Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość Frida28
Chodzi mi o to czy dziecko rodziców bezrobotnych,nie zarejestrowanych w U P jest objęte ubezpieczeniem?Tzn, wiem ze kiedys tak było,że kazde dziecko do 18 roku życia było ubezpieczone ale nie wiem jak to jest teraz?

Gość Wioletta---
Z tego co wiem, ubezpieczenie to zapewnia nasza konsytucja, ale w praktyce nie jest tak łatwo, czasami konkretne ośrodki zdrowia upominają się o jakis dokument.

Gość Frida28
No własnie skreslili mnie z listy bezrobotnych,zawiesli na 3 m-ce i mam dziecko 9-letnie,nie wiem jak to jest czy za każdą wizytę u lekarza przyslą mi rachunek?

Gość Wioletta---
Jak to skreslili z listy bezrobotnych?

Mam taką sytuację: Dziś poszłam do US po zaświadczenie o dochodach za 2005 rok potrzebne do MOPSu i okazało się, że mam rozlicznoego zeznanaia podatkowego. Poszukali i okazało się, że wpłynęły do nich dwa PITy: jeden 8B z PZU i drugi 11A z ZUS. Sytacja z PZU wygląda nastepująco: w roku 2004 rozwiązałam umowę zlecenie z PZU, którą miała chyba od 2002 roku. Teoretycznie w2005 roku nie pracowałam dla nich więc nie powinnam zarobić żadnych pieniędzy, a jednak w marcu i we wrześniu 2005 roku przesłali mi na konto pieniądze, które mi się nie należą. Nie wiedziałam o tym bo nie sprawdzam wpływów na to konto. Pod koniec roku 2005 wystwaili PIT, który do mnie nie dotarł. Pani w US skarbowym nastraszyła mnie jakimś karami za nierozliczenie PITu a pani w MOPSie powiedziała, że jeśli to okaże się prawda o będę musiała zwrócić wszytskie pieniadze jakie od nich dostałam. Co ja mam robic w takiej sytucji?

Gość Wioletta---
Chyba musisz wyjaśnic na początek sprawę czy te pieniądze Ci się należą czy nie.

Nie należą sie bo są naliczone w okresie kiedy juz miałam rozwiązaną umowę.

mam pytanie odnośnie ubezpieczeń grupowych w zakładach pracy, nigdzie nie mogę znaleźć czy jest jakiś okres karencji dla kobiet w ciąży jeśli chodzi o czas opłacanych składek? tzn, jak już jestem w ciąży i złożę dopiero wniosek to należy mi się za urodzenie czy nie? dodam, że to compensa.

Pestka77 Jezeli chodzi o ubezppieczenia grupowe to karencja na urodzenie dziecka wynosi 9 miesiecy, takie informacje sa zawarte w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia (powinnas sie zwrocic o udostepnienie tego dokumentu do osoby ktora zajmuje sie w twojej firmie ubezpieczeniami, powinna Ci wszystko wyjasnic, w koncu dostaje za to pieniadze od ubezpieczyciela). Generalnie sporo firm ubezpieczeniowych na inne przypadki ma 6 miesiecy karencji, na pobyt w szpitalu 3 miesiace ( o ile jest taka opcja w Waszej firmowej polisie). Dodatkowo za pobyt w szpitalu zwiazany z porodem nie dostaje sie pieniedzy z ubezpieczenia, chyba ze ciaza bylaby zagrozona i pobyt trwa minimum 4 dni. Nie wiem jak jest w Compensie ale ja wspolpracuje z Nordeą i PZU Życie i oni mają takie warunki. I ostatnie jeżeli przystępuje się do ubezpieczenia grupowego w okresie do trzech miesiecy od daty zatrudnienia to nie ma karencji na wiekszosc przypadkow (za wyjatkiem pobytu w szpitalu i urodzenia dziecka).

dziekuje za odp, poprosiłam już o wszyskie dokumenty, wiem że w tamtym roku nie było żadnego okresu karencji, ale nie wiem czy to było czasowe czy nie.

a nie pytałam wprost w firmie jak to jest bo nie widzą że jestem w ciąży bo to dopier początek. pozdr

Gość Wioletta---
Jak nie chcesz pytać w firmie to dopytaj dokładnie, które to ubezpieczenie i zapytaj u ubezpieczyciela.

Gość bajka_
do Wioletty - przez okres ciazy jestem na chorobowym, teraz zasilku rehabilitacyjnym i dostaje 100% wynagrodzenia, ale jest to wyciagnieta srednia z ostatnich 12 miesiecy pracy (niedlugo przed ciaza dostalam awans, a mimo to troche trace, bo nie dostaje 100% wynagrodzenia, jakie mam na umowie, poniewaz okres, z jakiego wyciagana jest srednia obejmuje 8-miesieczny czas sprzed awansu z mniejszym wynagrodzeniem) moje pytanie: czy bedac na macierzynskim rowniez bede dostawac srednia z ostatnich 12 mieiecy pracy czy bedzie to kwota, jaka mam na ostatniej umowie (po podwyzce)? pozdrawiam

Gość tamcik

Witaj Wioleto, mam do Ciebie pytanko. Obecnie jestem na urlopie maciezyńskim do 12 sierpnia 2006r. Chcialabym później pójść na urlop wychowawczy. Jednak nie przysługuje mi zasiłek bo mamy minimalnie za wysokie dochody więc chciałabym pociągnąć po macieżyńskim L4 by chociaż troszkę kasy wpadło. Czy zatem mogę iść na to L4 jeszcze w trakcie macieżyńskiego czy: 1. po zakończonym maciezynskim złożyć wnisek o urlop wypoczynkowy i jak już bede na tym urlopie to pójść na L4 a później dopiero na wychowawczy ? 2. po maciezynskim złóżyć wniosek o urlop wychowawczy i zaraz po tym iść na L4 ? 3. po maciezyńskim wziasc urlop wypoczynkowy, póżniej pkt.2 z góry dzieki za odpowiedz :)

Gość dorot
witam wszystkich, mam pytanko, mam trudną sytuację w pracy, mam przeczucie, że chcą mnie zwolnic, nie jestem pewna czy jestem w ciąży, na test za wczeście, co by było gdyby jednak tak? ale kolejność byłaby najpierw zwolnienie, a potem wiadomosc o ciązy?

Gość Paulina.
Mam pytanie, czy można nie pokazać pracodawcy zwolnienia L4 i chodzić normalnie do pracy? Dzięki z góry za odpowiedź.

Gość pytajacaona
mam takie pytanie, czy bedą c na urlopie wychowawczym moge zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza lub pracowac w firmie zalozonej przez meza?

Gość izka23
hm.. sama nie wiem jak to wytlumaczyc najprosciej...poprostu od kwietnia bylam zatrudniona na czas okreslony i umowe mialam do 20 lipca wiec o wychowawczy sie nie moge starac bo umowa wygasla a do wychowawczego trzeb miec pol roku przepracowane tak? wiec od 21 lipca jestem zatreudniona u nowego pracodawcy:) i teraz pytanie? czy moge sie starac o wychowawczy ? nie przeszkadza to iz zmienilam pracodawce tak? bo mam ciag pracy?

Gość pytam o wychowawczy
czy bedac na urlopie wychowawczym liczy mi sie on do stazu pracy? i jak to jest ze skladkami zdrowotnymi i ubezpieczeniowymi w czasie tego urlopu, oplaca je ktos czy nie sa oplacane, czy powinnam sama oplacac? czy nie koniecznie?

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 bajka_ W tej chwili już tak nie ma, że jak zmienia się stawka zmienia się tez podstawa, kiedys tak było. Macierzyński będziesz miała tez z 12 m-cy ale licząc od miesiąca wstecz przed rozpoczęciem macierzyńskiego. Czyli teoretycznie jeśli przed zwolnieniem miałaś już przez jakiś cza wyższą stawkę to macierzyński powinien być troszeczkę wyższy od chorobowego. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 silvia27 Przede wszystkim uprzedzam, że każde zwolnienie może być kontrolowane zarówno przez ZUS jak i przez pracodawcę. Nie spotkałam się z czym takim jak l4 na macierzyńskim i prawdę powiedziawszy nie wiem co wtedy by było, w każdym razie nie 2 zasiłki, może macierzyński musiałby wykorzystać mąż – po prostu nie wiem, jak to by było gdyby choroba matku uniemożliwiałaby opiekę nad dzieckiem 1. zwolnienie chorobowe na urlopie wypoczynkowym powoduje przerwanie urlopu a liczy się zwolnienie 2. teoretycznie możliwe 3. też możliwe 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Dorot Jeśli otrzymałabyś wypowiedzenie w czasie ciąży nie wiedząc o niej to po przedstawieniu zaświadczenia o ciąży wypowiedzenie musi być anulowane. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Paulina. W zasadzie najlepiej byłoby po prostu nie chcieć zwolnienia od lekarza. Zastanawia mnie jedynie taka sytuacja, (odpukać w niemalowane, nic nie życzę): pracownik niezdolny do pracy ulega wypadkowi w pracy, później okazuje się, że jest chory – po prostu nie wiem. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Pytajacaona Możesz, ale pod warunkiem, że praca nie powodowałaby zakończenia osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem. Jeśli rozpoczęłabys pracę, musisz pamiętać o rozpoczęciu płacenia składek tak jak za osobę prowadzącą działalność lub współpracującą. Należy też powiadomić pracodawcę o sytuacji, ponieważ pojawia się „inny tytuł ubezpieczenia”, automatycznie przestajesz podelegać składkom tak, jak osoba przebywająca na urlopie wychowawczym. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 izka23 Z tego co wiem, to tak. Zastanawia mnie jedynie, gdzie się podział okres macierzyńskiego? 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 pytam o wychowawczy http://e-inspektorat.zus.pl/pliki/poradniki/porad7.pdf 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Siemka Wszystkim

Gość silwia271
dzieki Wiola za odpowiedź. powiedz mi jeszcze proszę, czy idąc na L4 na początku wychowawczego przerywa się on jakoś i czy mam płaconą kasę tak jak na "ztradycyjnym L4"

Gość silwia271
dodam jeszcze ze to L4 nie na mnie a na dziecko :( (i to prawdziwe L4 wiec zus może sprawdzać. zastanawiam sie czy warto brac L4 na wychowaawczym skoro i tak nie bedzie z niegoi kasy a w domu z dzieckiem i tak jestem.

Gość Iza...
Od kiedy powinnam przestać brać zwonienia od lekarza ginekologa, a powinnam brac od internisty, żeby nie zaczął mi się naliczać urlop macierzyński????? (Jestem w 6 m-cu, chcialabym pochodzic do pracy jeszcze miesiąc, a potem już nie chodzic do pracy, bo czuję że nie sprostam fizycznie wysilkowi i stresowi, które jej towarzyszą) Z góry dziekuję za odpowierdz, pozdrawiam

Gość może to za prozaiczne ale
proszę powiedzieć mi: - kiedy kończy mi się macierzyński - urodziłam 27/4 - czy mogę wziąć bezpłatny wychowawczy, czy musi to być 2 lata płatnego (pierwsze dwa lata) i dopiero w trzecim roku mogę wziąć bezpłatny BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ m*

Gość pytajaca ona
mam takie pytanie odnosnie L4 i 182 dni, 8 pazdziernika minie mi 182 dni jak jestem na L4, kiedy powinnam cos wypelniac i przeslac do zusu, czy robie to sama czy dostaje papiery z pracy (duuzy zaklad), ?

Gość pyt.1
może to za prozaiczne wymiary urlopu macierzyńskiego: - 112 dni przy pierwszym porodzie (pierwszym dniem jest dzień porodu) - 126 dni przy każdym następnym porodzie - 182 dni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie łatwo więc sobie policzyć. urlop wychowawczy natomiast udzielany jest maksymalnie na okres 3 lat. urlop ten jest bezpłatny. jeśli jesdnak spełniach warunki dochodowe do zasiłku rodzinnego to przez okres 2 lat przysługuje ci dodatek z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem. tak to własnie wygląda

Gość pyt.1
do sylwia 1 wydaje mi się że jeślki teraz dochody troszeczke wam przekraczają kryterium dochodowe do zasiłku rodzinnego to jak będziesz na wychowawczym można zrobić dla ciebie utratę dochodu (wraz z datą udzielenie wychowawczego w zakładzie pracy nie dostajesz wynagrodzenia więc rzeczywiście nie osiągasz dochodu). po urlopie macierzyńskim możesz wykorzystać cały zaległy urlop wypoczynkowy - składasz tylko io niego wniosek i pracodawca musi ci go udzielić, następnie możesz wykorzystać przysługujący ci urlop za 2006r w całym wymiarze oraz dodatkowo jeszcze 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem (za wszystko masz płacone w 100%) a dopiero później urlop wychowawczy. powodzenia

Gość może to za prozaiczne ale
bARDZO dZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ

witam,mam pytanie składając wniosek o powrót do pracy po wychowawczym trzeba czekać na decyzję przełożonego? Czy może on nie wyrazić zgody na powrót do pracy?