Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuska***********************

kolka-pomocy!

Polecane posty

czy taką rurke można kupić u nas w aptece???? i czy ma jakąs swoją nazwe. Gdyż jakoś termom. się boje by mi nie pękł kiedy mały będzie sie wiercił

Termometr tylko w wyjątkowych sytuacjach jeśli dziecko nie może zrobić kupki (jest przy tym nie spokojne) a rureczka pozwala na odejście gazów bo to jest taki (wentylek) ale niestety nie wiem czy można kupić w aptece:( zapytaj położną pozdro:)

ja podawalam mojemu synkowi GRIPE WATER. Rewelacyjny jest tez LEFAX przypomina infacol tylko jest o smaku bananowym, jeste super tylko jest jeden problem mozna go dostac w Niemczech. Jezeli ktos by jechal przypadkiem to popros go o to naprawde warto!!!

tej rureczki nie ma w polskich aptekach, jest tylko w czeskich, ja tez ją mam sama po nią skoczyłam i nawet dzis używałam

Gość bluesky
U mojej córci, która miała okropne kolki i to już w czasie jedzenia (a karmię piersią) pomógł Debridat. Jest to już poważny lek, oczywiście na receptę, ale kiedy maluch tak bardzo cierpi warto zaryzykować. Poprawa po 2-3 dniach jest ogromna. Kilku moim znajomym też pomógł. Jeśli chodzi o masaże to jest jeszcze jeden taki prosty sposób. Kładziemy dzieciaczka na brzuszku i pod jego brzuszek wkładamy swoją dłoń a następnie lekko nią poruszamy jakbyśmy chciały ścisnąć piłkę - oczywiście lekko. U mnie pomaga. Mała gazuje jak z przeproszeniem stara.

Gość marrgareth
Mój synek miał kolkę tylko miesiąc. Piszę tylko, bo znam przypadki dzieci, u których kolka trwała pół roku, czy nawet rok! Mojemu dziecku pomagały kropelki Esputicon oraz herbatka z owocu kopru włoskiego. Pomaganie bobasowi termometrem tak, ale nie za często, gdyż można spowodować podrażnienie lub uszkodzenie śluzówki odbytu. Kolka najczęściej spowodowana jest nie w pełni dojrzałym układem pokarmowym maluszka. Może ją też potęgować zła dieta matki karmiącej. Trzeba unikać potraw wzdymających, ale nie polecam zmieniać diety radykalnie, gdyż w moim przypadku skończylo się to anemią moją i dziecka, a to również jest niemały problem.

mojemu synkowi przed kazdym posilkiem podawalam Infakol :-) super!!. Maly mial moze ze dwa razy kolke :-) polecam

A ja radze najpierw przyjrzec sie jak maluszek je. Niektóre dzieci jedzą bardzo lapczywie, polykają ogromne ilosci powietrza. Czasem tez mleko mamy leci pod duzym cisnieniem, co powoduje szybkie lykanie. Ja przy karmieniu bralam synka do odbicia 2-3 krotnie podczas kazdej piersi. Po jakis dwóch dniach powinna byc roznica, bo malec musi opróznic sie z gazow. Leki antykolkowe tez nie zaszkodzą, polecam infacol. Pozdrawiam, badxcie dzielne, niedawno tez to przerabialam...

Gość hop w góre

Gość xristsjna
mam dwu miesięcznego synka i czy mozna mu dawac cherbatke z melisy

xristsjna a po co ta herbatka z melisy? :o Sama się napij, a dziecku odpuść;) Dla dzieci polecam viburcol w czopkach. Działa uspokajająco i pomaga wyciszyć dzieciaczka w połączeniu z esputiconem - genialne na kolki:) Ja kładłam dzieci na pleckach i kolankami przyciskałam do brzuszka, aż przestawał oddawać gazy. Potem błogi sen;)

Gość czolitos
mój synek ma 2 tygodnie lekarz przepisał esputicom na kolke ale po 4 dniach stosowania dostał gazów i rozwolnienie pręży się i płacze

Gość żegol tata przejęty
próbowałem z kładzeniem brzuszkiem na kolanach - pomaga ale nie zawsze. espumisan - też w kratkę. czekam na przesyłkę z Reichu )) krople Sab Simplex. 100% moich znajomych którzy to mieli - zgłaszają wniosek beatyfikacyjny dla tego kto te kropelki wymyślił. I uwaga - też od moich bardziej doświadczonych niż ja znajomków - rodziców. te same krople można kupić w Czechach, jednak ponoć nie działają, a niektórzy twierdzą że to wręcz podróbki. Czeskich nie mam to nie wiem. Na niemieckie mam i jak tylko zadziałają ( a taką mam nadzieję) to zacnych forumowiczów poinformuję. Aaaaaa - herbatki koperkowe, rumiankowe ( jest nawet "rozluźniająca rumiankowo - koperkowa") polecam jako odżywkę do kwiatków. W 2 tygodniu życia działały ( zalecenie położnej) jako gaszenie pragnienia. Koperkowa teraz faktycznie kolki wzmaga, a rumiankowa działa jak ciepła słodkawa woda. Czyli nie działa. )) Jeśli ktoś ma jakieś spostrzezenia na temat Sab Simplex kropelek - proszę o info. Ja na razie mam od znajomych same zachwyty ale jak to ja - wydaje mi się to zbyt piękne żeby było prawdziwe )))) pozdrawiam !!

Gość jdhskjdf
moja mala tez ma straszne kolki i kupilam rurki antykolkowe,myslalam ze to pic na wode ale wczoraj bylam juz zdesperowana i mysle sobie co mi szkodzi.Chwała temu kto to wymyslil,po sekundzie poszly bąki i kupka.Rurka jest bardzo mieciutka i malutka w srednicy,termometr jest w porównaniu z taka rurka wielgachny.Polecam naprawde.Mozna je kupic na allegro lub na stronie producenta medi partner jak dobrze pamietam firma sie nazywa.

Gość szczęśliwa mama x2
Jeżeli karmisz mlekiem modyfikowanym, polecam zmianę mleka na bebilon pepti. U mojej córki już nic nie pomagałao. Infacol, esputicon, rurki, ściągałam nawet kropelki z Angli. Zmieniliśmy mleko na bebilon pepti i jak ręką odjął. Polecam takie wyjście.

Gość Sulan
U obu moich córek występowały kolki, niestety żadne okłady ani metody farmakologiczne nie pomagały. Dzieci się najadały, nie stwierdzono alergii. Niestety po prostu młody brzuszek i jelita musiały się przystosować. W ciężkich momentach płaczące dziabągi uspokajał głos suszarki do włosów. Wrzuciłem sobie na telefon i sprawdzało się świetnie. Zrobiłem nawet aplikację na Androida, którą udostępniłem innym rodzicom za darmo. Proszę sprawdzić czy pomoże, nazywa się Usypiacz (+kołysanki).

Gość gość
u nas pomagał masaż brzuszka, herbatki no i butelki Twistshake z systemem antykolkowym , które odprowadza zbędę powietrze.

Gość gość
widziałam te butelki Twistshake. Kolorki mega, wpadają w oko :) Pewnie za jakiś tydzień- dwa wybiorę się na zakupy by już wyprawkę mieć z głowy :)