Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krew

Czy to prawda że jak się zostanie honorowym dawcą krwi to ...

Polecane posty

Gość Krew

Można jeżdzić do końca życia za darmo MPK ??

Gość oddaję krew
ale jakos nigdy nie wpadłem na to, żeby to sprawdzić.

Gość bleeeeeeeeeeeeeee
ta i w kilku hipermarketach masz wózki za darmo :P

Gość Krew
tzn. podobno to nie takie proste. Trzeba chyba z 5 litrów krwi oddać :O Dlatego pytam czy ktoś zna szczegóły na ten temat

oddaje sie pol litra chyba...nie jezdzi sie za darmo mpk :D tak bylo kiedys ale w dzisiejszych czasach nie ma nic za darmo!!! dostaje sie kilka czekolad,soczek i batoniki zeby nie upasc na pysk po utracie krwi.... mnie chyba podczas oddawania krwi zarazili zoltaczka typu C, bardzo fajnie bo nie da sie tego wyleczyc, juz kilka osob w Polsce wytacza sprawy w sadzie szpitalom za zarazanie,bo to sa jakies jaja,idziesz oddac krew i dostajesz zwolnienie z lekcji w szkole,czekoladki i wirusa na cale zycie! nie oddawac!!!!!!! mozna uratowac komus zycie,kosztem swojego... gdybym mogla cofnac czas,nie poszla bym!

Gość oj chyba nie ma
moj ojciec byl honorowym dawca i nie jezdzil za darmo. Ja narazie oddalam pol litra ale po tym co powiedziala kolezanka nie wiem czy oddam reszte. No ale igly przeciez byly nowe, wiec jak mozna zarazic?

Gość Krew
Pytałam bo co najmniej 3 osoby to potwierdziły że to prawda. Ale chyba i tak nie oddam tej krwi :O Mój chłopak mi kategorycznie zabronił oddawać krew bo obejrzał jakiś program że w szpitalach zarażają jakimiś świństwami :(

Owszem, to prawda - w niektorych miastach, np w moim. Uprawnienia do przejazdow bezplatnych dla dawcow krwi (tak samo, jak np dla osob po 70-tym roku zycia) firma przewozowa przyznaje sama, to nie sa zadne ustalenia \"odgorne\". Wiec najlepiej sprawdzic u zrodla.

Gość oj chyba nie ma
po pierwsze za jedno oddanie nie zostaje sie honorowym dawca, tzn honorowym dawca tak ale zeby byc tam jakims takim bardzo honorowym(nie wiem jak to sie wszystko nazywa) to trzeba oddac bardzo duzo krwi, mniej wiecej raz na pol roku sie chodzi wiec za jeden raz nie ma szans, wiec albo sobie daruj albo oddaj po to by komus uratowac zycie. Jakby kazdy jezdzil za darmo za pol litra to chyba 1/3 Polakow by popierdzielala za darmoche :D

Gość oj chyba nie ma
a poza tym z oddaniem krwi to nie taka prosta sprawa. Zmojej klasy zglosilo sie chyba 15 osob a tylko mi pobrali. Musisz byc calkowicie zdrowa. Zadne tam za niskie cisnienie, zla temperatura czy chocby lekki katar, nie mowiac juz o powazniejszych sprawach

Gość Krew
no właśnie wiem że tej krwi ponoć trzebaby oddać bardzo dużo i na pewno nie za jednym razem. Trzeba oddawać wiele razy :/ i ileś tam litrów

moj mąż jest honorowym dawcą krwi, oddaje juz kilka lat i uzbierało mu się już ponad 10 l krwi i nic nam nie wiadomo że są jakiekolwiek zniżki z tego powodu. on dostaje dzień wolny w pracy jesli idzie oddac krew ale to jest zarządzone w firmie a nie odgórnie. A zniżke tak czy siak posiada bo jest zawodowym zołnierzem a im przysługują jakies zniżki na bilety ale za to ze oddaje krew to nie ma zadnej.

kobiety daromwo jezdza mpk po oddaniu 15 litrow krwi,a mezczyzni po 25. jestem tego pewna