Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość ANNNKKKAA
Schab po włosku - schab - ser żółty - olej do posmarowania - przyprawy wg uznania - ok. 5-6 cebuli - majonez - ketchup - papryka słodka Mięso przygotować jak na schabowe. Następnie tak przygotowane mięso poukładać na blaszce wysmarowanej olejem. Wszystko dokładnie posypać przyprawami według uznania. Na to wyłożyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i dokładnie posmarować majonezem. Na to wszystko posypać starty żółty ser. Polać ketchupem i posypać papryką słodką. Piec około 40 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami. Bardzo dobre są również kotlety usmażone w tradycyjny spodób z cebulą pokrojoną w piórka, pieczarkami i posypane żółtym serem;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ja ja taka kobietka
przepisy sa super!!! wreszcie Was odnalazlam:) i podnisze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
żeberka pieczone na materacu z kiszonej kapusty wypróbowane. Pycha! :) Ja je tylko dodatkowo marynowałam przez noc w oliwie z czosnkiem, papryką i czerwoną czubrycą. Jeszcze raz dzięki, Uliczka! :) Może jeszcze ktoś wrzuci coś smacznego? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nell2001
LEKKA PASTA W 15 MIN 1 baklazana, pokroic w plastry posypac sola i odstawic zeby wyszla cala gorycz 2-3 nieduze zielone podluzne cukinie pokroic w kostke 2 piersi kurczaka pokroic w kostke 2 duze zabki czosnku drobno posiekac i dodac do kurczaka odstawic Baklazana oplukac z soku ktory wyciagnela sol, pokroic w paseczki. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek, wrzucic kurczaka z czosnkiem. Posolic ( ja dodaje vegete zamist soli) i dobrze popieprzyc. Dodac cukinie i baklazana, smazyc/dusic az warzywa beda miekkie. Na koncu dodac pare lyzek zielonego albo czerwonego pesto i dobrze wymieszac. Ugotowac makaron typu wstazki ( tagliatelle ) al dente. Calosc posypac parmezanem. VOILA!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cieszę sie przeogromnie żę topik żyje i ma się nawet dobrze :-D Biała DAMA-pychotka 2 serki homogenizowane 1/2 litra śmietany kremówki (30-35%) 3/4 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny cukier waniliowy puszka ananasów lub brzoskwiń jak kto woli torebka galaretki ananasowej lub brzoskwinowej jak z brzoskwiniami rodzynki Smietanę kremówkę ubić, dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i serki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, przestudzić, dodać do masy. Wsypać wcześniej namoczone w wodzie rodzynki i cząstki ananasa (4 plastry zostawic do dekoracji wierzchu). Tortownicę wyłożyć lekko nasączonymi mlekiem biszkoptami. Wylać na nie tężejącą masę. Na to dać galaretkę z pozostałymi plastrami ananasa i garstką rodzynek. Wstawić do lodówki. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jjejejej
piersi z kurczaka ziemniaczki ser żółty majonez sól, pieprz cebula olej do wysmarowania prodiża Piersi z kurczaka umyć, posolić, ułożyć na środku prodiża albo żaroodpornego naczynia, zostawiając naokoło miejsce na ziemniaczki i posypać warstewką pieprzu. Na to dać warstwę pokrojonej w kostkę cebuli (jak ktoś lubi) i starkowanego żółtego sera. Wszystko posmarować majonezem, żeby serek nie wystawał. Ziemniaczki obrać, pokroić na duże cząstki, posolić i ułożyć na brzegach prodiża wokół kurczaka. Zapiekać toto około godziny aż serek bedzie się ciągnął.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
żabie udka ;-) ciasto: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 jajko Jak ktos lubi to może do ciasta dodać 2 łyżki wiórków kokosowych. piersi z kurczaka - dowolna ilość Delikatt Knorra do mięs oliwa do smażenia Z podanych składników przygotować gęste ciasto podobne do naleśnikowego. Odstawić je. Piersi z kurczaka pokroić na małe trójkąty (bez rozbijania tłuczkiem), posypać przyprawą Knorra do mięs, odstawić na 20 - 30 minut. Następnie kawałki mięsa obtaczamy w cieście i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka babula
Zrobiłam udka z kurczaka na dywanie z kapusty kiszonej - jest smaczne , tylko nie wiem jak sie to oma do mego podwyższonego cholesterolu??? Ale danie jest smaczne i ładnie pachnie.🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka babula
Dzieki za przepis, nawet nie wiedziałam, z etak mozna zrobic miecho , czyli ze na kapuscie! ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super te przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość titina
Ostatnio wypróbowałam: 40-50 dag makaronu 0,5 kg mielonego 3-4 pory ( w zalezności od wielkości) 4 serki topione mleko ser żółty przyprawy Por poszatkowac i podsmażyć, posolić . Następnie podsmażyc mielone z przyprawami (wg uznania); wszystko razem wymieszać. Makaron ugotować. W garnku roztopić w mleku (ok 0,5 l) serki, dodać oregano ub bazylię wg uznania. Dodać mięso. Następnie wszystko wymieszac z makaronem, włażyć do naczynia, posypac tartym serem żółtym i zapiec... Jeśłi sos jest za gęsty mozna dodać wiecej mleka lub trochę wody Mnie smakuje bardzo. smaczengo:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weac
Titina a jakie te serki trójkąciki czy te duże kostki 100 gramowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość renomowkka
Ja ma przepisy w aplikacji w telefonie komorkowym firmy W**** szybkie przepisy i bardzo dobre. Serio!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale te są 1000 razy lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamyczenka
a ja mam taką swoją zupę fakt faktem może nie jest jakaś nadzwyczajna ale jeśli ktoś lubi konkretny smak polecam zupa ziemniaczana: od 0,5 - 1 kg ziemniaków (zależy od ilości porcji) woda przyprawa typu kucharek/doprawka imbir pieprz cayene suszona mięta cebula gotujemy wszystko do miękkości na końcu gotowania dodać miętę i wszystko zblenderować ... szybka łatwa tania rozgrzewająca coś na zimowy dzień polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzieciak
a teraz cos słodkiego moja pierwsza potrawa "grzybek". składniki na jedną porcje: łyzka monki 1 jajo 1 łżeczka cukru życze smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SUPER ZAPIEKANKA MAKARONOWO-BROKUŁOWA Składniki: *paczka makaronu (400-500g), * ok. 20 dag szynki, * 0,5 kg pieczarek, * brokuł (świeży, albo paczka mrożonego), * trochę żółtego sera do posypania, * duży jogurt naturalny, * troche śmietany, *sól, pieprz, bazylia, czosnek Przygotowujemy sos: duży kubek jogurtu naturalnego, 2-3 łyzki gęstej śmietany, 3-4 ząbki czosnku (wg uznania), sól, pieprz, bazylia - wszystko mieszamy W naczyniu żaroodpornym układamy warstawmi: 1. ugotowany aldente makaron 2. pokrojona w kostkę szynka 3. pokrojone i zesmażone pieczarki 4. lekko obgotowane brokuły 5. polewamy sosem 6. posypujemy startym żółtym serem 7. patrz punkt 1. - aż do wyczerpania zapasów;) wstawiamy do piekarnika na 15 minut proporcje można zmieniać wdle uznania:) jest poprostu bosssskie:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SAŁATKA MAKARONOWO-BROKUŁOWA Składniki: *paczka kolorowego makaronu kokardki (lub inny), * brokuł świeży lub mrożony, *2 puszki tuńczyka w oleju rozdrobionego, *oliwa lub olej, *czosnek, sól, pieprz 1. Makaron ugotować 2. Brokuł tylko delikatnie podgotować, a jeśli jest świeży a nie mrożony wystarczy wypłukać i pociąć w różyczki, obficie posolić 3. Na zimny olej wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażyć na wolnym ogniu żeby się nie spalił, ale żeby olej zdążył \"najść\" smakiem czosnku 4. Gorącym olejem z czosnkeim polać brokuły i wrzucić do michy 5. Do michy dorzucić makaron i tuńczyka 6. A potem WW - wymieszać i wcinać:) Mi najbardziej smakuje na ciepło Już wiem co dziś zjem na kolację;):p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie umieraj nie umieraj nie um
ierajnie umieraj nie umieraj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ancia XX
Czytam i czytam od pierwszej strony i doszłam do 10. Cud przepisy nie omieszkam kilku wypróbować. Teraz coś ode mnie. Do wszystkiego, np. zamiast ziemniaków Ugotować ryż w torebce (nie ważne ile, zależy ile potrzeba) w między czasie podsmażć na oliwie cebulkę, czerwoną paprykę, pokrojoną w paseczki, startą marchewkę na grubych oczkach. Pod koniec dodać kukurydzę odsączoną z zalewy. (wszystie składniki na oko wg. potrzeb) Po ugotowaniu ryż odsączyć i dorzucić na patelnię do warzywek. Chwilę pomieszać i gotowe. Zyczę smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ancia XX
Oczywiście pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Drogie Panie Panowie
miłośnicy gotowania , gdzie jesteście ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciastka ryżowe: i op. kleiku ryżowego 1margaryna 1 op. wiórków kokosowych 1 jajko marmolada można dać proszek do pieczenia wyrabiamy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, palcem robimy w ciastku wgłębienie, pieczemy aż się zrumieni , po ostygnięciu w wgłębienia nakładamy drzem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
ja mam tylko pytanko do koszki, amianowicie,co to jest ta "czerwona czubryca"?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
mam przepis bajecznie łatwy na ciasto drożdżowe, bo takiego, jak jest w każdej książce kucharskiej nie potrafułam dobrze wyrobić i wychodził żałosny gniot zamiast przepysznego placuszka, ale, to się zmieniło odkąd koleżanka z pracy dała mi ten oto przepis: 10 dag.drożdży rozkruszyć i wsypać do miski,na to wsypywac kolejno (nie zmieniać kolejności): 1 szkl.cukru, wlać 5 roztrzepanych jaj, 1 szkl. letniego mleka, 1 szkl. oleju, oraz 5 szkl.mąki tortowej.Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.Po tym czasie ciasto lekko przemieszać, aby składniki się połączyły.Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, położyć owoc i kruszonkę, wstawić do ZIMNEGO , lub letniego piekarnika, ustawić temp. na 180 st.C i piec ok. 40-45 minut. Wypróbowane ! Udaje się nawet kuchennym nieudacznikom...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joula
Dopisuję sie do Waszego grona.Dziś przejrzałam wszystkie strony - nie znalazłam przepisu na cokolwiek z soczewicy.Jest póżno wiec jutro podam przepis na ZUPĘ Z SOCZEWICY , a tymczasem podaję jej zalety zdrowotne. Potrawy z soczewicy obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi,chronią przed chorobami serca .Soczewica jest bogatym źródłem błonnika,białka ,potasu ,żelaza i miedzi.Zawiera też substancje, które chronią przed zmianami nowotworowymi.A więc do jutra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joula
ZUPA z SOCZEWICY (z greck. fakies) - zdrowa, bezmięsna a treściwa - 30-40 dkg soczewicy zielonej 1 - 2 szt.marchew 1 - 2 szt.cebula 1 szt.pietruszka 3 - 4 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu i troszkę sychego oregano ziemniaki (można bez -ja dodaję) oliwa z oliwek- 2,3 , 4 łyżki wg uznania do smaku : sól, koniecznie ocet winny lub sok z cytr. Soczewicę opłukać,zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.Pierwszą wodę odlać,zalać ponownie i gotować .Pokroić drobno warzywa(cebulę i połowę czosnku też) wrzucić do zupy.Wlać olej + oregano.Gdy soczewica będzie dość miękka można dodać drobno pokrojone ziemn.Pod koniec gotow.posolic dodać resztę czosnku i do smaku troszke octu winnego. S m a c z n e g o . Uwaga! nie używam od wielu,wielu lat octu spirytusowego, nawet marynaty sprządzam na bazie octu winnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania ania ania aaa
hej kobietki!! czytam Was od poczatku i dzis mam problem z obiadem, tzn z pomyslem na obiad... wczoraj bylo spaghetti....a wczesniej kilka dni pod rzad byl kurczak...A dzis nie wiem co przyrzadzic:( Cos dobrego i latwego najchetniej.... co z mielonego moge zrobic? jakies dobre pulpety??? macie przepisy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupa serowa z klopsikami Składniki Przepis pół kilo mielonego mięsa (drobiowe, mieszane) duża marchewka biała i jasnozielona część pora 25 dag pieczarek 3 serki topione kremowe 1/3 szklanki śmietany 12% UHT 2 płaskie łyżki mąki koperek świeży albo suszony grzanki albo groszek ptysiowy sól, pieprz, ostra papryka kostka rosołowa mały listek laurowy 2 litry wody Mielone mięso przyprawić, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo ciut mniejsze i wrzucać na wrzątek. Pogotować chwilę, jeśli trzeba, zebrać szumowiny, dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, pokrojone pieczarki, por i marchewkę w słupki. Posolić, popieprzyć, przykryć i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać serki topione w małych kawałkach i mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, wsypać koperek. Doprawić do smaku, można wlać odrobinę sosu sojowego albo sypnąć przyprawy do zup. Podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym. Zupa jest dość wykwintna. Jeśli chcemy ją zaserwować gościom, to proponuję inaczej rozpuszczać ser topiony, bo czasem zostają grudki, które szpecą zupę. Wtedy wystarczy serki zmiksować specjalną nakładną na mikser z niedużą ilością rosołu z zupy i dopiero wtedy wlać do garnka i wymieszać. Powstanie wtedy ładny jednolity krem. zupa pycha ja nie daje smietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×