Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

2w1 czyli jednodaniowy obiad za jednym zamachem-pychaaaa udka z kurczaka 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku olej ok 2 łyżki przyprawy do kurczaka (może być curry,wegeta) przyprawa do ziemniaków Udka dokładnie myjemy i osuszamy.Pod skórę wkładamy kilka plasterków czosnku.Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki,cebulę kroimy w talarki.Do naczynia żaroodpornego wlewamy ok 3 łyżki oleju i kładziemy kurczaka.Posypujemy go przyprawą.Na wierzch kladziemy pokrojone ziemniaki i cebulę.Całość sypiemy przyprawą do ziemniaków.Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temparatury ok.180 stopni.Co jakiś czas sprawdzamy i ewentualnie mieszamy ziemniaki.Trzymamy danie ok.2 godzin. Po wyjęciu mięso odchodzi od kości a cebula i ziemniaki mają niebiański smak.Przygotowanie jest niesamowicie proste a potrawa robi się praktycznie sama.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jesce jeden
udka z kurczaka , kucharek albo vegeta, przyprawy do kurczaka,papryka czerwona slodka, chili w proszku,czosnek swiezy albo granulowany i majonez 2 - 3 lyzki Udka umyć,wysuszyć-nastepnie na wyczucie posypać wszystkimi skladnikami dobrze wcierajac je w mieso kurczaka i na sam koniec dodac majonez i kazde udko z osobna natrzeć majonezem.Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny zeby przeszly ja robie to zawsze dzien wczesniej,i pieczemy w piekarniku az bedzie zlota skorka i miesko upieczone.Udka sa naprawde bardzo smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na makaron z sosem serowym. Udaje się zawsze i wszystkim- nawet największym nieudacznikom kulinarnym. POrcja dla 2 głodnych osób. -trójkąt sera pleśniowego - łyżeczka masła -trochę mleczka lub śmietanki ( takiego do kawy) -sól, pieprz, szałwia- suszona lub swieża -makaron- najlepiej spagetti Na maśle roztopić ser pleśniowy, dolać śmietankę lub mleko- tak żeby otrzymać konsystencje gęstej śmietany, przyprawić solą, pieprzem, wrzucić szałwię( ilość do smaku) Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do garnka z sosem. Dobrze wymieszać. Podawać z czerwonym winem. Smacznego!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sagala
Witam wszystkie gotujące kobietki! Podam Wam przepis na super ciasto, a własciwie deser - łatwe w przygotowaniu i pyszne Tramisu: Cukier – trochę mniej niż ½ szklanki Żółtka – 2 szt. Śnieżka bądź śmietan – fix Dr. Oetkera – 2 opakow. Amaretto – 40 ml (jak nie mam, czasem dodaję spirytus z aromatem migdałowym) Serek marscapone – 0,5 kg (jak nie, może być też serek waniliowy, tez wychodzi dobre) Śmietanka słodka 30% lub 36% - 200 ml Biszkopty (takie „języki”) – 3 paczki Kawa rozpuszczalna – 6 łyżeczek Cukier, żółtka i część likieru amaretto ubić na masę, dodać twaróg, śmietankę i Śnieżkę (śmietan – fix) – suchą. Rozpuścić kawę w ½ szkl. wrzątku, dodać 3 łyżki amaretto. Maczać biszkopty i ułożyć na dnie foremki. Na to wyłożyć ½ masy i przykryć moczonymi w kawie biszkoptami. Na wierzch wyłożyć resztę masy. Posypać kakao. Uwaga! Trzeba zachowac proporcje, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Jest pyszne!!! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sagala
Sałatka z tortellini Paczka tortellini – ugotować i ostudzić Ogórek zielony – pokroić w kostkę Czosnek – wycisnąć ząbki w ilości zależnej od upodobania Koperek – pół pęczka, chyba że ktoś lubi więcej Majonez, jogurt – wymieszać w proporcjach pół na pół Wymieszać wszystkie składniki razem i pałaszować :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hejD
moze jeszcze ktos cos dorzuci?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spaghetti z pomidorami: swieze pomidory + czerwona cebula + czosnek: pokroic i smazyc na oliwie z oliwek az woda odparuje, doprawic sola, pieprzem i opcjonalnie swieza bazylia, potem dodac ugotowany makaron i tarty parmezan, wymieszac porzadnie i gotowe, mniammm pyszne i szybkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia jarska" nie pamiętam tytułu,a potrawa nazywa sie Trójjarzyna na sposób włoski. Potrzebujemy : 1/2 kg. zielonych ogórków, 1/2 kg. papryki czerwonej lub żółtej, 1/2 kg. pomidorów, 2 ząbki czosnku, sól do smaku. Ogórki cienko obieramy i kroimy w półplasterki, podobnie postępujemy z pomidorami.Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwierćplasterki. W sporym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wkładamy przygotowane warzywa, mieszamy,dodajemy sól, jeśli trzeba wlewamy trochę wody i dusimy na niezbyt silnym ogniu ok. 1/2 godziny. Po 20 minutach dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy jeszcze z 10 minutek. Najlepiej smakuje z gotowanym ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość monia111111111111111111111
p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nooo toooo hoooop

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Czy macie jakieś fajne przepisy na kawę, trochę inną niż trdycyjna ? Albo na jakieś koktajle bezalkoholowe? Ja mam fajny przepis na taki "babski" koktajl, ale alkoholowy. Oto on: 1 szkl. szampana (najlepiej rosyjskiego) , 3/4 szkl. soku pomarańczowego (100%), 3/4 szkl. Pepsi (moze byc Coca Cola), wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy do wysokich szklanek z pokruszonym lodem. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Chciałam jeszcze spytać , czy ma ktoś przepis na ciasto, nie wiem jak ono dokładnie sie nazywa, ale chyba Princessa, lub Prince Polo, bo dodaje sie do niego te wafelki. Jeszcze słyszałam o takim z sokiem "Kubuś" , gdyby ktoś miał i go napisał, to byłabym bardzo wdzięczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRINCE POLO 6jaj,3/4 szkl.cukru , 2 łyżki kokosu , 1 szkl. mąki , 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia . Podzielić na 2 placki , ubić jak na biszkopt i upiec osobno. Wkładka 7 białek ubić na sztywno dodać 3/4 szkl. cukru i ubić dodać 10 dkg mielonych orzechów , 10 dkg kokosu , 4 duże prince polo pokrojone w kostke i upiec na złoty kolor. Masa 1gorzką czekolade rozpuścić w 1/3 szkl. mleka dodać 1/2 - 3/4 szkl. cukru wystudzić i utrzeć z kostką masła. Przełożyć:biszkopt - masa - ciasto z batonami - masa - biszkopt - polewa czekoladowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bronka_24
hej! chciałam zaporoponować bardzo fajna salatke makaronową, potrzebujemy następujące rzeczy: - makaron lubella (rurki albo świderki) - oliwki - ogorek zielony konserwowy - pieczarki - szynka - sosik włoski lub francuski taki w opakowaniu, co mozna go rozrobic z oliwą i woda Gotujemy makaron, czekamy jak ostygnie, potem dodajemy do tego oliwki, pieczarki, krojony w kostke ogorek zielony konserwowy. kroimy szynke i dodajemy do wszystkiego. (Albo jak znajdziecie to jest taka fajna oieczen rzymsja w takim bloku, co od razu fajnie rpzyprawiona jest i wsrodku troche z serem zoltym i papryka). Potem rozrabiamy w szklance sos francuski lub wloski z oliwa i woda, dodajemy do wszystkichskaldnikow i mieszamy. Trzeba uwazac, zeby salatka nie byla za wodnista z tego sosu, tylko fajnie oblepila wszystkie skladniki. DO msaku jeszcze przyprawiamy sol/piperz lub inne jak kto lubi. Na prawde super smakuje!! Jeszcze lepiej na drugi dzien jak przejdzie, albo taka chlodna z lodówki! Na prawde palce lizac ;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA ANKA
kURCZAK JEST NAPRAWDĘ PYSZNY I NIE NA BAZIE KETCHUPU.. KURCZAK NA SPOSÓB WŁOSKI 4 małe filety z kurczaka 4 pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 cebule 10 dag pieczarek 1 zielona papryka estragon, czosnek sól, pieprz Filety natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i estragonem. Przyprawione mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w plasterki. Małe pieczarki zostawić w całości, duże pokroić w ćwiartki. Paprykę pokroić w paseczki. Na patelni podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, dodać cebulę i paprykę. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż warzywa zmiękną.Podlewać wodą. Pod koniec smażenia dodać odcedzoną kukurydzę i pokrojone w ćwiartkę pomidory. Przyprawić do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA ANKA
POLECAM RÓWNIEŻ PRZEPIS NA RISOTTO: RISOTTO 2 worki ryżu 40 dkg kiełbasy 3 cebule Papryka czerwona, żółta, zielona 4 ogórki konserwowe zioła prowansalskie Smażyć kiełbasę+cebulę+paprykę+ogórek, szczypta cukru, zioła prowansalskie, 2 łyżeczki koncentratu i 2 łyżeczki ketchupu, trochę wody i dusić 10 min. ryż sos -------------------------------------- warstwami Posypać serem i trochę ziołami. Włożyć w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika na 20 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA ANKA
NIE UWIERZYCIE JAKIE PYSZNE (przepis na mnóstwo pierogów) PIEROGI DROŻDŻOWE Ciasto: 1 kg mąki 16 dkg cukru 6 całych jajek 2 szczypty soli 40 ml mleka 15 dkg rozpuszczonego wystudzonego masła rozczyn drożdżowy = mleko żeby rozpuścić drożdże + 40 g drożdży + 1 łyżeczka cukru (rozczyn odstawić na 10 min) Farsz: 1,5 kg kapusty 3 liście laurowe 15 dag suszonych grzybów 10 kulek pieprzu 2,3 cebule -------------------------------------- kapustę i grzyby gotować razem z liściem laurowym i pieprzem przez 1,5 godz. Odcedzić farsz, zmielić. Na patelni podsmażyć cebule, połączyć z kapustą Ciasto ugniatać 10 min, pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Rozwałkować na średniej grubości placek. Na ciasto układać kulki z farszu w rzędzie, posmarować drugi brzeg ciasta roztrzepanym jajkiem, przycisnąć palcami i kubkiem wycinać pierogi. Pozostawić pierogi do wyrośnięcia 15 min, wierzch posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min, temp. 200ºC. Farsz można zmienić wg gustu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA ANKA
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WINOGRONEM (pyszna) pierś ugotowana na rosole winogrono cebula sok z cytryny majonez sól Połączenie składników może nie wydawać się zachęcające ale jest naprawdę dobra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA ANKA
NIEBO W GĘBIE SAŁATKA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 1 pierś ugotowana na rosole 60 dag pieczarek (smażone z cebulą) 4 szt ogórków kiszonych lub konserwowych majonez, przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA ANKA
Przyłączam się do wcześniejszych wypowiedzi, temat jest rewelacyjny!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze to juz bylo...
ale nawet jak, bylo, to podniose temat:D Pi erś w porach :D:D:D piersi kurczaka ,vegeta, 2 pory,majonez piersi oproszyc vegeta, wlozyc do naczynia zaroodpornego, przykryc gruba warstwa pokrojonego w krazki pora, wszystko pokryc wartswa majonezu. piec w 180stopni okolo 30-40 min potrawa najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryzem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dominikausa
Wczoraj zrobiłam na obiad nalesniki z serem i brokułami i wyszły pyszne. Do tego sa łatwe do zrobienia. 1. łyzke masła rozpuśc w rondelku 2. dodaj ok 2 łyżek mąki i wymieszaj aż zrobi się taka klucha 3. dolewaj stopniowo mleka aż masa będzie płynna ale nadal gęsta 4. Dodaj do masy starty ser i ugotowane brokuły 5. Wymieszaj wszytsko. Brokuły sie rozpadną a grube łyka można pokroić w kostkę i też dodać. 6. Usmaż naleśnik i włoż do środka masę PYCHAAAAAA polecam bardzo Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malinkaice
podam 2 przepisy ja robie na oko raczej,konsystencja taka jak w plackach ziemniaczanych pierwszy z cukini 2 mlodziutkie cukinie myje i scieram na tarce o grubych oczkach dodaje soli i zostawiam na 5 min.odsanczam wode dodaje zabek czosnku (uprzednio starty na malych oczkach) do tego dodaje jajko,maki tyle by nie byka za rzadka konsystencja,natka pietruszki i koper.szybko wyrabiam by cukinia nie puscila znowu soku, smarze na patelni formujac lyzka placuszki. drugi z dyni 300g dyni oczyszczonej scieram na grubych oczkach dodaje do tego starta cebule, jajko, make,spora lyzeczke soli,troszke pieprzu.smarze na oleju formujac lyzka placuszki. Mojej rodzinie smakuja.Wam tez tego zycze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malinkaice
salatka z kalafiora (jezeli ktos lubi taki lekko twardawy) sredni kalafior zalewamy wrzatkiem parzymy przez 5 min. gotujemy 5 jajek.kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach(sam kwiat)to samo robimy z jajkami,dodajemy duzo kopru moze byc tez natka,majonez, sol, pieprz.pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malinkaice
pulpeciki na zimno (dobre na zimna przystawke dla gosci) skladniki: mieso mielone paczka 2 cebule czerwone puszka czerwonej fasoli papryka czerwona,zielona ketchup pikantny w duzym sloiczku 2 kostki rosolowe na 2l wody. wykonanie: pulpeciki robimy tak jak kotlety mielone tylko ze malutkie i nie obtaczamy w bulce tylko wrzucamy na wrzacy bulion.gotujemy do miekkosci. cebule kroimy drobno i na sitku polewamy ja wrzatkiem.papryke kroimy drobno w paseczki.pulpeciki wykladamy do duzego naczynia dodajemy cebule,papryke, fasole, wlewamy ketchup mieszamy i gotowe.smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Dawno nie wchodziłam, ale niestety, praca jest ważniejsza niz surfowanie w necie, dlatego w pierwszej kolejności chcialam podziękować Baka-li za przepis na ciasto Prince Polo.Na pewno upiekę je na urodziny mojej córki. A teraz podam przepis na wspaniałe schabowe. Potrzebujemy: 6 plastrów schabu bez kości, 30 dag. kwaszonej kapusty, 10 dag.pieczarek, 1 niezbyt dużą cebulę, sól, pieprz,majeranek, roztrzepane jajko, bułka tarta. Kapustę gotujemy do miękkości z listkiem laurowym, 3 ziarenkami ziela ang. i 1 łyżeczką cukru.Po przestudzeniu kapustę odciskamy,siekamy. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, wsypujemy posiekaną cebulkę, dodajemy drobno pokrajane pieczarki i kapustę, mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby. Kotlety normalnie rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem nakładamy przygotowany farsz, pozostawiając przy brzegach trochę wolnego miejsca i zawijamy podobnie jak gołąbki. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz, zmniejszamy ogień i smazymy na złoto. Dosyć skomplikowanie to wygląda, ale nie jest tak strasznr jak sie wydaje, ale jest przepyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Podaje przepis na pyszną sałatkę, na którą przepis mam od mojej kuzynki. 1 niezbyt wielka kapusta pekińska,1-2 zielone, surowe ogórki, 3-4 ładne pomidory.kapustę kroimy w paseczki, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w ćwierćplasterki, obrane ogórki w półplasterki i mieszamy.Przygotowujemy sos : obierami i miażdżymy praską 2-3 ząbki czosnku i wrzucamy do szklanki, do czosnku wlewamy 1/4 szkl.soku cytrynowego i ok. 1/2 szkl. oleju, łączymy mieszając. Polewamy sałatkę, mieszamy i możemy zajadać, ale najlepiej odczekać z 2 godziny, zeby sie "przegryzła". Jeśli ktoś lubi , może do owej sałatki dodać ser feta , a nawet oliwki (byle niezbyt dużo).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
dzięki Grazzia88 za przepis na oponki,miałam kiedyś taki przepis ale podczas przeprowadzki gdzieś mi niektóre przepisy "wcięło", a tu taka miła niespodzianka, przeglądam sobie ten topic, a tu przepis na opnki serowe !!!!!!!!!!!!!!!!!!! DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Na dziś już kończę, przepisy są super, jak macie jeszcze jakieś ciekawe to piszcie. Jutro mam wolne, więc na pewno tu zajrzę. Dobranoc !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×