatora jest szczegółowo omówione na novamed.pl/novama-familino-pro-by-flaem-z-dozywotnia-gwarancja.

Tez polecam ten inhalator