Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edres 1984

STYPENDIUM SOCJALNE...proszę o pomoc!!!

Polecane posty

Gość edres 1984

Witam, Właśnie składam wniosek o stypendium socjalne. Mam trudną sytuację rodzinną. Mam już (chyba) wszystkie potrzebne dokumenty: odpis aktu urodzenia (mój i rodzeństwa) dokumenty z urzędu skarbowego dokument potwierdzajacy rozwód rodziców zaświadczenie o tym że reszta rodzeństwa się uczy zaświadczenie o tym ze rodzic jest bezrobotny czy musze jeszcze jakies dokmety składać? jeśli ktos z was dostaje stypendium socjalne to prosiłabym o pomoc i wskazówki. z góry dziękuję :) ps. darujcie sobie złośliwe uwagi! nie prosze o pieniądze tylko o podpowiedz.

Gość anielka z krakowa
to zalezy chyba jaka to jest uczelnia prywatna czy państowa. moja koleżanka składała, ale termin juz chyba minął ?

Gość Bstok
u mnie tez minał termin a akty urodzenia nie były potrzebne

Gość a zaświadczenie
o własnych dochodach lub ich braku też masz ze skarbówki?

Sprawdziłam na stronie mojej uczelni: Załączniki do wniosku o stypendium socjalne • Oświadczenie o liczbie osób w rodzinie studenta, pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym (na wniosku o pomoc materialną); • Członkowie rodziny to: małżonkowie, rodzice, opiekunowie prawni dziecka, pozostające na utrzymaniu uczące się dzieci w wieku do ukończenia 26 roku życia. • Zaświadczenie studenta i członków jego rodziny o przychodach podlegających opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne nie zaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne w roku podatkowym 2004. • Oświadczenie o deklarowanych dochodach osiąganych przez osoby podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. • Zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości należnego zryczałtowanego podatku w roku kalendarzowym, z którego ustala się dochód, po odliczeniu składki na ubezpieczenie zdrowotne – w przypadku osób rozliczających się z podatku w formie ryczałtu ewidencjonowanego. • W przypadku pobierania alimentów obowiązuje przedłożenie wyroku sądu o przyznaniu alimentacji i wysokości alimentów. Wyrok określający wysokość alimentów nie może być wydany wcześniej niż przed 5 laty. Jeżeli kwota otrzymywanych alimentów jest niższa od kwoty podanej w wyroku sądu lub ugodzie sądowej należy przedłożyć przekazy lub przelewy pieniężne potwierdzające ten fakt lub zaświadczenie komornika o częściowej lub całkowitej bezskuteczności egzekucji alimentów, albo o wysokości ich wyegzekwowania. • Zaświadczenie właściwego organu gminy o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym, z którego ustala się dochód. Do zaświadczenia o wielkości gospodarstwa rolnego należy dołączyć również zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości dochodów (lub ich braku) członków rodziny studenta oraz studenta. • Wysokość opłaty poniesionej za pobyt członka rodziny przebywającego w roku kalendarzowym, z którego ustala się dochód, w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie dokumentuje się zaświadczeniem z tej instytucji • Inne zaświadczenia oraz dowody niezbędne do ustalenia prawa do stypendium socjalnego, w tym: a. prawomocny wyrok sądu rodzinnego stwierdzający przysposobienie dziecka lub zaświadczenie sądu rodzinnego lub ośrodka adopcyjno-opiekuńczego o prowadzonym postępowaniu sądowym w sprawie przysposobienia dziecka, b. prawomocny wyrok sądu rodzinnego orzekający rozwód lub separację, c. orzeczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dziecka, d. zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły lub szkoły wyższej rodzeństwa wnioskodawcy pozostającego we wspólnym gospodarstwie domowym. e. Istnienie rodzeństwa do 7-ego roku życia należy poświadczyć kopią aktu jego urodzenia. f. zaświadczenie z urzędu pracy potwierdzające fakt pozostawania bez pracy z prawem lub bez prawa do zasiłku w przypadku bezrobotnych członków rodziny studenta pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. • Oświadczenie studenta, że jego dochody i sytuacja materialna się nie zmieniła w ciągu ostatniego roku.

Gość zaskoczona i zdziwiona
Też mnie się tak zdaje! Teraz to komisja stypendjalne rozpatrują podanka, lub ogłaszają wyniki - komu przyznano stypendium a komu nie ! Ale, może u Ciebie na uczelni jest jakoś inacczej ???

Gość edres 1984
dziękuję wszystkim za pomoc :) u mnie na uczelni składać można wnioski o przyznanie styp. do 15 listopada. mam wszystkie te dokumenty, ale boję się ze władze uczeni będą oczekiwać jeszcze jakiegos dokumetu, składam 1 raz wniosek, a bardzo mi zalezy (panie w dziekanacie nic nie pomogły) jeśli mam prawie wszystkie dok. i brakowało by mi 1 dok. to mogę napisać oświadczenie ze doniosę go w ciągu tyg.? orientujecie się moze ile czeka się na decyzję?

Można napisać takie podanie, moja koleżanka nie miała jakiegoś papierka i potem doniosła. U nas można było składać do 15 października.

Gość malibu3
ja przydzielam stypendia socjalne i jak brakuje jakiegoś dokumentu to dzwonimy do studenta i donosi

Gość Bambooszek
i moim zdaniem jeszcze powinnas dac zaswiadczenie o alimentach czy cos i z urzedu skarbowego o twoich dochodach tak przynajmniej u mnie bylo:)

Gość edres 1984
tak, tak mam zaświadczenie z urzedu skarbowego, a alimentów niestety nie dostaję, ani od taty, ani z funduszu :( więc to stypendium dużo by mi pomogło. jutro jadę na uczelnię, bo 2 dni przed złorzeniem moze być dużo chętnych na składanie dokumentów. jestem ciekawa kiedy otrzymam decyzję? boję się ze mogą mi nie dać styp. :( mimo ze u mnie dochody nie przekraczają nawet 400 zł. mam nadzieję ze będzie dobrze i ze mam wszystkie wymagane dokumenty.

Gość edres 1984
a jeśli mogę spytać: w jakiej wysokości dostaliście styp.?

Gość edres 1984
????

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
920 zl a ty?