Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cornflower

Przytok ośrodek szkolno - wychowawczy

Polecane posty

Gość cornflower

Czy może ktoś z was pisał pracę na ten temat (ośrodki szkolno - wychowawcze) ? albo ma jakieś informacje, które mogłyby się przydać?? Byłabym wdzięczna

Gość Mirabella__
Ja pracuje w czymś takim, co chcesz wiedzieć, pytaj!

Gość cornflower
potrzebuję informacje dotyczące specyfiki tej placówki czy musi być sadowne skierowanie do placówki komu podlega taka placówka

Gość do Mirabelli
Mirabella ja też mam do Ciebie prośbę: opowiedz mi o pracy w takim ośrodku, strasznie chciałabym tam pracować - jakie są kryteria przyjęć?

Gość Mirabella__
A więc tak: taka placówka to placówka oświatowa, więc podlega Kuratorium Oświaty, osoby kierowane są tam na mocy postanowienia sądu, o skierowanie dziecka do placówki mogą także starać się ich rodzice (ale to w praktyce rzadkość), kiedyś kierowano tam dzieci, które nie realizowały obowiązku szkolnego, wagarowały itp. wiec to była dla nich szansa ukonczenia szkoly. Obecnie kieruje sie tam osoby, które mają na koncie przestępstwa z kk, w moim ośrodku np. są osoby, które powinny przebywać w poprawczaku, albo przynajmniej w Młodzieżowym Ośrdoku Wychowawczym - jednak to sąd o nich decyduje a my nie mamy za wiele do powiedzenia, niestety (tak a propos, niechby któryś sędzia przyszedł popracować tak z jeden dzien, mysle ze zacząłby sie bardziej zastanawiac, zanim by skierował do nas pewne osoby). O samej pracy mogę napisać innym razem, teraz nie mam za bardzo czasu, a kryteria przyjęć to obecnie ukończona resocjalizacja (kiedys przyjmowano po pedagogice, niewazne jaka była specjalizacja, teraz sie przepisy zaostrzyły).

Gość cornflower
Dzięki Mirabella_

Gość cornflower
czy może ktoś wie więcej na temat ośrodków szkolno - wychowawczych??

Gość Ja pracuje w
specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym. Jest to szkola podstawowa, gimnazjum, szkola zawodowa i internat. Osrodek podlega kuratorium oświaty. Jak nazwa mówi "specjalny" - uczą się u nas dzieci uposledzone umysłowo w stopniu lekkim. Żeby pracować w naszym ośrodku trzeba mieć ukończone studia wyższe, najlepiej pedagogikę specjalną i oprócz tego kwalifikacje do nauczanie przedmiotu. Mozna tez miec ukończone studia wyższe np. polonistyke, matematykę, ... i oprócz tego kurs z oligofrenopedagogiki :-D Są też specjalne osrodki szkolno wychowawcze do których uczęszczają dzieci upośledzone w stopniu umiarkowanym (nauczyciele też muszą mieć takie kwalifikacje jak wyżej) Pozdrawiam :-D

Gość Zboczeńcy
Matko -co za psychiczni tam pracują ! Widziałem to w telewizji ! Jakiś gnój nie pozwolił chłopcu iść sie wysikać do WC ! Moze by tak JEMU to samo zrobić !? :D :D :D