Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość magooo
zapomniałam dodać, że filet po przesmażeniu,przed połozeniem pieczarek trzeba posmarować majonezem lub musztardą, da to taki fajny delikatny sosik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magooo
Przepraszam za dopiski, ale pisząc przepisy miałam córkę na orbicie i troszke mnie rozpraszała. :-))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość similka
witam miłe Panie, Napisze Wam jak robie FLACZKI sojowe. Moi panowie nie zjedzą prawdziwych, a te sa naprawde dobre. Robie to danie jak zostaje mi rosół. Wrzucam do niego ugotowane i pokrojone w paski kotlety sojowe, dorzucam ze dwie garście włoszczyzny mrozonej w paski, listek laurow i ziele ang, ze 3 łyzeczki przyprawy do flaków Kamisa , ew doprawiam vegetą lub kostka rosołową. mozna dodać trochę koncentratu. Jesć gorące z chrupiącą bułeczką :) Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość flaczki mniam mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość flaczki mniam mniam
sałatka z wedzonego kurczaka wędzony kurczak (1/2 lub 2 udka bądź też wędzona pierś); - puszka kukurydzy; - puszka ananasa; - paczka rodzynek (100g); - łuskane orzechy włoskie (ok 150g); - majonez (żadnych innych przypraw!) mięso pokroić w niewielkie kawałki (kostkę), orzechy rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę najlepiej zrobić dzień wczesniej - składniki przejdą swoim smakiem, rodzynki zmiękną i będzie SUPER. można dodac woreczek ryżu jak ktoś lubi :-p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryż z kurczakiem i brzoskwiniami lub ananasem jak kto woli Składniki Przepis - 4 duze filety z kurczaka - puszka brzoskwiń lub ananasa - 4 woreczki ryżu - kubek smietany 18% - lyzka octu - sól, pieprz, CURRY 1) Filety pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i obficie posypać curry. Usmażyć na oleju na złoto. 2) Brzoskwinie lun ananasa pokroić w kosteczkę. 3) Przygotować sos: smietanę wymieszać z sokiem z brzoskwiń lub ananasa i dodać do tego ocet. 4) Jak już filety będą podsmażone i miękkie wlać do nich sos. Podgotować ok 5 min. Dodać brzoskwinie 5) Po kolejnych 5 minutach zdjąć brytfannę z ognia i dodać ugotowany na sypko ryż. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukam przepisow dietetycznych
a moze tak cos odchudzajacego?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podajcie przepis na dobre naleśniki. Mnie wychoddzą twarde, gumiaste. Z góry dziękuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Nie wiem, czy dobrze Ci wyjdą te naleśniki, ale mnie wychodzą zawsze. Do litrowego naczynia wbijam 1 jajko i dodaje szczyptę soli. Mieszam robotem na najwyższych obrotach. Po chwili dosypuję porcjami mąkę , oraz dolewam mleko.Część mleka możesz zastąpić wodą mineralną gazowaną (będą bardziej puszyste). Mąkę i mleko do tej pory aż stwierdzisz,że masz już wystarczająco dużo ciasta .Ciasto powinno być dość luźne, gdyż jak jest za dużo mąki, to naleśniki będą gumowate. Ciasto odstawiasz na jakieś pół godziny, aby "odpoczęło". Po tym czasie rozgrzewasz na patelni niewielką ilość oleju (albo smarujesz ją kawałkiem słoniny) ( ja smażę na oleju). Na mocno rozgrzany tłuszcz wlewasz trochę ciasta i poruszając patelnią rozprowadzasz na całej powierzchni, możesz pomóc sobie łyżką. Gdy będą zbyt grube, to zbierz łyżką nadmiar ciasta do naczynia w który je urabiałaś. Grubenaleśniki, też mogą być gumowate, bo wierzch się spali, a środek niedopieczony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
muszę spróbować tej sałatki z wędzonego kurczczka i flaczków sojowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Może to nie jest wielkie odkrycie, ale zupełnie inaczej niż zazwyczaj (moim domownikom bynajmniej), smakuje mięso inaczej przyprawione. Otóż, po świętach idąc do pracy zostawiłam rodzince pieczone udka kurczka, które oprócz soli, pieprzu, majeranku, odrobiny czosnku i cebuli, zostały "potraktowane" również przyprawą Kotanyi "Do skrzydełek Kentucky".Gdy wróciłam z pracy, po udkach pozostało tylko wspomnienie. Nieraz też robię coś innego. Kawałki piersi kurczka kroję na kawałki, lekko rozbijam, posypuję przyprawą "Gyros" teZ firmy Kotanyi, odtawiam na prę minut, a następnie smażę na wolnym ogniu. Pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a te raz ja
podpowiem że piersi kurczaka można pokroić w paski-posypać przyprawą gyros-nadziać na dlugie wykałaczki jak szaszłyk i usmażyć na patelni-podawać z sosem czosnkowym :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Błyskawiczna sałatka z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 jajka ugotowane na twardo mały słoiczek majonezu sól, pieprz Zawartość puszek odsączyć, wrzucić do miski, dodać pokrojone w kostkę jajka i wymieszać z majonezem i przyprawami. Jest pyszna i naprawdę błyskawiczna, największy \"problem\" to ugotowanie, wystudzenie i pokrojenie jajek:) Sałatka jest najsmaczniejsza jak po przygotowaniu postoi godzinkę w lodówce ale można jeść od razu po przygotowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pasta jajeczna do kanapek :jaja ugotować na twardo, rozgnieść widelcem, do tego dodać szczypiorek drobno pokrojony, sól, pieprz do smaku i wymieszać z majonezem lub jogurtem. Nie powinna być rzadka. Tego nie ma w żadnej książce kucharskiej: Trzy plasterki jakiejkolwiek wędliny lub boczku wędzonego, obsmażyć na maśle z obu stron, następnie posypać pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi, a na to włożyć ser żółty dowolny (ja do tego uwielbiam ser salami )i też posypać tym samym , co wędlinę, zmniejszyć gaz , przykryć i trzymać , aż się ser rozpuści. Wykładam na talerz i polewam sosem chilli o smaku słodko-kwaśnym. Do tego chleb koniecznie z masłem. SNIADANIE -prima sort, daje tyle energii i takiego "kopa", że hej.Chwilę odpoczywam i idę na grządki do ogrodu.Te kalorie spalam, po prostu przy grzebaniu w ziemi, a wiadomo,że ziemia wyciąga ! To tak z przymrużeniem oka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tu poruszane są zupełnie inne sprawy , w związku z tym mam dla ciebie propozycję nie do odrzucenia ......\"PRZEPISSS\" sam/a się teleportuj, ok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Hania 2008
Witam, jestem nową internautką .Dzięki za wspaniałe przepisy. Ja podam sprawdzony przepis na szybkie i smaczne ciasto! JABłKA Z AMERYKI! - Składniki : 1 kg jabłek, 60 g płatków migdałów, 1 cukier waniliowy, 2 - 3 łyżki cukru, szczypta cynamonu. - Kruszonka : 200g masła, 200 g mąki, 200 g cukru - Przygotowanie : Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry i wyłożyć naczynie żaroodporne ( najlepsze do tarty ok 33 cm ).Posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Uprażyć migdały.Wyrobić kruszonkę i dodać uprażone migdały. Gotową kruszonką posypujemy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C .Kruszonka powinna się zrumienić ( ok 30 min ). Można podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.Smacznego!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fiuuu! Przejrzałam wszystkie strony tego topicu :). Cały wieczór zagłębiałam się w Wasze receptury i muszę przyznać, że nie raz pobudziłyście moje kubki smakowe ;). To świetny temat i mam nadzieję, że jeszcze długo będzie można dzielić się na jego łamach wieloma wyśmienitymi pomysłami na niezwykłe dania. Hmmmm... (to jest ta scena, w której powinnam dodać jakiś przepis od siebie;) ) Mam! BROKUŁY W SOSIE CZOSNKOWYM Składniki: - brokuły świeże bądź mrożone; - jogurt naturalny; - kilka ząbków czosnku; - ser do posypania; - majonez (ze dwie łyżki); - sól; Pół garnka osolonej wody (soli na oko, ja wolę dać za mało i dosolić niż przesolić:P; około łyżki) nastawić do zagotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz, wrzucić brokuły i gotować ok. 5 minut (jeżeli to mrożonka, to mniej wiecej 5 minut; świeże brokuły nawet 8 minut; najlepiej jest nurkować i próbować). Następnie brokuły odsączyć. Sos czosnkowy: Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez, kilka rozgniecionych ząbków czosnku i ewentualnie dosolić. Wymieszać. Jeżeli to możliwe, to lepiej jest przygotować sos jakąś godzinkę wcześniej (ale \"na świeżo\" też nie jest zły). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem/oliwą, wrzucić do niego brokuły, zalać sosem czosnkowym i posypać startym serem. Wszystko wrzucić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-150 stopni do czasu, aż rozpuści się ser. Podawać jako danie bądź dodatek. Najlepiej smakuje z grzankami. Smacznego! P.S. Najlepiej nie wyrzucać grubej łodygi brokuła. Wystarczy obrać z twardej warstwy, pokroić i dodać do wrzątku jak różyczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio, na szybko przygotowuję także takie oto danie: WARZYWA Z PATELNI Składniki: - mrożonka warzywna z HORTEXU do drobiu; - pojedyncza pierś z kurczaka; - ser; - sól, pieprz, zioła prowansalskie; - makaron/ryż/bułki/grzanki; Pierś kroję w kostkę, posypuję solą i pieprzem. Rozgrzewam oliwę na patelni. Wrzucam kurczaka. Kiedy pierś się obsmaży, wrzucam zamrożone warzywa i smażę do momentu, aż zmiękną. Pod koniec doprawiam wszystko solą, pieprzem i sporą ilością ziół prowansalskich. Po chwili dorzucam ser i mieszam do momentu aż się rozpuści. Smacznego! P.S. Zazwyczaj robię je z samych warzyw, więc jest ono także dla wegetarian.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pozdrawiam kuchareczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrobiłam dzisiaj pieczone ziemniaczki - przepis jednej z Was, drogie Panie :). Rodzinka sobie pojadła i powiedziała, że się udało :). Podałam je z sosem czosnkowym własnej roboty :). Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sagala
Coś na deser - Krem Kawowy: 3 pełne łyżeczki żelatyny zalać zimną wodą do napęcznienia. 3 łyżki kawy Inka + 1 łyzkę kawy naturalnej rozpuścić we wrzątku. Wlać to do żelatyny i mieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia. 2 "Śnieżki" ubić z mlekiem wg przepisu. Gdy "napar żelatynowo-kawowy" będzie zimny (ale nie zastygnięty;), dodać do niego 3 łyżki spirytusu (bądź wódki). Do ubitej Śnieżki wlewać po trochę ekstrakt kawowy. Rozlać do miseczek/pucharków. Smacznego!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sagala
Ja dawałam rozpuszczalną i było OK. Myślę, że sypana też mogłaby być, tylko że pewnie trzeba by było ją przecedzić przez gęste sitko, zanim się wleje do żelatyny. Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moj przepis na salatke: 3 zupki chinskie (ostre) zalewamy 2 szklanki wody dodajemy przyprawy korniszonki puszka kukurydzy puszka groszku piers albo szynka (w kostke pokroic) majonez smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Neptunki Piersi drobiowe pokroic na porcje sredniej wielkości, lekko ubic, przyprawic, rozłozyc na blaszce. Na piersi połozyc przyprawione mieso mielone. Na mielone ułożyć usmażone z cebula pieczarki; na pieczarki można zetrzec ser żółty. 1 szkl. smietany ubić, dosypać sos bolonski (suchy). tę śmietanę pokłaść łyżka na każdą neptunkę. Piec w temp.180 stopni 0k 30.min. Sałatka warstwowa - ogórki kiszone 3 lub 4 pokrojone w kostkę - 3 jajka poktojone w kostkę; posypac sola i pieprzem - ryż (2 paczki) ; kazda warstwa ryżu to pół paczki - majonez - 1 cebula poktojona w kosteczke - ryż - ketchup - 2 ugotowane, pokrojone piersi kurczaka - ryż - majonez - mozna posypac natka pietruszki Sałatka z serem Feta - ser Fata (1 opakowanie) - 2 pomidory - cebula - ogórek kiszony - puszka kukurydzy - papryka (surowa lub konserwowa) -( mozna dodac tez jabłko) Wszystko pokroic, wymieszać, schłodzic w lodówce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Omlet na sposób hiszpański: - 500 g ziemniaków - 4 łyzki oliwy - 4 duze pomidory - 2 zabki czosnku - 5 jajek - 3/4 szkl. mleka - łyzeczka maki - 250 g startego żółtego sera - sól, pieprz, przyprawy Ziemniaki obrać i pokroic w cienkie plastry; smazyć na patelni z obu stron(nie rumienic zbyt mocno; Na ziemniakach ułozyc pokrojone w plastry pomidory i zmiażdzony czosnek; wlac roztrzepane z mlekiem , mąka, szczyptą soli i pieprzu; smażyć chwilę poruszając patelnią, by masa jajeczna spływała na boki; posypac serem i piec ok 10 min w 200 stopniach. Mozna oprószyc natką. Kotlety z kurczaka z Vegetą ubic białka z 3 jajek; dodac 2 łyzki vegety, 3 łyzki mąki ziemniaczanej i 3 łyzki majonezu; wymieszac. bezposrednio przed smażeniem zanurzac porcje mięsa i smazyc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×