Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość raba
wszysttkie przepisy bardzo ciekawe ,musze je zastosowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość parówki z pieeczarkami
50-60 dag parówek(cienkich); - 15-20 dag pieczarek; - 2 średnie cebule; - 1 puszeczka koncentratu pomidorowego; - 1 szkl. bulionu lub wody; - 1-2 łyżki kwaśnej śmietany; - łyżka oleju do smażenia; - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli. Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na cztery części, a następnie pokroić na wąskie paseczki. Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie talarki. Cebulę obrać, dość drobno posiekać. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić parówki i podsmażyć na rumiano. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć razem aż do zmięknięcia grzybów. Wrzucić posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem i dalej smażyć dopóki cebula nie będzie szklista. Doprawić papryką i jeszcze chwilę posmażyć. Zawartość patelni zalać bulionem (lub wodą), dodać koncentrat pomidorowy i razem zagotować. Zaprawić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką i chilli do smaku. Podawać z makaronem, kluskami lub w miseczkach z białym pieczywem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To może moje ulubione pulpeciki ;-) Składniki mięso mielone (wg uznania) (1/2 - 1 kg) - kasza manna (2-6 łyżek) - cebula pokrojona w kostkę - jajko (1-2 szt.) - sól i pieprz (ew. inne przyprawy wg. uznania) - przecier pomidorowy - mąka do obtoczenia pulpetów - marchew (1-2) starta na tarce o dużych oczkach Wody tyle, żeby zakryła pulpety. Mięso wymieszać z cebulą, kaszą manną i jajkiem. Przyprawić do smaku. Formować kulki, obtoczyć w mące. W garnku zagotować wodę, dodać marchew, pulpety wrzucać partiami, gotować 15 - 25 min. Po zagotowaniu ostatnich dodać przecier i ew. przyprawić sos do smaku. Gotowe. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcę krokiety zrobić
Pomóżcie Mistrzynie Kuchni :) zostałam obdarowana tzw "mięsem na pasztet" czyli ugotowanym i zmielonym mięskiem wieprzowym wraz z włoszczyzną chyba bo widać drobinki marchewki. pomyślałam, że można z tego zrobić dobre krokiety. ale jak? Dzieki za pomysły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość usmaż naleśniki
nałóż na nie farsz jak piszesz już masz gotowy i zwiń krokiety nastepnie opanieruj w jajku i bułce tartej na koniec usmaż do zrumienienia bułki i koniecznie ugotuj do nich barszczyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcę krokiety zrobić
dzięki wielkie ale czy do tego mięsa coś trzeba dodać? samo jakieś takie suche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość usmaż naleśniki
jak mięso masz suche, to może weź dwie cebule, pokrój je w kosteczkę, przesmaż na oliwie i jak cebulka sie zeszkli, wsyp to mielone mieso i razem przesmaż. Możesz przyprawić do smaku solą i pieprzem nie podaję ci proporcji bo nie wiem ile masz tego mikęsa, ale zrób to tak na wyczucie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A\"la bigos- prosty,szybki i łatwy 0,5 kg piersi z kurczaka 0,5 kg marchwi 0,5 kg cebuli 0,5 kg kapusty pekińskiej (aczkolwiek moze byc i kilogram) 0,5 kg pieczarek 4 kostki wołowe, 1 szkl. wody ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy (słoiczek) Podsmażyć na oleju kurczaka, potem marchew(startą wcześniej na tarce jarzynowej na grubych oczkach).Następnie tez podsmażyć cebulę (pokrojoną w talarki), dodać kapustę.Wszystkie składniki lekko poddusić,dodając wodę z kostkami wolowymi.Na końcu pokrojone pieczarki (tez wczesniej podduszone) i przyprawy.Kiedy woda odparuje doprawić koncetratem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ta od krokietów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ta od krokietów
dziękuję bardzo za radę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do krokietów
możesz też wlać do mięsa odrobinę rosołu z 'kostki' np knorr albo jakiś inny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KRUCHE CIACHA ZAWSZE SIĘ UDAJĄ
PRZEPIS: - 450g mąki - 300 g msała - 1 jajko - 150 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia -wg uznania dodatki smakowe typu kakao,cynamon,olejek waniliowy rodzynki... 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i masło. Masło przesiekać nożem. 2. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach midałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.(ja dzielę ciasto na 3 części i do każdej dodaję inny wariant smakowy) 3. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.. Piec w 180 stopniach 10-12 min.posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość RAK
czy ktoś zna przepis na dobre leniwe? moje prawie zawsze wychodzą "gumowe".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ksy ksy
makaron podsmazany na masle z zoltym serem i oregano :) mniam mniam mniam ewentualnie mozna podsmazyc na maselku, a potem polac smietana ze startym serem zoltym i oregano i zapiec w piekarniku :)pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ta od krokietów
melduje uprzejmie, ze krokiety wyszły PRZEPYSZNE :) dodałam i zrumienjoną cebulkę i rozpuszczony rosołek. pozdrawiam i życzę smacznego dnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ten likierek DARYI
ze strony 4 jest rewlacyjny!!!wczoraj robiłam i dzisiaj już sladu po nim nie ma :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Leniwe musza byc zrobione tak,by nie dodac całego jaja,tylko żołtko a pianę upic i dodać.Będą puszyste:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mój przepis na pyszne danie,które można zrobic przez cały rok: Makaron farfalle (kokardki) 1/2 paczki ugotować al dente 1 brokuł ugotowac al dente w kostce rosołowej ziołowej,np. oliwa z oliwek,a jak nie to w soli,jak nie ma świerzego to paczke mrożonego na dużej patelni podsmażyć na oliwie lub oleju dużo cebuli drobno posiekanej w kosteczkę ,tzn.3 duze lub 4 średnie do tego dodac 4 ząbki czosnku(przeciśnietego przez praskę) ,może byc do 6 zabków jak ktos lubi dodać 6-8 plastrów szynki pokrojonej w paseczki cienkie o wielkosci 1cm na 3cm zesmażyć trochę jak szynka nabierze koloru wsypać 2/3 opakowania gałki muszkatłowej i posolić i popieprzyć wlać ok 1/2 litra smietanki rzadkiej słodkiej 12% chwilke podusić,wyłączyć i dodać brokuły cały cos wlać do garnka z odlanym makaronem(ciepłym) wymieszać podawac z parmezanem na wierzchu na talerzu PYCHA!!!!!!!!:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniam mniam mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcyla
🖐️Witam po dlugiej nieobecnosci .Gotowalam ,smakowalam Teraz zaczynam ponownie zapisywac No i oczywiscie bede niejako podnosic, niech temacik kreci sie dalej Wszystkie przepisy sa jak nazwa strony ,a do tego smmaaaaaaczne POZDRAWIAM :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
przypomniał mi się jeszcze przepis na bardzo łatwe rogaliki: - zwykły serek homo waniliowy - 3 szklanki mąki - kostka margaryny - szczypta soli - dżem lub marmolada do nadziewania Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 lub 3 części ( w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki). Każdą część rozwałkować cienko nadając kształt koła. Podzielić nożem na osiem równych części. Powstaną takie trójkąciki o zaokrąglonej podstawie. Smarujemy te kawałki dżemem lub marmoladą i zwijamy zaczynając od podstawy, a kończąc na rożku. Formujemy rogaliki i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy aż się zrumienią. Można jeść po wystygnięciu, kiedy zrobią się kruche. Sorry, że tak dokładnie opisuję, ale widzę, że na tym forum bywają początkujące w wypiekach dziewczyny. I uprzedzę pytania : nie ma w tym przepisie jajek i proszku do pieczenia. Naprawdę są pyszne i łatwe. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ktoś tu pytał o przepis na leniwe?? proszę bardzo-oto moja wersja: 0,5 kg twarogu 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 szkl. mąki pszennej 1 jajko Ziemniaki i twaróg zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę i jajko, wyrobić szybciutko ciasto. Przygotować dosyć grube wałeczki, spłaszczyć, kroić po skosie,aby kluski uzyskały kształt rombów. gotować w osolonym wrzątku - od wypłynięcia do momentu zawrzenia wody. Podawać polane roztopionym tłuszczykiem i posypane cukrem uwaga !przygotowane ciasto serowo- ziemniaczane nie może leżeć długo, bo ciasto staje się wolniejsze! Trzeba natychmiast gotować kluski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
ale mnie naszła ochota na leniwe.... mniam mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość RAK
AMELKAEM Dzięki za radę. co do tej piany to tak się domyśliłam, ale upić sie tez czasem warto, tylko nie pianą. Spróbuję (leniwych) nastepnym razem. Jeszcze raz dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość RAK
DARYA, dzięki za przepis na leniwe, a czy nie za duzo tych ziemniaków? Tak ma być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość RAK
Ciasto???? 1 kostka margaryny (masło roślinne) 4 szklanki mleka 14 łyzek cukru (ja daję 12) 150 g kaszy manny 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru wanilinowego herbatniki (3-4 paczki zalezy od wielkości brytfanny) mleko, margarynę, cukier i cukier wanilinowy zagotować. wsypywać powoli kaszę ciagle mieszjąc. Gdy zgęstnieje dodać kkakao. Na wyłożoną herbatnikami blachę wylewamy gorącą kaszę, na wierzch układamy herbatniki, polewamy polewą. Na brytfannę o wymiarach 20 x 31 cm wychodzą 4 paczki herbatników. Polewa 125 dkg margaryny, 7 łyzek cukru pudru, 4 łyzeczki kakao, 2 łyzki mleka Pycha!. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja wam dam przepis na canelloni . 1 paczka canelloni, 30-40 dag sera zoltego,1/2 kg miesa mielonego, 30 dag pieczarek, 1 papryka zielona, zolta, czerwona, duza cebula ,i przyprawy wedlug smaku ja dodaje papryke ostra i lagodna, pieprz, sol,czosnek granulowany (moze byc bez ja uwielbiam czonek;) ) odrobina bazyli i oregano podkresli nieco smak. Na opakowaniu czesto jest napisane aby makaronu nie gotowac, ja zawsze gotuje , wrzucam na wrzatek z odrobina oleju aby rurki sie nie posklejaly i gotuje al dente tzn tak ze trzy minutki. Przelewam makaron na sitko i plucze zimna woda , od razu ukladam je pojedynczo aby sie nie skleily.Czekam az wystygna a w tym czasie robie farsz. Na patelni rozgrzewam olej dokladam do tego pokrojona w kostke cebulke , smaze az bedzie szklista, potem dodaje pieczarki pokrojone dosyc drobno, czekam az sok ktory wypuszcza troche wyparuje, dodaje pokrojona w kostke papryke podsmazam , do tego dodaje miesko mielone podsmazam az bedzie brazowe i wtedy doprawiam wszystkimi przyprawami . Czekam az farsz wystygnie. W tym czasie naczynie zaroodporne smaruje maselkiem . Kiedy rureczki i farsz jest zimny , nadziewam przy pomocy malej lyzeczki od herbaty te rurki , ukladam je jedna obok drugiej tak aby byly scisle poukladane na koniec scieram na nie ser zolty na grubych oczkach i na sam wierzch takze na grubych oczkach scieram maslo tak aby ser byl przykryty. Zapiekam w piekarniku az ser sie stopi , po wyjeciu polewam ketchupem. Mniam mniam pychotka .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do RAK
tego mleka to 4 szklanki amją być???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rak
do RAK Tak, cztery szklanki mleka. Życzę smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×