Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość watpiaca

chodzicie do spowiedzi???

Polecane posty

Gość watpiaca

Co myslicie wogole o spowiedzi...czy to ma dla Was sens...bo ja bym tam wolala zeby byla spowiedz powszechna a nie w konfesjonale...jakos to do mnie nie przemawia bo co taki ksiadz moze o mnie wiedziec i mnie oceniac. poza tym kazdy ksiadz inny wiec spowiedz spowiedzi nie rowna.........

Gość apostoł
kochana - zanim zaczniesz oceniać, jaki sens ma spowiedź, spróbuj go najpierw zrozumieć, bo z tego, co piszesz, to masz co najwyżej "ogólne pojęcie". Może wtedy to do Ciebie "przemówi". A tak poza tym - reguł spowiedzi nie można ustalic lub zmienić w powszechnym głosowaniu albo publiczej debacie. Albo przyjmujesz ją ( spowiedź ) taką, jaka jest albo nie przyjmujesz wcale. Tutaj nic nie utargujesz. I bardzo dobrze.

Gość watpiaca
Ale ja nie chce nic targowac, chodzi o to ze chce sie dowiedziec czy tylko ja mam takie watpliwosci czy nie...mysle ze nie tylko ja.... poza tym taka jest prawda ze za tan sam grzech jeden ksiadz kaze ci zmowic raz Ojcze nasz a inny kaze chodzic za pokute do Kosciola przez miesiac codziennie...wiec jak to jest z ta spowiedzia...???

Gość apostoł
Chryste... przede wszystkim katolicy wierzą, że to nie ksiądz tak naprawdę spowiada, tylko sam Bóg a ksiądz jest jedynie narzędziem, tak jakby fizycznym pośrednikiem. Oczywiście bywają beznadziejni księża, ale widocznie i tacy są po coś Bogu potrzebni. Katolicyzm nie ma taryfikatora wykroczeń, dla jednego wystarczy jedno ojczenasz dla innego miesiąc plackiem przed ołtarzem.

Gość 69_
weźcie z tą spowiedzią po co wam to, księża wymyslili i jak pili to kapowali kto komu kradnie z pola, wszedzie jest powszechna spowiedź to tylko u nas zostało, bez sensu

Gość no bo tak
a w naszej wsi to kazdy grzech ma numerek swój i siem mowi numerkami dlatego ja siem spowiadam prez internet i mam na papierze

Gość ja w ogóle nie chodzę
ani do spowiedzi, ani do kościoła. Bez sensu jest klepanie komuś do ucha swoich "grzechów", a na dodatek osobie (ksiądz), która ma ich więcej ode mnie. No po prostu bez sensu i już :(

Gość TE_RRI
Ja chodze i nie przestane - chcę być lepsza dla ludzi i zasłużyć na niebo

W spowiedzi nie chodzi o to, by powiedzieć ciekawskiemu księdzu jak to się nie nagrzeszyło... Być może kiedyś tak właśnie było, kiedy to kościół był potęgą i dbał głównie o swoje interesy, a nie o interesy wiernych. Teraz spowiedź ma całkiem inne znaczenie. Ksiądz jest tylko pośrednikiem między spowiadającym się, a Bogiem. Poza tym nie jest łatwo opowiadać o złych rzeczach, które się w życiu zrobiło. Nie każdy umie przyznać się do błędów i do złego i to właśnie spowiedź ma skłonić człowieka do mówienia, a proste to nie jest. Do spowiedzi nie chodzę, po pierwsze gdyż nie jestem w stanie obiecać szczerej poprawy (co do zaprzestania stosowania antykoncepcji, czy seksu przedmałżeńskiego). Po wtóre, nie dostaląbym rozgrzeszenia, bo mój facet jest rozwodnikiem. Żyję w nieczystym związku. Dostałabym rozgrzeszenie, gdybym obiecała więcej się z nim nie spotykać - jednak tego obiecać nie mogę. Skoro jestem grzesznicą, to do komunii też nie chodzę - wolę przed Bogiem nie ryzykować. Duchowa obecność Boga w kościele jest mi jednak potrzebna. Co tydzien chodzę do kościoła. Tam osiągam spokój ducha i wyciszenie. Spowiadam się teraz tylko przed Bogiem. I jeszcze dodam, że dla mnie liczy się Bóg i prawa boże. To, co teoretycznie w imię Boga czasem wymyślają władze kościola do mnie nie przemawia (np. traktowanie przez Kościół kobiet w średniowieczu, jako brudnych, naznaczonych grzechem i gorszych od mężczyzny). W końcu biskup, ksiądz, czy założyciel radia pseudo-katolickiego, to tylko człowiek - może się mylić i często się myli. Takie jest moje prywatne zdanie. Oczywiście nie musicie się ze mną zgadzać.

Gość Nusiiiia
Ja tez sie przestałam spowiadać pare lat temu i czuje sie z tym dobrze. Nie musze wystawać w długich kolejkach do konfesjonału i sie denerwoać co mi tym razem ksiądz nagada. A poza tym jak mam się spowiadać z czegoś, czego tak naprawdę nie żałuje?? I później mowić ze sie postanawiam poprawić skoro wcale nie mam takiego zamiaru? A co jak np sie bierze pigółki antykoncepcyjne? Przeciez to taki wielki grzech!!! Moja mama przez to nie dostała rozgrzeszenia od księdza (przyznala sie bo sam sie ksiądz o to zaczął wypytywać), chociaz tak naprawdę brała je leczniczo ze względu na comiesięczne kwotoki. Czyli wychodzi na to że jak sie kogoś zabije albo ukradnie to rozgrzeszenie sie dostaje ale jak sie bierze pigółki to nie!! Powalone to wszysto. Tez jestem za powszechną spowiedzią,bo do księży jakoś zaufania nie mam. A z powszechnej spowiedzi chętnie bym korzystała, bo jak ktoś już wyzej napisał tu ważny jest kontakt z Bogiem a nie księdzem. Wiec po co to pośrednictwo księdza??

Gość a ja wczoraj znalazłam taka
stronke zajebista dzis znalazłam taki link http://www.przeznaczeni.pl/ bardzo ciekawe zwłaszcza przy rejestracji trzeba podpisac sie z oswiadczeniem Cytat: Oświadczenie 1. Chcę i mogę ważnie zawrzeć małżeństwo w Kościele katolickim. 2. Przeczytałem i akceptuję Regulamin i Zasady Strefy przeznaczeni.pl oraz wskazówki zawarte w częściach: Czy to dla Ciebie? oraz Klucze do sukcesu. 3. Znam i akceptuję bez żadnych wyjątków nauczanie Kościoła katolickiego, zwłaszcza w sprawie aborcji, antykoncepcji, eutanazji, klonowania, związków homoseksualnych, zapłodnienia in vitro i doświadczeń na embrionach ludzkich. 4. Zgadzam się na wydalenie mnie ze Strefy przeznaczeni.pl bez zwrotu opłaty, jeśli moje zachowanie lub głoszone przeze mnie poglądy będą niezgodne z Regulaminem , Zasadami Strefy przeznaczeni.pl lub nauczaniem Kościoła katolickiego. ogolnie rejestracja jest wieloetapowa - 6 etapów rejestracja wyglada tak Rejestracja - etap 1/6 Zanim przyłączysz się do Strefy Ludzi z Wartościami przeznaczeni.pl – Strefa Ludzi z Wartościami została stworzona z myślą o wzajemnym poznaniu osób powołanych do małżeństwa, które oczekują na swoją Miłość, a jednocześnie są zaangażowane w praktykowanie wiary katolickiej. Oto kilka pytań, które pomogą Ci rozeznać, czy Strefa przeznaczeni.pl jest odpowiednia właśnie dla Ciebie? Czy szukasz czegoś więcej niż jedynie serwisu randkowego? Czy jesteś gotowy na wysiłek w poszukiwaniu tej jedynej osoby na całe życie? Czy chcesz i możesz zawrzeć małżeństwo w Kościele katolickim? Czy praktykujesz swoją wiarę? Czy przyjmujesz nauczanie Kościoła katolickiego bez żadnych wyjątków? Jeśli żyjesz na co dzień według chrześcijańskiego systemu wartości, jesteś otwarty na to, że nawiązana w Strefie przyjaźń może prowadzić nawet do małżeństwa… to znalazłeś się we właściwym miejscu. Być może posiadasz różne wątpliwości, poszukujesz, pytasz, ale wierzysz w Boga, ufasz Kościołowi i jesteś gotowy na zmiany, na rozwój, na pracę nad sobą, aby w przyszłości uszczęśliwić ukochaną osobę… to znalazłeś się we właściwym miejscu. Jeśli na powyższe pytania możesz odpowiedzieć twierdząco, to zarezerwuj sobie około 15-30 min. i przystąp do procesu rejestracji. Oświadczenie 1. Chcę i mogę ważnie zawrzeć małżeństwo w Kościele katolickim. 2. Przeczytałem i akceptuję Regulamin i Zasady Strefy przeznaczeni.pl oraz wskazówki zawarte w częściach: Czy to dla Ciebie? oraz Klucze do sukcesu. 3. Znam i akceptuję bez żadnych wyjątków nauczanie Kościoła katolickiego, zwłaszcza w sprawie aborcji, antykoncepcji, eutanazji, klonowania, związków homoseksualnych, zapłodnienia in vitro i doświadczeń na embrionach ludzkich. 4. Zgadzam się na wydalenie mnie ze Strefy przeznaczeni.pl bez zwrotu opłaty, jeśli moje zachowanie lub głoszone przeze mnie poglądy będą niezgodne z Regulaminem , Zasadami Strefy przeznaczeni.pl lub nauczaniem Kościoła katolickiego. Zgadzam się Nie zgadzam się Rejestracja - etap 2/6 Imię: Podaj swoje prawdziwe imię. Zamieszczenie samego nicku spowoduje odrzucenie w procesie moderacji. Email/login: Podaj email, z którego najczęściej korzystasz Na podany adres email zostana wyslane informacje niezbędne do aktywacji konta Adres email będzie jednoczesnie twoim loginem Powtórz email/login: Hasło: Podaj hasło, z którego będziesz logować sie do serwisu Hasło musi mieć conajmniej 6 znaków długości. Dozwolone znaki hasła to litery, cyfry oraz - i _ Powtórz hasło: Informacje podstawowe Podaj swoje dane osobowe: Płeć: Data urodzenia: Kraj: Województwo: Miejscowość: Stan cywilny: Stosunek do tytoniu: Stosunek do alkoholu: Wykształcenie: Otwartość na rodzicielstwo: Posiadam dzieci: Uczestniczę we Mszy św.: Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach związanych z prowadzeniem serwisu internetowego przeznaczeni.pl przez Macieja Kopra oraz Pawła Kałuskiego. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3, 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, a ponadto każdemu przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Rejestracja - etap 3/6 Na pytania oznaczone * należy odpowiedzieć używając minimalnie 120 znaków w każdej odpowiedzi /prawie tak jak SMS – dasz radę Wink 1. Kilka słów o Tobie:* Napisałeś znaków: 2. Jaka jest Twoja osobowość? (opisz) 3. Co jest Twoim celem życiowym? 4. Jakie znaczenie ma dla Ciebie wiara w Boga?* Napisałeś znaków: 5. Kto jest dla Ciebie autorytetem duchowym? Dlaczego? 6. Jakie jest Twoje zdanie na temat czystości przedmałżeńskiej? Rejestracja - etap 4/6 Na pytania oznaczone * należy odpowiedzieć używając minimalnie 120 znaków w każdej odpowiedzi /prawie tak jak SMS – dasz radę Wink 7. Jakie cechy są niezbędne u Twojego przyszłego współmałżonka? 8. Jak wyobrażasz sobie własne małżeństwo i rodzinę? 9. Jaki jest Twój stosunek do antykoncepcji i aborcji? * Napisałeś znaków: 10. Czym się zajmujesz w ramach swojej nauki lub pracy? (opisz)* Napisałeś znaków: 11. W pracę jakich organizacji, inicjatyw społecznych / katolickich jesteś zaangażowana/zaangażowany? 12. Czy jest coś co chciałbyś dodać? Rejestracja - etap 5/6 Na pytania oznaczone * należy odpowiedzieć używając minimalnie 120 znaków w każdej odpowiedzi /prawie tak jak SMS – dasz radę Wink Twoje zainteresowania i preferencje. Ulubiony artysta (malarz/pisarz/muzyk/aktor/wokalista): Ulubione miejsca: Zwierzęta domowe (które masz lub chciałbyś mieć): Zwierzęta, za którymi nie przepadasz: Zainteresowania: architektura / urbanistyka fotografia gry komputerowe / internet kino książki kulinaria majsterkowanie malarstwo / rysunek / rzeźba motoryzacja muzyka oglądanie telewizji podróże sport spotkania z przyjaciółmi taniec teatr inne: Ulubiony rodzaj muzyki: blues chrześcijańska country dance elektroniczna folk heavy metal hip-hop house instrumentalna jazz klasyczna latino pop progresywna / alternatywna punk rap reagge rock R'n'B soul techno złote przeboje inne: Ulubiony rodzaj kuchni: arabska eksperymentalna fast-food francuska grecka indyjska meksykańska orientalna polska wegetariańska włoska inne: Ulubiony sport: aerobic bieganie deskorolka jazda na rowerze jazda konna koszykówka kulturystyka narty nurkowanie paralotniarstwo piłka nożna piłka ręczna pływanie rolki sporty ekstremalne snowboard siatkówka tenis turystyka piesza windsurfing wspinaczka żeglarstwo inne: Uwaga: odpowiedzi udzielone przez Ciebie w punkcie „Informacje podstawowe” oraz w pytaniach otwartych zostaną upublicznione innym Strefowiczom. Rejestracja - etap 6/6 cofnij do etapu 5 W jaki sposób dowiedziałeś o przeznaczeni.pl: baner na www.katolik.pl baner na www.mateusz.pl baner na www.opoka.pl baner na www.kai.pl baner na www.adonai.pl ogłoszenie w Miłujcie sie ogloszenie w Znak ogloszenie w Niedziela polecil znajomy/przyjaciel mailing bezpośredni ulotka inne: Prasa katolicka, którą czytasz: Miłujcie się Znak Niedziela Nasz dziennik Tygodnik Powszechny L'Osservatore Romano Fronda W drodze Więź RUaH - Magazyn Muzyczny inne: Serwisy katolickie, z których korzystasz: www.katolik.pl www.mateusz.pl www.opoka.pl www.kai.pl www.adonai.pl inne: Dziękujemy za przejście wszystkich kroków rejestracji, za cierpliwość i poświęcony czas. W ciągu 24 godzin otrzymasz emaila od moderatora wraz z informacją na temat możliwych sposobów płatności.

rejestracja wyglada tak Rejestracja - etap 1/6 Zanim przyłączysz się do Strefy Ludzi z Wartościami przeznaczeni.pl – Strefa Ludzi z Wartościami została stworzona z myślą o wzajemnym poznaniu osób powołanych do małżeństwa, które oczekują na swoją Miłość, a jednocześnie są zaangażowane w praktykowanie wiary katolickiej. Oto kilka pytań, które pomogą Ci rozeznać, czy Strefa przeznaczeni.pl jest odpowiednia właśnie dla Ciebie? Czy szukasz czegoś więcej niż jedynie serwisu randkowego? Czy jesteś gotowy na wysiłek w poszukiwaniu tej jedynej osoby na całe życie? Czy chcesz i możesz zawrzeć małżeństwo w Kościele katolickim? Czy praktykujesz swoją wiarę? Czy przyjmujesz nauczanie Kościoła katolickiego bez żadnych wyjątków? Jeśli żyjesz na co dzień według chrześcijańskiego systemu wartości, jesteś otwarty na to, że nawiązana w Strefie przyjaźń może prowadzić nawet do małżeństwa… to znalazłeś się we właściwym miejscu. Być może posiadasz różne wątpliwości, poszukujesz, pytasz, ale wierzysz w Boga, ufasz Kościołowi i jesteś gotowy na zmiany, na rozwój, na pracę nad sobą, aby w przyszłości uszczęśliwić ukochaną osobę… to znalazłeś się we właściwym miejscu. Jeśli na powyższe pytania możesz odpowiedzieć twierdząco, to zarezerwuj sobie około 15-30 min. i przystąp do procesu rejestracji. Oświadczenie 1. Chcę i mogę ważnie zawrzeć małżeństwo w Kościele katolickim. 2. Przeczytałem i akceptuję Regulamin i Zasady Strefy przeznaczeni.pl oraz wskazówki zawarte w częściach: Czy to dla Ciebie? oraz Klucze do sukcesu. 3. Znam i akceptuję bez żadnych wyjątków nauczanie Kościoła katolickiego, zwłaszcza w sprawie aborcji, antykoncepcji, eutanazji, klonowania, związków homoseksualnych, zapłodnienia in vitro i doświadczeń na embrionach ludzkich. 4. Zgadzam się na wydalenie mnie ze Strefy przeznaczeni.pl bez zwrotu opłaty, jeśli moje zachowanie lub głoszone przeze mnie poglądy będą niezgodne z Regulaminem , Zasadami Strefy przeznaczeni.pl lub nauczaniem Kościoła katolickiego. Zgadzam się Nie zgadzam się Rejestracja - etap 2/6 Imię: Podaj swoje prawdziwe imię. Zamieszczenie samego nicku spowoduje odrzucenie w procesie moderacji. Email/login: Podaj email, z którego najczęściej korzystasz Na podany adres email zostana wyslane informacje niezbędne do aktywacji konta Adres email będzie jednoczesnie twoim loginem Powtórz email/login: Hasło: Podaj hasło, z którego będziesz logować sie do serwisu Hasło musi mieć conajmniej 6 znaków długości. Dozwolone znaki hasła to litery, cyfry oraz - i _ Powtórz hasło: Informacje podstawowe Podaj swoje dane osobowe: Płeć: Data urodzenia: Kraj: Województwo: Miejscowość: Stan cywilny: Stosunek do tytoniu: Stosunek do alkoholu: Wykształcenie: Otwartość na rodzicielstwo: Posiadam dzieci: Uczestniczę we Mszy św.: Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach związanych z prowadzeniem serwisu internetowego przeznaczeni.pl przez Macieja Kopra oraz Pawła Kałuskiego. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3, 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, a ponadto każdemu przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Rejestracja - etap 3/6 Na pytania oznaczone * należy odpowiedzieć używając minimalnie 120 znaków w każdej odpowiedzi /prawie tak jak SMS – dasz radę Wink 1. Kilka słów o Tobie:* Napisałeś znaków: 2. Jaka jest Twoja osobowość? (opisz) 3. Co jest Twoim celem życiowym? 4. Jakie znaczenie ma dla Ciebie wiara w Boga?* Napisałeś znaków: 5. Kto jest dla Ciebie autorytetem duchowym? Dlaczego? 6. Jakie jest Twoje zdanie na temat czystości przedmałżeńskiej? Rejestracja - etap 4/6 Na pytania oznaczone * należy odpowiedzieć używając minimalnie 120 znaków w każdej odpowiedzi /prawie tak jak SMS – dasz radę Wink 7. Jakie cechy są niezbędne u Twojego przyszłego współmałżonka? 8. Jak wyobrażasz sobie własne małżeństwo i rodzinę? 9. Jaki jest Twój stosunek do antykoncepcji i aborcji? * Napisałeś znaków: 10. Czym się zajmujesz w ramach swojej nauki lub pracy? (opisz)* Napisałeś znaków: 11. W pracę jakich organizacji, inicjatyw społecznych / katolickich jesteś zaangażowana/zaangażowany? 12. Czy jest coś co chciałbyś dodać? Rejestracja - etap 5/6 Na pytania oznaczone * należy odpowiedzieć używając minimalnie 120 znaków w każdej odpowiedzi /prawie tak jak SMS – dasz radę Wink Twoje zainteresowania i preferencje. Ulubiony artysta (malarz/pisarz/muzyk/aktor/wokalista): Ulubione miejsca: Zwierzęta domowe (które masz lub chciałbyś mieć): Zwierzęta, za którymi nie przepadasz: Zainteresowania: architektura / urbanistyka fotografia gry komputerowe / internet kino książki kulinaria majsterkowanie malarstwo / rysunek / rzeźba motoryzacja muzyka oglądanie telewizji podróże sport spotkania z przyjaciółmi taniec teatr inne: Ulubiony rodzaj muzyki: blues chrześcijańska country dance elektroniczna folk heavy metal hip-hop house instrumentalna jazz klasyczna latino pop progresywna / alternatywna punk rap reagge rock R'n'B soul techno złote przeboje inne: Ulubiony rodzaj kuchni: arabska eksperymentalna fast-food francuska grecka indyjska meksykańska orientalna polska wegetariańska włoska inne: Ulubiony sport: aerobic bieganie deskorolka jazda na rowerze jazda konna koszykówka kulturystyka narty nurkowanie paralotniarstwo piłka nożna piłka ręczna pływanie rolki sporty ekstremalne snowboard siatkówka tenis turystyka piesza windsurfing wspinaczka żeglarstwo inne: Uwaga: odpowiedzi udzielone przez Ciebie w punkcie „Informacje podstawowe” oraz w pytaniach otwartych zostaną upublicznione innym Strefowiczom. Rejestracja - etap 6/6 cofnij do etapu 5 W jaki sposób dowiedziałeś o przeznaczeni.pl: baner na www.katolik.pl baner na www.mateusz.pl baner na www.opoka.pl baner na www.kai.pl baner na www.adonai.pl ogłoszenie w Miłujcie sie ogloszenie w Znak ogloszenie w Niedziela polecil znajomy/przyjaciel mailing bezpośredni ulotka inne: Prasa katolicka, którą czytasz: Miłujcie się Znak Niedziela Nasz dziennik Tygodnik Powszechny L'Osservatore Romano Fronda W drodze Więź RUaH - Magazyn Muzyczny inne: Serwisy katolickie, z których korzystasz: www.katolik.pl www.mateusz.pl www.opoka.pl www.kai.pl www.adonai.pl inne: Dziękujemy za przejście wszystkich kroków rejestracji, za cierpliwość i poświęcony czas. W ciągu 24 godzin otrzymasz emaila od moderatora wraz z informacją na temat możliwych sposobów płatności. _________________

Gość do Nusiiiiia
gratuluję głębokiego podejścia do spraw wiary a także zaiteresowania rzeczywistą doktryną. Naprawdę niewiarygodne. Aha - i pigUłki, anie pigÓłki

Rejestracja - etap 5/6 Na pytania oznaczone * należy odpowiedzieć używając minimalnie 120 znaków w każdej odpowiedzi /prawie tak jak SMS – dasz radę Wink Twoje zainteresowania i preferencje. Ulubiony artysta (malarz/pisarz/muzyk/aktor/wokalista): Ulubione miejsca: Zwierzęta domowe (które masz lub chciałbyś mieć): Zwierzęta, za którymi nie przepadasz: Zainteresowania: architektura / urbanistyka fotografia gry komputerowe / internet kino książki kulinaria majsterkowanie malarstwo / rysunek / rzeźba motoryzacja muzyka oglądanie telewizji podróże sport spotkania z przyjaciółmi taniec teatr inne: Ulubiony rodzaj muzyki: blues chrześcijańska country dance elektroniczna folk heavy metal hip-hop house instrumentalna jazz klasyczna latino pop progresywna / alternatywna punk rap reagge rock R'n'B soul techno złote przeboje inne: Ulubiony rodzaj kuchni: arabska eksperymentalna fast-food francuska grecka indyjska meksykańska orientalna polska wegetariańska włoska inne: Ulubiony sport: aerobic bieganie deskorolka jazda na rowerze jazda konna koszykówka kulturystyka narty nurkowanie paralotniarstwo piłka nożna piłka ręczna pływanie rolki sporty ekstremalne snowboard siatkówka tenis turystyka piesza windsurfing wspinaczka żeglarstwo inne: Uwaga: odpowiedzi udzielone przez Ciebie w punkcie „Informacje podstawowe” oraz w pytaniach otwartych zostaną upublicznione innym Strefowiczom.

Rejestracja - etap 6/6 cofnij do etapu 5 W jaki sposób dowiedziałeś o przeznaczeni.pl: baner na www.katolik.pl baner na www.mateusz.pl baner na www.opoka.pl baner na www.kai.pl baner na www.adonai.pl ogłoszenie w Miłujcie sie ogloszenie w Znak ogloszenie w Niedziela polecil znajomy/przyjaciel mailing bezpośredni ulotka inne: Prasa katolicka, którą czytasz: Miłujcie się Znak Niedziela Nasz dziennik Tygodnik Powszechny L'Osservatore Romano Fronda W drodze Więź RUaH - Magazyn Muzyczny inne: Serwisy katolickie, z których korzystasz: www.katolik.pl www.mateusz.pl www.opoka.pl www.kai.pl www.adonai.pl inne: Dziękujemy za przejście wszystkich kroków rejestracji, za cierpliwość i poświęcony czas. W ciągu 24 godzin otrzymasz emaila od moderatora wraz z informacją na temat możliwych sposobów płatności.

Gość watpiaca
No walsnie, ja tez od jakiegos czasu nie chodze, bo biore tabletki i mieszkam z facetem przed slubem, ktory jest zreszta protestentem, wiec jakbym to wyznala to bym rozgrzeszenia nie dostala. No wlasnie dziwne to bo jak ktos zabije to dostanie. No ale ja nie mam na co liczyc wiec do komunii tez nie chodze, smutne ale prawdziwe. Do kosciloa jednak przychodze bo wierze ze tak trzeba, poza tym jestem katoliczka wiec to obowiazek. Aha i niedawno ogladalam taki program w TV, czy wy wiecie ze wiekszosc rzeczy w kosciele nie zmienila sie od sredniowiecza!!!!! No normalnie zalamka!!!

Gość apostoł
"Do kosciloa jednak przychodze bo wierze ze tak trzeba, poza tym jestem katoliczka wiec to obowiazek." - obowiązki katolika nie kończa się na chodzeniu do kościoła i - o ile sie orientuję - nie można wybrać sobie pakietu obowiązków, które nam najbardziej odpowiadają. Sam nie jestem katolikem już od kilkunastu lat, ale do głowy by mi nie przyszło winić za to katolicyzm. Nie uważam, że katolicyzm powinien się zmienić, ale raczej ja. Bardzo dobrze, że pewne podstawowe zasady nie zmieniają się od tysięcy lat. Gdyby "nie kradnij" zastąpiono "możesz kraść" to byłby postęp ?

Gość watpiaca
Tu wcale nie chodzi o 10 przykazan i to co jest napisane w biblii, ale o to co kosciol ustanowil, bardzo dawno tem, kiedy palono na stosie czarownice...poza tym prosze mnie tu nie nawracac....

Gość apostoł
A kto tu kogoś nawraca ? Ludzie, wy naprawdę macie problemy z ego - jesteście chorobliwie przewrażliwieni na swoim punkcie. Na świecie jest wiele religii, przystąpienie do któregokolwiek z wyznań jest całkowicie dobrowolne, nie pasuje spowiedź w formule katolickiej - spoko, walić katolicyzm, szukamy czegoś innego. Nie rozumiem tylko tego kwękania, że katolicyzm powinien pójść na jakieś ustępstwa, "wprowadzić reformy". Być może spowiedź jest przykra, no ale taka właśnie ma być - w tym jej cała istota.

Gość Dokladnie
Dokladnie.. wszedzie jest powszechna spowiedz tylko nasz kapowniczy kosciol sobie to wymyslil, podobnie jak celibat o ktorym nie ma mowy w Biblii. 7 grzechow glownych rowniez, jak i pojecia grzechu lekkiego i smiertelnego. Grzech to grzech - kazdy jest smiertelny. Dostalismy 10 przykazan od Boga przez Mojzesza, reszte wymyslil kosciol dajac zludzenie odpuszczenia win za pieniadze datki w kosciele. Kosciol katolicki to instytucja ktorej nawet Biblia przepowiada koniec. Nie wierze w kosciol - to tylko ludzka zadza wladzy w ktorej przekazie jest tyle sprzecznosci ze tylko zniecheca ludzi, szczegolnie mlodych do Boga. Bog jest wszedzie i wyslucha kazdego chetnie, bez posrednikow zapewniam Was. A jesli uwazacie inaczej to chyba wierzymy w innego Boga.

Gość mikelangelo 24
to coś wam teraz powiem. moja mama ma znajomą która pracuje u księzy, tzn sprząta pierze itd. no i ta jej znajoma mówi, że z tego co księza mówią miedzy soba to zwierzenia konfesjonalne sa dla nich najważniejszym punktem zabawy, że maja taki polew że hej. od tego czasu nie chodze do spowiedzi, :P

wiem że sobie opowiadają, mój kuzyn jest księdzem;) od dawna nie chodzę:)

Gość nie spowiadam się
bo nie żałuję.

A czy wiecie, że na zachodzie ludzie w kościele katolickim już od dawna się nie spowiadają do ucha? Spróbujcie tam znaleźć konfesjonał, no...chyba że w polskim kościele, czyli tam, gdzie zbiera się Polonia, to tak. Narazie mało kto o tym wie, tak jak mało kto wiedział do niedawna, że tylko my Polacy nie jadamy mięsa w Wigilię, choć to wcale nie było zobronione. Pytałam jednego księdza, jaka to sprawiedliwość z ta spowiedzią, że my Polacy musimy tak się upokarzać przed drugim człowiekiem, podczas, gdy katolicy w innych krajach sa od tego wolni i otrzymują to samo. Nie umiał mi na to odpowiedzieć, jedynie: tak już jest, demoralizacja. Nie spowiadam się przede wszystkim z powodu poglądów na antykoncepcję, chociaż nie tylko.

Gość gość
Czy ktoś normalny się spowiada ? Moja teściowa na starość, jak już nie była w stanie się ruszyć do kościoła, to sprowadzała księdza do domu by ją wyspowiadał. Zaznaczam że wcześniej nie chodziła do kościoła. Gdyby miała wszystkie swoje grzechy powiedzieć, to ksiądz musiałby kilka dni z nią siedzieć

Gość gość
Chodzimy.