Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Moze mi ktos ospowie dlaczego

Urząd skarbowy nie chce mi nadac NIPu

Polecane posty

Mam 21 lat niegdy wczesniej nie pracowalam,ale zamierzam znalezc sobie prace, kilka razy bylam w urzedzie z wnioskiem o uzyskaniu NIPu ale powiedziano mi ze dopoki nie podpisze mi tego przyszly pracodawca nie moge tego zlozyc, ajesli pojade za granice i bede chciala pracowac legalnie??? jak to zalatwic? mial ktos takie problemy??? niektorzy moi znajomi nie mieli takich problemow, czy prawo jest oddzielne dla kazdego wojewodztwa??? please odp

Nikt nie mial takiej sytuacji??

upup

Gość misia pisia
Jak pojedziesz za granice pracowac legalnie , to i tak bedziesz sie musiala rozliczac z zagranicznym fiskusem. A jak znajdziesz sobie w Polsce prace , chocby dorywcza , to dostaniesz ten numer, co za problem

no chociaz by taki ze mieszkam nie w swoim rodzimym miescie, i nie moge caly czas jezdzic zeby to zalatwiac, poza tym jak chce podjac prace umowe zlecenie pracodawca i tak nie moze mi tego podpisac musze juz miec nip a taka prace znalazlam

hmmm widze ze jestem osamotniona trudno

Gość prezes d/s
nic nie boj wszystko zalatwim

Gość misia pisia
No to ja nie wiem dlaczego. Najlepiej sie spytac w urzedzie , oni chyba wiedza , dlaczego. A wniosek mozna tez wyslac poczta , chyba

Gość tez tak mialam
Dogadalam sie z pracodawca, on podpisal mi umowe zlecenie bez nipu i dopiero go wyciagnelam (bo tez musialam miec prace, zeby miec NIP, a NIP zeby miec prace...). Ale tez zalezy na jaka pania w okienku trafisz, w niektorych urzedach nie robia takich problemow :( Paranoja.

Dzieki wielkie, to jest paranoja, przeciez nip ma kazdy i nie powinno byc z tym zadnego problemu ehhh nasza Polska rzeczywistość

Gość lolololololo
dziwne pracuje 10lat w us i pierwsze słysze że najpierw praca póżniej NIP.NIP nadaje urząd na wniosek podatnika i nie ma to nic wspólnego czy człowiek ma prace czy nie ciekawa jestem który to urzad?

Moze nie bede pisac ktory ale wczesniej tez mialam taka sytuacje ze moj tata chcial sei ze mna rozliczac, poniewaz jestem jedyna osoba na jego utzrymaniu i znalazl taki przepis i tez nie wyrazono na to zgody tzn zebym otzrymala nr nip. Wiem ze np w Krakowie i Warszawie jest inaczej, moi znajomi nie mieli takich problemow i dlatego mnie to starsznie dziwi. A nie wiesz moze czy mozliwe jest aby byly rozne przepisy w roznych regionach Polski? Choc mnie sie to wydaje malo prawdopodobne:-(

Gość Po prostu ścierwo urzędnicze
chce sie czuć wazne i mieć nad ludżmi władzę !

jakis dziwny ten urzad :o mi nadali NIP bez zadnych problemów

Gość _a to
ciekawe - tez tak miałam. Kiedy po prsotu dostajesz pierwsza prace, składasz wnisoek o NIP. Tyle.

Gość dupersznyt
Nieprawda.Ja miałem nip zanim podjąłem pierwszą pracę.Ktoś tu kogoś w ch... robi.Poza tym prawdą jest, że co US to inny obyczaj.Polska państwem prawa-zleję się ze śmiechu, to lepsze niż Mumio.

Gość jfdsjfs
no to jesteś bardzo niekompetentnym urzędnikiem, skoro pierwszy raz o tym słyszysz, według ustawy nip nadawany jest wtedy, gdy wystąpi obowiązek podatkowy: czyli jesli sie pracuje, płaci podatek rolny, podatek od darowizny itp.

Gość jfdsjfs
kiedyś dawano bez tego wymagania, nie mając pracy, ale od kilku lat ustawa sie zmieniła, wystarczy, ze pracodawca podbije ci druk, ze bedziesz u niego pracowała i wystarczy.

Gość gość
t74vwmHiwqSJ6NeeOt9D5E0p