Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majkaaa

Poproszę o przepis na OMLET

Polecane posty

Gość Majkaaa

Wstyd się przyznać, ale bardzo Was proszę o przepis na zwykły, najprostszy omlet :) Nie mam pojęcia co miesza się z jajkiem i jak sie go smaży (czy tak samo jak naleśniki??) Czy ma być gruby? Gdyby ktoś z Was był tak miły i podał mi jakiś przepisik i wyjaśnił krok po kroku przygotowanie to byłabym bardzo wdzięczna :) 🌻 Pozdrawiam i z góry dziękuję 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rebeka qstosz
do jajek musisz dodac odrobine mleka, dzieki temu nabierze delikatności, no przyprawy, sól przede wszystkim. musisz wszystko bardzo dobrze rozmieszac. solidniej niż do jajecznicy. niektórzy dodaja troszke proszku do piczenia albo mocno gazowanej wody mineralnej - to zapewni mu pulchność. czy gruby czy chudy to rzecz gustu, ja wole omlety chudsze. smażysz na masle. profesjonaliści jak dół sie przypiecze wkładaja omlet do piekarnika, włączają górne grzanie (może takie masz). unika sie wtedy przerzucania omletu, unikając ew. uszkodzenia. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rebeka qstosz
fajnie wygląda jak przed smażeniem dodasz szczypiorku, ale mozesz dodac dosłownie wszystko!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Majkaaa
Dziękuję Ci bardzo :) Zupełnie nie wiedziałam co i jak :) Teraz już wszystko wiem i...do dzieła! :) Dziękuję jeszcze raz! P.S. a tak przy okazji, może masz/macie jakieś ulubione przepisy na pyszny omlet, tzn. jakie dodatki można wrzucić (słyszałam, że groszek zielony?) Aha, no właśnie, czy te ewentualne dodatki dodaje się do jajek z mlekiem przed smażeniem, czy dopiero później wrzuca się na już usmażony omlet??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rebeka qstosz
dodatki dodaje sie do rozmieszanych jajek i wtedy dopiero patelnia, generalnie. aha! podałam ci oryginalny przepis na omlet, wersja luksusowa (taki np. jadłam we Francji). w polsce generalnie dodaja jeszcz troche moaki, niektórzy łyżke na 1 jajko, ale ja uważam to za barbarzyństwo. to sie robi z biedy, że by zurzyc mniej jaj. oczywiście mąka trzyma omlet w ryzach, ale jejśli góre podpieczesz w piekarniku, to make lepiej sobie odpuścic. prawdziwy omlet jest delikatny i gładki, a mąka moim zdaniem to psuje, ale na pierwszy raz jesli chcesz mozesz jej troszke wsypac, na bank sie wtedy nie rozwali. a dodatki, groszek do super dodatek. fajne sa tez malutkie kawałeczki papryki, np. czerwonej, grzybki wczesniej podsmazone. w ogóle mozesz wrzucic na patelnie co chcesz, podsmażyć, dosmaczyc, i wszystko zalac ciastem na omlet. smażyc, potem wspomiana wizyta w piekarniku lub ostatecznie przykryc wszystko pokrywka, choć wtedy nie bedzie taki chrupiący. omlety je sie też na słodko, chocby z dżemem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rebeka qstosz
sorry za literówki :):):):):):)::):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Majkaaa
Rebeka, po prostu nie wiem jak Ci dziękować! :) Z laiczki w moment stałam się znawczynią omletów! Zaraz wypróbuję Twoje przepisy i rady. Ślicznie dziękuję! 🌻 🌻 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Majkaaa
Rebeka, po prostu nie wiem jak Ci dziękować! :) Z laiczki w moment stałam się znawczynią omletów! Zaraz wypróbuję Twoje przepisy i rady. Ślicznie dziękuję! 🌻 🌻 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja lubie omlet z pokrojonymi w kosteczke pomidorami i żółtym serem:D mniammmmm:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię omlet z samych jaj bardzo dobrze ubitych trzepaczką.Nic nie dolewam ani nie dodaję mąki to barbarzyństwo. Omlet musi być bardzo lekki szybciutko smażony na masełku i tylko z jednej strony.Kiedy się smaży nalezy leciutko podważać nożem ,tak żeby jajka równo się ścinały.Wierzch ma pozostać ścięty ,ale nie przekładam na druga stronę. Po zdjęciu z patelni i położeniu nań farszu składam na pół. A farsz może być wszelaki . Ja osobiście lubię i najczęściej robię omlet po katalońsku.Zanim zrobię omlet robię farsz. Na innej patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy z oliwek,kiedy gorąca wrzucam pokrojone w małą kosteczkę;cebulkę,paprykę,pieczarki i czosnek .Chwilę smaże i na to pomidorki pokrojone drobniutko. Kiedy się usmaży solę,pieprzę i dodaję troszkę soku z limonki,albo cytryny.To nadzienie wykładam na omlet i posypuję natką z pietruszki. Je się z bagietką. Danie bardzo wytworne. Jeśli zamierzem podać omlet na słodko,wówczas troszkę inaczej robię z jajkami. Oddzielam białka od żółtek i ubijam najpierw żółtka a potem oddzielnie pianę na sztywno,szybko razem mieszam lekko solę i na patelnię. W ten sposób przyrządzony jest niezwykle leciutki.Na to konfitura.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robie jeszcze inaczej
najpierw rozdzielam zoltka od bialek, bialka ubijam na sztywna piane, dodaje do niej maki(tyle lyzek ile bylo jajek), zoltka, przyprawy na jakie mam akurat ochote, wszystko b. delikatnie mieszam i wylewam na patelnie wychodzi wtedy bardzo pulchny i przepyszny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Predii
Jak omlet zrobic juz wiesz,ale powiem ci jedynie ze sprobuj najpierw ubidz bialko a potem dodac zoltka i reszte:) lepszy efekt:) A jak chcesz podsmazyc z 2 stronya nie wiesz jak..jest proste rozwiazanie,wykladasz omlet na talez,biezesz patelnie,przykrywasz omlet i przewracasz talerz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tusiak
mam do wszystkich prosbe ... moji rodzice pojechali daleko i wroca pozno a ja jestem troche gloda :D a mam ochote na nalesniki .... tylko ze nie wiem jak je sie przyzadza ...moze bylby ktos taki mili i mi by pomogl ?? byla bym bardzo wdzieczna i moj brzuszek zreszta tez :P a i zeby nie bylo ze jestem jakas ze nie umiem gotowac ale mam dopiero 14 lat :D pozdrawiam i czekam na jakas odpowiedz ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrób sobie
omlet na słodko.Robi sie szybciej i łatwiej od nalesników Nalesniki: 1 jajko ok szklanki mleka z wodą ok szklanki maki szczypta soli odrobina oleju(ja wlewam do ciasta) wszystkie składniki zmiksować Smazyc na oleju z dwóch stron:P podawać z czym chcesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tusiak
hyym dziekuje ci za rade ... ale juz je zrobilam z pomoca strony internetowej ... ale cos poszlo mi nie tak byly calkiem dobre tylko ze jest jedno ale jak moj pies zjadl jednego to zwymiotowal ... boje sie teraz co moze sie stac ze mna :( za jakis czas :( uuuuh pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koleszka
A ja lubie omlet z plasterkami jabłek - mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ShAiEn
ja wlasnie robie omleta z Dżemem MNIAMMMM :) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm a zna ktoś przepis na taki omleto placek GRZYBEK próbowałam w różnych proprcjach ale nie wychodzi taki jak u cioci podobno tajemnica tkwi w pianie a i jedna sugestia to pianę dodajemy do masy zółtkowej bo inaczej piana pod cięższymi zółtkami opadnie i omlet nie urośnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tenczor93
Na zwykly omlet i na 1 osobe to : 1 jajko, 2 szklanki mąki, 1 szklanke mleka moze byc tez wody(najlepiej gazowana woda). Wszystko wymieszac dodac soli i pieprzu do smaku i na rozgrzana patelnie z oliwa wlac i na malym ogniu smarzyc ;] Tyle;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość keia
kurde chce zwykłego omleta z nutellą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość izaxx
a ja narescie pierwszy raz w życiu zrobiłam omlet samodzielnie chodz mam 12 lat:D ja oddzieliłam żółtko od białka białko utrzepałam potem żółtko mąke sól i pomidora pokrojonego na młe kawałki wrzuciłam to wszystko do białka i wymieszałam potem na patelnie wlałam olej poczekałam chwile zeby sie ``przysmażył`` a potem z wlałam omlet no i mi sie zrobił ........mniam był bardzo dobry (przepis zgarnełam z tąd)jak zrobić omlet dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Magdzisław
;D siemka .. pierwszy raz zrobiłam omlet ... xD chodz go troche spaliłam .. nieznam sie na gotowaniu bo mam tylko 15 lat xD .. ale wasze przepisy sa dobre wyszedł mi zajebisty ^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szpinakiem nadziać
pyszne zestawienie kolorostycznie i smakowo!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Daniell
Omlet Jest Pycha A Szczególnie Z Serem Szynką i Pomidorem xD :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Daniell
:P:):(:>:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Daniell
A Ja Mam 10 Lat Na Serio I Jestem Dobry W Gotowaniu np.: ( NaLeŚnIkI) Mniam:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zwykle ubijam 3 jajka z odrobina soli trzepaczka aby byly puszyste, dolewam troszke mleka, odrobine maki i wlewam na skwierczace maselko(nieduzo),;patelnia najlepiej teflonowa, delikatnie podwadzam boczki jak sie scina zeby wlewac to z wierzchu pod spod a potem obracam, rumienie z drugiej strony, zsuwam na talerz i wcinam z konfitura truskawkowa. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sandix
Ja podobnie jak Daniel uwielbiam omlet z serem żółtym i szynką :) A jak go zrobić? Bardzo prosto! :) Otóż: Składniki: - 2-3 jajka - 1- 1,5 plasterka szynki, - 1- 1,5 plasterka zółtego sera, - sól i pieprz Jajka wbijam do miseczki i dokładam pocięte w małe kawałeczki ser i szyneczkę oraz dosypuję szczyptę soli i pieprzu :) Wszystko miksuję mikserem :) Na patelnię kładę masełko i czekam aż się rozpuści :) Następnie wlewam zawartość miseczki i gdy się boki ścinają lekko je podnoszę :) Czekam jeszcze minutkę góra dwie i przekładam na talerzyk :) Można dodać pociętego pomidorka, ale osobiście nie jestem zwolenniczką pomidorków. Ale bez jest równie pyszny. :) Najlepiej go zjeść jak jest gorący :) Życzę smacznego ;) Mam nadzieję, że pomogłam ;) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość omlet
Sandix nawet niewiesz jak pomogłas :D , pycha ten omlet,tylko ja jeszcze dodalem boczku do tego ,pomidorki i szczypiorek!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość omlet
Pozdrawiam i całuje:**

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×