Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

w 3. to mają juz chyba drugi obcy muszę sprawdzić

no, nie jest tak, jak mi się wydawało :-o poszperałam w planach i drugi język dopiero od 5. ewentualnie 7. Klassenstufe

Gość z tego co mi wiadomo
Jo to i tak dobrze ze jest ten drugi obcy, bo w polsce bite 9 lat angielski tylko

naprawdę ???????????? toż to już za moich czasów były dwa !!! zaraz zadzwonię do Polski i zbiorę wywiad :-p

no nie za dawnych lat to byl u nas tylko rosyjski, w podstawowce nie bylo drugiego jezyka , a teraz kuzynka pozylala do 1 klasy dziecko i ma obowiazkowo angielski 2 godziny w tygodniu, no i dla dzieci z podwojnym aobywatelstwem jest niemiecki jako drugi jezyk ojczysty

no nie wchodzi ale wkleje co mi tam 1a Nr Godz Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek 1 0. 7:10-7:55 2 1. 8:00-8:45 religia MK 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 3 2. 8:50-9:35 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 4 3. 9:45-10:30 j.angielski KJ 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 5 4. 10:35-11:20 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 kszt.zint KH 19 6 5. 11:35-12:20 zdw KH 20 religia MK 19 j.angielski KJ 19 zdw KH 21 gimn.korekc. EM 4 7 6. 12:25-13:10 8 7. 13:15-14:00 9 8. 14:05-14:50 gimn.korekc. EM 4

3a Nr Godz Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek 1 0. 7:10-7:55 2 1. 8:00-8:45 kszt.zint AB 25 religia KM 25 3 2. 8:50-9:35 gimn.korekc. MS 4 religia KM 25 gimn.korekc. MS 4 kszt.zint AB 25 4 3. 9:45-10:30 kszt.zint AB 3 kszt.zint AB 7 zdw AB 20 5 4. 10:35-11:20 kszt.zint AB 21 kszt.zint AB 2a K.ANG AS 15 kszt.zint AB 22 6 5. 11:35-12:20 kszt.zint AB 21 kszt.zint AB 21 kszt.zint AB 21 kszt.zint AB 25 7 6. 12:25-13:10 kszt.zint AB 25 kszt.zint AB 25 kszt.zint AB 25 8 7. 13:15-14:00 kszt.zint AB 25 kszt.zint AB 25 kszt.zint AB 25 9 8. 14:05-14:50 kszt.zint AB 25

6a Nr Godz Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek 1 0. 7:10-7:55 wf RN 2 ------- ------- wf MS 2 ------- wf MS 2 2 1. 8:00-8:45 plastyka MO 3 j.polski KS 5 j.polski KS 5 przyroda MM 15 religia MK 1 3 2. 8:50-9:35 godz.wych AP 1 religia MK 1 matematyka KB 18 j.polski KS 5 j.polski KS 5 4 3. 9:45-10:30 j.polski KS 5 wf RN 2 wf MS 2a przyroda MM 15 j.polski KS 5 j.angielski AS 18 j.angielski KJ 7 5 4. 10:35-11:20 matematyka KB 18 matematyka KB 18 j.angielski AS 3 informatyka AP 7 matematyka KB 18 przyroda MM 15 6 5. 11:35-12:20 matematyka KB 18 informatyka AP 7 j.angielski KJ 1 ------- informatyka AP 7 j.angielski AS 18 j.angielski KJ 7 historia BK 9 7 6. 12:25-13:10 K.POL KS 5 informatyka AP 7 ------- wf RN 2 wf MS 2a wf RN 2a -------

czesc dziewczynki ja doslownie dzis umieram wczoraj bylam wyrwac zeba i dzis jestem cala spuchnieta siedze w pracy z goraczka masakra a tak pozatym to mam pytanie powiedzcie mi jak to jest z meldunkiem czy jezeli wychodze za maz w niemczech i tam sie bede zameldowywac to czy musze sie wymeldowac w polsce??? pomozcie prosze z gory dziekuje :):):):) jestescie kochane :*

Nikusia byla juz o tym mowa kilkakrotnie na tym forum, nie musisz sie wymeldowac jezeli nie chcesz, dziewczyny tez pisaly ze mieszkaja juz tutaj w niemczech po kilka lat a nadal sa zameldowane w polsce.

Nikusia ----->niw musisz !!! . władze zalecają zgłoszenie faktu wyjazdu na stałe chodzi im głównie o statystykę ale obowiązku nie ma !!! .

Jo masz moze linka do programu szkoly podstawowej w niemczech

matko !!!! jakś czarna seria z tymi zębami :-p WSPÓŁCZUJĘ 😘

czyli jak jestem na stale zameldowana w polsce to w niemczech sie melduje tymczasowo czy jak bo ja w tym zielona i czy naprzyklad meldunek ma jakis wplyw na pobyt tam???

nikusia nikt cie nie bedzie sprawdzal czy ty jestes zameldowana w polsce, w niemczech meldujesz sie jak ci odpowiada na stale lub na czasowo jak chcesz

Jo dziekuje za linka, Dziunia to ta Twoja mala to tez zdolna dziewucha

Hallo:) Naprawde jakas czarna seria z tymi zebami! Ja o moim powoli zapominam, odchodzi w zapomnienie.:) ale to co najwazniejsze, moj synek dzisiaj lepiej wyglada!!! :) Balam sie ze bedzie trzeba jechac do szpitala.Jeszcze zwraca i ma biegunke,ale o ile mniej ! I zaczyna pyskowac----a to niewatpliwa oznaka powrotu do zdrowia :)

dziunia a jezeli mam unijne prawko zdalam je w marcu czyli te nowe i jezeli chodzi o swiadectwa to maturalne i ze ukonczylam liceum i np teraz z tej szkoly co robie tak???

Nie.Daje mu Diarrhoe san-to na powstrzymanie biegunki, elotrans-to ten proszek na wyrownanie elektrolitow , i paracetamol na goraczke.A co to dokladniej ten preparat o ktorym piszesz?

Dziunia ----> Klett Verlag \"Playway to English\" a na co dzień to ja tego nie widzę bo młody zostawia książki w szkole :-) ale coraz więcej wtrąca dla \"szpasu\" słów i zwrotów , bawi się tym językiem i to jest wg mnie ekstra, pani jest dowcipna i zaangażowana więc dzieci się nie nudzą, a poza tym ma do dyspozycji komputery a ja pozwalam w domu usiąść mu czasem przed takim kursem dla dzieci \"Tell me more - Kids\" na CD. . w Polsce chodził posyłaliśmy go na \" Helen Doron Early English for Infants\", pewnie wiesz z czym się to je ale tu niestety nie jest to takie popularne poza tym energia go rozpierała i po roku wylądował na judo :-p .

a co do rozwolnienia to polecam SUSZONE JAGODY - trzeba je zaparzyć i pić jak kompocik - niezastąpione !!!!! skuteczność porównywalna z korkiem do butelki :-p . a dla dorosłych nalewka jagodowa - tylko UWAGA !!!! nie więcej niż 50 mililitrów bo naprawdę KORKUJE !!!!! . świeże jagody tak nie działają :-( .

Dziekuje Dziunia.Przejde sie do apteki.bo jakos wlasnie mam wrazenie ze ten moj Diarrhoe , w ogole nic nie dziala.

Marienchen ---> mnie powiedzieli że dla dzieci do 14 roku zycia wszystkie leki są za darmo, nawet ziołowe syropki :-) jeśli przepisze je lekarz

To prawda Jo, ale tylko wtedy jak masz recepte.Lekarz wpisuje na nia nawet lekarstwa ktore sa bez recepty dostepne.I wtedy rzeczywiscie nie placisz.Ale jak idziesz na wlasna reke to trzeba bulic:) Tylko to jest tak jak Dziunia mowi, potem recepte donosisz i zwracaja kase.

Marienchen----> ale to na jedno wychodzi :-) ja robiłam 8 lat podstawówki i 4 ogólniaka do matury a teraz mój syn potrzebuje 4 lata podst. i 8 gimnazjum ;-)